Te-am bătut la cap cu atât de multe lucruri până acum astfel încât să te dezvolți: hrana, culori, plante, tehnici ehhe. Si când colo cel mai simplu lucru pe care poți să-l faci este să fii numai ochi și urechi. Da, prin Curiozitate atât de simplu este să evoluezi.
Nu-ți fie teamă de vorba veche cu pisica. Curiozitatea nu a omorât pisica ci a salvat-o, iată de ce:
- Curiozitatea a creat capcana de șoareci;
- Apoi pisica a devenit leu;
- Iar pe câinele oricât de bătrân tot l-a învățat trucuri noi.
Încă nu crezi? Iată ce spun statisticile realizate de OECD Organisation for Economic Co-operation and Development care a studiat relația dintre abilitățile socio-emoționale și performanța școlară a elevilor de 15 ani:
- Elevii curioși sunt mai bine pregătiți pentru a face față dificultăților și au mai multe șanse să-și atingă obiectivele.
- Elevii care au mai multă încredere sunt cei care simt că se pot baza pe colegii lor pentru sprijin. Acest lucru conduce la o performanță școlară mai mare.
- Elevii cu rezistență mai mare la stres s-ar putea să nu aibă anxietate cu privire la performanța școlară și, prin urmare, să nu-și facă griji pentru notele lor la fel de mult ca ceilalți elevi.
Totuși, ce este curiozitatea? Definiția să este extrem de simplă: dorința de a cunoaște ceva nou sau neobișnuit. Dar oare este atât de simplu să fii curios? Hai să vedem!
Cum te ajută curiozitatea
- Dedicare și entuziasm. Nu este nimic mai palpitant decât curiozitatea. Adu-ți aminte cu câtă nerăbdarea și curiozitate așteptai cadourile de Crăciun. Poate și tu ai fost dintre cei care răscoleau toata casa până găseau cadourile înainte de ziua cea mare. Si ce fain era să te bucuri singur de ele, să le întorci pe toate părțile nestingherit în avanpremieră.
- Interes și perseverență. Este propria provocare pe care ți-o aloci fără ca cineva să ți-o impună din afară. E propria mândrie c-ai reușit chiar dacă nu e nimeni să te aplaude c-ai reușit. Cu siguranță nu ai fi vrut să fii prins c-ai găsit cadourile Moșului.
- Memorie și retenție. Din propria ta inițiativă faci cercetarea, te lovești de obstacole, încerci să aplici și inevitabil reții totul mult mai ușor. Îți aduci aminte din anii trecuți unde ai găsit cadourile și mai știi și cum ai reușit să-ți influențați părinții astfel încât să primești cadoul dorit.
- Te eliberează de ego și cultivă modestia. Recunoști că nu știi și nu poți totul, conștientizezi c-ai nevoie de informații și de cei din jurul tău pentru a obține cunoștințele necesare. Uneori locul cadourilor se schimbă și ti prinde bine un nas de cățel experimentat.
Curiozitate atât de simplu este să evoluezi
Cum aplici pe tine:
- Îndoiește-te de tot ce auzi și citești. Marii oameni de știință au ajuns să descopere minunile obiectelor de astăzi tocmai pentru ca s-au îndoit de vorba „nu se poate” sau de aplicabilitatea generală a unor reguli dovedite mai târziu greșite.
- Pune întrebări și caută răspunsuri. Cea mai importantă unealta a curiozității este întrebarea „De ce” așa ai învățat cele mai importante lucruri din viața ta: de ce vine Moșul, cine este, de unde vine și mai ales când îți aduce darul. Lasă rușinea și întreabă!
- Nu te limita la primul răspuns și nici la ceea ce știi deja. Ai curajul să uiți ce știi, să întrebi și să afli o perspectivă, doua, trei sau chiar zece. Vei descoperi că nu exist doar Moș Crăciun ci și Moș Gerilă, Moș Neculae, Zâna Măseluța și așa mai departe.
- Nu presupune ca știi răspunsul, cadoul poate fi ascuns în alta parte sau poate conține altceva decât îți imaginezi. Rezervă-ti timp pentru investigație, poate cadoul se află prin vecini.
- Observă ce te înconjoară. Poate ai crescut prea mare și anul acesta tu ești Moș Crăciun.
- Tratează învățarea ca o aventură in harta comorii:

- Sărbătorește succesul. Nu cred c-ar fi bine să divulgi c-ai descoperit cadourile. Însă acum când ești mare te poți lauda și altora.
- Bucură-te de eșec, la fel ca de un succes. Suntem în era digitala, așa ca multe cadouri se pot ascunde nestingherite pe acolo. Nu fi dezamăgit daca altcineva a descoperit cadoul; înaintea ta.
- Acceptă incertitudinea. Nu ţi fie teamă de necunoscut că n-ai cercetat o debara întunecoasă, exploreaz-o.
- De final te las cu un acronim memorabil OODA

Cum aplici pe alții
- Fii un model. Dacă tu ești cel care intră în aventura descoperii, mulți vor dori să te urmeze.
- Oferă oportunități și resurse. Nu-i limita că sunt prea mici și nu pot, fii lângă ei și ajut-i.
- Implica-i în activitățile tale. Nu pleca singur în aventura ia și pe alții cu tine.
- Asculta ideile și feedback-lu lor. Unii vor refuza din teama de necunoscut sau comoditate. Alții au propria lor aventura. Lasă-i să si-o urmeze chiar dacă e diferită de a ta.
- Lasă spaţii albe. Unii vor solicita indicii. Nu da tot!
- Spune ghicitori. In loc să răspunzi la întrebarea „ce cadou voi primi de ziua mea?”, lucru pe care de multe nici nu-l dorește. Construiește aventura ghicitorii.
- Lasă povestea fără final. Poveștile scrise au finalul lor deja scris, însă cele inventate nu au încă final.
- Susține colaborarea. Multe lucruri nu le poate face nici unul dinte noi singur. Susține-i să obțină informații de la cei din jur.
- Cere rezolvarea unor probleme reale. E bine să lași lumea fictivă și să pui pe masă situații reale cu care te ai confruntat și ai reușit să le depășești.
- Arată-le lumea. Cadoul lui Moș Crăciun, este nimic pe lângă imensitatea universului care ne înconjoară. Fiecare piatră, picătura sau fir de iarbă are povestea lui miraculoasă.
- Apreciază-i pentru rezultatele obținute, apreciază curajul de a investiga, de a ieși din carapace.
- Folosește jocul. Te-am însoțit în aceste rânduri în jocul descoperirii cadourilor, sper ca te-a amuzat și a fost suficient de memorabil ca de aici înainte să asociezi cele două cuvinte curiozitatea este cel mai prețios cadou.
Cum măsori curiozitatea
Dacă n-ai suficienți indicatori de performanţă de măsurat la locul de munca, iată că mai primești încă unul. Nu omori pisica, nu spune „curiozitatea nu poate fi măsurata” Fii curios și dă-ţi această provocare: cum pot măsura curiozitatea?
Iată câteva idei:
- Câte lucruri noi ai învățat într-o săptămâna?
- Ce mâncăruri noi ai gustat luna aceasta?
- Câte locuri noi ai vizitat intr-un an?
- Scrie intr-un jurnal/ agenda/ online notes lucruri bizare pe care le afli. De exemplu: știi care sunt cele mai curioase animale? Desigur locul 1 aparține pisicii, urmată de câine, maimuță, pinguin, girafa, vulpe, cioara, furnica, delfini și lista continuă. Te las să descoperi tu care animal urmează în top.
***
Tine minte doar Curiozitate atât de simplu este să evoluezi. Si fii curios să vii alături de Luni în fiecare zi pentru a descoperi noi instrumente utile pentru dezvoltarea ta.