Ce poți împrumuta de la animăluțe pentru echilibru

In Muzeul Tehnic din Viena la ultimul etaj găsești un sector dedicat animalelor. Mai exact cum ne au inspirat ele că să evoluam. Inspirată de acest demers hai să vedem ce poți împrumuta de la animăluțe pentru a obține echilibru.

Am ales pentru tine animale reprezentative: pisica & câinele, broasca, maimuța, furnica, pasările, elefantul, delfinul.


Ce poți împrumuta de la animăluțe pentru echilibru

Pisicile & câinii

Pisicile dorm 16 ore pe zi. Nici câinele nu e departe ajunge la 12-14 ore pe zi. Esențial pentru sănătatea lor la fel cum este şi pentru tine. Nu spun să dormi 16 ore, însă în medie 7 ore pentru un adult ți-ar prinde bine.

Răbdarea de a urmări minute în sir o pasare, un gândac înainte de a ataca. Chiar dacă șansele par infime continuă să aibă răbdare. Tu câtă răbdare ai să urmărești calm apariția momentului oportun?

Mulți oameni disprețuiesc pisica comparativ cu-n câine datorita detașării lor faţă de oameni. Dacă ai tendința de a delega deciziile care privesc propria viață atunci fii pisică măcar pentru câteva minute.

Iar de la câine poți prelua bucuria de a avea un prieten loial şi la bine și la mai puțin bine.

Animalele de casă în sine, indiferent care sunt ele au efecte pozitive asupra echilibrului tău:

  • Reduc nivelul de stres cel puțin așa au constat ~50% dintre oameni;
  • Ieșind cu ele la plimbare sau discutând despre ele creşte interacțiunea ta socială;
  • Faci mișcare, mai ales dacă este un câine;
  • Prezenţa lor reduc senzația de singurătate;
  • Asigură coeziunea familiei. Desigur animăluțele iubite şi nu cele pasate de la unul la altul ca responsabilitate.

*

Broasca

Broasca este un animal uimitor, îl poți găsi în cel mai diverse medii în lac, copaci sau nisip având adeseori culoarea mediului în care trăiesc, dar și culori vii parcă alertându-te: nu te pune cu mine că o pățești.

Împrumută de la ea capacitatea de adaptare. Da, nu aceeași broască o găsești și în lac şi în nisip, totuși ia-ți măcar săriturile surprinzătoare peste obstacole.

Broscuțele mai au câteva caracteristici esențiale pentru a supraviețui: au orientare spațială excelentă, au variații de sunete care le permite să comunice și învață prin joacă.  Atunci când nu ți place să înveți şi totuși ai nevoie, atunci transformă-l într-un joc. De exemplu: dacă ai fi broscuță vei fi răsplătit cu un bănuț pentru fiecare activitate încheiată cu bine în termen.

Iar dacă ți se par urâte, adu-ți aminte de vorbă: închide ochii și pupă broasca. Nu pentru a deveni un prinţ, ci pentru a ignora sila de a te apuca de anumite activități. Fă-le fără a te plânge prea mult.

*

Maimuța

Coada maimuței are un rol esențial în echilibrul deplasării. Da vorbim aici de un altfel de echilibru, însă hai să vezi ce are special aceasta maimuță. Spre deosebire de noi care ne deplasăm pe două direcții x,y adică stânga-dreapta și înainte-înapoi, maimuțele au şi deplasare pe verticală sus-jos. Memoria lor spațială le permite să rețină fiecare creangă astfel încât să poată apela la ele în situații de urgență.

Adu în viața ta această gândire spațială, detașează-te de problemele urcă sau coboară şi privește din alt unghi. Această detașare îți aduce pe masă rapid soluția şi nu vei mai pierde timp.

O altă vorbă avem și de la maimuță “pasarea maimuței”. Adică atunci când apare o problemă, o citești pe diagonală nici nu pare a fi treaba ta, așa că o dai mai departe. Ai scăpat de email, ai scăpat de problemă. Nu trece mult și problema se întoarce la tine ca un bumerang. Acum nevoit de context citești în detaliu şi îți dai seama că de fapt știi să rezolvi problema și chiar e treaba ta. Uite așa expeditorul a stagnant n ore și n persoane au pierdut timp încercând să rezolve.

Tot în pasarea maimuței pot ajunge la tine solicitări pe care însuși expeditorul ar fi fost capabil să le rezolve sau cel puțin să propună soluții.

Reține de la maimuță că înainte de o pasă să fii sigur că nu poți rezolva chiar tu. Transmite mai departe problema cu variante posibile de rezolvare.

*

Păsările

Păsările sunt specializate pe stilul lor de viață; păsări de zi, de noapte, de baltă, domestice, exotice etc.  Tu ce fel de pasare ești de zi sau de noapte? Care este acel moment al zilei în care productivitatea ta este cea mai ridicată? Nu este una mai bună ca cealaltă așa cum nici o pasăre nu este mai bună una ca alta. Cel mai important este să-ţi cunoști stilul de lucru.

Puii de păsări învață să zboară, așa cum tu cândva ai învățat să mergi în 2 picioare. Crezi că acea mică pasăre sau tu acum n-ani când ai învățat să mergi te-ai întrebat “Oare ce se întâmplă dacă eșuez” Ti-ai pus problema pe atunci “Las că e mai bine şi mai sigur să merg în “4 labe” decât să merg vertical în două picioare?” Împrumută acum de la micii pui această determinare de a-şi lua zborul, ca şi cum nici o altă varianta nu ar exista.

Un al treilea lucru pe care ar fi bine să-l iei de la păsări este zborul lor în armonie dar şi o rutina. Vezi păsărele călătoare care parcurg mereu același drum în fiecare an.  Vezi dansul pasărilor în înaltul cerului ca şi cum ar exersa an de-a rândul doar ca să te încânte pe tine. Care este zborul tău alături de ceilalți? De ce să înlături pe cineva din grup doar datorită lipsei de timp, când altcineva în afară de tine îl poate îndruma? Oricâte de mic, ciudat colorat sau ciufulit este, face parte din stolul tău care impresionează.

*

Furnicile

Dintre toate animalele prezente în acest articol furnicile sunt cele mai studiate pentru a împrumuta de la ele elemente care ajută în obținerea echilibrului în viață.

Daca nu intra în aria ta de pasiuni ai fi uimit să afli faptul că nu toate furnicile lucrează în același timp. Studiile arată că într-un grup de 30 furnici aproximativ 60% dintre acestea nu se deplasează, iar într-un grup de 300 furnici procentul este de 50%. Motivul acestei inactivității este acela de a reduce consumul de resurse deținute de mușuroi. O furnică în mișcare consuma de 5 ori mai mult decât cea inactivă. Aceste furnici care stau, sunt mereu pregătite să intervină în caz de urgenţă, un atac, o distrugere sau un volum mare de lucru.

Organizarea lor te-ar putea duce cu gândul “Asta înseamnă c-ar fi bine într-o companie să avem 50% din angajați inactivi, ca în cazul instituțiilor publice”  Ne ajută mai degrabă la integrarea tehnologiei în societate, o dată cu evoluția un efort mai mic va fi necesar din partea noastră. Vom interveni doar în caz de urgentă. Integrând tehnologia te poţi bucura de mai mult timp pentru ceea ce îți place, iar când nu faci faţă să ceri ajutorul.

Un alt aspect de împrumutat de la furnici, aici nu există șefi, nimeni nu dă ordine. Da există o regină, însă rolul ei este doar pentru menținerea populației mușuroiului. Nu aștepta ca cineva să-ţi spună ce să faci, când tu știi deja care sunt activitățile necesare. Cum ar fi: pregătește-te vara pentru iarnă, pregăteşte-te când lucrurile merg bine pentru momentele dificile. Învață azi ca să poți folosi mâine.

*

Elefanții

Există diferențe mari între un elefant de la zoo (în captivitate) şi cel liber.

Cea mai cunoscută diferență este lipsa curajului elefantului de a rupe funia de la piciorul său. De mic a fost legat cu scopul de a fi împiedicat să fugă. Acum, adult fiind, nu mai depune nici un fel de efort să evadeze “crezând că nu se poate”. La fel şi tu în fiecare zi știi mai multe ca ieri așa ca ai curajul să testezi locuri noi.

Un elefant liber parcurge aproximativ 65km/zi, deplasare esențială pentru sănătatea sa. In felul acesta poate atinge vârsta de 60-70 ani, comparativ cu un elefant în captivitate care cu greu depășește 40 ani. Pune în programul tău de zi cu zi mișcarea, în felul acesta vei trăi mai mult şi vei fi mai sănătos. Oferă timp lucrurilor importante din viaţă ta şi nu bolilor.

Elefanții liberi trăiesc în turme mari, unde găsesc îndrumare, protecție şi socializare. Un elefant în captivitate este depresiv, nervos, agitat. Rezervă-ţi timp pentru familie şi prieteni pentru a trece de dificultățile zilei.

*

Delfinii

Delfinii sunt animale uimitoare: inteligente, comunicative, agile, atente şi multe altele. Iți propun să adopți de la ele mai ales capacitatea de adaptare, care însumează flexibilitate, colaborarea şi încrederea.

Dr. Sini Kang propune o metodă împrumutată de la delfini:

Joacă-te căci prin joc experimentezi o varietate de situații la care vei ști mai târziu cum să reacționezi într-o situație reală. Joacă orice îți aduce bucure şi te provoacă. Schimbă jocul atunci când devine banal.

Atent la ceilalți – conectarea socială este esențială așa cum am văzut şi la elefant. De la delfin împrumută motivația de a continua.

Relaxare – închide, oprește tot, lasă munca de o parte, uită de griji şi ocupă-te de hobby, bună dispoziție, zâmbet. Nu uita de somn, el aduce dimineața cu soluții la probleme. Știai că delfinul doarme cu un ochi închis şi cu altul este atent la prădători. Nu amâna somnul de frica inamicului. Se bucură de 8 ore de somn. Cum ar fi să făci şi tu asta?

***

Lista de animale care te inspiră ar putea continua. Spune-mi, tu ce poți împrumuta de la animăluțe pentru echilibru?


Administrator

Leave a comment