Ceaiul te face mai deștept

Dacă faci parte dintr-o organizație cu cel puțin 40 de colegi, este foarte probabil ca unul dintre ei să fie mare consumator de ceai. Oare asta îl face mai deștept sau de ce bea atâta ceai? Află dacă: Ceaiul te face mai deștept.

Să nu uităm de domnul care la plafar dorea „ceva” să-l ajute să învețe repede. Oare ceaiul ar fi fost soluția lui? Din păcate nu, nici ceaiul nu este o soluție cu efecte peste noapte. Un studiu realizat în acest domeniu a constatat ca persoanele care au consumat ceai în mod regulat (de 4 ori pe săptămână) timp de 25 ani au o structură neuronală mai organizată decât a celor are nu consumă ceai.

De ce ceaiul te ajută la învățare?

Stimulează trei aspecte importante în învățare: atenția, reținerea informațiilor și rezolvarea problemelor; datorită substanțelor pe care le conțin:

 • Antioxidanții – probabil știi deja ajută la scăderea în greutate, la prevenirea unor boli grave cum ar fi cancerul sau probleme de inima. Acești antioxidanți controlează efectele dăunătoare ale radicalilor liberi în organism.
 • Cofeina – unele ceaiuri conțin cofeina. Știi deja din lista de alimente care te ajuta sa înveți, efectele benefice pe care le are cofeina. Cofeina este cea care te ajuta să-ți menții atenția un termen îndelungat. Poate te întrebi în acest caz de ce să nu consumi cafea. Este bine să știi că cofeina din ceai se metabolizează mai lent decât cea din cafea astfel te ajută pe o perioadă mai lungă fără efecte adverse. Dacă din diferite motive ai prefera ceaiul decofeinizat, află că este și el o soluție, însă o dată cu eliminarea cofeinei sunt înlăturați și o serie de polifenoli. Ar fi bine să testezi ceaiurile care în mod natural au același efect chiar dacă nu au cofeină.
 • EGCG (epigallocatechin gallate) – este o componentă unică a plantelor cu beneficii dovedite asupra sănătății, cum ar fi reducerea inflamațiilor, previne apariția bolilor cronice și a diabetului.
 • L-teanina – un aminoacid rar care reduce stresul și te ajută să rămâi calm și concentrat.
Ce se întâmplă daca adaugi lapte sau zahar în cafea?

Unele studii arata cum grăsimile din lapte reduc numărul de antioxidanți din ceai. Însă cel mai dăunător dintre toate tipurile de lapte este laptele degresat. Așa ca un strop de lapte în ceai ar putea sa-ti fie suficient.

Cât despre zahăr, studiile realizare nu au sesizat diferențe semnificative între ceaiul consumat cu zahăr și cel fără zahar. Așa că te poți bucura de dulceața ceaiului adăugând un pic de zahar sau miere.

Ceaiul te face mai deștept. Iată tipurile de ceai care te ajută cel mai mult:
 1. Matcha – Este un tip de ceai verde sub formă de pudră, folosit mai ales de japonezi în lungile lor ore de meditație. Acesta poate fi consumat atât în ceai cât și ca adaos în salate, smothie și alte bunătății culinare. Este un ceai foarte bogat în cofeina și L-teanina, din acest motiv se mai numește și „ceaiul creierului”.
 2. Ceaiul verde – continuăm cu clasicul ceai verde. Pe lângă faptul că te ajută să te concentrezi, ajută persoanele învârstă pentru protejarea creierului.
 3. Ceaiul negru – înlocuiește foarte bine cafeaua, fiind un bun energizant. Acest ceai este adeseori combinat cu alte plante sau fructe pentru o diversitate de arome.
 4. Ceaiul alb – conține cea mai puţină cofeină, este ideal când vrei doar un pic mai multă energie fără efecte adverse. Este folosit în tratare Alzheimer.
 5. Ceaiul de iasomie – conține substanțe antidepresive, îmbunătățește buna dispoziție și are un efect calmant. Il găsești adeseori combinat cu ceai verde.
 6. Ceaiul de rozmarin – previne scăderea acetilcolina din creier necesar pentru concentrare. Asa ca este potrivit pentru orele lungi de studiu.
 7. Turmeric si ghimbir – ambele ajută la creșterea funcțiilor cognitivereducere inflamațiile. Turmeric in plus calmează dureri și facilitează digestia, ajuta creșterea funcțiilor cognitive; iar ghimbirul are proprietăți anti microbiene și pe lângă efectele sale benefice atunci când ești răcit.
 8. Gingseng – folosit și pentru boli precum autism și Alzheimer, ajută la calmarea corpului și a nervilor.
 9. Menta și mușețelul – cele mai banale ceaiuri, care ne aduc aminte de copilărie sunt ideale pentru concentrare, previn apariția stresului și înlătură plictiseala.
 10. Lavanda – chiar dacă este în topul ceaiurilor care te ajută să dormi, are efecte asupra capacitații tale de memorare a informațiilor.
 11. Salvie – este cel mai dulce ceai, este recunoscut pentru efectele sale asupra memoriei și stresului. Îl poți consuma între mese.
 12. Gotu Kola, Ashwagandha Root, Yerba mate, Pu-erh, Oolong alte ceaiuri mai puțin cunoscute care accelerează funcțiile creierului.
Cum păstrezi si utilizezi ceaiul:
 • In spaţii fără umezeală;
 • In ambalaje mate, să nu pătrundă lumina;
 • In ambalaje bine închise ca să nu fie infectate de insecte.

Fiecare ceai are nevoie de o altă temperatură apei si o altă durată de infuzarea, citește cu atenție instrucțiunile.

***

Dacă nu te-am convins încă să consumi și un pic de ceai, atunci ar fi bine să mai știi că este cea mai veche băutură cunoscută, având informații despre ea încăpând cu anul 2700 î.e.n. Rămâi alături de noi să descoperi noi stimulanți al învățării şi dezvoltării tale.

Administrator

Leave a comment

Please enter comment.
Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.