25 trucuri pentru un CV care atrage atenția

Ai senzația ca CV-ul tău nu este suficient de atractiv și acesta este motivul pentru care nu ești chemat la interviu? Am creat pentru tine o listă de: 25 trucuri pentru un CV care atrage atenția.

Dacă preferi să le citești, ele sunt disponibile un pic mai jos.⏬

Sau le poți asculta în noul sezon de podcast aici:

Bine ai venit la sezonul 2 în Podcastul dedicatdezvoltării profesionale. Am trecut în sezonul 1 prin autoevaluare, explorare, stabilire obiective și plan de cariera. Însă mai avem multe de discutat împreună. Ce văd recrutorii și viitorii tăi colegi înainte să te cunoască este CV-ul. Așa că rămâi aproape să afli 25 trucuri utile pentru a avea un CV care atrage atenția.

Să începem prin a clarifica care sunt secțiunile de bază dintr-un CV:
 1. Nume și date de contact (email, tel)
 2. Experiența profesionala
 3. Educație (scoli, cursuri, diplome), apoi cele opționale:
 4. Profil profesional cine ești tu și care sunt obiectivele tale în 3-5 rânduri.
 5. Hard și soft skills. Include aici cunoștințe IT sau specifice unei industrii, limbi străine
 6. 2-3 exemple pe competențele de baza folosind tehnica STAR discutata în podcastul dedicat brandului personal
 7. Linkuri catre pagini de social media care te reprezintă și prezintă, în special linkedin. Website și blog daca ai.
 8. Scurtă enumerare a lucrărilor tale (dacă este cazul): articole, cărți, opere de artă, expoziții, premii, simpozioane, conferințe în care ai prezentat etc.
 9. Hobby-uri doar dacă acestea completează și dovedesc competențele tale. Un exemplu așa nu: Un aplicant la un post de om vânzări a introdus în zona de hobby din CV-ul său „Membru în grupul milionarilor”
 10. Referințe (doar daca au fost solicitate – Nume și date de contact ale persoanelor care te pot recomanda
25 trucuri pentru un CV care atrage atenția:
 1. Format CV Fiecare site de job-uri și fiecare companie care are secțiune de Cariere pe website are formatul ei. Știm că este dificil să actualizezi în fiecare locație, din acest motiv este bine să ai un format de bazădin care poți copia oriunde. Indiferent că alegi format doc, excel sau power point sau poate chiar unul dintre aceste site-uri îți va servi ca referință. în final ai grijă să rezulte un format pdf sau docx. Este mai important conținutul Cv-ului decât aspectul. Însă aspectul este cel care determina să fie citit:
 2. Structură ușor de citit, doar aruncând o privire să poți identifica secțiunile principale. Cele mai apreciate CV-uri acum sunt cele cate pe partea stângă au o coloana diferit colorată și care sumarizează cine ești tu în competențe.
 3. Culori care să te reprezinte însă în nuanțe nestridente. Folosește maxim două culori, plus negru pentru text.
 4. Aliniat la stânga atâta timp cat candidați într-o tara în care scrierea este de la stânga la dreapta.
 5. Font clasic: Arial, Calibri, Times new Romans, Georgia sau alte asemănătoare simple și lizibile. Nu sunt recomandate cele care imita scrierea de mână. Folosește maxim 2 fonturi diferite. Ambele de același tip serif (capete litere neîngroșate) sau sans serif (capete litere îngroșate).
 6. Marime font, atât cat sa permită o citire ușoara; mărime recomandată este 10-12.
 7. Bold (Bold (îngroșat) este recomandat pentru a marca secțiuni, nume posturi pe care le-ai ocupat. Underline (subliniat) și upercase (litere mari) pentru secțiuni. Italic (înclinat) mai limitat decât celelalte pentru marca subsecțiuni, subtitluri.
 8. Bullet points/ liniuțe pentru a marca înșiruirea în lista sunt recomandate  pentru ca permit o structurare ușoare.
 9. Iconițe poți folosi limitat pentru a marca de exemplu datele de contact, sau un început de secțiune. Însă fetele zâmbitoare își au locul doar pentru un număr limitat de posturi: comediant, animator copii și altele asemănătoare.
 10. Evită prescurtări, termeni de înaltă specialitate, jargon, clișee „interesant, muncitor”.
 11. Nu lăsa logo site-ul sau organizației care a creat template-ul de cv pe care îl folosești, ar putea fi un concurent pentru compania la care aplici.
 12. Dacă CV-ul tău ocupă mai multe pagini, pe cât posibil fiecare nouă pagină să înceapă o nouă secțiune sau cel puțin nu sparge un subiect în două pagini descrierea aceluiași loc de muncă.
 13. Lungime CV. E importantînprimul rând să acopere aspectele discutate, însă în momentul în care acumulezi experiența și multe locuri de muncă, cv-ul devine imens. Ar fi bine să te limitezi la 2-3 pagini. Iar pentru a detalia poți sa adaugi un link către o locație online unde pot descoperi mai multe despre tine. O altă variantă este sa elimini experiențele mai vechi de 15-20 ani. Pune cele mai importante aspecte în prima 3 treime din CV.
 14. Lângă numele tău adaugă specializarea cum ar fi: manager proiect construcții, specialist SAP, ajutor bucătar.
 15. Banal însă important să-l menționăm. Adresa de email indicată la contact să fie ușor de scris, ideal să includă numele tău. Dacă nu ai astfel de email atunci creează-ti; iar ca să nu verifici mai multe adrese de email, orice furnizor de email îți oferă posibilitatea de redirecționa (forward) automat a oricărui email. Cum faci: caută în secțiunea lor de help (ajutor).
 16. Nu este necesar să ai într-un CV: data de naștere, fotografie (cu excepție câtorva meserii cum ar fi modelling), adresa, rasă, religia, salariul, starea civilă, număr de copii, orientare politică sau orice informație cu caracter personal.
 17. Experiența profesională – adaugă aici principalele responsabilități si nu întreaga fişă de post. Mai important decât responsabilitățile sunt rezultatele, ce ai reușit să faci diferit, cum ai depășit așteptările, o situație dificilă cu care te-ai confruntat și ai rezolvat-o, premii, costuri sau timp economisit, persoane ajutate, venit generat etc.
 18. Competenţe estecel mai important aspect din CV care este necesar să-l actualizezi personalizat pentru fiecare post pe care aplici. Ai grija să conțină exact aceleași cuvinte cu descrierea jobului. Unele dintre competente (cum ar fi limbile străine) ar fi bine să le indici nivelul de cunoaștere începător, mediu, avansat, sau orice alta scală este recunoscută pentru acea competență.
 19. Fii sincer în experiența, competente și educație; oricare dintre ele este ușor de verificat, devenind mai târziu în dezavantajul tău dacă nu corespund cu realitatea.
 20. Fii specific. Folosește puține cuvinte. Fraze scurte și concise. Adaugă numere precise „2345 lei economisiți din…”. Nu sunt folosi adjective și comparații: cel mai bun, excelent etc.
 21. Folosește verbe la forma activă „Eu fac”, „Eu am realizat”și nu „Construirea de …”
 22. Fii mândru. E o vorba românească care spune ”lauda de sine nu miroase a bine” aici este însă un loc potrivit să o faci. Atenție nu exagera!
 23. Numește fișierul potrivit astfel „CV numele tău” si nu „Cv-ul meu cel bun”, „CV final”, „doc1”.
 24. Gramatica în CV Greșelile sunt inevitabile, însă sunt multe persoane care au prejudecați cu privire la acest aspect. Citește după un timp (2-3 ore sau chiar o noapte) după ce ai modificat ceva ca sa descoperi daca sunt greșeli sau solicita altcuiva să verifice. Dacă ești nesigur de anumite cuvinte atunci caută-le forma de scriere corectă. Sunt suficiente articole pe internet care îți vor sugera forma corectă.
 25. Retine cei 3 F: funcționalitate (să determine să fie citit pentru postul care aplici), formă (ușor de parcurs), folositor (relevant pentru tine și post, fără informații inutile).

Ce discutăm data viitoare? Scrisoarea de intenție și teste evaluare în recrutare. Rămâi aproape🔋!

Testează-ți competențele de Lider și Manager

Să fii un bun manager sau lider ai nevoie de diferite competente și trăsături dobândite prin învățare și practică. Înainte de a-ți stabili obiective de dezvoltare în aceasta arie, este important sa știi cine ești și ce știi acum, așa ca… Testează-ți competențele de Lider și Manager.

Iți punem la dispoziție 5 teste diferite, care pe lângă faptul că te ajută să te cunoști pe tine însuți, îți oferă și cunoștințe, înțelegi mai bine care sunt rolurile, diferențele și tipologiile de lider și manager.

 1. Cât de bine sunt pregătit ca manager?
 2. Cât de bine sunt pregătit ca lider?
 3. Sunt mai degrabă lider sau manager?
 4. Care este stilul meu de management?
 5. Care este stilul meu de leadership?
Ce este un manager?

Este persoana care are responsabilitatea într-o organizație de a administra o echipa/ un departament. Testul de mai jos se bazează pe funcțiile managementului:

👁️‍🗨️𝗣𝗥𝗘𝗩𝗜𝗭𝗜𝗨𝗡𝗘 – Definește viziunea, inspiră și motivează oamenii din echipă. Analizează informațiile și identifică diferite scenarii care pot apărea în viitor, stabilește strategii de acțiune pentru fiecare dintre ele sau masuri de prevenție.

📅 𝗣𝗟𝗔𝗡𝗜𝗙𝗜𝗖𝗔𝗥𝗘 – stabilește obiective și acțiuni adecvate, identifică strategii și decide ce resurse sunt necesare pentru atingerea obiectivelor.

🗂️𝗢𝗥𝗚𝗔𝗡𝗜𝗭𝗔𝗥𝗘 – stabilirea de relațiile dintre membrii echipei astfel încât să lucreze împreună pentru a atinge obiectivele organizaționale.

🔗 𝗖𝗢𝗢𝗥𝗗𝗢𝗡𝗔𝗥𝗘 – Recrutează și selectează membrii echipei. Asigură dezvoltarea prin instrumente de formare profesională și dezvoltare personală. Urmărește integrarea echipei în organizație pentru a lucra ca un tot unitar.

🎛️ 𝗖𝗢𝗡𝗧𝗥𝗢𝗟 – Evaluează cât de bine echipa își atinge obiectivele, ia măsuri pentru a îmbunătăți performanța. Stabilește standarde, astfel încât să poată măsura, compara și lua decizii.

Află cât de bine ești pregătit sa fii manager răspunzând la cele 10 întrebări de mai jos:

Ce este leadership?

Definițiile date de specialiști sunt diverse, majoritatea bazându-se pe principalele competențe ale unui lider. Însumăm în următoarea definiție: Este capacitatea unei persoane de a influenta și ghida un grup de persoane.

Testul de mai jos se bazează pe rolurile liderului:

🌅𝗜𝗡𝗦𝗣𝗜𝗥𝗔̆ 𝗜̂𝗡𝗖𝗥𝗘𝗗𝗘𝗥𝗘 – influențează și oferă credibilitate, asigură relaționarea dintre oameni;

👁️‍🗨️𝗖𝗥𝗘𝗘𝗔𝗭𝗔̆ 𝗩𝗜𝗭𝗜𝗨𝗡𝗘𝗔 – inițiază acțiuni, este creativ și inovativ, creează imaginea viitorul inspirând și motivând;

♟️𝗦𝗧𝗥𝗔𝗧𝗘𝗚 – dezvoltă și implementează strategii, ia decizii astfel încât acțiunile să ducă spre viziune;

💭𝗖𝗢𝗔𝗖𝗛 – sprijină dezvoltarea membrilor echipei, bun ascultător, oferă și primește feedback constructiv.

Află cât de bine ești pregătit să fii lider răspunzând la cele 10 întrebări de mai jos:

Manager versus lider

Diferențele dintre ei sunt destul de fine din punct de vedere a responsabilitățile, însă sunt mai evidente în comportament și sistem de luare a deciziei. Atenție, majoritatea organizațiilor se așteaptă ca managerul să fie și lider. Este într-adevăr un avantaj, însă a avea un manager și mai mulți lideri într-o echipa este și mai bine.

„Diferența dintre manageri și lideri constă în concepțiile pe care le dețin. Managerii îmbrățișează procesul, caută stabilitate și control și încearcă instinctiv să rezolve rapid problemele. Liderii, în schimb, tolerează haosul și lipsa de structură și sunt dispuși să întârzie închiderea pentru a înțelege mai bine problemele. înflorească.” Abraham Zaleznik

Află cine ești tu răspunzând la cele 10 întrebări de mai jos:

Stiluri de management

Dacă ai lucrat în mai multe organizații, știi deja că fiecare manager este diferit. Iată cum ii pot fi împărțiți

👁️𝗩𝗜𝗭𝗜𝗢𝗡𝗔𝗥 – Folosești persuasiunea și carisma și conduci prin exemplu, pentru a-ți inspira membrii echipei să-ți urmărească viziunea.

👯 𝗣𝗔𝗥𝗧𝗜𝗖𝗜𝗣𝗔𝗧𝗜𝗩 – Soliciți în mod activ feedback-ul echipei și implici angajații în procesul de luare a deciziilor.

💭 𝗖𝗢𝗔𝗖𝗛 – Te concentrezi pe dezvoltarea membrilor echipei, ajutându-i să-și perfecționeze abilitățile de care au nevoie pentru a performa la un nivel optim.

🦹 𝗔𝗨𝗧𝗢𝗥𝗜𝗧𝗔𝗥 – Monitorizezi angajații permanent și oferi instrucțiuni constant. Deciziile le ei singur.

Află care este stilul tău răspunzând la cele 10 întrebări de mai jos:

Stiluri de leadership

Nici liderii nu sunt la fel și nici nu e unul mai bun decât celălalt; fiecare dintre ei având avantaje și dezavantaje fiind mai potriviți pentru diferite contexte și tipuri de organizații.

📈 𝗣𝗥𝗔𝗚𝗠𝗔𝗧𝗜𝗖 – Folosești persuasiunea și carisma și conduci prin exemplu, pentru a-ți inspira membrii echipei să-ți urmărească viziunea.

🎁 𝗦𝗘𝗥𝗩𝗜𝗔𝗕𝗜𝗟 – Sunt de încredere, loiali și de ajutor și oferă o forță de stabilizare și calm pentru membrii echipei lor.

🏹 𝗜𝗗𝗘𝗔𝗟𝗜𝗦𝗧 – Idealiștii vor să învețe și să crească și vor ca toți ceilalți din echipă să facă la fel.

♟️ 𝗗𝗜𝗣𝗟𝗢𝗠𝗔𝗧 – Menține grupurile împreună și de obicei construiește legături personale profunde cu angajații lor.

Află care este stilul tău răspunzând la cele 10 întrebări de mai jos:

Acum că ai finalizat testele știi dacă mai ai ceva de îmbunătățit pentru a fi un manager sau un lider mai bun. Dezvoltă-te pe tine și pe cei din jurul tău cu Lunif!

Download Template plan de carieră (gratuit)

Dacă ești nemulțumit de cariera ta actuală sau îți dorești să evoluezi, ar fi bine să iei în calcul să-ți construiești propriul plan de carieră. în acest articol îți oferim structura de baza a unui plan de carieră și prin abonare la newsletter primești. Download template plan de cariera gratuit.

Construirea carierei presupune 4 etape:
 1. Autoevaluare
 2. Explorare variate
 3. Stabilire obiective
 4. Plan de carieră – construire și implementare

Pentru a da mai multă greutate acțiunii propriu-zise putem grupa și astfel:

 1. Autoevaluare
 2. Explorare variate și Stabilire obiecte
 3. Plan de carieră – construire
 4. Plan de carieră – implementare

Aceste etape nu sunt unice în viață ci ar fi bine să treci prin ele anual sau cel puțin la fiecare 3 ani, iar dacă plenuiești o schimbare radicală atunci o iei de la capăt. Nu-ți face griji e mai bine să o iei de la capta decât să nu faci nimic sau să așteptați să apară ceva de undeva neclar și nedefinit.

Download template plan de cariera gratuit

Pentru ca munca de pregătire să-ți fie cat mai ușoară și să te concentrezi pe ceea ce contează cel mai mult, lucrul efectiv pentru cariera ta îți dăruim un template. Lucru cu acest document este foarte facil pentru ca este un format excel și poți include oricâte linii noi ai nevoie. Găsești în el de asemeni modele, linkuri la diferite teste de evaluare precum și linkuri către instrucțiuni video.

Prezentarea pe scurt a acestui template o poți asculta aici:

Dacă instrucțiunile video nu sunt suficiente ne poți contacta pentru a lamuri împreună situația cu care te confrunți.

Tot ce ai de făcut pentru a obține este documentul este să te înscrii la newletter. Iar dacă încă nu te-am convins vei primi automat la înscriere și e-book-ul “100+ tehnici de învățare și predare” pentru ca învățarea este esențială în dezvoltarea carierei.

Mai ai o parte importantă pentru ca tu să atingi succesul și anume să construiește CV-ul și să fii bine pregătit la interviu. Despre toate acestea vei găsi în articolele și podcasturile viitoare.

Mult succes!

Planul de carieră

Iți dorești o carieră de succes, știi unde vrei să ajungi, însă nu știi cum? Răspunsul la problema ta este: Planul de carieră. Începe când ai finalizat stabilirea obiectivelor de carieră și se termină… niciodată.

De ce ai nevoie de un plan de carieră?

Imaginează-ţi că știi clar unde vrei să mergi în vacanţă și când vei fi în vacanţă, însă nu ai stabilit cu ce ajungi, ce opriri vei realiza pe drum și nici ce bagaje ai nevoie. Acesta este planul de carieră; o înșiruire de activități care împreună realizate la momentul potrivit, te conduc către obiectivul pe care ţi l-ai stabilit. El este o modalitatea prin care visele tale sunt puse în practică.

Cum construiești planul de carieră?

Iți propunem trei variante de construcție vizuală a planului însoțite de exemple în podcastul de mai jos, toate bazând-se pe 3 componente de bază:

 1. Activități…
 2. Aranjate în ordine logica şi…
 3. In timp, adică cu un termen de finalizare

Ascultând acest podcast vei afla de asemeni, de ce planificarea nu se termină niciodată…

Cum implementezi planul de carieră?

Faptul că ai obiective de carieră și un plan scris este doar începutul; de aici începe efortul zilnic de a urma planul pentru a obține succesul dorit. Cea mai mare provocare este să-ţi menții motivația pe termen lung. Ascultă următorul podcast pentru a identifica cum să crești în fiecare zi.

Ai inclus în plan și branding-ul personal?

Unul din elementele pe care le uităm frecvent, însă este de o importanţă majoră, este imaginea noastră publică în faţa recrutorilor, viitorului angajator, a colegilor și a partenerilor. Ascultă următorul podcast pentru a identifica cum construiești brandingul personal ca și etapă din dezvoltarea ta.

Dacă încă nu ești lămurit cum să lucrezi cu Planul de carieră te așteptăm live să ne întrebi în mod direct și să-ţi împărtășim noi trucuri podcastul de mai jos

***

Dacă te întrebi care este etapa dinaintea stabilirii obiectivelor, află mai multe aici.

Dacă te întrebi cum stabilești obiective de carieră, află mai multe aici.

Dacă te întrebi ce urmează după planul de cariera, îți spunem două cuvinte „pregătire pentru”.

Rămâi aproape pentru a lucra împreună la dezvoltarea ta profesională.

Cum stabilești obiective pentru dezvoltarea ta profesională

Știi ce vrei de la cariera ta? Atunci când ai obiective clare drumul este mai scurt, știi calea pe care să o apuci și știi locurile în care sa te oprești. De asemenea angajatorii au mai multă încredere în cei care știu ce doresc de la cariera lor; le oferă încredere și le dovedește dedicarea ta. Cum stabilești obiective pentru dezvoltarea ta profesională? Dacă aceasta este întrebarea pe care ți-o pui, îți răspundem în rândurile următoare.

Primul pas – Explorarea variantelor

Poate că ți-ai stabilit domeniul în care dorești să activezi: economic, producție, inginerie etc. Însă în fiecare dintre ele există o multitudine de funcții pe care le poți ocupa. Este mai ușor să-ți stabilești obiectivele atunci când cunoști diversitatea și triezi ceea ce ți se potrivește. In podcastul de mai jos îți indicăm câteva metode prin care poți parcurge facil acest pas.

Al doilea pas – Stabilirea obiectivelor

Sunt mai multe tipuri de obiective pe care ți le poți stabili, funcție de durata în care intenționezi să le obții. Dacă te întrebi care sunt aceste tipuri de obiective, cum să le identifici și cum să le materializezi în obiective scrise și motivante, urmărește podcastul de mai jos.

Al treilea pas – Validarea obiectivelor

Cu cât obiectivele sunt mai mărețe, cu atât ar putea să-ți pară mai puțin realizabile și să abandonezi chiar înainte de a începe să lucrezi pentru ele. Iți oferim în podcastul care va fi publicat în 12 septembrie, un instrument excepțional (si câteva mici trucuri) pentru a-ți înțelege viitorul parcurs al carierei.

Al patrulea pas. Întrebă-ne și te ajutăm

Suntem alături de tine și iți răspundem la orice întrebare ai legată de stabilirea obiectivelor.

Dacă nu te-am convins că ai nevoie de obiective clare pentru a evolua în cariera, mai adăugăm câteva:

 1. Promovarea ta în companie este mai ușoară;
 2. Știi pentru ce te pregătești și cu ce să te pregătești;
 3. Știi să-ți organizezi bugetul, investițiile personale pe termen lung;
 4. Te poți pregătești inclusiv pentru a porni propria ta afacere;
 5. Vei identifica momentele oportune pentru a schimba locul de munca sau domeniul de activitate;
 6. Vei crește aria de contacte (persoane) care te pot ajuta în dezvoltare;
 7. Iți vei crea propria imagine (brand) care va atrage angajatori sau parteneri de business;
 8. Poți deveni lider, poți influența lumea care te înconjoară;
 9. Poți ajuta și tu pe ceilalți să se dezvolte;
 10. Este mai ușor să asiguri un echilibru între viată personală și cea profesională, prin alinierea celor două categorii de obiective.

Cum stabilești obiective pentru dezvoltarea ta profesională, ai aflat deja. Dacă te întrebi ce urmează îți menținem suspansul spunându-ți doar un cuvânt „plan”. Dacă te întrebi care este etapa dinaintea stabilirii obiectivelor, află mai multe aici. Rămâi aproape pentru a lucra împreună la dezvoltarea ta profesională.

Autoevaluare pentru dezvoltare profesională

Când ai aplicat pentru primul loc de munca la ce te-ai gândit? Probabil te-ai întrebat ce ți-ar place să faci, ce știi să faci și ce poți efectiv să faci, și mai puțin probabil pur și simplu ai deschis un oarecare site de job-uri și ai aplicat la primul post care era afișat pe pagina. Aceasta este prima etapă, autoevaluare pentru dezvoltare profesională.

Pentru că uneori este mai simplu să asculți decât să citești, am inițiat pentru tine o discuție cu doi dintre trainerii noștri Mihaela Gologan și Georgiana Soca, traineri și antreprenori care au trecut și prin etapa de angajat.

Ce vei descoperi ascultând?

Desigur cum poți să te autoevaluezi obiectiv pe două direcții ce știi și ce poți, apoi cum le poți dovedi.

 • Ce știi – este informația pe care o cumulez prin școală, cursuri, cărți și alte surse de transmitere a informației. Sunt cele pe care te bazezi cel mai mult în dezvoltarea ta. În acest podcast (ep. 1) descoperi metode prin care să-ți evaluezi cunoștințele.
 • Ce pot – este ceea ce practic poți să faci. Iți oferă conștientizarea că nu tot ceea ce știi poți și face practic. În acest podcast (ep. 2) descoperi metode prin care să practici ceea ce știi.
 • Cum dovedesc ceea ce știu și pot – pentru tine la finalul etapei de autoevaluare va fi clar, însă pentru o persoana care îți citește doar cv-ul sau vorbește cu tine pentru câteva minute nu este atât de ușor să te creadă pe cuvânt. În acest podcast (ep. 3) descoperi metode prin care poți demonstra ce știi și poți, aducând în plus puterea încrederii și atitudinii.
Cum te va ajuta autoevaluarea pentru dezvoltare profesională?

Vei trece prin cele 4 etape:

 • Incompetența inconștientă (Intuiție greșită) Nu înțelegi sau nu știi cum să faci ceva și nu recunoști neapărat acest deficit. Ai nevoie să-ți recunoști propria incompetență înainte de a trece la stadiul următor. Durata de timp pe care o petreci în această etapă depinde de forța imboldului de a te dezvolta.
 • Incompetența conștientă (Analiză greșită) Dacă nu înțelegi sau nu știi cum să faci ceva,  recunoaște acest deficit. Comiterea de greșeli poate fi parte integrantă a procesului de dezvoltare.
 • Competența conștientă (Analiză corectă) Înțelegi sau știi cum să faci. Cu toate acestea, poți da dovadă a acestei aptitudini sau cunoștințe doar cu un efort de concentrare.
 • Competența inconștientă (Intuiție Corectă) Ai exersat practic atât de mult o abilitate încât ți-a devenit un reflex și o poți realiza cu ușurință. Ca urmare, aptitudinea poți să o exerciți în timp ce execuți și alte sarcini. Ești capabil să-i înveți pe alții.
cele 4 stagii de creste in competenta

***

Pentru că întrebările tale pot fi numeroase, lansăm o sesiune deschisă live pentru a răspunde la întrebările tale legate de autoevaluare pentru dezvoltare profesională astfel încât să te poți evalua obiectiv și rapid. Știm că este sezonul vacanțelor însă e mai simplu să-ti clătești gândurile cu o informație clară decât să bâjbâi “oare ce fac mai departe” și să te bucuri de vacanță. Suntem alături de tine și te încurajăm să ne contactezi mihaela@lunif.com

Interviu cu Georgiana Soca

In loc să te chinui de unul singur 6 luni sau mai bine să înveți din greșeli, învață mai repede din greșelile altora; mai exact din erorile noastre, ale Academiei de Instalații.” interviu cu Georgiana Soca, fondatoarea Academiei de Instalații și nou trainer Lunif.

Georgiana Soca

Ca să aflăm mai multe despre modul în care reușește Georgiana și echipa ei să îndrume pașii absolvenților cursurilor Academiei de instalații, am stat de vorbă chiar cu ea și îți împărtășim și ție dintre secrete.

      1. Dragă Georgiana ne bucurăm când un om cu multă practică este deschis să ajute și pe ceilalți. Totuși ce te-a determinat pe tine să începi de la zero această academie când deja aveai o afacere de succes ?

Provin dintr-o familie modestă, fără istoric în antreprenorial. De pe băncile facultății m-am angajat într-o companie care activa în domeniul instalațiilor în contracții și m-am îndrăgostit de această meserie. Am fost atât de impresionată de lucrurile pe care acolo le puteam face încât după o perioadă în care am fost angajată, am decis împreună cu soțul meu să pornim pe cont propriu. Nu știam exact ce facem, ne bazam mult pe intuiție. Am făcut multe greșeli însă am luat și multe decizii potrivite astfel încât afacerea noastră să crească.

Ca angajat și angajator am descoperit cât de greu este să găsesc răspunsul potrivit în fața clientului. Apoi cât de greu este să mă pregătesc pe mine dar și pe noii angajați. Astfel pentru a aduce un echilibru între efort și rezultate, cât și între viață profesională și cea de familie, am hotărât să pun bazele acestui nou proiect Academia de Instalații.

Academia își propune să completeze ceea ce un inginer nu învață în școală: colaborarea cu clientul. Avem deschise acum sesiuni de pregătire care să acopere principalele 3 arii de activitate:procesul de ofertarea, procesul de achiziție și derularea proiectului.

     2. Ce tip de specialist își propune Academia de instalații să pregătească? Doar ingineri?

Acum Academia de Instalații organizează cursuri în special pentru tineri absolvenți de facultate tehnică. Ne adresăm inginerilor și celor care doresc o specializare, conversie/reconversie profesională sau aspiră să dobândească abilitați în domeniul instalațiilor în construcții.

      3. Unde susțineți aceste cursuri și cât durează?

Participarea este online (la anumite module) sau față în față în București. Având în vedere durata cursurilor de o lună, câteva ore în fiecare zi, aceasta nu face posibilă deocamdată deplasarea zilnică pe o perioadă atât de lungă în altă localitate.

Am ales un format de întâlnire de după-amiază astfel încât să poată participa ușor, fără a perturba foarte mult activitatea obișnuită: angajați, tineri absolvenți, dar și cei acționează pe cont propriu.

      4. Vă propuneți ca învățarea să fie practică, cum reușiți să asigurați acest lucru?

Participanții primesc teme, proiecte și studii de corelate cu informațiile teoretice pe care le furnizăm. Mai mult decât atât, pentru a nu fi teme inventate, solicităm ca subiectele abordate să fie în strânsă legătură cu activitatea lor. Pot veni cu problemele cu care ei se confruntă, cu solicitările din partea clientului și împreună să identificăm varianta propice de acțiune.

Este o modalitatea în care greșeala se realizează într-un mediu sigur; ca o simulare înainte de aplicarea reală. Astfel timpul de formare se reduce de la mai mult de 6 luni la 1-2 luni.

Este un mediu potrivit atât absolventului cât și angajatorului care își reduce timp prețios, bani și efortul de pregătire a personalului.

      5. Care este cea mai mare provocare pe care o pot avea cursanții în practică?

Clar, clienții dificili: clienții nehotărâți, temători și cei autoritari.

Clienții temători se îndoiesc de tot ceea ce le vei spune, ba chiar și de propria alegere. Când prezintă proiectul afirmă “Mi-au vândut acest teren / imobil”. Ei sugerează că au fost forțați de împrejurări să intre în posesia acelui imobil și nu au plătit conștient pentru acel bun. Nu au cumpărat, ci li s-a vândut.

Clienții nehotărâți sunt cei care lasă deciziile importante pe ultima sută de metri, și chiar și după ce aleg o varianta sau alta, revin frecvent cu foarte multe schimbări; asigurând de fiecare dată ca acea este ultima.

Cei autoritari sunt cei pricepuți la toate. Am avut un context în care întreaga lucrare a fost oprită pentru câteva zile pentru că acel client “observase” un montaj neconform la jgheaburi. A chemat o echipă externă pentru a identifica problema; a măsurat, a calculat și a confirmat “la boloboc suntem bine”

Mai sunt și alții, însă aceste trei categorii sunt cele mai frecvente.

      7. După atâta provocări povestește-ne o întâmplare amuzantă?

Da… artiștii, arhitecții… ce poveste. Aveam un proiect cu un design excepțional, am discutat în detaliu fiecare amănunt astfel încât să se încadreze totul în decor. Cel puțin așa am crezut noi, până când au venit detectoarele de fum și hidranții. Detectoarele s-au dovedit a fi de o dimensiune exagerat de mare comparativ cu imaginația clientului „un punct” iar hidranții adevărați monștri roșii. Ne-a solicitat să le încastrăm sau să le vopsim în altă culoare. Aspecte bineînțeles interzise prin legislație. Poate în timp detectoarele de fum vor deveni din ce în ce mai mici, însă hidranții vor rămâne roșii astfel încât să iasă mereu în evidență atunci când avem nevoie de ei.

La început ne-am amuzat de solicitările clientului, apoi ne-am dat seama că și noi am fi putut face mai bine: să-i fi explicat, să-i fi simulat cum vor arata acele instrumente în designul global.

      8. Unul dintre lucrurile de care se plâng angajatorii după ce-și trimit angajații la training este lipsa de aplicarea a celor învățate sau revenirea rapidă la vechile obiceiuri. Cum asigurați post-formarea?

Pentru a nu fi uitate oferim participanților diferite modele de formulare pe care le pot aplica imediat. Ele au rezultat din practica noastră cu clientul și sunt actualizate continuu.

Realizăm timp de o lună de la finaliza cursurilor întâlniri cu participanții pentru a împărtăși situațiile practice cu care se confruntă și îi susținem în alege acțiunea potrivită. Chiar și după această perioadă, pe un termen nelimitat ne pot contacta oricând au nevoie de ajutorul nostru. O simplă întrebare poate presupune salvarea atât de bani, cât mai ales de vieți omenești.

      9. Un mesaj de dedicat persoanelor care citesc interviu cu Georgiana Soca?

Pe cât posibil alege libertatea unor decizii înțelepte. Clientul de astăzi și cel de mâine este din ce în ce mai pretențios. Pe lângă soluții tehnice excepționale ajută-l să-și aducă aminte de tine astfel încât să revină și la următoarele sale proiecte.

      Iți mulțumim Georgiana pentru sugestiile tale, mult succes Academiei!

      Iți mulțumim și ție cel care ai rămas până la aceste ultime rânduri din interviu cu Georgiana Soca. Revenim cu noi informații utile pentru tine!

ochelari pe tastatura
Top tehnologii utile în educație

Contextul COVID a dus la o creștere a sărăciei în învățare (copii cu vârsta de 10 ani care nu pot citi, calcula sau înțelege o poveste simplă) cu 10% la nivel mondial ajungând la 63%. Chiar și în acest context lumea a produs 90% din informația actuală în ultimii 2 ani, iar dispozitivele inteligente se estimează să ajungă în 2030 la 50 de miliarde. Iată argumentele pentru care analizăm mai departe „Top tehnologii utile în educație”.

Înainte de a începe analiza tehnologiei, haide să aflăm cât de utilă ne este:

Tehnologia în educație Îmbunătățește:
 1. Personalizarea învățării – avem acces rapid și infinit la numeroase surse de învățare. Fiecare își poate alege ce, când și cum învăță. Iar îmbinând învățarea online cu cea offline, rezultatele sunt imediat remarcate.
 2. Eficiență și productivitate – este mai ușor pentru cel care predă să-și administreze activitatea de evidență a studenților și a notelor, de planificare și transmitere a informației. Ba mai mult unele tehnologiei supraveghează performanța studenților și pot recomanda materiale de studiu sau o altă metodologie.
 3. Comunicarea și colaborarea – în spatele ecranului curajul crește. Este mai ușor să punem întrebări, ne exprimăm opinia și interacționăm rapid cu cel care predă. Echipele de lucru pot fi create ad-hoc și aleatoriu, ba mai mult putem interacționa cu naționalități din orice colț al lumii.
 4. Curiozitatea – accesăm rapid resurse detaliate pe care în alt context ar fi imposibil să le obținem. Prin căutări diverse putem consulta un subiect din diferite perspective reușind astfel să intuim informațiile false.
 5. Accesibilitatea – cu ajutorul tehnologiei putem accesa de la distanță orice curs la o organizație de învățământ de renume.
 6. Greutatea ghiozdanului  – câte cărți și caiete ai avea în ghiozdan dacă le-ai pune pe toate de care ai nevoie, câte kilograme ai căra în spate sau pe roți în fiecare zi?!
 7. Costurile în timp – lipsa dispozitivelor și a conectării la internet sunt principalele obstacole în implementarea tehnologiei în educație. Investiția inițială poate fi semnificativă pentru o familie cu mai mulți membri plus actualizarea ei periodică, însă cumulând toate costurile care contribuie recurent la o zi de învățare, balanța înclină în favoarea tehnologiei și ecologiei. Ca alternativă, unele instituții de învățământ au găsit o idee ingenioasă realizând un sistem de partajare a dispozitivelor.
Tehnologia în educație Diminuează:
 1. Rezultatele la evaluări – unele studii arată că elevii care participă dominant la cursuri online au rezultate mai slabe la evaluări, deși alte studii arată că este mult mai ușor să trișezi la examen.
 2. Apartenenţa – ascultarea faţă în faţă a prelegerii chiar și lipsită de interactivitate creează conexiuni la nivel de individ și grup.
 3. Atenția – curiozitatea nelimitată și nevoia de rezultate imediate, ne împinge să căutăm informații, să răspundem la conversații sau orice alt lucru se întâmplă în jurul nostru. Astfel durata de atenție a generației Z faţă de generația milenials a scăzut de la 12s la 8s
 4. Capacitatea de rezolvare a problemelor – apelăm în orice moment la dispozitive pentru cele mai banale operațiuni matematice sau de memorie, astfel devenim neproductivi când suntem neasistați.

Poate că nu am înglobat aici toate argumentele pro și contra subiectului analizat, sperăm totuși ca v-am creat o imagine care să vă stârnească măcar curiozitatea de a testa avantajele tehnologiei în educație.

A sosit momentul să analizam Top tehnologii utile în educație:

elearning
1. eLearning

eLearning – in sens larg reprezintă totalitatea situațiilor educaționale în care se utilizează semnificativ mijloacele tehnologiei informației și comunicării. În sens restrâns, elearning reprezintă un tip de educație la distanță desfășurată în mediul online.

Avantaje: poate fi accesată oricând și oriunde.

Dezavantaje: dacă cursul este înregistrat lipsește complet interacțiunea și are o rata de abandon ridicată datorită posibilității limitate de a obține răspunsuri la subiectele rămase neclare.

Viitorul: este o variantă de învățare c-un istoric bogat, fiind utilizată pe scară largă va continua să crească pe termen cel puțin mediu.

Cele mai utilizate tehnologii: Zoom, Microsoft Teams, Google claseroom

Exemple platforme: Coursera, Udemy, Edx, Kahoot, Linkedin learning

inregistrare video curs
2. Virtual Manipulatives

Virtual Manipulatives sunt componentele statice (imagini) si dinamice (video) ale unui website. Știm deja că o imagine valorează cât o mie de cuvinte, indiferent dacă suntem în sală sau la distanță.

Învățarea asistată video (VAL) este și nu este inclusă în Virtual Manipulatives, depinde de forma sa de publicare (online sau nu). Iată trei idei de utilizare:

 • Filmarea unui exemplu practic sau a ecranului;
 • Utilizare unui video ilustrativ creat de o altă entitate, cum ar fi scenele dintr-un film;
 • Video grafic/ animat.

Avantaje:

 • Nu necesită cunoștințe speciale pentru a o utiliza;
 • Varietate mare de exemple video;
 • Poate fi ușor creat material video chiar și cu un telefon.

Dezavantaje

 • Calitatea și drepturile de autor presupun costuri;
 • Originalitatea este asigurată cu resurse suplimentare (echipamente, bani si timp)

Viitor: ușurința de utilizare va prelungi durata utilizării.

Exemple de aplicații pentru creare video educațional: Power point, Canva, Toontastic, Adobe animate, Blender.

blockchain
3. Blockchain

Blockchain este tehnologia din spatele monedelor virtuale, la prima vedere pare surprinzătoarea utilizarea ei în educație, până când descoperim că sunt doar grupuri de date descentralizate și înlănțuite la care oricine poate participa.

Avantaje:

 • Informațiile (note, competențe dobândite, materii studiate) nu sunt deținute de o instituție de învățământ, ci de cel care a învățat;
 • Informațiile sunt securizate și controlate de cel care învață;
 • Putem verificare rapid apartenența drepturilor de autor sau autenticitatea diplomelor și a notelor; acestea neputând fi modificate.

Dezavantaje:

 • Este încă o tehnologie necunoscută pentru majoritatea;
 • Necesită un efort susținut în timp și bani pentru implementare;
 • Lipsa încrederii în tehnologie domină.

Viitor: tehnologia este încă un copil care învață să meargă, însă mai târziu (estimat cam în 3 – 4 ani) te va surprinde cu viteza sa.

Instituții de învățământ care folosesc acum blockchain: Open Source University, University of Nicosia, MIT Media Lab and Learning Machine’s Blockcerts

big data
4. Big data

Big data presupune păstrarea și utilizarea datelor în cloud. A început a fi utilizată în educație din nevoia de a gestiona datele studenților. Acum identificăm 3 tipuri de date:

 • Microlevel big data sunt acele date produse în schimbul dintre cursanți și profesor sau platforme de colectare a datelor, sisteme inteligente de îndrumare, simulări și jocuri.
 • Mesolevel big data permite analiza datelor la nivelul instituțiilor;
 • Macrolevel big data folosește date de tip micro sau meso în timp real, colectate pe o perioadă lungă (de ordinul anilor) permițând luarea de decizii la nivel guvernamental.

Avantaje:

 • acces la un volum mare de informații; ai putea accesa și învăța fără a merge la școală;
 • viteză de transfer a datelor;
 • viteză de procesare a datelor;
 • diversitate de date – de la fotografii create din greșeală sau tremurate până la brevete;
 • permite analiza modului în care interacționăm cu materiale de învățare astfel încât procesul să ne fie adaptat.

Dezavantaje: este pentru mulți încă un concept abstract.

Viitor: este estimat să ajungă în 3 ani la 163 zettabythes, adică echivalentul a 163 miliarde de calculatoare cu capacitatea de stocare de 1 terabytes. Comparativ cu populația pământului parcă încă mai există loc de creștere. Iar combinând big data cu machine learning putem estima care vor fi rezultatele studenților înainte de examen.

Utilizare: platformele de tip MOCC (masive open online courses), Civitas Learning, Apex learning, Panorama educatio.

Unde poți păstra și utiliza datele în cloud: Dropbox, Google drive, Onedrive

Subdomeniul Learning Analytics permite colectarea și analiza datelor despre cursanți și notele lor în scopul înțelegerii și îmbunătățirii rezultatelor învățării.

artificial inteligence
5. Automatizarea and Hiperautomatizarea

Automatizarea and Hiperautomatizarea – diferența dintre ele de multe ori este neclară. Automatizarea presupune executarea unor activități fără intervenție umană de o scală mai mica. Iar hiperautomatizarea presupune integrarea mai multor automatizări.

Hiperautomatizarea are ca subdomenii Inteligența artificială (AI) și robotic process automation (RPA)

5.1 Inteligența artificială

Inteligenta artificială (AI) – nu este o tehnologie nouă, totuși creșterea s-a accentuat abia în ultimii 4 ani (47%). Este folosită pentru automatizarea activităților profesorului, personalizarea învățării, creare de conținut (studii de caz, cărți digitale, etc), identificarea slăbiciunilor, dar și învățarea profesorului.

Avantaje:

 • Reduce timpul de lucru pentru activități repetitive;
 • Indică punctele de îmbunătățire atât pentru profesor cât și pentru elev;
 • Este disponibil non-stop pentru cel care învăța;
 • Prezența sa este insesizabilă, devenind ușor o normalitate.

Dezavantaje:

 • Procesul de tranziție nu este ușor întâmpinând rezistență din partea profesorilor și părinților;
 • Lipsa conectării umane;
 • Costurile de dezvoltare;
 • Pierderea locurilor de muncă.

Viitor: se estimează o creștere anuală de utilizare de 45% pentru următorii 3 ani. De aceea Unesco a lansat în noiembrie 2021 un proiect care să aibă ca rezultat:

 • un raport care propune recomandări privind viitorul învățării bazat pe inteligență artificială,
 • un ghid privind principiile etice de utilizare AI în educație;
 • un cadru de ghidare privind competențele AI pentru elevi.

Exemple de utilizări: Brainly, Netex learning, Thinkster Math.

Exemple de limbaje de programare AI: C++ and Java to Python sau poți utiliza ceva mai facil cum ar fi un AI Builder.

Subcategoriile AI: Machine Learning, Deep learning (a 3-a generație de machine learning) si Adaptive Learning (a 4-a generație de machine learning), folosesc algoritmi de inteligență artificială care ajustează conținutul la stilul și ritmul de învățare al elevului pe baza reacției la conținut. Diferența dintre ele este modul în care prelucrează informația astfel încât să ajungă la același rezultat.

5.2 Robotic process automation

Robotic process automation (RPA) facilitează lucrul fără hârtie, așa cum numele îi și spune gestionează procese de lucru eliminând chiar și mersul la scoală pentru diferite formalități.

Avantaje:

 • Reduce timpul de lucru;
 • Nu necesită cunoașterea unui limbaj de programare;
 • Reduce costurile.

Dezavantaje:

 • Lipsa conectării umane;
 • Pierderea locurilor de muncă.

Viitor: înregistrează o creștere liniară comparativ cu celelalte tehnologii care au o creștere exponențială.

Exemple: Power automate, Jira, Uipath

online games simulation Top tehnologii utile în educație
6. Jocurile online

Jocurile online – sunt mai multe tipuri de jocuri: acțiune, aventură, simulare, strategie, de rol, sportive, de luptă. Desigur cele care deservesc mai bine procesul de învățare sunt cele de simulare.

Avantaje:

 • Sunt interactive, distractive și provocatoare;
 • Este oricum o activitate specifică copiilor și chiar omului în general;
 • Are efecte pozitive atât asupra instructorului cât și asupra studentului.

Dezavantaje:

 • Nu putem controla sau adapta complet la nevoia de învățarea;
 • Costurile și timpul de personalizare foarte mari.

Viitor: nu-mi pot imagina cum ar fi lumea fără jocuri, parcă au fost aici dintotdeauna. Acum doar forma lor diferă.

Exemple: National Geographic Kids, BBC Schools: Games, Arcademic Skill Builders

realitate virtuala
7. Spatial computing: VR și AR

Spatial computing: VR (realitate virtuală) și AR (realitate augmentată) permite vizualizarea tridimensională de obiecte și spaţii.

Avantaje:

 • Permite accesarea unor spaţii pe care în mod uzual ar fi imposibil să le accesăm (fabrici, peșteri, planete etc);
 • Unealtă perfectă pentru cei care învață vizual.

Dezavantaje:

 • Poate perturba înțelegerea reală a spațiului;
 • Costul;
 • Unii utilizatori pot suferit amețeli;

Viitor: fiecare comerciant mizează pentru una (VR) sau alta (AR) dintre tehnologii ca fiind de viitor, rămâne totuși clar cî sunt aici să-şi continue dezvoltarea.

Exemple: descoperă mai multe pe ClassVR

steam teaching
8. STEAM

STEAM (S – Știința, T – Tehnologie, E – Inginerie, A – Arta, M – Matematica) – a apărut din nevoia de a pregăti elevii pentru meseriile care nu există încă, de aceea încurajează dezvoltarea gândirii critice și colaborarea. STEAM presupune:

 • Utilizarea de dispozitive mobile 1 la 1, în grup, în sală în instituția de învățământ sau după școală în cluburi de învățare sau acasă;
 • Explorare practică;
 • Programe de robotică.

Avantaje:

 • totul este conectat;
 • clasa este o echipă;
 • conține aplicații reale.

Dezavantaje:

 • necesită un timp de pregătire a profesorului în acest nou sistem de predare;
 • dispozitivele și costurile sale asociate.

Viitor: este aici să rămână, este mai degrabă un principiu de lucru care se folosește de tehnologie indiferent cum va evolua ea.

 Social media
9. Social media

Social Media nu necesită nici un fel de prezentare dintre toate este cea mai utilizată atât de adulți cât și de copii.

Avantaje:

 • Conectare și distracție;
 • Disponibil oricând și oriunde.

Dezavantaje:

 • Poate crea dependență;
 • Poate ajunge la conținut periculos sau fals.

Viitor: este un mod facil de a încuraja învățarea și face parte din viața de zi cu zi.

Exemple: Edmodo, TedEd, Vimeo Video School

Parte din social media este și Blogul de exemplu Kidblog este o platformă online în care studenții își pot începe propriul blog legat de subiectul învățat. Publicul lor ar putea integra alte clase sau studenți din cealaltă parte a lumii. Elevi și părinți pot comenta munca depusă.

ebooks
10. Ebooks

Ebooks – sunt cărțile virtuale, în care foile sunt înlocuite cu pagini de ecran.

Avantaje:

 • Ghiozdanul e mai ușor;
 • Facilitează căutarea informației;
 • Poate fi ușor actualizată.

Dezavantaje:

 • Costul hardware;
 • Se poate deteriora ușor daca o scapi pe jos.

Viitor: cât timp vor exista cărțile și tehnologia, vor exista și ebookurile.

podcasting
11. Sunet si podcasting

Înregistrare sunet și Podcasting

Avantaje:

 • Poți înregistra oricând și poți asculta oricând;
 • Actualizarea continuă a materialelor de la o discuție la alta;
 • Ideală pentru învățare auditivă.

Dezavantaje:

 • Necesită bună conexiune la internet.
 • Lipsa interactivității.

Viitor: cel puțin pentru următorii 5 ani este estimată ca utilizarea sa să fie în creștere.

Exemple:  TED Talks, Google Educast:, The ARTS Roundtable

 Online collaboration
12. Online collaboration spaces

Avantaje:

 • Crește productivitatea;
 • Au o structură acceptabilă de preț.

Dezavantaje:

 • Scade interactivitatea personală;
 • Poate fi vulnerabilă la securitate.

Viitor: este baza învățării online sau hibride.

Exemple: Microsoft Teams, Yammer.

13. Natural Language Processing

Natural Language Processing (NLP) descrie interacțiunea dintre om și computer cu ajutorul cuvintelor cum ar fi:

 • Spell check – corectarea greșelilor de scriere;
 • Autocompletarea unui cuvânt;
 • Voice Search (căutare cu ajutorul vocii) este utilizabil la orice vârstă, fără să fie nevoie să știi să citești sau să vezi.

Avantaje:

 • Vorbirea este mai rapidă decât scrierea;
 • Poate fi corelată cu alte tehnologii.

Dezavantaje:

 • Scade interactivitatea personală;
 • Poate fi vulnerabilă la securitate.

Viitor: înregistrează o creștere mai lentă comparativ cu celelalte tehnologii, însă tot în creștere va rămâne.

Exemple: Google voice search

Bots
14. Smart ‘Bots’

Smart ‘Bots’ sunt asistenți virtuali de predare. Acești roboți sunt proiectați pentru a răspunde întrebărilor pe care le solicită studenții în general, cum ar fi temele de casă sau termenele limită ale acestora. Iar profesorul poate monitoriza progresul de învățare al elevului.

Avantaje:

 • Fiind disponibil oricând reduce timpul de lucru al profesorului nevoit să răspundă mereu la aceleași întrebări;
 • Îmbunătățește punctualitatea predării proiectelor.

Dezavantaje:

 • Lipsește interacțiunea umană;
 • Nu are răspuns la toate întrebările de aceea necesită mentenanță.

Viitor: parcă copiază evoluția celorlalte tehnologii utilizate în educație urmându-le trendul ascendent exponențial.

Internet Of Things
15. Internet Of Things (Iot)

Internet Of Things (Iot) – dispozitivele din întreaga lume conectate la internet, colectează și partajează date între ele; în educație permit școlilor să îmbunătățească siguranța spațiilor de învățare, să țină evidența resurselor cheie și să îmbunătățească accesul la informații.

Internet Of Behaviors (IOB) este o extindere de la Internet Of Things ce permite analiza comportamentului individului.

Avataje:

 • Facilitează crearea de rapoarte financiare, de incidente etc.
 • Poți conecta orice tip de dispozitiv, în primul rând telefonul mobil și prin urmare și persoane;
 • Reduce timpul de analiză a datelor.

Dezavantaje:

 • Securitatea datelor personale;
 • Control activităților zilnice;
 • Pierderea locurilor de muncă.

Viitor: creștere exponențială similară celorlalte tehnologii.

Exemple: Promethean, Blackboard

3D printing
16. 3D printing

3D printing ne permite să creăm orice de la jucării la organe umane.

Avantaje:

 • Facilitează învățarea persoanelor vizuale și chinestezice;
 • Stârnește curiozitatea;
 • Reduce timpul profesorului de a explica sau desena.

Dezavantaje:

 • Studenții nu vor crea propriile lor modele;
 • Pot intra în conflict cu drepturile de autor;
 • Dimensiune restricționată la capacitatea aparatului.

Viitor: creștere exponențială similară celorlalte tehnologii.

online form
17. Chestionare și formulare online

Chestionare și formulare online

Avantaje:

 • poți da examen de oriunde nu doar învăța;
 • simulează testarea;
 • permite partajarea opiniei.

Dezavantaje:

 • nu poate fi ușor utilizate pentru subiecte de sinteză;
 • necesită suplimentar, la examen, utilizarea camerei și înregistrare video.

Exemple: Google form, Office form

Mind Map online
18. Online Mind Map

Online Mind Maps sau harta minţii este o diagramă vizuală care permite structurarea informației după reguli stricte (o linie, un cuvânt, o imagine = o idee)

Avantaje:

 • Permite structurarea informației;
 • Este plină de imagini și culoare;
 • Spre deosebire de cea de pe hârtie se poate extinde la infinit sau corecta;
 • Ușor de utilizat pentru cei care învăța vizual și au o gândire structurată.

Dezavantaje:

 • Nu se pretează pentru toate stilurile de învățare.

Viitor: este o metodă veche pur și simplu transcrisă digital.

Software laptop
19. Software, Hardware and Apps

Software, Hardware and Apps nu necesită nici un fel de prezentare; sunt toate acele componente care facilitează învățarea cu ajutorul tehnologiei.

conlusion coffee

Top tehnologii în educatie poate continua cu alte metode transpuse din hârtie în digital, însă ne oprim aici încurajându-te să le testezi măcar pe acestea și concluzionând:

Obiectivul utilizării tehnologiei pare să fie de tipul 1 la 1 profesor-cursant fiecare în faţa unui dispozitiv care permite comunicarea. Totuși succesul utilizării tehnologiei în educației este asigurat acum de îmbinarea celor două forme (cu și fără tehnologie) atât în procesul de învățare desfășurat în şcoală cât și în afara şcolii/spațiului de curs.

100+ tehnici de învățare și predare

Ca profesor și mai ales ca elev (student, cursant) cea mai mare provocare înainte de a ne apuca de predat / învățat este să identificăm tehnica potrivită pentru a reduce timpul alocat acestei activități. Îți venim în ajutor cu “100+ tehnici de învățare și predare”

De ce tehnici de învățare?

In experiența ta legată de învățare este posibil să te fi lovit de persoane care umblau din plafar în farmacie pentru a găsi substanța magică care te învață peste noapte. Sau ai întâlnit oameni care deja au găsit medicamentul placebo. Mai adaug pe lista „Așa nu” superstițiile. Cum ar fi: dacă treci prin acel culoar vei avea restanțe, dacă te întorci din drum înainte de examen o să-ți pice ce nu știi. Aaa și să nu uităm: instrumentele de copiat cum ar fi fițuicile, handsfree, servita, trasul cu ochiul… Nimeni nu poate contesta că în anumite circumstanțe nu te pot ajuta la finalizarea cu succes a unui examen, însă într-o situație practică nu vei avea aceste unelte la îndemână.

Te-aș întreba ce altceva ai mai testat și nu a funcționat, însă nu acesta este obiectivul nostru.

De ce tehnici de predare?

Privește o fotografie a școlii de acum 100 de ani și privește fotografia clasei de școală de astăzi. Până a apărut școala online nu erau prea multe diferențe. Chiar și acum în faţa ecranelor rămân tehnici dominante: prelegerea, scrierea după dictare, copierea; nu doar la clasele primare ci chiar și la studiile de masterat.

Scoala de ieri si scoala de azi

Te-aș întreba de ce sunt folosite aceste tehnici în continuare, însă răspunsul e banal „E mai simplu și nu implică efort.”

Care este cheia?

Învățarea și predarea necesită Timp de pregătire, acumulare, practică și testare.

De asemeni nu orice tehnică funcționează pentru oricine. Cum bine știm fiecare om este diferit, chiar și analizând din punct de vedere a stilului de învățare, prin urmare la fiecare funcționează alte tehnici. Testează și adaptează!

Aș mai aduce o cheie care ține doar de tine Voința, înglobând aici: răbdare, consecvența și bucuria descoperirii de noi lucruri. O dată ce le ai alegerile devin mai ușoare.

Acum hai la treabă!

Ca să-ți facem munca mai ușoară am creat un e-book “100+ tehnici de învățare și predare”. Este o “culegere” de tehnici către care să vii ori de câte ori ai nevoie să înveți. Accesul este gratuit pe baza unui link pe care îl primești după abonarea la newsletter. Dacă rămâi alături de noi promitem să revenim periodic cu noii informații utile pentru tine.

Înregistrează-te bifând Abonare newsletter și primești e-bookul “100+ tehnici de învățare și predare” gratuit:

Training, coaching, mentorat, consultanţă, consiliere sau (psiho)terapie

Training, coaching, mentorat, consultanţă, consiliere sau terapie – ce să alegi? Este o decizie complicată şi cu efecte nedorite, ȋn general pierderea încrederii: ȋn specialiști, ȋn posibilitatea de rezolvare a problemei şi chiar ȋn forțele proprii.

Cui se datorează acest eșec? Cauze diverse şi banale ȋn același timp:

 • Lipsa cunoașterii acestor metode/ meserii şi ce probleme rezolvă;
 • “Specialistul” el însuși nu face diferența dintre metode sau nu explică clientului;
 • Sfaturile persoanelor de încredere “știu eu ce ai nevoie” sau “la mine a funcționata”
 • Alegerea metodei celei mai ieftine sau mai confortabile din alte motive (brand, durată, modalitate de desfășurare)
 • Percepții greșite şi prejudecăți, de exemplu “Ce-o să zică lumea? Că-s nebun.”
Hai să vedem ce înseamnă fiecare dintre termeni:
Terapia

Terapia se concentrează asupra clientului ca individ – modul în care se vede pe el, lumea, gândurile şi comportamentele sale, precum şi tiparele care stau la baza motivului pentru care acționează clientul. De obicei, ședințele de terapie sunt pe o perioadă mai lungă de timp şi individuale, însa are rezultate spectaculoase şi în grup. Terapia poate ajuta de exemplu dacă suferiți de depresie. Se concentrează pe trecut, cauzele depresiei, pentru a îmbunatăti starea prezentă.

Consiliere

Consilierea implică lucrul cu un consilier pe o problemă specifică pentru o perioadă limitată de timp. De exemplu, consilierea vă poate ajuta de exemplu dacă aveți probleme ȋn căsătorie  sau dificultăți în gestionarea stresului. Consilierul expert pe un domeniu de activitate poate oferi recomandări similar consultantului. Clienții sunt persoane sănătoase psihic.

Coaching

Coachingul are rolul de a învață pe oameni să se perfecționeze în sport, abilități sau subiecte școlare: un antrenor de tenis / matematică. In ultimii ani şi-a lărgit aria de activitate devenind un proces care are ca scop îmbunătățirea performanței şi se concentrează pe „aici și acum” mai degrabă decât pe trecutul sau viitorul îndepărtat indiferent de domeniu. Este un facilitator al învățării şi dezvoltării. Funcție de tipul de probleme tratate coachingul se împarte ȋn Life coaching şi Business (profesional) coaching. Principala metodă de lucru este arta de a pune întrebări (nu singura). Ca şi meserie este specificată în COR şi o bună pregătire este recomandată chiar dacă legislația nu impune aşa cum este cazul formatorului. Poate părea ciudat, ȋnsă nici meseria de manager, deşi există ȋn COR, nu necesită o acreditare şi cum bine ştim sunt mulți manageri. Totuşi poate apărea oricând, aşa că verifică.

Consultanță

Consultanța oferă recomandări profesionale sau de specialitate într-un anumit domeniu al științei sau al afacerilor, fie unei organizații, fie unei persoane. Principala regulă este ca un consultant să funcționeze independent de client astfel încât să fie capabil să ofere o altă perspectivă asupra contextului şi alte modalități de rezolvare. Exemple: consultanță fiscală, juridică, marketing etc.

Mentorat

Mentoratul este similar cu coachingul. Mentorul este un ghid care ajută pe cineva să învețe sau să se dezvolte mai repede decât ar putea face singur. La locul de muncă, mentorii sunt deseori desemnați în mod formal prin fișa postului. De obicei, au o experiență considerabilă în domeniul de activitate al persoanei. O relație de mentorat se concentrează de obicei pe viitor, dezvoltarea carierei și lărgirea orizonturilor, spre deosebire de coaching, care tinde să se concentreze mai mult pe aici şi acum şi să rezolve probleme imediate.

Training

Formatorul predă abilități și/sau cunoștințe oamenilor sau animalelor; pregătește persoana pentru un loc de muncă, o nouă activitate sau sport; ȋn Romania este asociată acelei persoane acreditate care predă adulților ȋn afara instituțiilor de învățământ.

Tabel comparativ

Dacă definițiile ți se par prea lungi, iată un tabel comparativ:

* Pentru a face diferența dintre Psiholog / Psihoterapeut / Psihiatru vă recomandăm acest articol

Ce ai nevoie?

Răspunzând la întrebările din schema de mai jos descoperi ce ai nevoie (Training, coaching, mentorat, consultanta, consiliere sau terapie):

Schema logica pentru a alege intre training, coaching, mentorat, consultanţă, consiliere sau (psiho)terapie

Observație cu privire la schemă: Lipsa cunoștințelor atrage nevoia de training. Un consultant nu poate suplini lipsa cunoștințelor, decizia este întotdeauna la tine. Dacă consultantul greșește, responsabilitatea este tot a ta. Citește aici cum poți alege cursul potrivit pentru tine.

***

Lumea este ȋn perpetuă schimbarea, adaptarea şi succesul ȋn această lume poți să ţi-l construiești cu ușurință apelând la instrumentul potrivit. Alege, testează, practică şi aplică!

Cum alegi coach-ul potrivit

Alegerea de a-ți susține dezvoltarea cu ajutorul unui coach este extraordinară. Cu cât mediul de business sau personal devine mai complex cu atât coachingul poate ajuta. Totuși pe piață găsim o diversitate de oferte de la gratuit la mii de euro. Mai departe îți vom oferi câteva criterii pentru: cum să alegi coach-ul potrivit.

1. Stabilește ce vrei să obții

Definește obiectivele și desigur o modalitate prin care să descoperi că într-adevăr coaching-ul a produs efectele dorite.

Dacă obiectivele NU îți sunt clare, unii coachi au instrumente de evaluare la 360°, susțin interviuri de diagnostic sau chestionare prin care evaluează tipul de personalitate și etapele de dezvoltare. Astfel vei putea identifica punctele propice de lucru pentru tine.

Dacă obiectivele îți SUNT clare, treci la identificarea instrumentului de măsurare a evoluției tale. Într-adevăr poate fi dificil să stabilești legături explicite între intervenția coach-ului și performanța ta, însă este mult mai facil să obții feedback, de la persoanele care te înconjoară și petrec suficient timp cu tine, despre îmbunătățirile observate de aceștia. De exemplu, să presupunem că lucrezi la creșterea inițiativei. Dacă împărtășești acest obiectiv cu echipa sau familia este probabil ca aceștia să observe ideile propuse de tine sau acțiunile realizate din propria inițiativă.

Atenționare! Nu angajați un coach pentru a:

 • remedia problemele de comportament: negativism, victimizare, agresiune etc.
 • primi consultanţă într-un domeniu de expertiză: juridic, marketing, financiar etc.
 • învăța din experiența sau cunoștințele coach-ului;
 • trata boli psihice.

Nu lăsați doar coach-ul să vă evalueze evoluția! Unii choachi subestimează impactului muncii lor și comunicarea rezultatelor către manageri. Coach-ul, în general, oferă o evaluarea calitativă a progresului. Prea puțini sunt cei care oferă feedback cantitativ.

2. Experiența & calificarea

Coachii, bine pregătiți, au tehnica şi practica necesare astfel încât să asigure cele mai înalte standarde profesionale.

 • Specializarea sau domeniul de expertiză: resurse umane, management, viață personală, antreprenoriat etc. Corespondența dintre obiectivele tale şi specializarea coach-ului creşte viteza de atingere a obiectivelor. Un plus de valoare au studiile academice în domeniul psihologiei, coaching-ul bazându-se pe această știință.
 • Acreditare și apartenenţa. Cele mai cunoscute sunt:
   • ICF = International Coaching Federation 
   • ACC = Associate Certified Coach eliberată de International Coaching Federation
   • ILCT = Institute for Life Coach Training Professional Certification
   • iPEC = Institute for Professional Excellence în Coaching
   • şi lista poate continua existând mii de tipuri de acreditari la nivel mondial. Recomandăm minim o acreditare recunoscută de ANC, Autoritatea națională pentru calificări, sau oferite de o instituție care se supune unei auditări periodice în domeniu.

Atenționare!

Nu confundați experiența într-un anumit domeniu cu competența, chiar dacă este relevantă. Capacitatea de a înțelege rapid o anumită situație cu care te confrunți sau capacitatea de a-ţi recomanda o acțiune potrivită creşte riscul ca acest coach să se transforme în consultant. Un coach, orientat spre dezvoltarea clientului și suficient de experimentat, știe unde se află clientul în dezvoltare, atât din punct de vedere personal cât şi profesional şi cum să-l sprijine în evoluție.

3. Stilul de lucru.

Exista 4 stiluri de coaching:

 • Direct – caracterizat prin asertivitate ridicată și expresivitate redusă. Excelent pentru antrenare în proiecte de pe termen lung de carieră sau business;
 • Spiritual – caracterizat prin asertivitate ridicată și expresivitate ridicată. Excelent pentru stimularea creativității și crearea viziunii.
 • Grijuliu – caracterizat prin asertivitate scăzută și expresivitate ridicată. Creează un mediu de lucru confortabil și adaptabil la nevoile tale.
 • Sistematic – caracterizat prin asertivitate scăzută și expresivitate redusă. Acest coach este un foarte bun planificator, folosește și antrenează logica în luarea deciziilor.
Cele 4 stiluri de coaching: direct, grijuliu, sistemic, spiritual

La care mai adăugăm:

 • Număr de ședințe și frecvență. Cei mai mulți coachi optează pentru ședințe săptămânale sau bilunare structurate într-un program de 6 sau 12 luni.
 • Vocabular cum ar fi: predispoziție pentru arhaisme și metafore sau argou.
 • Metodologie: întrebări și răspunsuri, jocuri de rol, NLP etc.

Atenționare! Dacă un coach nu vă poate spune ce metodologie folosește, ce face și la ce rezultate te poți aștepta atunci alege pe altul.

4. Competenţele

Aflate în strânsă legătură cu studiile, experiența și stilul de lucru, completează succesul sesiunilor prin:

 • Capacitatea de a te provoca să-ţi depășești limitele.
  • schimbă perspectiva;
  • oferă puncte de vedere suplimentare;
  • joacă rolul de avocatul diavolului;
  • se uită la situații așa cum ar vedea alții.
 • Oferă noi abordări sau pune întrebări noi;
 • Are capacitatea de a oferi feedback;
 • Asigură confidențialitate. Poate părea suspect adăugarea confidențialității între competențe atâta timp cât aceasta este o responsabilitate de bază a meseriei de coach. O precizăm aici pentru a sublinia că încrederea este esențială.

Atenționare! Cel mai important la un coach este faptul că nu confundă rolul său de coach cu altele: prieten, confident, psiholog, consultant, terapeut, avocat, șef, trainer etc.

5. Potrivirea sau chimia.

Pentru cele mai multe persoane este cel mai important criteriu. Acesta se bazează în primul rând pe:

 • Valori, exemple: familia, integritatea, libertatea, sănătatea, egalitatea etc.
 • Credințe, exemple: un măr pe zi ţine doctorul departe, paza bună trece primejdia rea, pomul după roade se cunoaște și tot așa.
 • Obiceiuri, exemple: încep ziua la ora 5.00, beau în fiecare dimineața cafea, termin ziua cu o reflexie asupra a ce s-a întâmplat. Aici lista este infinită.

Atenționare! Folosind doar acest criteriu riști să alegi un coach care nu cunoaște diferența dintre meseria sa şi oricare alta.

Cum alegi coach-ul potrivit continuă cu două criterii mai puţin abordate:

6. Strategii post coaching.

Creșterea vine doar atunci când consolidezi ceea ce ai învățat din experiența de coaching și integrezi în obiceiurile de zi cu zi pe o perioadă de 18 până la 36 de luni sau până când devine un automatism. Coache-ul ar fi bine să asocieze discuția de coaching cu acțiuni în afara întâlnirilor sau cu situațiile și provocările cu care te confrunți practic.

Atenționare! Întreabă coach-ul care este strategia pe care o aplică după desfășurarea programului astfel încât să susțină progresul realizat până în acel moment. Dacă nu are unul, fie intenționează să te țină captiv de coaching, fie nu a conștientizat importanța acestei acțiuni.

7. Local sau online.

Contactul uman facilitează interacțiunea. Insă un coach nu are nevoie să te vadă și să-ţi pună un diagnostic ca un doctor sau să te maseze pentru relaxare. De aceea coaching-ul se poate realiza facil la distanță. Un alt avantaj al lucrului fără prezență fizică este faptul că unele persoane se deschid mai ușor când contactul direct nu există.

Barbat la laptop navigand pe internet

Cum poți afla aceste detalii:

 • Urmărește potențialii coach online: prezență, postări, activitate și comentarii (opiniile altor clienți).
 • Solicită recomandări de la persoane de încredere din jurul tău, însă nu te baza doar pe evaluarea lor. Adu-ţi aminte de criteriul 5.
 • Discută direct cu coach-ul. De multe ori prima sesiune este gratuită pentru a se verifica calibrarea. Si coach-ul are dreptul să-şi selecteze clientul. De asemenea poate fi un moment potrivit pentru a solicita alte detalii organizatorice și regulile jocului.
 • Discută cu câțiva coach, recomandăm 3-5. Iți va fi mai ușor să observi diferitele abordări şi să o alegi pe cea mai potrivită.

Atenționare! Nu există coach-ul perfect și nici nu ești legat de un singur coach.

***

In urmă cu jumătate de secol nimeni nu vorbea despre coaching în sensul actual al cuvântului. Astăzi, coachingul este o soluție frecventă și puternică pentru a asigura performanțe de top pentru cele mai pretențioase organizații și persoane. Așa că, mai vizualizează o dată criteriile cum alegi coach-ul potrivit și aplică!

ceasuri
Un business în educație are viitor?

Un business în educație are viitor? Discutând cu peste 100 de traineri, persoane juridice (SRL PFA, ONG) sau viitori profesioniști în domeniul educației am descoperit 2 temeri frecvente:

 1. Piața educației este mică, oamenii nu investesc în educație.
 2. Sunt la început, nu pot sa mă bat cu entitățile consacrate.

Ca să verificăm dacă aceste griji sunt fondate am apelat la studiile unor recunoscute instituții în statistică și iată ce am descoperit.

Educația este în creștere

Indicatorul de alfabetizare al populației este unul dintre indicatorii cei mai vechi măsurați în domeniul educației. In ultimii 200 de ani procentele populației analfabetizate-alfabetizate s-au inversat de la 88% la 12%. O mică creștere anuală (0,36%) a fost suficientă pentru a genera schimbarea.

Indicator de alfabetizare a populației la nivel mondial 1820-2016
Sursa: Our world in data

Viitorul este estimat pe creștere

In ultimii 20 de ani cheltuielile fiecărei persoane în educație la nivel global au crescut în medie cu 20% anual. Chiar dacă nu știm cum stăm exact în 2021 ne bucurăm să vedem optimismul specialiștilor care estimează o creștere anuală aproape dublată la 34% în următorii 10 ani. Un business în educație are viitor.

Chetuieli totate pe educatie 2000-2030
Sursa: HolonIQ

Companii în educație în creștere

Statisticile confirmă celor temători, că numărul și performanța companiilor în domeniul educației au crescut și ele o dată cu cererea. Numărul companiilor de educație listate cu valoare peste 1 miliard de dolari este estimat să crească cu 43% anual altfel încât în 7 ani să se tripleze.

Numărul companiilor de educație listate cu valoare peste 1 miliard de dolari.
Sursa: HolonIQ

Cheltuielile de stat în educație sunt în stagnare

In timp ce ne dorim ca accesul la educație să fie facil și gratuit guvernele la nivel mondial au evitat să iasă din intervalul 14,5% – 15% investiții din PIB pe cap de locuitor în condițiile în care nici evoluția PIB-ului, deși bulversată de criza din 2008, nu a înregistrat modificări deosebite.

Cheltuieli guvernamentale pentru educație, total (% din cheltuielile guvernamentale):

Cheltuieli guvernamentale pentru educație, total (% din cheltuielile guvernamentale):
Sursa: Banca Mondiala

Evoluție PIB la nivel mondial:

Evoluție PIB la nivel mondial 2000-2018
Sursa: Banca Mondiala

Companiile nu investesc în angajați

Pe lângă guvern și noi înșine mai avem investitori în educație companiile pentru angajații săi. Este dezamăgitor procentul global de 6% al companiilor care cred în necesitatea de a-și dezvolta personalul. Şi răsuflăm un pic ușurați când vedem totuși la nivel de individ că nevoia de cunoaștere există măcar la nivel universitar.

Cine investește în educație și training la nivel global (trilioane USD):

Cine investește în educație și training la nivel global (trilioane USD)
Sursa: HolonIQ

Calculând altfel tot pe creștere rezultă

Intre 2011 și 2013 volumul de informație existentă la nivel global a crescut cu 90% (Sursa Science daily) ajungând la 295 exabytes (adică o cifră cu 20 de zerouri sau 315 ori mai multi bytes decât granule de nisip).

Cred că-i greu să-ţi imaginezi cu cât a crescut în 10 ani, așa-i? Poți bănui c-am adăugat cel puțin încă un zero la cele douăzeci. Desigur nu toată această informație poate constitui obiectul învățării.

Mai ții minte cu cât a crescut numărul de companii în educație (vezi mai sus)? Doar 43% comparativ cu 90% informația.

Toate aceste estimări desigur nu iau în calcul o răsturnare completă a contextului actual generat de crize sau catastrofe globale.

Un mic focus pe România

In România februarie 2021 există 9055 (conform risco.ro) persoane juridice având cod CAEN învățământ. Nu toate au activitate, nu toate sunt profitabile și nici nu sunt toate persoanele fizice active oficial înregistrate. Una peste alta să rămânem la o cifră rotundă de 9000.

Presupunând că acum sunt cel puțin 3000 de exabytes de informație, din care păstrând tendința că 88% ar fi asigurată de către instituții de stat şi exagerând cu 99% informație nerelevantă pentru învățare tot rămânem cu 4400 terabytes/ persoană juridică. Chiar dacă am adăuga prestatorii de educație internaționali, tot pare nesfârșită munca pe care o avem de făcut.

***

Un business în educație are viitor.Informație pentru învățare este destulă, oamenii în general cresc cheltuielile în educație, rămâne în responsabilitatea ta ca individ, părinte, profesor sau trainer să te asiguri că este transmisă informația pertinentă și în format facil.

Notite curs
Cum să alegi cursul potrivit pentru tine

Acest mic ghid este pregătit pentru:

 • cei pasionaţi de învăţare sau studiu;
 • cei pentru care evoluţia în carieră şi evoluţia personală depinde de perfecţionarea continuă;
 • cei care vor să practice sau să descopere pasiuni noi;
 • cei cărora legislaţia le impune să dobândească anumite competenţe înainte de a profesa.

Cel mai dificil lucru într-o lume atât de diversificată este să fii bine pregătit, chiar dacă ai parcurs toate treptele de învăţământ până la cele postuniversitare. De cele mai multe ori te afli în faţa unor provocări noi, iar atunci este aproape imposibil să găseşti cursul potrivit. Să adăugăm şi faptul că ele îţi consumă timpul şi efortul, extrem de preţioase în economia personală. Ce bine ar fi atunci să pleci cu lecţia învăţată din clasă! Sau, şi mai bine, să te treacă cineva pe o prezenţă, dar să ai toate cunoştinţele asimilate şi să fii foarte pregătit pentru provocări.

Dacă totuși este nevoie să parcurgi tot procesul de căutare şi învăţare, atunci măcar să fie simplu. La fel de simplu şi de plăcut ca atunci când desfaci un biscuit cu cremă şi îi savurezi ciocolată sau atunci când te joci cu un animal de companie.

Să începem aşadar într-o manieră simplă.

Eu din cutii de carton

Etapa I. Caută în tine!

1. Ce te interesează?

Pentru că fiecare domeniu ascunde nenumărate secrete şi informaţii extrage exact care sunt lucrurile pe care vrei să le afli? Ce anume ţi-ai dori să ştii şi să faci şi la ce nivel (începător, mediu sau avansat)?

2. La ce îţi serveşte?

Dacă angajatorii sau legislaţia în domeniu solicită o acreditare care să confirme competenţele tale, atunci găseşte cursul care oferă diploma de care ai nevoie.

3. Ce îţi place?

Bucuria unei descoperiri se culege odată cu prietenii noi şi cu bună dispoziţie.

La ce să fii atent, de la a la z:

 • să conţină activităţi practice;
 • să fie distractiv;
 • să te lase să descoperi singur;
 • să te pună pe gânduri;
 • să-ţi folosească abilităţile practice;
 • să simţi pe propria piele;
 • să lucrezi în echipă;
 • să foloseşti metodologii/tehnologii noi (ex: 3d, simulare);
 • să fii alături de persoane de vârstă apropiată;
 • să-ţi faci singur programul;
 • să te emoţioneze şi să-ţi aduci aminte mereu de el;
 • să înveţi totul din clasă;
 • să afli cum funcţionează;
 • să fie dinamic;
 • să poţi veni însoţit de cei dragi;
 • să-ţi stimuleze simţurile;
 • să ai teme de lucru;
 • să fie non-formal;
 • să fii evaluat;
 • să prezinţi, să susţii, să argumentezi;
 • să primeşti recomandări şi susţinere post-formare;
 • să asculţi;
 • să ţi se exemplifice şi să ţi se demonstreze;
 • să afli perspective diferite;
 • să iei notiţe care să-ţi folosească mai târziu;
 • să te implici activ.

Şi lista poate continua chiar dacă literele din alfabet se opresc aici.

4. Ce contează cu adevărat pentru tine?

Stabileşte-ţi un top 3 până la 5 elemente care contează cel mai mult pentru tine; de cele mai multe ori este puţin probabil să găseşti tot ce îţi doreşti într-un singur loc. Stabilește prioritățile în funcţie de: subiect, evaluare, buget, durată, locaţie, etc.

Eu compar notitele cu infromatia de pe tavleta

Etapa II. Compară-ţi dorinţele şi nevoile cu ce este disponibil pe piaţă:

1. Recenziile trainerului

Evaluarea făcută de alţi participanţi la cursurile unui anumit trainer îţi poate uşura alegerea unui curs. Nu uita totuşi că evaluările sunt subiective. Citeşte mai multe recenzii până când îţi vei putea crea o imagine personală.

2. Conţinutul cursului

Fiecare prezentare de curs vine cu un minim de detalii cu privire la lucrurile pe care le vei învăţa şi care este metodologia de predare.

Dacă descrierea cursului nu acoperă cerinţele tale din descriere, atunci întreabă direct trainerul. Cel mai rău lucru care se poate întâmpla probabil ar fi ca furnizorul de curs să nu-ţi răspundă şi să fi pierdut astfel două minute scriind întrebarea.

3. Organizarea cursului:

a. Durată:

Aceeaşi informaţie o poţi afla:

 • în 2 ore – ideile de bază,
 • într-o zi – concentrat,
 • în 3 zile – pe larg,
 • în 5 zile – cu practică.

b. Zile din săptămână:

Care este cea mai potrivită zi de învăţare pentru tine?

c. Locaţie:

Online sau faţă în faţă? Ai timp limitat sau ai merge oriunde doar pentru a afla toate lucrurile de care ai nevoie?

d. Moment al zilei:

Care este momentul zilei prielnic pentru învăţare şi când ai timp disponibil?

e. Solicitări speciale:

Citeşte cu atenţie descrierea cursului, poţi găsi avertismente cum ar fi: nu este recomandat daltoniştilor, vino la curs cu hârtie reciclată etc.

4. Costul cursului:

În orice variantă ar fi, informaţia de valoare costă, şi oricât de mult ne dorim ca ea să fie la îndemâna oricui, totuşi trainerul dispune de calităţi aparte dobândite în timp şi cu multă trudă, iar un curs necesită cheltuieli organizatorice aferente.

Asemeni oricărui alt serviciu care se prestează, nu există o legătură 100% între preţul şi calitatea unui curs, de aceea ar fi bine să pui în balanţă costul cursului şi bugetul pe care ţi l-ai propus cu evaluarea trainerului şi cunoștințele obținute.

Pot fi şi aspecte adiacente costului:

 • Ce se întâmplă dacă nu poţi ajunge la curs. Sau,
 • Ce se întâmplă dacă cursul nu s-a ridicat la nivelul descrierii sau aşteptărilor?

5. Condiţii premergătoare cursului

Atâta timp cât optezi pentru un curs de avansaţi este foarte probabil să fie necesar să faci dovada că deţii cunoştinţele de începător/mediu prin examinare sau alte diplome/ certificări.

happy women after learning

Etapa III. Participă la curs

După atâta planificare e momentul să te apuci de treabă. Înscrie-te  şi participă la curs.

concluzii

Pentru final te încât cu un gând.

Chiar dacă investigaţia inițială şi planificarea te ajută în general în viaţă, nu e mereu aşa. Poate ieri, de exemplu, ai avut chef de film şi ai mers la cinematograf sau ţi-ai recâștigat energia la sală (chiar dacă în izolare doar ai schimbat locul în casă). Planificate sau nu, ţi-ai împlinit astfel dorințe foarte calde.

La fel ca ieri, astăzi ai pur şi simplu o nevoie simplă şi firească: să afli ceva nou, să te simţi împlinit, să te pregăteşti pentru viaţă. Particpi la cursul care îţi aduce acest plus, care te bucură si te stabilizează. Pregăteşte-te pentru o viaţă împlinită!