Un domn grăbit întrebă la plafar „Aveți ceva care să mă ajute să învăț repede, până mâine?” Îți poți imagina răspunsul nedumerit al vânzătoarei „Nu”. Dacă și tu ești în căutare de soluții miraculoase, să înveți peste noapte, atunci îți spulberăm visul c-ar fi posibil, însă îți creștem speranța spunându-ți că sunt totuși câteva elemente care te înconjoară sau acțiuni pe care le poți face astfel încât învățarea să fie mai ușoară. Descoperă mai jos: Colori care stimulează învățarea.
Culorile au două roluri, atunci când înveți, pe de o parte de a stimula reținerea informației, iar pe de altă parte de a stimula emoțiile (de a motiva) astfel încât să depui efortul necesar învățării.
De ce culorile pot stimula învățarea?
Când înveți ai nevoie de atenție, adică să te concentrezi pe un anumit subiect, iar restul informațiilor/ sunetelor să le ignori. Prin urmare ai nevoie de culori care îți atrag atenția pe obiectul învățării și alte culori care „umbresc” elementele nerelevante.
In timp ce înveți procesezi informații vizuale, observi dimensiunile obiectelor și distanțele dintre ele. Dacă totul ar fi negru nu ai putea face diferențe de nici un fel. Utilizarea culorilor îți diminuează efortul depus pentru a distinge ce este important. Acum imaginează-ți că fiecare intrare în clădire ar avea o altă culoare; apoi știind că sala în care ai nevoie să ajungi are aceeași nuanță cu intrarea, iată cum și cât de repede poți alege pe unde intri.
Apoi intervine preferința ta (și a fiecăruia dintre noi) pentru o culoare sau alta. Experiența și mediul cultural din care provii îți modelează aceste preferințe. Dacă mama ta te-ar fi îmbrăcat întreaga copilărie dominant în alb, poate deveni pentru tine fie un automatism de a adopta aceeași non-culoare, fie un dispreț profund rezultat din lipsa bucuriei de a avea o copilărie colorată.
Am analizat mai multe studii legate de modul în care culorile stimulează învățarea și ți le împărtășim mai jos, cu observația că în continuare fiecare dintre noi este diferit, iar culorile pot avea efecte variate asupra fiecăruia dintre noi.
Culori care stimulează învățarea
- ROŞU = Energizare
- stimulează producerea de adrenalină, îți oferă un sentiment de alertă, entuziasm, iubire; stimulează creativitatea, îmbunătățește concentrarea și te îmbie la mișcare.
- mărește presiunea sângelui, metabolismul și frecvența respirației;
- este ideală pentru săli de sport și alte spații în care corpul este pus în mișcare (inclusiv centre tehnologice sau media). Este recomandată acolo unde sunt realizate activități repetitive și plictisitoare pentru a mari ritmul mișcării.
- nu este recomandată persoanelor anxioase, depresive sau nervoase.
- pentru a te bucura de avantajele acestei culori, este recomandat să o îmbini cu alte culori mai calme, pentru a nu te suprasolicita.
- GALBEN = Atenție
- atrage atenția, precum avertismentul de la semafor transmis către creier;
- stimulează creativitatea și comunicarea, starea ta de bine și de optimism precum bucuria unui răsărit de soare sau căldura vacanței;
- fiind o culoare puternică o poți tempera cu un pic de verde sau albastru cald ca să nu pară apăsătoare, tulburătoare;
- poți folosi galben la mobilier, elemente decorative și părți din perete.
- PORTOCALIU = Optimism
- mărește viteza de circulației sângelui și în acest fel oxigenarea creierului astfel scapi de teama de a fi criticat și crește apetitul pentru colaborare, ai încredere și entuziasm pentru a duce proiectele la bun sfârșit;
- pentru a preveni suprasolicitarea prin culoarea portocalie, poți combina cu gri, negru sau roșu;
- este ideală pentru zilele posomorâte de iarnă când soarele îl zărești destul de rar, poți pur și simplu aduce o pernuță sau o pătură portocalie în spațiul tău de învățare;
- este recomandată pentru spațiile de luat masa pentru că stimulează pofta de mâncare. Apoi pentru zonele de relaxare sau holuri pentru că motivează și încurajează.
**
- ALB
- Ajută la menținerea atenției și a stării de bine.
- Este emblema curățeniei, simplității și purității.
- ROZ
- Reduce ritmul cardiac și calmează;
- Poate fi folosită în săli de sport.
Si culorile reci fac treabă bună:- VERDE = Calm și concentrare
- îți dă o stare de bine care te ajută să te concentrezi perioade lungi de timp, iar ceea ce înveți pare chiar mai ușor.
- îți aduce senzația de securitate, înlătură anxietatea și nervozitatea astfel redobândești încrederea în tine și echilibrul interior.
- creativitatea are și ea de câștigat, și mai ales notele din carnet.
- dacă culorile calde datorită forței lor le poți folosi pe suprafețe mai mici, verdele este recomandat pentru suprafețe mari: mobilă, mochetă, pereți.
- este culoarea naturii, așă că o poți avea mereu lângă tine dacă înveți în aer liber, ai plante în ghiveci sau ferestre mari lângă o gradină. Dacă nici una nu îți este la îndemâna poți folosi un tapet sau afiș cu imagini din natură.
- este potrivită pentru biblioteci, spații de lectură.
- ALBASTRU = productivitate
- are un efect calmant asupra inimii precum culoarea cerului și a apei care ne înconjoară;
- este ideală atunci când înveți lucruri dificile, încurajează comunicarea, te ajută să privești din alte perspective și ai senzația unui spațiu curat. Este considerată ca fiind cea mai potrivită pentru o sală de curs.
- ai grijă această culoare îți poate da senzația de singurătate și tristețe așa că îmbină cu un pic de verde, galben sau portocaliu.
- poți folosi această culoare pentru mochetă, părți din mobilier. În spațiile în care ai nevoie de răcoare o poți folosi dominant și de asemenea dacă dorești să scadă apetitul pentru mâncare.
***
- MOV, VIOLET, PURPURIU = Putere
- te ajută să fii calm, ai senzația că poți face orice: ai înțelepciune și resursele necesare să reușești.
- stimulează reflecția și te ajută să meditezi, imaginația ta fiind la cote ridicate. Este recomandată pentru spațiile în care te retragi pentru relaxare și găsirea de noi soluții. Birourile au mari beneficii dacă încorporează această culoare.
- aceste culori le poți folosi pentru tavan, pereți sau mobilier. Le poți combina ușor cu verde pentru o gândire creativă; dar și cu nuanțe de gri pentru a simți puterea vieții.
- MARO
- ai un sentiment de securitate și calm.
- te ajută să reduci oboseala.
- NEGRU = Evitare
- te întrebi poate de ce este în această lista de culori care stimulează învățarea? Este non-culoarea care te ajută să descoperi elementele periculoase.
- păstrează în negru elementele din clădire care fac parte din structura clădirii, va crea senzația de gol.
***După cum observi fiecare culoare are rolul ei în învățare, probabil te întrebi dacă în camera ta de studiu ar fi bine să le ai pe toate. Desigur este dificil, de aceea este recomandat să ai fiecare din aceste culori în alte locații: hol, baie, colț din cameră sau poți avea diferite obiecte decorative pe care le schimbi în funcție de nevoile zilei.Pentru a păstra armonia în decorațiuni îți recomandăm să folosești o paletă de culori. Evită culorile brute, aprinse care pot părea doar aruncate fără rost prin încăpere.Acum că ai știi despre „Culori care stimuleaza învățarea” ești gata să afli noi secrete care te ajută să înveți, abonează-te la newsletter pentru a fi primul care află: