citeste si asculta muzica
Ce muzică să asculți atunci când înveți

Asculți muzica atunci când înveți sau lucrezi? Crezi că muzica simfonică este cea care ajută la concentrare? în acest articol vei descoperi dacă răspunsurile afirmative la cele două întrebări sunt mituri și dacă ar fi totuși de folos să te încânte sunetele hai să descoperi Ce muzică să asculți atunci când înveți.

Cu siguranța domnul de la plafar nu s-a întrebat ce muzică ar fi bine să asculte atunci când și-a dorit să învețe peste noapte; totuși hai să aflăm răspunsul la aceasta întrebare.

Este muzica de folos atunci când înveți?

Studiile care au căutat o legătură între muzică și învățare au crescut semnificativ în ultimii 20 de ani. Hai să vedem ce au descoperit:

Creierul este un mușchi și cu cât este mai mult antrenat cu atât reușește să facă mai multe și mai bine. Acest proces se numește și plasticitatea neuronală, pentru că poate fi modelat ușor precum plasticul. Muzica modelează creierul prin:

 • Ascultare frecventă – ne permite să identificam frecvenţe diferite chiar dacă acestea sunt destul de slabe;
 • Dezvoltarea organelor pe care le folosim pentru a cânta sau asculta: degete, limbă, urechi plus capacitatea de a le coordona în mod armonios;
 • Colaborare – muzica fie că o asculți sau o cânți este mult mai plăcută atunci când ești în grup, prin urmare creşte conștientizarea emoțiilor sociale.
Ce beneficii au fost descoperite în urma acestor studii:
 • Îmbunătățește memoria – când ascultăm muzică, creierul eliberează dopamină, o substanță chimică care ajută la apariția emoțiilor pozitive, astfel stresul și a anxietatea sunt alungate, în locul lor instalându-se informații prețioase;
 • Ajută la concentrare – blochează alte sunete perturbatoare, te ajută să intri în complet în subiect și să rămâi concentrat o perioada îndelungată;
 • Creşte motivația – cu atât mai mult cu cât aduci și dansul pe lângă muzică. Pe lângă starea de bine asociezi informația cu sunete și mișcări specifice.
 • Îmbunătățește creativitatea – te ajută să vezi în spatele ușilor închise marcate cu imposibil; obții cheia și intri nestingherit în camera ideilor.
 • Creşte încrederea în tine – cu atâtea emoții pozitive, idei noi și prieteni lângă tine, cum să nu ţi se pară viața mai frumoasă;
 • Creşte capacitatea de analiză și rezolvarea problemelor indiferent dacă sunt de natură matematica, semantică sau lingvistică;
 • Reușești să te organizezi mai bine și pentru activități de zi cu zi, nu doar pentru procesul de învățare în sine.
 • Cooperarea și empatia și ele devin mai bune căci îți aduc bucuria de a fi alături de oamenu și de a le înțelege emoțiile;
 • Te protejează de o serie de boli cum ar fi demenţa sau boli de memorie;
 • Starea de bine în general.
Ce muzică să asculți atunci când înveți

Multe dintre aceste studii s-au concentrat pe efectele muzicii clasice diminuând astfel potențialul muzicii în sine, iată ce ne arată ultimele cercetări:

 • Muzica însoțită de versuri îți aduce rezultate mai slabe decât muzica instrumentala;
 • Muzica tare disturbă capacitatea de a te concentra pe cea ce contează: învățarea;

Prin urmare ar fi bine să asculți muzică în surdina dominant instrumentală. Iar ca efortul tău sa fie minim în aceasta direcție vei găsi pe youtube playlist-uri deja pregătite. Totuși dacă hotărăști să alegi ce-ţi place atunci ar fi bine să cauţi:

 1. Muzică clasică – este calmă și armonioasă; dintre toate, creațiile dl. Mozart sunt cele mai apreciate.
 2. Muzica ambientală – o combinație de muzică instrumentală și electronică poate fi o variantăo bună pentru tine.
 3. Sunetele naturii – hmm asta e oare muzică? Prin  combinarea lor se obține muzică în forma pe care o înțelegem majoritatea dintre noi. Bucură-te se sunetul ploii, cascadelor, valurilor sau a izvorului de munte.
 4. Chill music – sunt incluse aici Ambient House, Ambient Trance, New Age and Trip Hop.
 5. Jazz instrumental – chiar dacă nu ai încercat poate acest gen, este potrivit să adopți ceva nou atunci când vrei idei out of the box.
 6. Lo-fi – este considerată una dintre cele mai plăcute pentru a crea o ambianta armonioasă axata pe studiu.
 7. Indie music – amestecă sunetele naturii cu sunetele instrumentale, un dublu beneficiu pentru tine;
 8. Rock instrumental – te ajută să te concentrezi perioade lungi de timp;
 9. Rnb – este singura din această listă care include versuri, dacă observi ca te deranjează atunci ar fi bine să o eviți;
 10. Tempo-uri cronometrate – sunt acele melodii cu 60 de bătăi pe minut, ajută la reglarea ritmului creierului, care echilibrează emisfera stângă și dreaptă.
***

Ca să beneficiezi pe deplin de avantajele muzicii ar fi bine chiar tu să iei masuri pentru tine cât și pentru cei de lângă ca tine: copii tăi (fie ei și bebeluși), frați și surori, elevii tăi sau poate chiar părinții tăi. Spune-le și lor: Ce muzică să asculți atunci când înveți.

Bucură-te de noi șiretlicuri astfel încât învățarea să fie bucurie.

Administrator

Leave a comment

Please enter comment.
Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.