Ti s-a întâmplat vreodată să fii atât de absorbit de ceea ce faci, încât nimic din jurul tău să nu mai conteze? în acel “univers temporar” exiști doar tu și cartea ta, doar tu și fișierele tale, doar tu și pasiunea ta. Aici totul merge strună, de aceea tânjești după acele momente când ai mult de lucru sau de învățat. Așa că află mai departe: Cum crești nivelul de concentrare?
Concentrarea nu este lipsită de efort sau de dorința de a obține rezultate. De aceea nu am fi putut să recomandăm domnului de la plafar: „Hei du-te acasă. Ia cartea în mână și citește. Totul se va merge strună doar concentrându-te.”
Ce este fluxul?
Concentrarea este acțiunea prin care întreaga ta atenție sau preocupare se îndreaptă spre o singură direcție. Iar acel nivel de concentrare maximă în care reușești să obții rezultate neașteptate într-un timp scurt este cunoscut și sub denumirea de flux.
Fluxul este una dintre cele mai frumoase experiențe pe care le poți avea. Este momentul când uiți de tot: orice durere fizică sau psihică, nu mai contează dacă îți este foame, dacă începe serialul preferat sau deja este ora prânzului.

In 1970 psihologul Mihály Csíkszentmihályi a studiat cu atenție aceste situații de concentrare și a identificat caracteristicile stării de flux:
- Întreaga ta atenție este pe activitate;
- Știi și controlezi fiecare pas din ceea ce faci;
- Activitatea îți pare ușoară;
- Știi exact ce vrei să obții și adaptezi acțiunea funcție de rezultatele intermediare pe care le obții;
- Știi că rezultatul poate fi obținut;
- Te bucuri și prețuiești ceea ce faci;
- Timpul pare că nu mai există;
- Ai o stare de calm interior;
- Ești deconectat de alte nevoi.
Dacă te întrebi cum este posibil acest flux de concentrare, află că este o capacitate a creierului numită DMN (default mode network) aceeași care te ajuta să visezi cu ochii deschiși.
Cum crești nivelul de concentrare?
- Stabilește exact ce ai de făcut și ce vrei să obții Atenția ta are nevoie să fie asupra a ceva clar, altfel distracțiile din jur vor prelua controlul: telefonul, o știre, un sunet afara, sau gândul la ceva bun din frigider.
- Găsește echilibrul dintre ceea ce vrei să obții și nivelul tău de abilitați Dacă obiectivul tău este ușor comparativ cu ce ai de făcut atunci vei intra fie în automatism dacă durează puțin, fie în plictiseală dacă durează mai mult, fie în grija că ai fi putut face mai multe sau nu ai cunoștințe suficiente. Poți intra în flux doar dacă obiectivul este suficient de provocator și ai suficiente cunoștințe pentru a obține rezultate.
- Redu distracțiile din jurul tău. Cel mai simplu ar fi să anunți „Nu deranjați între orele…” sau să te izolezi intr-un spațiu doar al tău. Nu înseamnă că acest lucru este mereu posibil, așa că antrenează-ţi atenția să funcționeze indiferent de zgomotele care sunt în jurul tău, chiar şi telefonul!
- Identifică momentul potrivit al zilei. Este ideal ca prima parte a zilei să fie cea care îți oferă eficiență maximă, însă nu e nici o problemă dacă te simți mai confortabil după-amiaza sau spre seară. Totuși păstrează noaptea pentru somn.
- Ai grijă de tine: mănâncă și mergi la baie înainte. Verifică alte griji care te-ar putea împiedica să te concentrezi: apa e oprită, am citit toate malurile importante etc.
- Ascultă muzică desigur una instrumentală, știi deja din articolul anterior pe această temă.
- Găsești motivația pentru care să faci acel lucru. Răspundeți la întrebări precum: cum te vei simiți când vei termina, ce vor zice ceilalți, ce vei putea face dacă termini.
- Încălzește-te. Înainte de exerciții grele ai nevoie de câteva mai ușoare așa cum o alergare este pregătită de câteva întinderi.
- Nu te forța. Chiar dacă nu intri în flux, faptul că te concentrezi pe activitate vei obține rezultatele dorite.
Exerciții de antrenament pentru concentrare
Si concentrarea se obține cu practică, iată câteva exerciții simple:
- Observă cu atenție ceva din jurul tău timp de 10 minute: o pasăre, o pungă în vânt, pe cineva dormind;
- Desenează în culori flori, mașini, cercuri sau pur și simplu linii timp de 15 minute;
- Joacă-te cu un balon sau o minge neîntrerupt timp de 10 minute;
- Mănâncă încet un fruct, o bomboană sau ciocolată;
- Repetă în minte cu ochii închiși timp de 2 minute: fie numele, fie o frază motivatoare.
Important: să nu faci altceva în același timp!
Cum te ajută starea de flux?
Dacă beneficiile încă nu îți sunt evidente hai să le enumerăm:
- automotivație – vei înțelege că poți, și nu este chiar atât de greu;
- autoîmplinire – rezultatele sunt palpabile;
- bucurie – rezultatele sunt vizibile;
- creativitate – idele tale sunt ieșite din comun;
- performanţă și productivitate – rezultatele sunt vizibile și răsplătite.
Când fluxul este dăunător?
După cum ai văzut mai sus există riscul să uiți de tot ceea ce te înconjoară. Dacă era în responsabilitatea ta să ai grija de mâncarea de pe foc, fii sigur că e deja arsă.
Nu ne gândim că un hoţ ar trece nestingherit pe lângă tine cu frigiderul în spate, însă ai putea uita de nevoile tale fiziologice de bază: hrană, somn, mișcare, toaletă etc. Această stare de hiperfocus este adeseori legată mai de grabă de dependențe (jocuri fără sfârșit) decât de învățare sau muncă, însă nu excludem extenuarea din supraefort.
Dacă ai lângă tine persoane în starea de flux, inclusiv copii, nu le întrerupe. Menține liniștea și lasă-i să se bucure de rezultatele acestei stări. Intervin-o doar când starea lor fizică este în pericol.
***
Fluxul nu apare doar atunci când lucrezi sau înveți, cel mai adesea apare atunci când practici pasiunile tale: fie că te cațări pe munte, fie că meșterești un scaun sau chiar când te joci. Alteori se manifestă în contexte ciudate: pe stradă sau la cumpărături. Aici se deschide un mic univers între tine și problema ta: „Cum ajung la…” „Ce cumpăr ca să satisfac toate mofturile din casă?”
Cum crești nivelul de concentrare pare imposibil atunci când ești înconjurat de persoane care te întrerup frecvent sau tot felul de alte distracții. Te lăsăm cu o temă în minte: Cum spui: am nevoie de liniște?