Podcast Situatii speciale in CV si scrisoare de intentie
Cum tratezi situațiile speciale in Cv si scrisoare de intenție

Cum tratezi situațiile speciale in Cv si scrisoare de intenție

  1. Ce fac când am avut multe locuri de muncă?
  2. Am peste 50 ani mi-e teama sa mai aplic caci nu mă vor accepta.
  3. Nu am experiență cum completez cv-ul
  4. Am lucrat la negru, pot trece în CV?
  5. Pot să refuz un test necesar la angajare?
  6. Cum pot face ca CV-ul meu să fie citit?

Mai avem câteva secrete de împărtășit cu privire la cv, scrisoarea de intenție si testele de evaluare astfel încât să știi: Cum tratezi situațiile speciale in Cv si scrisoare de intenție. Le poți citi mai jos sau asculta:

1. Ce fac când am avut multe locuri de muncă?

In primul este important să înțelegi tu de ce ai schimbat atât de des? Cum ar fi: Nu ai înțeles ce vrei să faci, ai fost nevoit din motive personale să te muți în diferite localități sau nu ai făcut alegerilor potrivite. Fii pregătit la interviu și în scrisoare de intenție să justifici de ce, de exemplu în scrisoarea de intenție.

După ce ai descoperit care este cauza găsește soluții prin care să limitezi aceste mutări frecvente, marile companii și locuri de munca bine plătite, care îți susțin dezvoltarea, vor să investească în oameni stabili. Multe locuri de muncă sub 1 an este dezastruos, multe locuri de muncă cu vechime de 2-3 ani este dezamăgitor.

Totuși ce poți face? Sunt 2 tipuri de structuri de CV, unul cronologic în care experiența și studiile sunt prezentată în ordinea în care au avut loc, și Cv funcțional în care experiență este prezentată pe domenii de activitate.  Exemplu: inginer, vânzări, marketing.

Varianta de Cv funcțional este cea care maschează parțial frunzărirea ta prin locuri de munca doar dacă ai avut responsabilități similare si le-ai realizat cam în aceeași perioadă de timp. De exemplu dacă ai avut 5 joburi de bucătar și 3 de curier atunci poți face doar două secțiuni în loc de 8. Acest tip de CV este recomandat și atunci când ai perioade de întrerupere în activitate, nu ai lucrat din diferite motive. Ar fi bine să explici de ce ai acele lipsuri.

2. Am peste 50 ani mi-e teama sa mai aplic caci nu mă vor accepta.

Fii mereu la curent cu noutățile din domeniul tău. Învață noile tehnologii. Si abia apoi poți candida.

Nu indica vârsta în CV. Tot în CV, locurile de munca de la începutul activității tale grupează-le pe categorii de activitate si descrie limitat responsabilitățile/ realizările.

In scrisoare de intenție include exemple care dovedesc capacitatea ta de învățare si adaptare la contexte diferite. Pune accent pe realizările tale.

Identifică companii care sunt dispuse să angajeze persoane mai în vârstă sau care ai aflat că nu recrutează sub prejudecata vârstei. Cum poți face asta? Creează-ţi o rețea de contacte, fii prezent la evenimente reprezentative, intra în asociații etc. Uită-te pe site-ul companiei să vezi dacă sunt angajate persoane învârstă.

Uneori poate e nimerit să schimbi domeniul în care aplici.

Cum să te prezinți la interviu acesta este un subiect pentru întâlnirile noastre viitoare.

3. Nu am experiență cum completez cv-ul?

Incepe CV-ul indicând educația, diplomele obținute si alte activități extra curriculare. Adu-ți aminte ce am discutat în primul sezon cu privire la cumularea experienței: voluntariat, oferă-te sa lucrezi gratis, lucrează pe cont propriu. Adaugă competenţele pe care le ai, mai ales cele soft.

Si în acest caz scrisoarea de intenție este foarte importantă. Analizează cu mare atenție descrierea postului și identifică ce anume din experiența ta anterioară se suprapune cu cerințele. Cercetează cu atenție compania, află despre proiectele și valorile sale. Abia apoi ești capabil să menționezi abilitățile transferabile care se aplică acelui loc de muncă. Indică ce ai reușit să faci până acum, nu fi timid!

Creează-ţi o rețea de contacte, implică-te în organizări de evenimente, aderă la asociații pentru tineri. Solicită recomandări de la profesori sau cei cu care ai colaborat voluntar. Obține noi diplome dacă este cazul. Aplică pentru locuri de muncă de începător şi doar dacă îndeplinești 60% din solicitări.

4. Am lucrat la negru, pot trece în CV?

Ne-am bucura să nu fie cazul. Totuși este tot munca ta, prin urmare îți recomandăm să o precizezi în CV, măcar sub formă de voluntariat.

5. Pot să refuz un test necesar la angajare?

Desigur ai acest drept. Ar fi bine să indici angajatorului motivul refuzului tău. Însă nu îți recomandăm, cel mai probabil procesul tău de recrutare se va finaliza aici.

6. Cum pot face ca CV-ul meu să fie citit?

Testează-ti Cv-ul cu un Word cloud generators. Ele sunt o modalitate rapidă și ușoară de a determina ce cuvinte trebuie să fie incluse în CV-ul tău înainte de a aplica online. Varianta de cont premium Linkedin îți indică automat atunci când vrei să aplici. Însă găsești si suficiente site-uri gratuite (cel puțin în limba engleză) care pot face această analiza.

Cum funcționează?

  • Pasul 1: Copiază (copy-paste) textul de descriere a prostului deschis. Pentru mai multa precizie poți copia și câteva informații despre companie de pe site-ul acestea sau de pe pagina LinkedIn. Dacă construiești un CV care este pentru un anumit titlu de post și nu doar pentru o anumită companie, poți copia mai multe descrieri de post.
  • Pasul 4: Se generează cuvintele care sunt necesare să le incluzi în CV.

Cele mai performante generatoare mai au doi pași intermediari intre cei deja precizaţi:

  • Pasul 2: Atașează cv-ul
  • Pasul 3: Se compară Cv-ul cu descrierea, astfel incât cuvintele generate să fie exact cele care îți lipsesc. Ba mai mult îți pot face şi un top de cuvinte, îți poate atrage atenția asupra aspectelor discordante din CV, erori gramaticale etc.

***

Acum, dupa ce ai aflat. Cum tratezi situațiile speciale in Cv si scrisoare de intenție. Ești gata sa aplici pentru un loc de munca. Cum bine știi deocamdată munca e pe jumătate gata. Rămâi alături de noi sa descoperi cum te pregătești pentru interviuri.

Administrator

Leave a comment

Please enter comment.
Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.