Top 7 trucuri pentru organizarea învățării
Top 7 trucuri pentru organizarea învățării

Indiferent dacă ești adult care se pregătește pentru o acreditare sau student care învață pentru examen sau încă elev, timpul tău este limitat. Iți dorești să obții rezultate maxime, fără a sacrifica complet momentele de relaxare sau dedicate altor pasiuni. De aceea îți aducem în rândurile următoare Top 7 trucuri pentru organizarea învățării.

M-aş bucura să mă întâlnesc din nou cu domnul de la plafar şi sa-i întind încă o listă de lucruri cu folos pentru învățare ușoară. De data aceasta, chiar dacă el sau tu, aveți doar câteva ore la dispoziție pentru a învăța tot ţi-ar prinde bine o rapida organizare a timpului e care îl ai.

De ce ai nevoie de organizarea timpului şi a spațiului de învățare:

24 ore avem toți şi pisica care doarme 16 ore pe zi, şi cel care merge în vacanţă şi tu care te pregătești pentru examen. Tot atâta timp are şi cel care ia nota 6 şi cel care ia nota 10. Diferența de note nu ține doar de inteligență ci depinde şi de timpul de calitate dedicat educației.

Organizându-ți timpul şi spațiul pe care îl ai la dispoziție:

  • te vei simți mai puțin stresat de presiunea timpului care se scurge;
  • integrezi în program şi momentele de relaxare;
  • amâni mai puțin să te apuci de învățat;
  • totul pare mai ușor;
  • nu te mai deranjează nimeni atunci când îți cunosc programul;
  • te simți confortabili, ignori ce te înconjoară pentru ca deja ţi-ai asigurat ce ai nevoie;
  • te bucuri de micile realizări ale zilei.

Top 7 trucuri pentru organizare învățării

1. Studiază-te pe tine

Descoperă când şi cum înveți mai ușor:

  • în ce moment al zilei: dimineața, la prânz sau seara;
  • alegeți locul potrivit: nivel de căldura, luminozitate;
  • alegeți metodele potrivite, iată aici 100+ tehnici de învățare şi predare;
  • identifică cât timp ai la dispoziție sa înveți (cate ore, în ce zile şi pana la ce data)
  • identifică ce te împiedică să înveți (întreruperi, gălăgie, temperatură, distracții diverse)
  • stabilește cum previi apariția obstacolelor de mai sus, iar dacă totuși apar vei ști cum să reacționezi.

2.Foloseşte un calendar

Acest calendar poate îmbrăca diferite forme: o agendă fizică pe care notezi planul de învățare, fie un jurnal în care îți așezi gândurile, fie o aplicație informatică destinată planificării; cel mai comun fiind calendarul din email. La o cercetare rapidă pe internet vei găsi de asemeni aplicații dedicate planificării pentru învățare:

  • iStudiez este disponibil pentru dispozitivele Apple. Are deja integrat calendar cu vizibilitate săptămânala şi lunară. Te ajută să urmărești statusul real al învățării tale.
  • Popplet  este ideal pentru persoanele vizuale şi creative. Această aplicație de ajută să creezi harta învățării şi are marele avantaj că poți face legătura din elementele din harta cu materialele online.
  • PomoDone  este construit pe baza tehnicii Pomodoro de organizare a timpului: 25 min învățare cu 5 de pauză. După 4 ciclu de acest tip te poți bucura de 15 min de pauză;
  • Anki Flashcards ideal dacă îți place să notezi ideile principale pe cartonaşe colorate şi animate. Poți aduce aici direct imagini din manuale..
  • Evernote aici notițele sunt complexe: de la scrise de mână, până la fotografii, de la aranjare până la partajarea informațiilor cu grupul tău de studiu.

Pe restul te lăsăm să le descoperi şi să alegi ce ţi se potrivește.

3. Folosește un check list

Înșirui toate subiectele pe care le ai de parcurs.

  • Dacă înveți la o singură materie, folosind un singur manual atunci cuprinsul cărții te poate ajuta pentru a crea un check list.
  • Dacă înveți la o singură materie, folosind mai multe surse identifică macro temele şi apoi sub temele. Ti-ar fi de mare folos să notezi şi în ce document, carte sau la ce pagină găsești anumite subiecte, pentru a nu pierde timpul de fiecare dată cu răsfoitul.
  • Dacă înveți pentru mai multe materii în același timp, realizează pentru fiecare dintre ele separat o listă de subiecte pe care le ai de învățat.

4.Prioritizeaza

Nu este suficient să ai doar o înșiruire de subiecte de învățat, sau o listă de examene pentru care te pregătești. Timpul este limitat şi atunci când lucrezi şi atunci când înveți. Așa că continuă prin a realiza următoarea analiză:

  • Grupează din check list subiectele care sunt asemănătoare. Îți va fi mai ușor să te concentrezi atâta timp cât temele coincid, efortul este mai mic şi înțelegerea mai ușoară.
  • Apoi grupează după cât de cunoscute îți sunt sau nu acele subiecte. Poate unele ţi-au rămas foarte clare din momentul predării, pe cţnd altele îți sunt încă o enigma;
  • Prioritare sunt subiectele de bază. De exemplu nu poți rezolva ecuații dacă nu știi tabla înmulțirii. După ce cunoști pilonii pe care se susțin restul informaților, poți trece la subiecte complexe/ avansate.
  • Nu recomandăm să-ţi asumi presupunerea: celor mai probabile subiecte care să-ţi pice la examen sau pentru că așa se vorbea în clasă. Chiar dacă înveți mai mult, deocamdată nu a dăunat nimănui; ba îți poate fi de folos în alte contexte.

5. Încadrează în timp

Unul dintre cele mai grele lucruri pe care le ai de făcut este să estimezi cât timp ai nevoie pentru fiecare activitate. Unele subiecte par foarte grele până când îți acorzi momentul de liniște şi concentrare pentru a înțelege astfel în loc de câteva ore îți sunt suficiente doar 30 min.

După mai multe experiențe în care totul merge strună, te poți lovi de un subiect strașnic de greu. Bucură-te de provocare şi acordă-ţi mai mult timp chiar dacă depășești durata. Este mai important să înțelegi subiectul decât să te încadrezi în timp. Adu-ţi aminte ce am scris mai sus: dacă nu înțelegi un subiect, mai târziu nu vei înțelege altele 10 care se bazează pe primul.

Folosește timp de rezervă în calendar pentru subiectele dificile, iar dacă nu-ţi va fi necesar atunci îl poți aloca recapitulării.

Tine minte ca în acest calendar să incluzi şi pauzele, şi alte lucruri pe care le ai de făcut (de exemplu dusul gunoiului) sau pe care ţi le dorești (ieșiri cu prietenii, concerte etc)

6. Folosește rutina zilnică

Este de folos ca zilele să semene în mare parte între ele astfel încât învățarea să fie un obicei, să nu necesite să te mai uiți în calendar: astăzi mi-am trecut că învăț de la 15:00 sau de la 16:00?

In rutina intra şi altele cum ar fi: mesele, organizarea spațiului şi relaxarea.

7. Păstrează integritatea spațiului de învățare

Ti s-a întâmplat să amâni să te apuci de învățat pentru că: nu găsești cartea, nu găsești creionul norocos, nu mai ai post-uri, este prea cald în cameră sau prea întuneric sau paharul de apă a ajuns peste foile tale? Orice poate fi mai important decât învățatul în sine.

Așa că introdu în rutină: aranjarea spațiului de lucru 5 minute înainte şi 5 minute după. Fixează locuri pentru instrumentele tale: ordinea caietelor, radiera în suport dedicat şi nu în buzunarul de la pijamalele care sunt acum în mașina de spălat. Adună hârtiile de pe birou şi da poți arunca ce nu mai ai nevoie. Poți folosi un „recycle bin” unde să păstrezi foile măcar 2-3 zile ca să te asiguri că nu arunci ceva din greșeală.

***

Acum când ai Top 7 trucuri pentru organizarea învățării, ce te mai oprește să te apuci de învățat? Ne-am bucura să ne spui cu ce te putem ajuta.

Administrator

Leave a comment