Ai trecut de interviul cu resurse umane și manager departament, însă pentru unele poziții recrutarea nu s-a finalizat încă. Când aplici pentru o poziție cu responsabilități ridicate este posibil să fii invitat și la al treilea interviu de departajare. Acesta îl vei susține cu fondatorii companiei, cu un manager regional sau global în cazul multinaționalelor. Pregătește-te cu Top 10 întrebări la interviul cu top management.
Nu te simți frustrat dacă ești întrebat a treia oară același lucru. Ei sunt alți oameni; au nevoie și ei să te cunoască chiar dacă deja au primit un raport detaliat despre tine. Fii gata și pentru întrebări surprinzătoare/provocatoare de tipul celor de mai jos pe le poți asculta sau citi.
Top 10 întrebări la interviul cu top management:
1. Descrie un moment în care ați avut de-a face cu un client sau furnizor furios.
Rolul unei poziții cu responsabilitate este acela de a fi interfață în situații de criză. Când colegii tăi nu reușesc să facă față provocării tu ești cel care ai la îndemâna soluția. Tu ești răspunsul la solicitarea „Vreau să vorbesc cu superiorul tău”, tu ești cel care trebuie să ai inițiativa de a interveni atunci când ceilalți nu se descurcă.
Cel mai simplu răspuns este abordarea în patru pași pe care îți recomandăm să-l însoțești cu un exemplu:
- Solicit clientului mai multe detalii. Ascult și pun întrebări de clarificare a situației cu care se confruntă aceasta.
- Întreb cum dorește clientul să fie rezolvată problema.
- Spun ce pot face. Ofer alternative mai ales dacă nu pot oferi exact ce a solicitat clientul/furnizorul.
- Obțin angajamentul acestuia pe una din variantele expuse.
2. Descrie o situație în care te-ai confruntat cu o problemă sau o provocare în viața personală. Cum a afectat munca ta?
Unii angajatori își doresc o persoană dedicată carierei datorită responsabilităților ridicate pe care le are. In tendințele actuale vei găsi și angajatori care doresc să-ţi asigure echilibrul știind că ale tale griji de acasă pot afecta performanţa. Sunt mai multe metode prin care poți face față problemelor personale, alege conform situației tale:
- Recunoaște faţă de tine însuți că ai o problemă. Abia apoi vei fi deschis să găsești soluții și să soliciți ajutor.
- Solicită ajutor altor membri din familie sau prietenilor.
- Solicită ajutor specialiștilor.
- Ia-ţi zilele libere pentru a rezolva situația.
- Pregătește mereu un înlocuitori, care te poate ajuta în momente dificile. Arată că poți delega.
3.Descrie o perioadă în care te-ai chinuit să construiești o relație cu cineva important. Cum ai reușit până la urmă?
Construcția unei relații poate dura ani. Este precum mâncatul unui elefant bucățică cu bucățică și prin pași mărunți de furnică. Angajatorul vrea să cunoască că ai răbdare și capacitatea de a lucra cu o diversitate de tipologii de oameni.
- Descrie obiectiv situația, adică concret ce s-a întâmplat. Nu arăta defectele și vinovăția persoanei dificile.
- Arată că aveai deja o strategie de lucru cu astfel de persoane.
- Arată că te-ai informat și știai cu cine vei avea de-a face.
- Arată pașii pe care i-ai făcut. Cât de des abordai persoana, care au fost formele de abordare?
- Arată cum ai descoperit elementele pe care ai construit încrederea.
4.Ai avut inițiativă? Ce ai propus?
Angajatorul își dorește în echipă persoane implicate. Știi vorba „omul sfințește locul” dacă îți dorești ca activitatea ta să fie mai ușoară nu poți fi indiferent sau doar să te plângi „De ce angajatorii nu fac…” Spune ce ai propus oricât de mărunt ţi se pare; cum ar fi: schimbarea locației imprimantei astfel încât să fie mai ușor accesibilă. Nu-ţi fie teamă să recunoști dacă propunerea ta a fost respinsă. Contează mai mult curajul de a contribui la binele tău și al colegilor. Ai si curajul să te pregătești cu Top 10 întrebări la interviul cu top management.
5. Descrie o situație în care ai reușit să convingi/ persuadezi cu succes pe cineva.
Este o întrebare specifică persoanelor care lucrează în management de proiect, cu furnizori sau clienți. Însă nu este exclusă nici în alte situații: „Am convins un coleg să finalizeze cu 2 zile înainte de termen un anumit document, care pentru activitatea mea era importantă.”
O tehnică foarte simplă de convingere este CAB:
- arată caracteristicile produsului. Descrie situația. Descrie ce așteptări/ nevoi concrete ai de la el;
- arată avantajele produsului, finalizării activității, cum îl ajută pe el, pe tine și proiectul;
- arată beneficiile; spre deosebire de cele de sus acestea sunt doar ale lui. Poate fi ceva simplu „nu vei mai auzi de mine o lună” sau „vei fi apreciat de manageri”.
6.Povestește-mi despre un moment în care a trebuit să iei o decizie fără toate informațiile de care aveai nevoie.
Responsabilitatea vine cu asumarea riscurilor și luarea de decizii în momente de incertitudine. în ciuda numeroaselor informații disponibile tot te poți confrunta cu lipsa de timp pentru a culege detalii, pentru analiza și înțelege situația. Arată cum iei decizii care nu sunt bazate pe „cum bate vântul”. Exemplifică scenariile pe le-ai analizat, care sunt minimul de informații pe care te-ai bazat, și mai ales ce ai plănuit ca variantă de backup și adaptare în caz de decizie greșită.
Îți este de asemeni de folos să indici dacă te consulți cu membrii echipei sau alți experți.
7. Ai lucrat vreodată la un proiect care a fost un eșec?
Cariera profesională nu înseamnă doar succes. Angajatorul dorește să cunoască cum faci față situațiilor dificile si cum în ciuda problemelor ai luat învățămintele necesare astfel încât să le aplici cu succes în alt proiect.
Descrie situația/ proiectul cu eșec. Indică cum ai identificat cauzele care au generat problemele. Este de folos și normal ca identificarea să nu o fi făcut singur, ci împreună cu echipa de proiect și alte persoane afectate de problemă. După cauze, pasul următor ar fi bine sa fie stabilirea măsurilor de soluționare fie ele temporare sau permanente. Apoi urmărește implementarea soluțiilor. Chiar și în acest context este posibil să nu reușești să rezolvi problema sau să apară altele. Așa că repetă pașii.
8. Spune-mi despre o situație în care a fost necesar să respecți o politică sau o procedură cu care nu ai fost de acord.
Companiile bine organizate lucrează după standarde, fără ele munca ar fi un haos. Doar că unele pot fi anevoioase sau nu le înțelegi rostul, de cele mai multe ori pentru că nu ai toate informațiile sau nu cunoști legislația.
Așa că alege o situație cu care tu te-ai confruntat. Descrie ce presupunea acea politică. Cum ţi-a fost prezentată și ce se aștepta de la tine. Nu este greșit să spui faptul că ai solicitat mai multe detalii sau că ai avut nevoie de ajutor pentru aplicare, însă sper ca nu a fost cazul apariției unui conflict. Poți lega acest răspuns de întrebarea 4 când tu propui variante de îmbunătățire.
9.Ce nu ai inclus în CV?
O întrebare surprinzătoare pentru majoritatea. Mai ales pentru că ai depus efortul să ai tot ceea ce este relevant și poate cu intenție nu ai precizat anumite aspecte. Cel din fața ta fie a observat anumite incoerențe sau ceva suspect, fie pur și simplu vrea să se convingă că nu ascunzi ceva.
Cei mai mulți nu precizează în CV realizările pe care le-au avut indicând doar responsabilitățile. Dacă acesta este cazul tău, atunci este primul lucru la care să faci referință.
Pentru o altă mare majoritate lipsește din CV prezentarea personală și obiectivul ”cine ești tu și ce dorești” așa că pune-l pe masă.
Dacă ai avut întreruperi în CV despre care nu ai discutat încă. Acum este momentul să faci referire la ele. Vezi episoadele noastre anterioare.
La fel de des, lipsesc din CV pasiunile, ce mai faci tu în timpul liber și munca la negru. Nu este o problemă faptul că lipsesc, însă poate fi un avantaj pentru tine să le enumeri acum.
Dacă cumva ai erori, cum ar fi vreo greșeală gramaticală, un an de absolvire, o exprimare greșită, spune! E important să cunoască că ai conștientizat-o.
10.Spune-mi ceva adevărat în care crezi, dar cu care majoritatea nu sunt de acord.
Angajatorul dorește să descopere convingerile tale, încăpățânările cu care s-ar putea confrunta în timpul colaborării cu tine. De asemenea este un exercițiu practic la care ești supus pentru a convinge pe cel din fața ta.
Exprimă concepția ta cum este percepută de tine si ceilalți. De exemplu poți considera că inteligența artificială este cea care acum nu este acceptată de majoritatea oamenilor din teamă de necunoscut sau pentru că „va distruge omenirea”.
Adu argumente pentru care ai o opinie contrară. De exemplu inteligența artificială este deja în jurul nostru de ani buni fără să fi conștientizat că există. Ea este cea care de exemplu gestionează ce reclame ne sunt afișate funcție de preferințele noastre. De exemplu nu ai vrea să vezi reclame la prăjituri dacă ai diabet.
Arată cum va schimba ideea ta lumea. Scoate în evidență beneficiile pe care le poate avea persoana din fața ta. De exemplu inteligența artificială îi poate aduce un răspuns la o întrebare în câteva secunde.
Ce facem data viitoare?
Urmează in mod natural ca tu sa primești răspunsul afirmativ sau nu pentru angajare. Totuși noi mai zăbovim un pic ca sa-ti furnizam pe lângă Top 10 întrebări la interviul cu top management si un Top al întrebărilor daca candidezi pentru funcții de management. Rămâi alături de noi.