Cum contribui la stabilirea obiectivelor la locul de muncă

Din anii 1950 s-a constat cât de importante sunt obiectivele la locul de muncă așa că multe companii de astăzi folosesc acest sistem. de lucru. Pentru a te asigura că obiectivele tale sunt cele potrivite află Cum contribui la stabilirea obiectivelor la locul de muncă

Rămâi alături de noi și vei afla:

  • Cum te ajută și pe tine obiectivele?
  • Tipuri de obiective pe care le poți avea
  • Cum definești obiectivele?
  • La ce să fii atent atunci când îți sunt definite obiectivele?

Cum te ajută și pe tine obiectivele

Nu te speria de existența obiectivelor, privește partea pozitivă:

  • Atingerea și depășirea obiectivelor sunt pentru tine un argument bun pentru o creștere salarială sau o evoluție în carieră;
  • Iți va fi mult mai clar ce ai de făcut și care sunt prioritățile;
  • Te ajută pe tine să fii mai bun, te simți provocat să evoluezi, să cunoști mai multe, să iei decizii potrivite.

Categorii de obiective care pot fi stabilite

  • Obiectivele de performanță sunt obiective care te ghidează ca angajat spre îndeplinirea responsabilităților și să contribui la succesul companiei.  Exemplu: Vânzări în valoare de 1 mil lei până la final an;
  • Obiective de dezvoltare personala (soft& hard  sill) sunt acele obiective care te încurajează să dezvolți sau să dobândești abilitați noi, care te ajută în atingerea obiectivelor de performanţă. Exemplu: Dobândirea abilitaților de coordonare a ședințelor
  • Obiective de colaborare sunt cele legate de lucru în echipa. Exemplu: Formarea noilor colegi astfel încât aceștia să obțină la evaluare de la finalul perioadei de proba minim 80 puncte;
  • Obiective de organizare sunt cele de gestionare a timpului și mediului de lucru. Exemplu: Finalizarea taskurilor din proiect în termen (conform planificării)
  • Obiective de management sunt destinate doar celor care au funcții de management și sunt asociate rolurilor de manager. Exemplu: Rotația personalului din echipa să fie maxim 10%
  • Obiective de inovație sunt speciale pentru cei care lucrează în dezvoltarea de noi produse, soluții, promovare și altele care implică creativitatea și dezvoltare unor noi tehnologii. Exemplu: dezvoltarea unui nou produs care să crească cota de piața a companiei cu 1%
  • Obiective pentru rezolvarea problemelor, mai ales dacă responsabilitatea ta este de a rezolva situații speciale sau companie trece printr-o perioada dificilă. Exemplu: rezolvarea reclamațiilor clientului în maxim 14 zile

Nu este recomandat ca toate aceste categorii de obiective să se regăsească și la tine. De obicei organizația alege dintre acestea pe cele mai relevante pentru activitatea ta.

Cum definești obiectivele (metode)

Cea mai cunoscută metodă de stabilirea a obiectelor de orice fel este SMART. Am vorbit despre ea de câteva ori așa ca îți lăsăm un link pentru detalii. Pe lângă această condiție de bază în stabilirea obiectivelor, pe care este important să o verifici, adăugam următoarele:

1. 30-60-90 zile

Am abordat acest principiu atunci când am discutat ce ar fi bine să faci în prima zi de lucru, în primele 30, 60 și 90 zile ca angajat într-o nouă companie.

2. OKR (Obiective an Key Results)

A fost dezvoltat de Andy Grove, co-fondator Intel. Avantajul acestei metode este că te încurajează pe tine să definești obiectivele sub condiția de a se alinia cu obiectivele companiei.

3. Locke & Latham

Se bazează pe ideea „Schimbarea este mereu în jurul nostru și ea ne ajută să progresăm”. Cum bine știi nu este suficient să definești un obiectiv, ci e necesară motivația pentru a-l atinge.  Pentru a construi un astfel de obiectiv ai în vedere aceste 5 cuvinte:

  • Claritate – acoperă principiile SMART adică nu ai nici un dubiu asupra a ce trebuie sa obții.
  • Provocare – să presupună pentru tine un efort;
  • Complexitate – să-ți pună în valoare și sa-ti dezvolți competente avansate de lucru;
  • Angajament – ȋți cunoști și iți asumi obiectivele;
  • Feedback – verifici periodic care este diferența dintre obiectiv și statusul actual;
  • Exemplu: Creşte satisfacția clienților cu 10% până la final de an, reducând timpul de răspuns la reclamații de la 14 zile la 7 zile.

4. HARD

Este una dintre cele mă noi metode, datează din 2010 de Mark Murphy. Scopul este să ai mai multă încredere atunci când lucrezi la obiectivele tale și se bazează pe:

  • Implica emoțiile – obiectivele nu sunt doar o listă de „to do” ci dorință și bucurie;
  • Viziune – imaginează-ți cum va fi dacă iți vei atinge obiectivele;
  • Necesare – de ce este important să-ţi atingi obiectivele;
  • Dificile – adică nu le poți face cât ai bate din palme.

Cum contribui la stabilirea obiectivelor la locul de munca

1. Câte obiective ţi-au fost trasate

Recomandat este să ai minim 3 obiective și un maxim de 7. Minimul de 3 acoperă cele mai importante 3 arii de activitate legate de performanță și dezvoltare. Peste 7 iți va fi din ce in ce mai dificil să depășești așteptările în multe arii in același timp. Asta nu înseamnă că nu îți faci treaba dacă nu ai obiective. Ele doar îți sugerează care sunt prioritare pentru acel an.

2. Asigura-te că sunt definite flexibil (agil)

Lumea evoluează foarte mult și repede. Schimbările neașteptate pot schimba obiectivele companiei inclusiv pe ale tale. Asigură-te că un obiectiv poate fi înlocuit dacă acesta devine irelevant. Cea mai banală situație: unul dintre proiectele pentru care ești măsurat nu mai este sub coordonarea ta. L-ai predat altui coleg. Indiferent de motivul transferului de responsabilitate, nu mai poți fi evaluat pentru el.

3. Află de ce ţi-au fost trasate acele obiective

Este mai ușor să lucrezi pentru anumite obiective atât timp cât le înţelegi rostul. Adică de ce și cum vei putea tu contribui la atingerea rezultatelor echipei.

Alteori anumite obiective sunt stabilite pentru a asigura respectarea unor prevederi legislative sau pentru a adopta un nou mod de lucru în companie.

Nu este exclus că pot fi si obiective stabilite special trasate pentru a fi imposibil de atins sau doar ca sa existe niște obiective pe hârtie.

4. Si tu ai un cuvânt de spus legat de obiective

Nu este suficient ca obiectivele să-ţi fie trasate de manager. Opinia ta e important să o faci auzită. Fie că obiectivul e prea provocator, fie că este irelevant pentru activitatea ta, fie este discriminatoriu. Oricare ar fi cauza, obiectivele trebuie să-ţi fie explicate și ajustate conform discuției cu tine. Dacă ajustarea nu se realizează, atunci observațiile tale necesită a fi înregistrare oficial fie în aplicația unde sunt stabilite obiectivele, fie prin informare către HR.

5. Asigură-te ca sunt realiste

M-aş mira c-ai sta cu mâinile în sân să accepți obiective imposibile de atins în timpul pe care il ai la dispoziție. Insă uneori este posibil să nu fie chiar atât de evident sau pur și simplu să nu le dai prea multă importanţă. Fă-ţi un mic plan în minte, vezi cum au mers ultimii sau ultimele luni, vezi ce spun specialiștii și asigură-te că obiectivele tale nu sunt pentru cei cu puteri supraomenești.

6. Întreabă care este metoda prin care vor fi măsurate obiectivele

Unele obiect sună foarte bine: provocatoare și importante, dar când stai să te gândești cum măsori îți vine să te lași de meserie. Adică munca de a măsura performanța este mai multă decât acea de a lucra efectiv pentru obiectiv.

Alteori este important să știi: dacă ai rapoarte de transmis periodic sau unde completezi informații cu privire la obiective etc

7. Întreabă care este metoda sau acțiunile potrivite pentru a atinge acel obiectiv

Chiar dacă uneori e clar pentru tine, s-ar putea ca managerul tău să aibă în minte cu totul altceva, așa cum iți tot vorbeam de tabelul verde cu scris roșu. Află concret cum dorește să arate munca ta.

Alteori pur și simplu nu ai nici cea mai vagă idee cum să faci. Solicită training, asistenţă, resurse sau mai mult timp.

8. Află care sunt consecințele nerealizării obiectivelor

Cum spuneam unele obiective iți sunt alocate doar pentru a avea ca motiv demiterea ta. Așa ca analizează cu grija regulamentul intern sau orice alt document care te poate lamuri.

De obicei atingerea obiectivelor presupune un bonus sau o prima. Însă am întâlnit și situația de a fi penalizat dacă nu le atingi. Fii conștient de la început de astfel de situații. Ești dispus să le accepți?!

***

Acum când știi cum contribui la stabilirea obiectivelor la locul de muncă tine minte: succesul apare doar dacă lucrați împreună (tu şi managerul tău) la stabilirea obiectivelor!


Administrator

Leave a comment