“Meditația pentru învățare și dezvoltare? O aberație. Cum să nu faci nimic și să te ajute?!” Acestea sunt gândurile învățătorului sau părintelui tradițional. Astăzi îți oferim o altă perspectivă, descoperă 10 Beneficii ale meditației pentru dezvoltarea ta profesională.
Acum, când caut zecile de variante prin care aş fi putut să-i răspund domnului de la plafar la întrebarea „Ce pot lua ca să învăț repede” meditația mi-a apărut în minte ca oportunitate mult mai târziu, în ciuda rezultatelor sale dovedite științific. Așa că citește până la final pentru a te bucura și tu de efectele sale.
Ce este meditația
Intre numeroase definiții ale meditației am ales pentru tine câteva care să acopere diverse perspective:
- Este un obicei prin care antrenezi mintea să se concentreze și să redirecționeze gândurile;
- Este o practica străveche care implică concentrare și eliberarea minţii folosind diferite tehnici;
- Este un proces de eliberare, introspecție și calmare a minţii;
- Este și NU este o practică religioasă. Unele dintre tehnici sunt axate pe religie. Ba adeseori o persoană spirituală este asociata cu cea care practică meditația. Însă vei descoperi în următoarele rânduri că majoritatea tehnicilor nu au drept scop conectarea cu vreo divinitate.
10 Beneficii ale meditației pentru dezvoltarea ta profesională
1. Reduce stresul. Reduce anxietatea
Rolul principal al meditației este acela de relaxare. Rezultatul incontestabil al relaxării este reducerea stresului. O dată ce reușești să te detașezi de probleme, te ridici deasupra, observi ansamblu și înțelegi situația dintr-o cu totul alta perspectiva.
După doar 8 săptămâni de practica a meditației chiar și persoanele care suferă de depresie pot reveni la o stare de confort psihic.
2. Creşte nivelul de atenție
Mintea noastră rătăcește neîncetat în labirintul gândurilor. Imaginează-ți că aceasta moară nu poate măcina neîncetat fără odihnă și mentenanță. Rolul meditației este să alunge disconfortul rumegatului de gânduri și emoții, astfel încât atunci când revii activitățile zilnice să te simți ca nou.
Una dintre tehnicile de meditație pe care le vei regăsi mai jos este cea asistată, adică depui efortul pentru a urma indicațiile primite din extern pentru a ajunge la starea de relaxare specifică meditației. Această atenție este un antrenament pentru momentele în care te vei concentra la un curs, în timp ce înveți sau participi la ședințe de lungă durată, bogate în informații.
3. Creşte IQ
Toate ca toate, dar ţi-ai fi imaginat că meditația ar putea să-ţi crească nivelul de inteligenţă. Iată studiile arată că acest exercițiu de relaxare practicat în mod regulat pe o perioadă lungă de timp are rolul de a conecta cele două emisfere ale creierului. Cu cât aceasta legătură dintre emisfere este mai puternică cu atât identifici mai ușor soluțiile la probleme și înțelegi oamenii din jurul tău mai ușor. De ce acest rezultat? Pentru că îmbini cu ușurință logica cu emoțiile.
4. Creşte abilitățile sociale – empatie și compasiune
Unele dintre tehnicile de meditație se concentrează în primul rând pe emoțiile legate de oamenii care ne înconjoară. Începi prin a te înțelege pe tine, așa cum face și inteligenta emoțională. Urmând ca apoi, prin detașare și privire de ansamblu, să înțelegi alegerile și comportamentele oamenilor.
5. Creşte nivelul de răbdare
Cea mai mare provocare a meditației este să ai răbdare, să îți găsești acel răgaz interior pentru tine cu tine. Această stare de calm se prelungește pe tot parcursul zilei. Înțelegi că rezultatele nu apare după o bătaie din palme, ci vin după un efort susținut pentru a obține rezultate.
De asemeni nu vei mai reacționa impulsiv. Vei ști că un moment de liniște face mai mult decât un cuvânt aruncat pe tonul nepotrivit.
6. Creşte creativitatea. Rezolvi mai ușor probleme.
Mai sus îți spuneam de faptul că emisferele crierului sunt mai bine conectate, iar mai jos vei găsi beneficiul curajului de acționa. In toate instrumentele pe care ţi le-am prezentat până acum legate de învățare fiecare dintre contribuie asupra acestor două aspecte creativitate și analiză critică.
Dacă ai acționat sub instinct, de cţte ori ai regretat acest comportament și ţi-ai spus în minte „Data viitoare nu mai fac așa.” Acesta este rolul meditației să ofere idei rapide, însă și răbdarea de a aduna informații și a acționa la momentul potrivit.
7. Îmbunătățește sănătatea fizica și mentala
Te cunoști mai bine pe tine însuţi. Iți acorzi timp să înțelegi cine ești tu, ce te definește și te diferențiază de cei din jur.
Eventualele dependenţe de diferite substanțe pe care le-ai dobândit sunt alungate, pentru că regăsești încrederea în forțele proprii. Nu ai nevoie de stimulente externe pentru a te bucura de viaţ și de ceea ce te înconjoară.
Dacă cumva te confrunți cu o durere care te împiedică să te concentrezi află ca și aici meditația te ajută. Relaxarea duce la reglarea tensiunii, iar de aici începe reducerea durerii pe care o simți.
8. Îmbunătățește somnul
Pentru somn avem un articol dedicat. Aici regăsești numeroasele beneficii ale somnului pentru învățare. Imaginează-ți cum este să adormi imediat după un mic exercițiu de meditației. Te-ai detașat de grijile zilei și acum poți să te așezi liniștit în lumea viselor.
9. Creste nivelul de încredere, satisfacție și optimism
O dată ce înțelegi problemele dintr-o altă perspectivă, identifici soluțiile potrivite, ești mândru de realizările tale. Cu cât acestea sunt mai multe cu atât mai mult vei ști că poți și vei privi cu încredere spre viitor. Iar fiecare succes vine cu răsplata bucuriilor de fiecare zi.
10. Identifici oportunitățile
Prima oportunitate este acea de a te relaxa, de a te detașa și de a simți. Toate cele 10 Beneficii ale meditației pentru dezvoltarea ta profesională duc în fapt la a înțelege lumea, a lua decizii mai bune, a avea curajul de a risca, pe scurt în a profita de oportunitățile care îți apare în cale.
Tehnici simple de meditație
Sunt peste 150 de tehnici de meditație. Pe fiecare dintre ele poți obține predominant unul dintre cele 10 Beneficii ale meditației pentru dezvoltarea ta profesională. Iți prezentăm mai jos un număr redus dintre acestea. Le-am ales pe cele considerăm ca sunt mai aproape de tine cel care pana acum nu ai practicat niciodată meditația.
1.Mindfulnesss
Este tehnica care te ajută să te concentrezi pe momentul de acum. Nu îți faci griji pentru acțiunile trecute și nici pentru ceea ce va veni.
Ce ai de făcut este să respiri urmând acești pași:
- Inspiră pe nas timp de 4 secunde;
- Tine-ţi respirația timp de 7 secunde;
- Expiră pe gură timp de 8 de secunde;
- Repetă de 4 ori.
- Nu-ţi face griji dac te-ai încurcat la numărătoare, doar concentrează-te pe momentul în care te afli cu respirația.>/span>
Avantajul tehnicii este ca poți practica oricând și oriunde: în mijlocul de transport, la dus și chiar și în ședințe.
2. Focus
Presupune să te concentrezi asupra unui obiect. Orice obiect care se află lângă tine. De la minunatele si rarele flori de cireș japonez, la pâlpâitul unei lumânări sau unduitul unei pungi de plastic în vânt. Nu mai vezi nimic din ceea ce este în jurul. Întregul tău univers devine pentru câteva minute acel obiect. Studiază mișcarea, forma, culoarea, dimensiunea, structura și orice alte mici detalii.
3. Mișcare
Este cunoscută și sub denumirea de Kinkin. în varianta să clasică realizezi un pas la fiecare respirație și un mic clopoțel de acompaniază. Mâinile sunt strânse în pumn una peste alta în dreptul pieptului. Există multe variații ale poziției mâinilor, rămân cele mai importante mișcarea pe respirație.
4. Contemplare
Te concentrezi de aceasta dată aspra unei singure întrebări astfel încât să nu lași mintea să rătăcească, de exemplu „De ce eu exist?” „Cum voi reuși să obțin performanţă” etc.
5. Asistată
Este cea însoțită de un partener de meditație. Ideal este ca acesta să se afle prezent fizic lângă tine. Poate fi chiar și un grup de meditație. Dacă curajul îți lipsește poți folosi o înregistrare cu sunete și vorbe de ghidare.
Acest tip de meditație iți folosește imaginația și capacitatea de a vizualiza. Din acest motiv este recomandată mai ales începătorilor.
6. Altele
Înșiruim aici rapid alte tehnici ușor de utilizat:
- Matra axată pe producerea de sunete precum Aha, Ohm;
- Mitran Kia folosește mișcarea degetelor pentru a înțelege gândurile;
- Meta te ajută să aduni gânduri de iubire și recunoștință pentru toți cei din jurul tău.
***
Tine minte: Poți practica meditația oriunde: acasă, la birou sau chiar în mișcare și nu ai nevoie de nici un obiect special ajutător.
Dacă după aceste 10 Beneficii ale meditației pentru dezvoltarea ta profesională; încă nu crezi ca poți obține rezultate, atunci te provocăm să practici timp de 8 săptămâni. La urma urmei ce este cel mai rău lucru care se poate întâmpla? Poate doar pierzi câteva minute în liniște în loc să răsfoiești postările din social media. Ne-am bucura să ne spui la final ce ai reușit să obții. Ce zici?