Iți aduci aminte ca în urma cu două săptămâni am discutat ce este digitalizarea și cum apare ea în viața noastră? Este atât de vast acest domeniu încât e posibil să te simți copleșit de diversitate. Acesta este motivul pentru care hai sa facem un sumar al 14 tehnologii digitale pentru eficiență profesională și personală.
Ca sa nu pornim la drum fără busola, iată ce sunt tehnologiile digitale
O tehnologie digitală este un ansamblu de instrumente, dispozitive, sisteme sau aplicații care folosesc date digitale (reprezentate sub formă de cod binar, 0 și 1) pentru a colecta, procesa, stoca sau transmite informații.
Patru componente sunt incluse în aceasta definiție:
- Instrumentele sau uneltele (software sau hardware) sunt utilizate pentru a îndeplini sarcini specifice cum ar fi aplicații software (de exemplu Microsoft Excel sau instrumente hardware simple (de exemplu un stick USB).
- Dispozitivele sunt echipamente fizice electronice care pot funcționa singure sau în combinație cu alte tehnologii. Ele sunt mai complexe decât un instrument, deoarece pot include hardware, software și sisteme integrate pentru a îndeplini multiple funcții. Exemple: smartphone-uri, laptopuri, tablete.
- Sistemelesunt structuri mai complexe, care integrează mai multe componente (hardware, software, rețele) pentru a îndeplini sarcini globale. De obicei, gestionează procese mari și permit interacțiunea mai multor aplicații sau dispozitive. Exemple: un sistem de management al resurselor (ERP) sau un sistem de supraveghere bazat pe inteligență artificială
- Aplicațiilesunt programe software create pentru a rezolva un set specific de sarcini. Spre deosebire de sisteme, aplicațiile sunt mai orientate către utilizatori. Exemple: Instagram sau Calendar.
Iată un exemplu
Împărțirea ar părea simplă la prima vedere cu definițiile în faţă. Doar că nu este chiar așa. Iată un exemplu concludent Realitatea Mixtă (MR):
- este cel mai bine descrisă ca un sistem integrat, deoarece combină mai multe componente (hardware și software) pentru a crea un mediu în care realitatea fizică și cea virtuală se îmbină și interacționează.
- Headset-urile (precum HoloLens sau Magic Leap) sunt dispozitive special construite pentru a suporta experiențele MR. Acestea permit interacțiunea cu elementele virtuale suprapuse pe mediul fizic.
- Software-ul care rulează în realitatea mixtă (de exemplu, un simulator de chirurgie sau aviație) este o aplicație specifică, dezvoltată pentru MR.
- Unele aplicații MR sunt folosite ca instrumente pentru scopuri bine definite, cum ar fi designul 3D sau instruirea tehnică.
Cum această divizare nu ne ajută vei descoperi mai ușor aceste tehnologii funcție de utilitate și prezenţa lor în viața ta de zi cu zi.
14 tehnologii digitale pentru eficiență profesională și personală
Imaginează-ți o cameră dotată digital pe care o vom dota treptat
1. Tehnologii de Automatizare și Inteligență Artificială (AI)
Automatizare procese sunt software și roboți care executv sarcini repetitive pe baza unor instrucțiuni clare.
Beneficii: reducere erorilor umane, îmbunătățește eficienței și timpul de răspuns, reduce costurile, îți oferă timp pentru activități unde intervenția umana este esențială
Exemplu: RPA (Robotic Process Automation) în domeniul financiar sau logistic. De exemplu copiază date dintr-un aplicație informatică în alta.
Inteligența artificială (AI) include sisteme și algoritmi capabili să imite abilitățile cognitive umane: analizează date, asistă clienți/utilizatori, recunoaște vocea, personalizează experiența și chiar poate lua decizii.
Beneficii: viteza de reacție, capacitatea de adaptare, diversitatea domeniilor de utilizare.
Exemplu: asistenți virtuali bazați pe AI în e-commerce. Cele mai cunoscute utilizări sunt generarea de text, imagini sau video. Apoi este chat bot-ul, cel cu care conversezi în locul unui interlocutor real atunci când scrii pe chat unei persoane juridice. Răspunsurile sale sunt date folosind șabloane.
Tipuri de Inteligență Artificială:
- AI simplă (Narrow AI) realizează o singură sarcină specifică. Exemplu: algoritmii de recunoaștere vocală.
- AI generală (General AI) poate îndeplini orice sarcină intelectuală pe care o poate efectua un om însă limitata la informațiile care ii sunt furnizate.
- Superinteligență (Super AI) este un concept ipotetic unde AI depășește inteligența umană.
- Superinteligență (Super AI) este un concept ipotetic unde AI depășește inteligența umană.
In camera pe care te-am rugat să ţi-o imaginezi asigură-te că ai un robot care ilustrează această tehnologie.
2. Cloud Computing
Sunt servicii de stocare baze de date rețele și software utilizând internetul („cloud”), pentru a oferi o flexibilitate mai mare și costuri reduse. Această tehnologie îți permite să accesezi și să folosești date de la distanță, fără a fi necesar să le deții pe dispozitivul (laptop/ telefon) tău.
Beneficii: reducerea costurile de infrastructură, accesezi datele de oriunde ai acces la internet și poți colabora cu alte persoane pe acele date în timp real.
Exemple:
- IaaS (Infrastructure as a Service) permite accesul la infrastructură IT, precum servere, rețele și stocare. Exemplu: Microsoft Azure.
- PaaS (Platform as a Service) este o platformă pentru dezvoltarea, rularea și gestionarea aplicațiilor fără a administra infrastructura de bază. Exemplu: Google App Engine.
- SaaS (Software as a Service) sunt aplicații care rulează în cloud. Exemple: Google Drive sau Salesforce.
In camera pe care te-am rugat să ţi-o imaginezi asigură-te că ai un dulap care reprezintă locul unde îți păstrezi datele.
3. Internet of Things (IoT)
O rețea de dispozitive fizice conectate la internet, care colectează, schimbă și analizează date pentru a îndeplini diverse funcții în mod automat. Se bazează pe:
- Nanosenzori suntsenzori foarte sensibili și selectivi care pot fi utilizați pentru monitorizarea mediului, diagnosticarea sănătății sau a activităților din orașe.
- Smart Dust sunt senzori minusculi și sisteme microelectromecanice (MEMS) care pot monitoriza diferite condiții de mediu și pot comunica date wireless.
Beneficii: crește eficiența, monitorizează în timp real și îmbunătățește experiența de zi cu zi.
Exemple:
- În casă (Smart Home): termostate inteligente (Nest), becuri inteligente (Philips Hue) sau asistenți virtuali (Amazon Echo).
- În industrie (IIoT – Industrial IoT): Monitorizează echipamentele în timp real pentru a reduce defecțiunile și a optimiza procesele.
- În orașe inteligente: Senzori pentru gestionarea traficului, iluminat stradal și monitorizarea calității aerului.
In camera pe care te-am rugat să ţi-o imaginezi asigură-te că ai un frigider în care în orice moment găsești ce ai vrea să mănânci.
4. Big Data
Sunt seturi extrem de mari și complexe de date care nu pot fi gestionate, stocate sau analizate eficient utilizând instrumentele tradiționale de prelucrare a datelor.
Beneficii: poți lua decizii mai bune, poți personaliza, inova și te adapta rapid pentru că te bucuri de:
- Volum prelucrează cantități mari de date generate.
- Viteză degenerare și procesate datele.
- Varietate analizează diferitele tipuri de date: structurate, semi-structurate și nestructurate.
- Veracitate, datele au acuratețe și sunt fiabile.
- Valoare extrasă din date.
Exemple:
- Analiza comportamentului clienților în marketing.
- Predicții privind cerințele de producție și stocuri.
In camera pe care te-am rugat să ţi-o imaginezi asigură-te că ai o cămară în care încape oricât ai pune și nu poți sa pierzi sau sa ti se fure ceva vreodată.
5. Blockchain
Este un registru digital descentralizat, ceea ce înseamnă că datele sunt stocate pe mai multe computere din rețea, nu într-un singur loc centralizat.
- Datele sunt grupate în blocuri, iar fiecare bloc conține un număr de tranzacții.
- Blocurile sunt legate între ele printr-un cod criptografic, formând un lanț de blocuri.
- Odată ce un bloc este adăugat la lanț, este aproape imposibil să fie modificat retroactiv.
Beneficii: securitate îmbunătățită, transparență, reducerea costurilor de tranzacționare.
Exemple:
- Finanțe descentralizate (DeFi): Servicii financiare care folosesc tehnologia blockchain pentru a elimina intermediarii cum ar fi Binance Coin (BNB)
- Jetoane non-fungibile (NFT): active digitale unice verificate folosind blockchain, utilizate în arta digitală și obiecte de colecție. Cum ar fi Ethereum una dintre cele mai populare platforme pentru crearea și tranzacționarea NFT-urilor. Tot aici intră și lucrările de artă digitale unice, cum ar fi picturile, fotografiile, animațiile, dar și muzica.
In activitatea noastră creativa imaginează-ți cum camera ta se îmbină cu alte camere formând blocuri care sunt legate cu alte blocuri
6. Realitate Mixtă (MR), Realitate Virtuală (VR) și Realitate Augmentată (AR)
Realitate Virtuală (VR) creează un mediu digital în care utilizatorul este complet imersat. Lumea reală este înlocuită integral cu una virtuală. Exemplu: o simulare a unui zbor în spațiu. Pentru a te bucura de aceasta tehnologie ai nevoie de dispozitive precum căști VR și controlere pentru simularea mișcării.
Realitate Augmentată (AR) suprapune elemente digitale (imagini, text, obiecte 3D) peste lumea reală îmbunătățind percepția obiectelor. De exemplu pentru vizualizarea camerei noastre în format 3D deși este desenată pe hârtie 2D. Pentru a te bucura de această tehnologie ai nevoie de dispozitive precum smartphone-uri, tablete sau ochelari AR.
Realitate Mixtă (MR) combină elemente ale AR și VR, permițând interacțiunea simultană între obiectele fizice și cele digitale într-un mediu comun. Pentru a te bucura de această tehnologie ai nevoie de dispozitive avansate ce îți permit să interacționezi cu obiectele digitale ca și cum ar fi reale. De exemplu o sală de operații chirurgicale virtuală.
Beneficii: crește interactivitatea și permite interacțiuni mai complexe cu mediul înconjurător.
VR AR MR imersiune doar virtual real cu virtual (partial) combinat mediu digital real imbunatatit cu digital mixt interactiune digital real si digital complet In camera pe care te-am rugat să ţi-o imaginezi asigură-te că ai o pereche de ochelari virtuali.
7. 5G, 6G
Sunt a cincea și a șasea generație de standarde de comunicație mobilă celulară. Lansarea 5G a început la nivel global din 2019 și este în continuă extindere. 6G este o tehnologie în stadiu de cercetare și dezvoltare, așteptată să fie lansată comercial în jurul anului 2030.
Utilizare 5G:
- Streaming video de ultra-înaltă definiție.
- Comunicare între vehicule autonome.
- Rețele inteligente în industrie și orașe smart.
- Gaming cloud.
Utilizare 6G:
- Rețele neuronale.
- Holograme 3D în timp real.
- Sănătate digitală avansată (chirurgie de la distanță cu precizie maximă).
- Metaverse.
5G 6G viteza <10Gbps <1Tbps latenta <1ms microunde spectru <6Ghz terahertz utilizare IOT, VR, AR holograme 3D, metaverse In camera pe care te-am rugat să ţi-o imaginezi asigură-te că ai și un smartphone cu viteaza mare de conectare la internet.
8. Tehnologii de Securitate Cibernetică
Sunt un ansamblu de instrumente, procese și practici concepute pentru a proteja sistemele informatice, rețelele și datele de acces neautorizat, atacuri cibernetice și alte amenințări digitale.
Beneficii: iți protejează datele, previi frauda și ai mai multa încredere în utilizarea dispozitivelor digitale
Exemple:
- Criptarea datelor și protocoale de securitate (SSL/TLS).
- Autentificare multi-factor (MFA) prin solicitarea mai multor forme de identificare (parolă, token).
- Modele de securitate Zero Trust: Abordări care nu presupun niciodată încredere, verificând continuu fiecare utilizator și dispozitiv.
- Apărare cibernetică bazată pe inteligență artificială: utilizarea învățării automate pentru a detecta și a răspunde la amenințările cibernetice în timp real.
- Firewall-uri: Acționează ca o barieră între rețeaua internă și internet, filtrând traficul de date și blocând accesul neautorizat.
- Sisteme de detecție și prevenire a intruziunilor (IDS/IPS): Monitorizează rețeaua pentru activități suspecte și pot bloca automat atacurile.
- Antivirus și antimalware: Protejează dispozitivele individuale împotriva virușilor, troienilor și altor tipuri de malware.
- Sisteme de prevenire a pierderii de date (DLP): Previn scurgerea accidentală sau intenționată a datelor sensibile.
- Criptare: Protejează datele prin transformarea lor într-un format indescifrabil fără cheia potrivită.
- Backup-uri și recuperarea în caz de dezastru: Permit restaurarea datelor în cazul unui atac de succes sau al unei defecțiuni hardware.
- Sisteme de gestionare a identităților și a accesului (IAM): Gestionează identitățile utilizatorilor și controlează accesul la resursele digitale.
In camera pe care te-am rugat să ţi-o imaginezi asigură-te că ai cea mai buna garda de corp.
9. Biometrie Avansată
Utilizarea tehnologiei pentru a identifica și autentifica oamenii pe baza caracteristicilor fizice sau comportamentale unice. Aceste caracteristici pot include amprente digitale, recunoaștere facială, recunoaștere vocală, recunoașterea irisului, recunoașterea venelor, a modului în care tastezi sau miști mouse-ul.
Beneficii:
- Securitate sporită deoarece caracteristicile biometrice sunt unice pentru fiecare persoană.
- Elimină necesitatea de a memora și introduce parole, ceea ce poate fi mai rapid și mai ușor.
- Automatizează procesele de identificare și autentificare, reducând timpul și costurile.
Exemple de utilizare:
- Deblochezi telefoanele și tabletele cu amprentă digitală sau recunoaștere facială.
- Te autentifici pentru a realiza plăți cu amprentă digitală sau recunoaștere facială.
- Deschizi uși. Nici măcar „Sesam deschide-te” nu o sa trebuiască să mai spui.
- Te autentifici în orice cont online.
In camera pe care te-am rugat să ţi-o imaginezi asigură-te că ai un sistem care îți permite ca doar tu să intri în ea.
10. Tehnologii de Colaborare Digitală
Sunt un ansamblu de instrumente și platforme online care facilitează comunicarea, partajarea informațiilor și munca în echipă, indiferent de locația geografică a membrilor.
Beneficii:
- Poți colabora în timp real, indiferent de fusul orar sau locația fizică.
- Reduci timpul necesar pentru a finaliza sarcinile.
- Comunici prin diverse canale, cum ar fi chat, videoconferințe și partajezi fișiere.
- Ai acces la informații și resurse de oriunde și de pe orice dispozitiv conectat la internet.
Exemple:
- Comunici prin mesagerie instantă care îțipermite interacțiunea rapidă prin mesaje text, audio, video sau apeluri video. Exemple: Microsoft Teams, Zoom, Google Meet.
- Gestionezi proiecte prin atribuirea de sarcini și urmărești progresul. Exemple: Trello, Asana, Monday.com, Jira.
- Colaborezi (editare simultană)în timp real pe documente. Exemple: Google Docs, Microsoft Office 365, Dropbox Paper.
- Gestionezi informații și cunoștințe creând baze de date interne de documentație și resurse. Exemple: Confluence, Notion.
- Poțicolabora vizual și realiza brainstorming în aplicații precumMiro, Mural.
In camera pe care te-am rugat să ţi-o imaginezi poți lucra cu oricâți oameni îți dorești ca și cum ar fi în aceeași cameră cu tine.
11. 3D Printing & Additive Manufacturing
Se referă la procesul de creare a obiectelor tridimensionale prin depunerea succesivă a unui material (plastic, metal, beton, etc.) pe baza unui model digital. Tehnologia folosește un fișier CAD (Computer-Aided Design) care este transformat într-o secvență de instrucțiuni către imprimanta 3D, care depune materialul în straturi foarte subțiri până când obiectul este complet.
Additive Manufacturing (AM) este termenul mai larg care include toate tehnologiile de fabricație ce utilizează principiul adăugării succesive de material.
Beneficii:
- Poți utiliza diferite materiale, inclusiv plastic, metal și chiar materiale biologice.
- Îți permite să creezi produse personalizate
- Îți permite prototipizarea rapidă a noilor modele, reducând timpul de dezvoltare.
- Poți crea forme complexe care ar fi dificil sau imposibil de produs prin metode tradiționale.
Exemple:
- Producție: Crearea de prototipuri, instrumente și piese finale.
- Sănătate – Bioprinting:: Producerea de proteze personalizate, implanturi dentare și instrumente chirurgicale.
- Arhitectură: Construirea de modele și prototipuri de clădiri și structuri.
- Automobil: Fabricarea de piese auto și prototipuri.
- Aerospațial: Crearea de componente ușoare și complexe pentru aeronave și nave spațiale.
- Nano-Scale Printing: Imprimare la scară nanometrică pentru aplicații avansate de producție.
In camera pe care te-am rugat să ţi-o imaginezi ai o imprimata 3d la care poți crea orice îți imaginezi în format fizic.
12. Tehnologii de Edge Computing
Este o tehnologie care presupune procesarea și stocarea datelor mai aproape de sursa acestora, în loc să trimită toate informațiile către un centru de date centralizat sau cloud pentru procesare. În esență, edge computing duce calculul mai aproape de „marginea” rețelei, fie pe dispozitivele care colectează datele (precum senzori, dispozitive IoT), fie pe servere locale, pentru a îmbunătăți performanța, reduce latența și economisește lățimea de bandă.
Beneficii:
- Rezultatele prelucrării pot fi obținute aproape instantaneu, ceea ce este esențial în aplicații care necesită răspunsuri în timp real, precum vehicule autonome sau aplicații de sănătate.
- În loc să trimiți toate datele către un centru de date, doar informațiile relevante sau agregate sunt trimise mai departe, reducând astfel nevoia de lățime de bandă.
- În cazul unei conexiuni instabile sau întreruperi ale rețelei, edge computing poate permite procesarea locală, prevenind întreruperi majore ale serviciilor.
- Datele sensibile pot fi procesate și stocate local, reducând riscurile asociate cu transferul și stocarea lor în cloud.
Exemple:
- Dispozitivele IoT, de care a discutat deja, cum ar fi termostatele inteligente sau camerele de securitate, beneficiază de pe urma edge computing pentru procesarea datelor în timp real, fără a fi necesar să trimită informații la distanță.
- Vehiculele autonome depind de edge computing pentru a analiza în timp real datele provenite de la senzori, asigurându-se că vehiculul poate reacționa rapid la schimbările de mediu.
- Sisteme portabile de monitorizare a sănătății pot colecta date despre sănătatea ta și le poți analiza pe loc pentru a identifica posibilele probleme în timp util.
In camera pe care te-am rugat să ţi-o imaginezi poți să te miști cu ochii închiși ghidat de aceasta prelucrare rapida informațiilor.
13. Digital Twins
Sunt copii virtuale ale unui obiect fizic, proces sau sistem, care permit monitorizarea și analiza acestora în timp real. Gemenii digitali sunt capabili să reflecte în mod continuu starea și comportamentul unui sistem real, să simuleze diverse scenarii și să anticipeze problemele înainte ca acestea să apară.
Un digital twin este creat prin colectarea de date în timp real de la obiectul sau procesul fizic, folosind senzori și alte dispozitive conectate. Aceste date sunt apoi utilizate pentru a construi un model digital al obiectului sau procesului respectiv. De exemplu, un digital twin al unui echipament industrial ar putea să monitorizeze parametri precum temperatura, presiunea sau vibrațiile acestuia, iar un software ar analiza aceste date pentru a prezice defecțiuni sau pentru a optimiza performanța echipamentului.
Beneficii:
- Ai posibilitatea de a analiza și optimiza procesele în timp real.
- Identifici din timp problemele înainte ca acestea să afecteze operațiunile.
- Reduce costurile prin evitarea defectărilor costisitoare și maximizarea performanței.
Exemple:
- Industria manufacturieră: Monitorizarea echipamentelor și optimizarea proceselor de producție.
- Transporturi și infrastructură: Mentenanță predictivă pentru vehicule sau infrastructuri (de exemplu, poduri, clădiri).
- Sănătate: Crearea de gemeni digitali ai pacienților pentru a personaliza tratamentele și a monitoriza starea acestora în timp real.
- Orașe inteligente: Gemenii digitali pot ajuta la gestionarea traficului, a rețelelor de utilități sau a altor servicii publice.
In camera pe care te-am rugat să ţi-o imaginezi poți găti mâncarea perfectă pentru că toți parametrii sunt monitorizați printr-un digital twin.
14. Platforme digitale
Sunt medii online care permit interacțiunea, colaborarea și tranzacționarea între utilizatori. Acestea pot fi accesate prin intermediul internetului, oferind o gamă largă de servicii și funcționalități.
Beneficii:
- Poți interacționa cu alți utilizatori și cu platforma.
- Poți crea și partaja conținut.
- Ai parte de un ecosistem cu diverse servicii și aplicații.
- Poți obține venituri prin publicitate, abonamente sau vânzare de produse și servicii.
- Multe platforme pot fi scalate pentru a răspunde nevoilor unor utilizatori individuali sau ale unor organizații.
Exemple:
- Custmer Relationship Management (CRM)
- E-commerce
- E-books
- Platforme educaționale
- Platforme financiare
- Platforme de jocuri
- Platforme de sănătate
- Platforme de management de proiect
- Social media
- Streaming
In camera pe care te-am rugat să ţi-o imaginezi te poți relaxa răsfoind noutăți pe diferite platforme de social media, te poți juca sau vedea un film.
***
Cele 14 tehnologii digitale pentru eficiență profesională și personală, nu sunt toate, revin cu încă o serie de tehnologii noi care îți vor schimba viață în viitor. Până atunci m-aş bucura să-mi spui care dintre ele ţi-a plăcut mai mult.