Top 24 intrebari de adresat la interviu
Ce întrebări ar fi bine să pui la interviu

La interviurile de angajare, rolul tău principal este acela de a te face cunoscut de către viitorii tăi colegi răspunzând la tot felul de întrebări pe care le-am discutat în episoadele anterioare. Acum a venit şi rândul tău să adresezi întrebări. Rămâi cu noi să descoperi: Ce întrebări ar fi bine să pui la interviu, astfel încât să identifici dacă acesta este locul tău potrivit de muncă şi să impresionezi angajatorul.

Poți pune întrebări oricând în timpul interviului. Nu rata nici ocazia de a pune întrebări la finalul interviului sau în momentul în care ti se oferă aceasta oportunitate „Ai neclarități?” şi de asemeni pune întrebări la care într-adevăr ai nevoie de un răspuns.

Astăzi abordăm 4 categorii de întrebări pe care le poți adresa:

  1. Întrebări de cunoaștere a viitoarelor tale responsabilități
  2. Întrebări de cunoaștere a culturii organizaționale
  3. Întrebări de cunoaștere a persoanei din faţa ta, mai ales a viitorului tău manager
  4. Întrebări organizatorice

Ce întrebări ar fi bine să pui la interviu

Întrebări de cunoaștere a viitoarelor tale responsabilități

1.Cum îmi va fi măsurată performanța?

Îți spuneam în episoadele anterioare că o modalitate eficientă de lucru este stabilirea de obiective. Acestea permit organizarea muncii, supravegherea activității dar şi evaluarea fiecărei angajat. Astfel managerul poate propune modificări salariale, recompense sau evoluția ta în carieră. Este o modalitatea simplă care îți susține motivația dar şi flexibilitatea muncii de zi cu zi. De exemplu: ai ca obiectiv în acea zi sa sapi o groapă, acest lucru poți să-l faci şi de la ora 6:00 la 14:00 şi de la 10:00 la 18:00 dacă nu exista altfel de restricții.

Nu este exclus faptul că vei întâlni companii în care ţi se va spune „Să-ţi faci treaba” asta în seamănă că nu au un sistem de lucrat bazat pe obiective. Evaluarea fiind făcută după cum observă patronul că tu lucrezi.

2.Care sunt cele mai frecvente provocări?

Prin această întrebare vei descoperi care sunt cele mai frecvente probleme pe care le vei avea. Ele pot fi cu furnizorii,  clienții, colegii,  de sistem, proiectare, măsurare; depinde de specificul activității. Ar fi bine ca această întrebare să o continui cu altele de tipul „De ce apar aceste provocări” „Care sunt acțiunile care au fost deja făcute pentru a le preveni” „Care sunt bunele practici în rezolvarea acestor probleme”. Dacă în trecut te-ai confruntat cu provocări similare spune cum ai reușit să treci tu peste ele.

3.Cum arată ziua tipică de lucru?

Este o structurare în timp şi spațiu a sarcinilor tale zilnice. Vei afla astfel principalele tale responsabilități şi cât de variate sunt sarcinile tale. Vei afla de exemplu cât de multe ședințe poți avea într-o zi, dacă vei avea deplasări, dacă ai rapoarte de făcut sau analize la intervale stricte. Dacă vei lucra în proiect, este posibil ca fiecare fază să ţi aducă alte responsabilități şi poți solicita detalii.

4.Care sunt oportunitățile de evoluție în companie?

Dacă compania este mică (câțiva angajați), oportunitățile tale de evoluție sunt legate de dezvoltarea companiei la care şi tu poți contribui, iar angajatorul îți poate indica cum poți face acest lucru. Dacă compania are mii de angajați ţi se va spune care sunt funcțiile pe care le poți ocupa, de obicei cu evoluție ierarhică.

De asemeni vei întâlni companii în care este posibilă ocuparea unui altei poziții fără evoluție ierarhică (pe același nivel). De exemplu dacă ești proiectant şi te-ai plictisit de desenat, s-ar putea să ţi se pară fascinant să treci pe zona de achiziții, discuți cu furnizorii pentru produsele pe care înainte le proiectai.

5. Care sunt proiectele /subiectele la care voi lucra?

Angajatorul știe deja care sunt temele de care te vei ocupa. Dacă lucrezi în construcții îți va spune: tocmai am preluat un proiect în zona X şi dorim să ţi-l alocăm. Dacă lucrezi în zona de vânzări îți va spune: dorim să preiei discuțiile cu clientul X sau să dezvolți o anumită arie geografică. Dacă ești junior posibil să ți să spună că în prima parte a activității tale vei asista colegii cu vechime în companie până vei dobândi competențele necesare pentru a te ocupa sigur de un anumit subiect.

6.Care sunt competenţele pe care ar fi bine să le dezvolt (prin practică şi cursuri) astfel încât să pot îndeplini mai ușor sarcinile la acest loc de muncă?

Această întrebare arată dorința ta continuă de dezvoltare şi adaptare la provocările zilnice. Este posibil să surprinzi cu această întrebare unii angajatori pentru că au fost obișnuiți să preia angajați deja pregătiți indiferent cum au reușit să dobândească acele competențe.

Dacă într-adevăr îți lipsesc anumite cunoștințe, acreditări, acesta este angajamentul tău că le vei obține în cel mai scurt timp posibil pentru a putea face faţă provocărilor. Absenţa lor îți va pune în pericol posibilitatea de a ocupa acel loc de muncă.

Continuăm lista: Ce întrebări ar fi bine să pui la interviu cu setul 2.

Întrebări de cunoaștere a culturii organizaționale

1.Care sunt obiectivele companiei?

Valorile companiei, misiunea, viziune adeseori le găsești pe site-ul de prezentare. Obiectivele sunt adaptabile la context. Este posibil să nu-ţi fie împărtășite în detaliu şi să descoperi doar obiectivele pe termen lung. Însă te va ajuta să înțelegi dacă compania este în dezvoltare, consolidare sau restrângere de activitate. Vei afla cum poți tu să contribui la atingerea acelor obiective.

2. Ce vă place dvs. în aceasta companie?

Primești perspectiva personală, umană a celui care lucrează de ceva timp în acea companie. Poți să descoperi obiceiurile echipei, cum sărbătoresc succesul sau evenimentele importante, cum se asigură coeziunea echipei. Sau poți afla despre oportunitățile de dezvoltare, despre programul de lucru şi multe altele.

3. Ce îmi puteți spune despre viitoarea mea echipă şi colegii cu care voi colabora?

Este esențial să cunoști oamenii cu care vei lucra. Câți sunt în echipă sau dacă vei lucra singur. Care sunt tipologiile de oameni şi cât de frecvent vei lucra cu ei. Aici vei simți dacă îți dorești sau nu să faci parte din acel loc.

Îți propunem ceva inedit. Dacă vei fi acceptat solicită să cunoști colegii înainte de prima zi de lucru şi poate chiar înainte de a accepta angajarea. Si tu şi ei aveți nevoie de adaptare. Vei afla: este potrivit pentru mine este sau nu acest loc de muncă. Fii pregătit să primești şi un refuz la aceasta solicitare. Poate fi din motive de securitate sau confidențialitate.

4.Există programe de intrigare a noilor angajați şi formare continuă?

Este excepțională această întrebare. Ea conține două părți.

Oricât de priceput ești, fiecare companie are particularitățile ei şi îți va fi de folos să ai un mentor. Din păcate sunt foarte multe companii în care ți se va spune în 30 min ce ai de făcut şi cam atât; mai departe te vei descurca singur. Dacă ai experiență sau îți place să înveți singur, să te dai cu capul de probleme, atunci abordarea este excelentă. In caz contrar riști să ajungi în situații pe care nu vei ști cum să le rezolvi, iar intuiția să te ducă într-o direcție greșită.

A două partea a întrebării, formarea continuă, indică interesul pentru dezvoltare şi dorința de a fi la curent cu noutățile din aria ta de activitate.

5. Care sunt cele mai importante prevederi ale regulamentului de ordine interioară?

Orice companie are obligația de a avea acest regulament. La majoritatea este similar, într-un format standard şi de bun simt. Particularități vei găsi în companiile în care riscurile meseriei sunt foarte ridicate şi confidențialitatea informațiilor este esențială. Întrebarea este însă importantă pentru a descoperi acele locuri de muncă unde conducerea companiei a stabilit reguli foarte stricte poate chiar abuzive: de exemplu dacă întârzii 15 min vei sta 30 min peste program. Asta înseamnă că nivelul de control şi de impunere a autorității este foarte ridicat.

6.Care sunt tradițiile echipei şi a companiei

Este întrebarea de relaxare şi bună dispoziție. Vei afla de exemplu dacă beneficiezi de team building, petrecere de Crăciun, cadou de ziua ta sau de modalitatea în care sunt primiți noii angajați în companie. Majoritatea acestor tradiții au apărut datorită oamenilor care au lucrat în acea companie. Așa vei afla care este tipologia de angajat și deschiderea angajatorului.

Întrebări de cunoaștere a persoanei din faţa ta, mai ales a viitorului tău manager

1. Care a fost parcursul dvs. în companie?

Vei afla dacă a fost direct angajat în acea companie pe acea funcție sau a avut un parcurs de evoluție. şi tu poți avea un parcurs asemănător. Îți ca spune ce a făcut pentru a putea evolua în carierea. Va fi o sursă importantăă de inspirație pentru tine.

2.Ce apreciați la cei mai buni angajați?

Vei descoperi care este comportamentul necesar astfel încât să poți evolua sau avea o bună colaborare. Pot fi lucruri banale: apreciez oamenii punctual şi matinali, apreciez pe cei care reușesc să-si depășească obiectivele sau pe cei care au inițiativă. Sperăm să nu primești răspunsul limitativ „să şi facă treaba” deși pare o situație relaxantă pentru tine, din păcate înseamnă că poți avea colegi neimplicați şi pur şi simplu să-ţi faci treaba nu va fi chiar atât de ușor.

3.Ce părere aveți despre oamenii care greșesc în mod repetat?

Unii angajatori nu acceptă deloc greșeala. Știi vorba „dacă greșești a doua oară înseamnă că ești prost” Într-adevăr sunt domenii în care greșeala poate fi fatală. Ignorarea unor reguli de bază pot duce la catastrofe şi pierderi de vieți omenești. Exceptând aceste situații ar fi bine să ai în faţa ta un manager care înțelege că a greși este normal, iar eroarea este una dintre cele mai bune modalități de a învață, chiar dacă greșeala se repetă de 10 ori.

In acest context ar fi bine ca şi managerul să se întrebe dacă ţi-a dat toate informațiile şi uneltele pentru a preveni greșeala sau poate mai e nevoie de încă o persoană pentru a preveni eroarea.

4. Cine mă v-a ajuta în situația în care nu știu cum să rezolv o problemă?

Este inevitabil să nu te confrunți cu probleme. Unii manageri îți vor spune: este esențial să vii la mine oricând înainte de a lua orice decizie. Alții îți vor spune că vei avea lângă tine un mentor sau colegi la care să apelezi ori de câte ori te confrunți cu o situație nouă. Răspunsul îți va arăta care este nivelul de independență pe care îl vei avea pe acel rol.

5.Ce este important la un candidat în afară de experiență?

Experiența ta din CV este cea care l-a determinat să te invite la discuție. Această întrebare va scoate în evidență care sunt competințele soft necesare pentru acel loc de muncă. In plus vei afla care sunt particularitățile de lucru strict cu managerul din fața ta.

6.Dacă as dori să vă ofer un feedback cum aș putea să fac acest lucru?

Este o întrebare dificilă pentru un manager care nu este deschis. Probabil nu v-a înțelege întrebarea sau va da un răspuns neconcludent. In varianta optimă ţi se va spune concret cum şi când să-l contactezi, dacă poți avea discuții cu el deschise pe orice subiect. Atunci acesta este omul care știi că se poate îmbunătăți în fiecare zi şi că poate accepta recomandări.

Întrebări organizatorice

1.Care sunt următoarele etape în parcursul de  acceptare a unui candidat?

Această întrebare este importantă dacă nu ţi s-au comunicat pașii şi mai ales dacă ești la primul interviu. Vei afla în ce condiții vei fi contactat dacă ai trecut în etapa următoare şi de asemeni cât de complex este procesul de recrutare.

2.Voi realiza deplasări? Cât de frecvente vor fi şi durata lor?

Unii angajatori scriu încă din descrierea locului de muncă dacă deplasările sunt frecvente. Dacă îți place să ai un loc fix atunci s-ar putea să nu fie pentru tine.

Alt exemplu: dacă cumva ești obișnuit ca frecvent să intri în contact cu oamenii, să mergi în vizită şi aplici pe o funcție fixă s-ar putea să fie o mare provocare pentru tine.

3. Voi lucra în ture? Voi putea lucra de la distanţă?

Lucrul în ture este specific producției sau magazinelor, însă nu este exclus în alte situații de exemplu call centre.

Vorbind despre lucrul de la distanţă, el poate fi pentru tine esențial, dacă drumul până la birou ţi-ar ocupa o parte importantă din zi. Răspunsul te ajuta la organizarea zile pentru a echilibra responsabilitățile tale de lucru cu cele din cadrul familiei.

4.Programul este flexibil?

Vorbeam şi mai devreme despre managerii care pot aprecia pe cei matinali sau de o politica a companiei care îți oferă obiective în loc de un program strict. Însă pot fi şi meserii în care programul este fix datorită contactului direct cu clientul.

5.Se lucrează peste program? Sau în weekend? Sunt respectate sărbătorile legale?

In anumite tipuri de locuri de muncă te aștepți deja să primești un răspuns afirmativ la această întrebare. De exemplu în turism. Alte ori poți avea îndoieli de exemplu: in cazul intervențiilor pentru reparații, urgențele sunt la orice oră sau pot aștepta ziua de luni.

6.Care este programul de masă?

Pentru unele companii programul de masă este inclus în cele 8 ore de lucru sau poate fi în afara lui, variind intre 20min şi 60 min. Vei afla de asemeni dacă vei avea timp practic să-ţi iei o pauza de masă sau dacă ai masa asigurată. Alteori vei primi vestea incomodă că nu ai de unde comanda şi este necesar să vii pregătit de dimineață.

Ce facem data viitoare

Acum după ce ai aflat „Ce întrebări ar fi bine să pui la interviu”, mai ai o provocare cu care te poți confrunta şi nu am abordat-o încă: ce faci cu emoțiile la interviu. Rămâi alături de noi ca sa descoperi cum le gestionezi.

Administrator

Leave a comment