In parcursul tău de dezvoltare profesională, te invităm într-o Călătorie în lumea vinului cu Ana Maria Toader. Citește sau ascultă interviul de mai jos şi descoperă: cine este, care a fost parcursul carierei sale până astăzi, care sunt planurile sale de viitor şi cel mai important lucru cum poți şi tu evolua în această lume a vinului.
Bine ai venit Ana! Să începem călătoria!
Călătorie în lumea vinului cu Ana Maria Toader
Spune-ne câteva detalii despre tine?
In primul rând dați-mi voie să vă mulțumesc pentru invitație şi pentru oportunitatea de a fi la primul meu podcast.
Sunt un spirit jucăuș hotărât să aduc oamenii mai aproape de natură prin călătorii, evenimente şi joc cu bucurie. Din 2016 am intrat oficial în domeniul vinului, după terminarea facultății de horticultură, deși călătoria a început când eram în clasa a XIa.
In iulie când am susținut teza mea de doctorat public, şi când decanul facultății de horticultură mi-a prezentat Cv-ul am realizat în cât de multe activități m-am implicat până în prezent. Am fost laborant, muncitor în cramă, asistent de oenolog, consultant în vinuri, profesor de agricultură, manager de proiect. Combinând lecțiile, abilitățile şi aptitudinile dobândite până acum ştiu că pot aduce valoare în lume.
Care a fost evenimentul care te-a impresionat atât de mult încât să te îndrăgostești de meseria ta?
Nu a fost un eveniment, a fost un OM, un profesor. Doamna Radita Birliga, profesoara mea de la Cercul de Horticultura, de la Palatul Copiilor şi al Elevilor ne povestea mereu despre lumea vinului. Aşa că în clasa a XI-a am zis ca “Mă duc la horticultură ca să fac vin”. Ce nu știam atunci e că o dată intrat în acest domeniu e greu de ieșit, te acaparează, te îndrăgostești, pleci în altă parte, dar te reîntorci mereu.
Care este greșeala care ti-a adus cea mai bună lecție?
Nu consider ceva din ce am făcut până acum o greșeală. Nu am gândit niciodată așa. Totuși în urmă a ceea ce am făcute până în prezent am extras trei lecţii, pe care sper să nu le mai uit vreodată.
- Ia oamenii ca atare, așa cum sunt ei. Recunoaște-le meritele, nu le căuta scuze şi nu îi judeca.
- Dă-i timpului timp sau lucrurile se întâmplă la timpul lor.
- Respiră conștient la fiecare zi 5 minute.
Ce le-ai spune celor care vor să continue studiile cu un doctorat?
Să consulte un terapeut înainte. Nu glumesc. Doctoratul presupune mult efort, cere multă atenție, perseverentă și determinare. Este un drum pe care nu recomand nimănui să-l pășească fără bani puși de o parte şi sprijin moral din partea cuiva drag (familie, prieteni, etc.)
Eu am renunțat la a face, ce mie îmi place, timp de un an şi jumătate ca să îl termin. Iar cu 2 luni înaintez de susținere am renunțat şi la job doar ca să mă pot concentra pe finalizarea tezei.
Să se gândească bine dacă vor titlul de doctor şi dacă beneficiile pe care acest titlul îl vor aduce vor fi mai mari decât sacrificiile.
Care sunt minimele de studii pe care cineva ar trebui să le facă ca să aibă meseria ta?
Recomand să studieze cursurile unei Facultăți de horticultură, inginerie alimentară, TPPA, CEPA.
Cum poți testa dacă această meserie ti se potrivește?
Mergi ca zilier măcar o zi dintr-o cramă şi stai acolo. Vezi ce se întâmplă, participă la degustări de vinuri. Dacă ai posibilitatea poți pleca pentru o lună în Noua Zeelandă, Australia, Africa de Sud ca să faci vin.
Care a fost cea mai neașteptată experiență (surpriza) la un eveniment?
Nu am un top în acest sens. Fiecare eveniment este unic, cu peripețiile lui şi oamenii lui. Dar dacă vrei pot să îți zic cea mai mare lectie pe care mi-am luat-o de la o participantă la un eveniment de la începuturi.
Era un eveniment privat, la o zi de naștere, în ordinea degustării a venit un vin alb cu defect. Din dorința de a nu lăsa oamenii să aștepte m-am grăbit să îl torn în pahare fără a-l mai degusta eu în prealabil, bazându-mă pe renumele producătorului. Apropo de greșeli din care învățăm.
La final după ce am terminat de servit invitații bineînțeles că mi-am pus şi mie în pahar ca să pot povesti vinul şi atunci am realizat ca vinul e cu defect. L-am prezentat ca atare. Le-am explicat participanților ce e în neregula cu el, dar o doamnă foarte serios zice “E primul vin care mie imi place. Ador alimentele amare de când mă ştiu şi nu credeam că o să nimeresc un vin așa de bun”
Morala a fost că pentru fiecare vin există un consumator. Secretul este să știi cum să îi aduci împreună.
Care sunt planurile tale de viitor?
Să cresc zilnic personal şi profesional astfel încât în fiecare zi de astăzi să pot aduce mai multă valoare în lume decât în ziua de ieri.
Am mai multe proiecte pe rol, dar până nu le dau o formă finală prefer să nu le anunț.
Cei care doresc să te contacteze cum te pot găsi?
Pe site-ul meu anamariatoader.com, pe facebook, instagram, linkedin sunt prezentă.
***
Mulțumim Ana pentru călătorie în lumea vinului cu Ana Maria Toader.
Tu ai vrea să fii călător în lumea vinului? Rămâi cu noi să-ți divulgăm şi alte meserii minunate.