Comunicare, marketing, sustenabilitate, care ţi se potrivește?

Astăzi te invit sa continuăm drumul spre dezvoltare profesională alături de un invitat Anca Roman care o să ne spună câteva cuvinte foarte frumoase despre cele 3 meserii pe care le practică: Comunicare, marketing, sustenabilitate, care ţi se potrivește?

Ce poți să ne spui despre tine Anca?

Sunt practician în ale comunicării, la 45 de ani am peste 20 de ani experiență în comunicare si marketing. Am studiat Comunicare publică la Facultatea de jurnalistă si științele comunicării cu master la SNSPA în Publicitate și reclamă

După care m-am îndrăgostit de lumea marketingului și am ajuns treptat să lucrez în companii internaționale unde m-am format ca profesionist. Am preluat în ultimii 7-8 ani partea de PR pentru o mare companie

Cum de ai hotărât sa schimbi? Este o trecere naturală sau o variantă de evoluție?

Probabil m-ar fi ajutat dacă mi-aș fi planificat drumul carierei. Acum uitându-mă în spate regret când am făcut lucrul ăsta. Poate câștigam timp să îmi descopăr mai devreme ce-mi place

La 18 ani eram convinsă că o să fiu următoarea Andreea Esca. Dar în facultate mi-am dat seama că-mi place mult mai mult zona de relații publice, de creare din imagine de companie, de brand, de reputație și către asta m-am îndreptat

Ulterior marketing-ul a fost cel care a înglobat inclusiv partea asta de comunicare. Presupune mult mai multe lucruri de făcut pentru un brand: de la identificarea nevoilor consumatorilor, tendințe până la lansare in producție si strategie de comunicare

Cât de important este brandul?

Depinde pe cine întrebi. Pe un om de marketing, cu siguranță DA, va zice „e extrem de important pentru că asta construiește”

Lăsând gluma la o parte cred că și pentru consumatori sunt foarte importante brandurile. Pentru că avem tendința să ne atașăm. Alegem cu sufletul de cele mai multe ori; evident în funcție de tipul de produs. Dar întotdeauna avem niște preferințe care nu vin doar din prețul care îl are sau din calitatea produsului, ci din povestea pe care produsul îl transmite.

Cât de important e să ai un avatar de client (persoana căreia de adresăm)?

Cu siguranță e important să ne gândim cu cine vorbim care sunt trand-urile și apoi să identificăm cele mai bune canale de comunicare. Pentru că în funcție de canal stabilim și tipul de mesaj și formatul

Există vreo oră anume în funcție de industrie în care să postez in social media?

Cu siguranță da. Știi ce spuneai mai devreme depinde de grupul țintă. Pentru asta e nevoie de o cercetare foarte riguroasă

In primul rând să definești foarte clar în grupul  și apoi să-i studiezi obiceiurile de consum și ce-i relevant pentru el. Atunci cu siguranță că va rezulta ce vor, când e disponibili să primească mesaje și ce mesaje sunt relevante.

După marketing ai trecut la sustenabilitate…

Nu doar că am trecut în zona de sustenabilitate. Dar am trecut și în zona de antreprenoriat. După 20 de ani de cultură internațională a venit momentul.

Sustenabilitatea e un domeniu încă emergent, dar extrem de important. E comparabil cu GDPR, care ne-a lovit și a trebuit să ne descurcăm învățând cu toții  Sustenabilitatea sigur e aici să rămână; suntem încă în momentul în care formăm specialiști. Ei au nevoie foarte mare de informare de claritate și de stabilirea strategiilor și asta e direcția pe care am ales-o să merg.

Folosindu-mă de expertiza pe care o am în marketing și PR vreau să mă concentrez să ajut potențiale clienți să-și definească strategia de sustenabilitate și apoi să reglementeze, să înțeleaga aceste nou trend.

Dacă ar fi tineri la început de drum care se gândesc la o carieră, vezi sustenabilitatea ca fiind o opțiune de viitor?

Cu siguranță că este de viitor. Pe de altă parte lucrurile se fac de foarte mulți ani doar că nu i-am pe nume, ci corporate  responsibily sau în alte feluri.

Acum suntem obligați și prin lege să le identificăm, să le definim și să ne stabilim targeturi pe care să-l urmărim și să le raportăm.

Ce înseamnă sustenabilitate?

Sunt foarte multe definiții. Sustenabilitate înseamnă să folosim resursele existente cu respect. Nu mai mult decât avem nevoie, păstrând mereu în minte că și generațiile viitoare au dreptul să aibă acces la resursele respective.

Includem aici și zona economică?

Da da da. Sustenabilitatea are 3 mari arii: ESG unde

  • E = mediu
  • S = social are accent pe oameni, angajați, dar și furnizorii
  • G = guvernanta, care include și partea economică

Aplicăm sustenabilitatea și acasă?

O da facem. Copiii mei sunt foarte încântați. Cumva fără să-mi dau seama ele fetele mele au început acum mulți ani când erau grădiniță. Pentru că într-o grădiniță normală de sector 4 București gunoiul era diferențiat.

Acum avem 3 coșuri de gunoi și cărăm saci 2km în fiecare săptămână pentru că nu ni se ridică gunoiul diferențiat. Suntem foarte bucuroase că producem compost si practic nu mai avem gunoi. Vine mașina și pleacă de la poartă fără nimic zilnic. E o mare realizare.

De asemeni încercăm să folosim mașina cât de puțin, să folosim mijloace de transport in comun, mergem pe jos atât cât se poate, stingem lumina când ieșim din cameră.

Comunicare, marketing, sustenabilitate, care ţi se potrivește?

Dacă ar fi să dai niște indicații celui care ar fi să aleagă dintre comunicare, marketing si sustenabilitatea, ce i-au recomanda?

La mine a fost o descoperire în timp pentru că eu voiam să fac teatru. N-am avut curaj să-mi urmez visul. Totuși în momentul ăsta sunt împlinită. Acum doresc să ajut și să conteze ceea ce fac.

M-am orientat către lucrurile care puteau să mă ducă cât mai aproape de visul original. Mi-a plăcut foarte mult partea de comunicare publică, relația cu oamenii, de a spune povești într-un mod frumos pe care oamenii să-l perceapă. Apoi să acționeze de exemplu să cumpere produsul. M-ar fi ajutat să-mi stabilesc restul drumului, n-am făcut-o; dar cred că nimic nu e întâmplător. Am ajuns să descopăr ce-mi place și să le fac.

Deci dacă tinerii noștri ascultători sau nu neapărat tinerii își dau seama că le place ceva foarte mult sau că sunt buni la ceva e foarte important să lucrăm pe punctele noastre tari. E  mult mai important decât să încercăm să dezvoltăm ceva ce poate fi îmbunătățit ceva de ne lipsește. Atunci facem cu drag, cu ușurință și rezultatele nu vor întârzia să se vadă.

Am avut tot timpul gândul ăsta, oare cum ar fi fost dacă făceam altceva. Acum sper ca fiica mea cea mare să înceapă din toamnă. Deci o să văd la prima mână.

Am căutat foarte multe cursuri, master unde să mă specializez. Am urmat curs la London business school și studiile aprofundate care le urmez acum din în cadrul Academiei române, un fel de master cred că s-ar putea nu.

Cel mai mult contează dacă vă place un domeniu și reușiți să intrați și să creșteți. Toate companiile au această dorință si nevoie de a-și crește și păstra talentele. Așa că fa ce-ti place. Invăța de la cei care știu și căuta ce cursuri ce vi se potrivesc.

Ai avut un declanșator care te-a împins să iei decizia de a trece la antreprenoriat?

Era o idee cu care am cochetat de multă vreme. Dar în momentul în care ești angajat prins în rotițele de a face același lucru știi foarte clar ce așteptări sunt de la tine și ești bun pe ce faci nu ai neapărat curajul să încerci.

Așa că ocazia s-a ivit la începutul acestui an când postul meu a fost disponibilizat. Mi-am dat seama că este universul si m-am apucat: „Dacă nici acum nu faci ce tot visezi, ce aștepți, nu trebuie mai mult”. Mi-am luat inima în dinți și am început. Deja sunt în a 2-a lună, sunt pe plus cu 50 de lei.

Sunt foarte încântată pentru că mă gândeam inițial să-mi iau 1 pauză, să mă gândesc cine sunt și ce vreau să fac. Dar mi-au venit idei. Am vorbit cu oameni, am găsit entuziasm,  deschidere și n-am putut să stau.

Ce-ți face mai mult să faci marketing, sustenabilitate sau PR?

Comunicare, marketing, sustenabilitate, care ţi se potrivește?

Imi place să găsesc o rețetă de a le combina pe toate 3 pentru că ele sunt cumva clar de limitate, cu bugete cu departamente specializate. Gândește-te cât de frumos poate să fie să planifici o lansare de produs care din start, încă din design, să țină seama de sustenabilitate, de economie circulară și apoi planul care te ajută să comunici. Pentru că nu e nici un fel de rușine a spune că faci lucruri bune. Partea asta de comunicare mi se pare extraordinar de importantă, de a vorbi cu publicul pe care îl ai pentru ca ei sa înțeleagă.

Ce ai învățat din experiența ta?

Cel mai important proiect pentru mine a fost că am reușit să lansez o gamă completă de lactate ecologice în 2015. Am fost deschizători de drumuri la momentul respectiv într-o piață aproape inexistentă. Am format practic această piață pentru că exista o lipsă foarte mare de încredere din partea consumatorilor si de educare. Să înțeleagă ce înseamnă ecologic și cum ținem cont de toată legislația Europeană.

De exemplu laptele ecologic trebuie să vină din ferma ecologica unde există audituri foarte severe periodice cel puțin o dată pe an. Apoi  perioada de conversie, de confecționat ecologic poate fi și de 3 ani pentru că depinde și de furaje. Apoi urmează mulsul vacilor, de depozitare, transportul, producția, degustarea produsului și apoi către retailer. Toate astea trebuie controlate și măsurate și certificate astfel încât ele să răspundă cerințelor în europene.

Am lansat 15 produse și o complexitate de rețete  la fiecare. Am cercetat cu consumatorii conceptul, apoi rețeta, apoi un design, apoi prețuri, business space-urile.

Care a fost o lecție pentru tine?

Am fost mult prea temători în puterea brandului, adică a mers mult mai bine decât ne-am așteptat. O problemă pentru că în continuare trebuie să ai materiale și atunci relația cu partenerii e extrem de importantă.

Fiecare proiect are o parte complicată, are obstacole pe care trebuie să le depășești. Dar cumva cred că ține și de felul meu de a fi; întotdeauna caut soluții. N-am mers niciodată la manager să mă plâng „Aoleu m-am blocat aici” ci „văd următoarele variante”

Cum te găsim?

Pe Linkedin in primul rând, pe Facebook doar pentru prieteni.

Site-ul meu e în lucru și se numește esggrow.ro

Ceva util pentru cei care ascultă?

Un plan pe termen mediu și lung și să te bucuri de fiecare mic succes. Să nu te lase copleșit și să nu uităm niciodată de unde am plecat, unde ne propunem să ajungem și ce am îmbunătățit la noi. Sunt zile mai grele, zile mai ușoare.

Gândește-te întotdeauna de cine ai avea nevoie pentru orice fel de proiect personal sau profesional, la școală. Identifică oamenii cei mai potriviți și cere-le ajutor.

Ai avut vreodată un moment în care te-ai gândit să abandonezi?

Da am destul de des gânduri din astea pentru că sunt un perfecționistă. Presiunea asta o pun asupra mea din copilărie tocilară de gașcă într-un fel. Uitându-mă in urmă îmi dau seama că am făcut foarte bine adică ar trebui să mă bucur de realizările mele. Să mă bucur de faptul că am reușit să îmi fac o carieră, că m-am descurcat mamă singură cu 2 copiii pe care i-am făcut aproape oameni mari.

Am cumva convingerea că lucrurile se așază bine și că nu trebuie să forțez nimic dacă nu se concretizează. De exemplu un contract cu un potențial client, atunci va apărea un altul. Nu disper.

M-am apucat și de tot felul de cursuri. Am făcut curs de trainer sunt proaspăt de absolventa. Am in plan și să mă duc către companii, care nu au personal specializat în sustenabilitate, cărora să le povestesc printr-un training, workshop în funcție de nevoile lor și să-i ajut dacă își doresc să-și contureze o strategie de sustenabilitate.

In afară de asta am făcut și cursuri de masaj și m-am gândit că dacă nu o să meargă nimic din tot ce știu să fac atunci o să pot să câștig pâinea de zi cu zi folosindu-mi mâinile.

Si cu familia cum este, te susține?

E mai complicat de atât că mai avem și 4 pisici și 1 cățel. Suntem singure de 11 ani. E deja asta e normalitatea pentru noi și ne descurcăm.

Suntem foarte apropiate și vorbim cât se poate de mult. Am încercat să le inspir fetelor mele comunicarea; sunt alături de ele pentru orice situație. Nu le-am solicitat foarte tare să mă ajute pentru că e important am să se concentreze pe școală. Asa a făcut și mama cu mine.

Legat de antreprenoriat mă susțin foarte tare și chiar am fost foarte emoționata că am făcut ședință, așa pe modelul corporate și le-am explicat care sunt opțiunile. Le-am zis ce vreau să fac și au zis că n-au niciun fel de dubii că o să ne descurcăm. Fata cea mare mai ales o să urmeze cursurile de marketing si o să mă ajute cu ce trebuie să fac. Deci cel puțin social media o am asigurata.

De-a lungul experienței mele am fost manager colegilor  am crescut destul de mulți oameni și mă gândesc „ce poate fi mai bun și mai frumos decât să-mi ajut propriul copii transmițându-le ce am in cap, mai departe să aleagă.

In ce măsură contează brandingul personal în viața de zi cu zi ca angajat și ca antreprenor?

Sunt convinsă că e foarte important și de chestia asta am fost conștientă de mica. Înainte să fac vreo prostie in adolescentă mă gândeam „Eu acum îmi creez propria mea istorie. Dacă o să mă gândesc peste nu știu câți ani la chestia asta o sa mi fie rușine? Cum o sa ma simt?” M-a ajutat să îmi țin capul pe umeri.

Cred cu tărie că e important să ai o imagine care ideal trebuie să fie cât de aproape de realitate pentru că nu poți să stai tot timpul cu o mască; trebuie să fii autentic și să îți păstrezi traiectoria. Adică să încerci să gândești cât mai sus pentru că doar așa poți să ajungi.

Gândul cu care ai venit astăzi alături de noi?

E important cum spuneam să vă gândiți ce vă place și să găsiți modalitatea de a vă dezvolta direcția aia. Pentru că în momentul în care pui suflet în ce faci nu te plictisești, nu ajungi bolnav, nu ajungi la depresie. Nu e ușor neapărat, nu e totul în viața roz unicorn și steluțe. Dar e mult mai ușor în momentul în care ești e aproape de sufletul tău activitatea zilnică.

Cândva m-au invitat la fiica mea cea mare să le povestesc de profesie. Le-am desenat piramida nevoilor și dedesubt probabil că ați văzut gluma „All I need is love”. De fapt înainte de toate celelalte nevoi. Cu cât ne dăm seama mai devreme ce ne place și nu suntem neapărat influențați de trenduri sau de părinți atunci drumul e mai rapid. Important e să te cunoști și să fii foarte atent la tine. Iți dai seama ce atinge coardele tale sensibile și să te duci în direcția respectivă.

Apoi domenii de muncă pot fi o grămadă de la comunicare la producție. Cu încredere și perseverență și pași mici. Să-i aniversăm pe fiecare să ne bucurăm tare, precum in metoda kaizen

***

Iți mulțumim foarte mult Anca că ai fost astăzi alături de noi și pentru indicațiile primite Comunicare, marketing, sustenabilitate, care ţi se potrivește?

Așteptăm să ne spuneți: cum vi se pare, ce întrebări aveți pentru Anca. Vă poate răspunde prin comentariile pe care le veți lăsa.

Vă mulțumim și ne revedem data viitoare!


Administrator

Leave a comment