Am adunat aici cele mai frecvente 7 întrebări pentru a obține echilibru în viață pe care le-am primit de la toți cei care s-au înscris în programul dedicat acestui subiect.
Ca să începem cu un ton de povesre, ce-ar fi să-ți imaginezi echilibrul în viață asemeni unui unicorn. Toți vorbesc despre el, dar nimeni nu l-a văzut. Cel puțin nu la locul de muncă.
De ce? Unicornul este în vise și doar tu îi poți da viață.
Cele mai frecvente 7 întrebări pentru a obține echilibru
1. Nu știu cum să definesc obiectivul
Majoritatea celor care lucrează în corporații au auzit de SMART (S-simplu, M-măsurabil, A-posibil de atins, R – relevant, T – definit în timp). Un concept simplu însă insuficient pentru a defini obiective inspiraționile.
Iată prin exemple cum să definești obiectivele tale:
Obiectiv greșit: Vreau să fiu manager până la finalul anului.
De ce: Nu depinde doar de tine să devii manager. Depinde dacă în companie este liberă o astfel de poziție, apoi depinde de evaluarea subiectivă a superiorilor tăi și echipei de HR. Este în schimb foarte bun ca lozincă și element de motivare prin repetarea afirmației zilnic.
Obiectiv corect: Dobândesc competențe de management până la finalul acestui an învățând și practicând. Pe care pot să le dovedesc prin rezultate la teste de competențe unde să obțin un punctaj de min 80%.
Ca să rămân axat pe obiectiv: de fiecare dată când îl văd sau discut cu superiorul meu îmi aduc aminte să lucrez astfel încât să fiu cel puțin la nivelul lui de competențe.
*
Obiectiv greșit: Nu vreau să mai fumez după ziua mea.
De ce: Este formulat cu verbul la forma negativă. Nu este precizat anul.
Obiectiv corect:Vreau să fiu nefumător începând cu 20 Mai 202… până atunci stabilesc și urmez planul de reducere a cantității de tutun consumat.
Observații: Unii ar spune că la ei a funcționat doar pentru că au decis să se lase brusc de fumat. Pentru alții doar pentru că au apelat la substituenți sau la psiholog. Sunt foarte bune și aceste variante. Este important să o alegi pe cea care funcționează mai bine la tine.
Ca să rămâi axat pe obiectiv: fă un angajament public faţă de prieteni, familie și colegi; care și ei te pot susține în acest demers.
2. Nu reușesc să mă mobilizez
In acest context îți recomand să apelezi la rutină și la construirea unui plan de activități astfel încât lucrurile să fie inevitabil să le faci.
De exemplu pentru competentele de management înscrie-te împreună cu un prieten la un curs. Ar fi bine ca acest prieten să aibă un nivel de disciplină mai bun decât al tău astfel încât să ţi aducă aminte, să urmați cursul împreună, să discutați despre temele abordate şi așa mai departe.
Apoi sunt situații în care te mobilezi cu mare entuziasm în prima zi sau poate prima săptămână ca apoi treptat să ajungă la zero simțind-te extenuat.
In acest context îți recomand să împarți nivelul tău de energie. Ai flori în ghiveci acasă? Dacă nu, te rog imaginează-ţi. Dacă ai pune 2 litri de apă toată o dată pentru că ești foarte entuziasmat că ai cea mai frumoasă floare și vrei să fii sigur că nu va duce lipsă de apă; ce se v-a întâmpla? Desigur se va ofili. Presupunând că ai pune doar 500ml timp de 4 zile consecutiv rezultatul ar fi același.
Pune câte un 20 ml de apă în fiecare zi și vei avea apă pentru 100 de zile. Desigur unele plante au nevoie de mai mult alte de mai puțin asta vei descoperi prin testare. Iar atunci când ai terminat cei 2l de apa, ce faci? Umpli sticla din nou. Adică iei o scurtă vacanță, iei o porție de motivație externa din filme sau cursuri motivaționale.
*
3. Trebuie să muncesc
Este o poveste foarte cunoscută cu un ţăran care merge să facă rost de lemne în pădure pentru foc căci iarna e aproape. Alege un copac gros, bătrân, uscat și găunos numai bun pentru foc. Se apucă de treaba și taie, o ora, două, trei, apoi încă o zi și încă o zi, până când trece pe acolo pădurarul surprins să-l vadă pe ţăran în fiecare zi în pădure cu toporul după el. Si-l întrebă „De ce nu mergi la fierar să ascuți toporul, ai termina mai repede?” iar ţăranul îi răspunde „Nu am timp”
Nu este ușor să te oprești din graba de a termina urgenţele pentru a-ţi îmbunătăți uneltele. Adică: să modifici niște formule în Excel, să înveți să faci un macro ca lucrurile să meargă mai repede. Sau să te odihnești mai mult și să iei energia necesară pentru a doua zi.
Alege în fiecare zi, sau măcar o dată pe săptămână să oferi timp pentru îmbunătățire și adaptare. Da, la început va fi mai greu, va dura mai mult, însă practicând periodic va deveni mai ușor. Cum bine știi este mai ușor să urci la deal folosind roțile decât sărind scările.
4. Familia nu mă susține
Familia nu crede în tine, nu crede că ești suficient de deștept. Asta înseamnă că auzi frecvent de la ei „Nu e de nasul tău”, „Las că ţi-e mai bine unde ești acum”, „N-a reușit X care e mai deștept ca tine”
De ce aceste afirmații? Din teama că nu vor mai putea apela la ajutorul tău căci vei aveai prioritățile tale și din invidie „De ce să fii mă bun ca ei”
Cu cât auzi mai des aceste afirmații cu atât îți vei pierde încrederea în tine însuţi. Da poate nu ai inteligența unui geniu, aici se încadrează doar 2-3% din populația globului. Însă tu poți avea ceva la fel de prețios: dedicare. Ia-ţi curajul de a dovedi că nu au dreptate. Urmează pașii bătătoriți de alții, dovediți că funcționează. Treptat vocea lor se va estompa, nu pentru că va dispărea critica și va apărea admirația, ci pentru că tu ai rezultate concrete si nu ai nevoie de confirmarea lor.
Am tot felul de responsabilități și întreruperi:
Bătrânii și copii, pentru cei mai mulți dintre cursanți am văzut că le dau bătăi de cap. Poate chiar mai mult bătrânii decât copii. La copii soluțiile sunt parcă mai la îndemâna: afterschool, bonă, prieteni, familie, reguli, joc, educație, implicarea lor în activități, învățați împreună etc. La cei vârstnici fiecare zi pare din ce în ce mai grea.
Ce îți recomand: stabilește cu aceștia un program, desenează-l ca să fie mai ușor înțeles. Ia-ţi momente doar ale tale, pentru evoluția ta, conștientizează că nu au nevoie de tine non stop. De asemeni stabilește clar motivele pentru care să te întrerupă din ceea ce faci.
Si un exemplu de la o colegă trainer: „Tata era extrem de bolnav, am fost toată ziua cu el pe la spital. Seara aveam planificat un curs. Nu l-am anulat. Știam ca la acea oră nu mai am cum să-mi ajut tatăl. Așa că am lucrat pentru obiectivul meu.”
*
5. Nu mi-e clar cum aplic slow motion multitasking
Dacă este prima dată când auzi de noțiune sau ai uitat ce înseamnă citește mai multe aici. Dacă această denumire ţi se pare încă abstractă, îți las și denumirea folosită de Sene Kierkegaard „taie și rotește-te” inspirată din metodele utilizate în agricultură. Dacă îți place grădinăritul, ai avut sau chiar ai fermieri în familie sau măcar îți aduci aminte de la şcoală: este bine ca pe același teren să nu cultivi același lucru în fiecare an pentru a permite regenerarea resurselor pe care o cultură le consumă. La fel și la tine cu cât depui mai mult efort pe un singur subiect cu atât devii mai extenuat.
Cum faci practic:
Împarte obiectivele tale în obiective mai mici, și fiecare obiectiv în activități cu durată de 25 min, maxim 110 min. Alternează acum activitățile din proiecte diferite și între ele desigur și o pauză. Realizează activitatea pentru proiectul X, pauza 5 min, realizează activitatea pentru proiectul Y.
Alternează lucrul pentru proiecte personale cu cele profesionale. De exemplu dacă dorești să fii antreprenor și acum ești angajat. După finalizarea programului, lucrează sau învață ceva în zona antreprenoriala.
Alternează lucru cu hobby-uri. Detașează-te de munca lucrând la cartea, tabloul, mobila care îți sta în minte de atâta timp.
*
Dacă nu te-am convins încă îți mai las un exemplu: Doi mari șahiști Magnus Carlsen și Garry Kasparov. dacă ai văzut măcar accidental cum se desfășoară meciurile de șah ai observat că jucătorii rămân cu orele lipiți de mese. Nu este și cazul lui Magnus Carlsen, acesta în timp ce aștepta mișcarea lui Garry Kasparov, se ridica de la masa și urmărea alte meciuri care se desfășurau în paralel. Ghici ce, chiar câștigă meciul. Ai nevoie să te degajezi pentru a găsi mai rapid soluțiile potrivite.
6. Știu dar nu aplic
Pentru cei care studiază de mult timp acest domeniu al echilibrului și gestionarii timpului, puține lucruri sunt noi. Poate și pentru tine acum știi suficient de multe, însă nu aplici. Ia-ţi un moment și întreabă-te de ce?
- Nu ai încredere că funcționează la tine?
- Iți lipsește motivația?
- Nu ai timp să ascuți toporul?
- Ești stresat?
- Abandonezi?
Din păcate rezultatele nu apar imediat. Alege dintre tehnicile din programul de echilibru în viață și aplică o perioadă de minim o lună. Subliniez minim, pentru obiceiurile se formează în timp.
Adu-ţi aminte de tehnologie, ea te ajută să ții pasul cu planurile tale. îți oferă o imagine reală, nu te critică și e mereu cu tine.
Nimeni nu va face în locul tău. Dacă continui să faci ce faci în prezent, fără a-ţi îmbunătății sistemul de lucru, rezultatele vor fi mereu aceleași: nemulțumitoarea. Ia-ţi angajamentul ca peste ani cand te vei uita in urma vei spune „Sunt mândru(ă) de ceea ce am făcut.”
7. Ce fac când am mai multe urgenţe în același timp
Cel mai complicat este când ai multe urgenţe și importante, ești singurul care le poți face și termenul este astăzi cât mai repede.
Îți aduc aminte să analizezi consecințele. Dacă nu-ţi sunt clare atunci întreabă pe cel care ţi-a trasat sarcina „Ce se întâmplă dacă termini mâine, sau în 3 zile?” Mai afla de asemeni care este minimul de informații, date, rezultate, aspect de care are nevoie.
De ce să adresezi aceste întrebări?
Unele persoane își iau un termen și pentru ei pentru a prelucra informația de la tine și pentru a fi sigure că primesc un răspuns în termen. Ia-ţi angajamentul că te vei încadra în termenul real chiar dacă pe cel actual îl depășești.
Rezultatele parțiale la analiza datelor pot deja să traseze o direcție. Ele pot fi suficiente pentru o decizie cu intervenție rapidă.
Iar dacă ai nevoie să livrezi ceva creativ: poți pune mai multe idei din care ei să aleagă, poți face doar un draft sau o schiță.
*******************************************
Ultimul lucru pe care ţi-l las în minte este: „Realizează acele 20% din activități prin care acoperi 80% din efectele negative.”
*
***
Dacă întrebarea ta nu se regăsește printre Cele mai frecvente 7 întrebări pentru a obține echilibru, te rog să-mi scrii și voi reveni cu răspunsul potrivit pentru tine.
Acum colorează-ti unicornul timpului așa cum îți dorești tu!