De ce să practici leadership?

Timp de 2 luni, am analizat leadershipul din diferite perspective. Nu am terminat încă să-ți ofer toate punctele de vedere, însă mă opresc puțin aici pentru a analiza și a consolida poziția și gândurile cu privire la acest proces. Pentru a ajunge la următorul nivel, este esențial să înțelegi de ce să practici leadershipul.

Exemplu

Înainte de a intra într-o poveste detaliată și structurată, îți ofer o întâmplare din propria mea experiență. Îmi place să organizez teambuilding-uri. Cu câțiva ani în urmă, am organizat unul pentru departamentul din care făceam parte (peste 100 de persoane). Ca în multe organizații, bugetul era limitat, iar visele erau mari. Am ales varianta unei ieșiri la munte.

În primul an:

  • Am stabilit 5 trasee montane cu dificultăți diferite;
  • Am avut 10 voluntari care să coordoneze 10 echipe pe trasee diferite;
  • Am solicitat colegilor să aleagă traseul și echipa din care să facă parte înainte de teambuilding;
  • Fiecare echipă, pe lângă „plimbarea” propriu-zisă, avea și un obiectiv;
  • În ziua teambuilding-ului, aproximativ 40% dintre colegi au dorit să schimbe traseul sau echipa, ceea ce a perturbat puțin organizarea, dar a adus bună dispoziție.

În al doilea an, pentru a evita repetarea schimbărilor de echipe:

  • Am stabilit doar 3 trasee și am pregătit hărți pentru orientare;
  • Nu am cerut colegilor să aleagă traseul dinainte;
  • În ziua teambuilding-ului, din lipsa unui coordonator, al treilea traseu a fost eliminat. Au rămas doar două trasee: unul pe munte, sub îndrumarea mea, și unul prin stațiune, pentru colegii cu probleme de sănătate.

Niciuna dintre variante nu a fost perfectă. Te las cu două ipoteze de analizat:

  • La prima variantă, dacă cei 10 coordonatori ar fi practicat leadershipul, oare ar mai fi fost atât de multe schimbări?
  • La a doua variantă, dacă aș fi solicitat cel puțin un voluntar, ar fi fost posibil ca al doilea traseu să fie format?

Hai să vedem dacă până la final îți găsești răspunsul!


De ce să practici leadership

1. Cum te ajută leadershipul să ai încredere în tine și să-ti depășești limitele?

Leadershipul te obligă să ieși din zona de confort și să te confrunți cu situații noi și complexe ceea ce iți permite sa:

  • Iei decizii: Pe măsură ce îți asumi roluri de conducere, ești nevoit să iei decizi frecvent. Fiecare decizie corectă îți consolidează încrederea în propriile metode de analiza. Însă uneori ești nevoit să iei decizii dificile (sa alegi dintre doua lucruri rele). Moment în care ai nevoie sa-ti asumi riscuri și să explorezi teritorii necunoscute. Acest proces te ajută să îți depășești limitele și să înveți să faci față situațiilor dificile.
  • Te cunoști mai bine: Leadershipul te ajută să îți descoperi punctele forte și pe cele slabe, permițându-ți să lucrezi pentru a deveni azi mai bun ca ieri. Această conștientizare a progresului personal și obținerea unor rezultate aduce cu sine mai multă încredere și satisfacție.
  • Devii perseverent: Înțelegi că eșecul este o parte normală a procesului de învățare, ești mai dispus să continui în fața obstacolelor. De curând am auzit o afirmație intr-un discurs TED care mi-a rămas în minte. Te aștepți ca echipele performante să facă mai puțin greșeli. în fapt nu e așa, echipele performante greșesc mai mult, deci învață mai mult și apoi performează.
  • Esti în control: Sentimentul că ai control asupra propriei vieți și a celor din jur îți dă o senzație de putere și încredere. Atenție aceasta exista doar în măsura în care ceilalți te recunosc ca și lider.

Exemplu

Cu privire la exemplul cu care am început acest articol (cel de teambuilding), mi-am dat seama cat de important este pentru oameni să primească ghidare oricât de mică este ea. Atunci când ea lipsește ei aleg să meargă acolo unde există. Concret au ales să meargă cu echipa un coordonator există deja.

2. Cum te poate ajuta leadershipul să-ti atingi obiectivele?

  • Profiți de oportunități: Această abilitate te va ajuta să găsești soluții creative la problemele cu care te confrunți. Apoi ai curajul să acționezi intr-un context în care ceilalți, fug, se ascund și mai ales ignora,
  • Ai viziune: caracteristica fundamentala a leadershipului este viziunea, încrederea și determinarea de a lucra pentru un viitor mai bun.  Această abilitate poate fi aplicată și în viața personală cat și în cea profesională pentru a-ți defini ce vrei să obții sau să devii.
  • Știi să prioritizezi obiective: Oricât de haotic și imprevizibil poate fi un lider, ceva rămână sigur, prin leadership rămâi concentrat pe direcția dorită evitând distragerile care te pot îndepărta de la scopul tău.
  • Stii să planifici: Leadershipul te învață să-ți structurezi acțiunile și să-ți aloci resursele în mod eficient pentru a-ți atinge obiectivele. De la oamenii cu care lucrezi este facil să obții feedback ceea ce aduce o validare a eforturilor și o satisfacție că drumul planificat corespunde cu nevoile reale ale echipei.
  • Ai încredere în oameni: Leadershipul este pentru oameni și relații solide. Prin colaborare cu ei obții sprijin și îndrumare pentru a atinge obiectivele.

Exemplu

Cu privire la exemplul cu care am început acest articol (cel de teambuilding), aveam un buget limitat, un loc superb la munte și oameni de la care puteam să solicit ajutorul. Chiar dacă în a doua sesiune de teambuilding nu am avut coordonatori de echipa asta nu înseamnă că nu au existe și alte persoane care să faciliteze organizarea evenimentului.


3. Cum leadershipul te ajuta să motivezi și să te auto-motivezi?

  • Comunici deschis și onest și ascultă activ preocupările echipei. Prin deschiderea față de idei și feedback, poți crea o atmosferă în care membrii se simt liberi să își exprime opiniile și să colaboreze fără teamă de a fi judecați. Esențial în leadership este de asemeni capacitatea ta de a oferi și mai ales de a primi feedback
  • Recunoaște meritele și încurajează: O echipă unită are nevoie de recunoaștere. Un lider bun laudă contribuțiile fiecărui membru și îi susține în dezvoltarea abilităților. Această recunoaștere sporește stima de sine a membrilor și îi motivează să continue să se implice. Te-as încuraja ca aceasta gratitudine să nu o manifești singur ci sa-i determini și pe ceilalți să mulțumească/felicite pentru lucrurile de care au fost încântați.
  • Promovează colaborarea: Incurajează echipa să colaboreze, în loc să concureze. Iti las ca exemplu o scena dintr-un film Iti propun Kingsman serviciul secret din 2014.
    • Personajul principal este supus primului exercițiu de antrenament de spion. El și colegii în timp ce dorm se trezesc cu camera care se umple rapid cu apa.
    • Unii colegi pregătesc un sistem de respirație sub apa cu ajutorul furtunului de la dus.
    • Doar personajul principal încearcă să deschidă ușa. După mai mute încercări nereușite de a o deschide,  renunță și se îndreaptă spre cei care concepuseră sistemul de respirație. Cum nu este ajutat își continua drumul spre oglinda din baie pe care reușește să o spargă. Oglinda fiind un perete fals, apa din camera se scurge și testul de încheie.
    • Din păcate antrenorul este nemulțumit „Ați eșuat cu toții” arătând spre cel care s-a înecat. „Nu ați lucrat în echipa!”
    • Si concluzia mea pentru tine „Creativitatea nu e suficienta daca nu ai echipa”
  • Organizeaza activități de consolidare a echipei: Astfel de activități sunt simple  întâlniri informale la locul de munca sau în afara lui și team building-urile. Aceste activități consolidează încrederea și creează un sentiment de apartenență.
  • Fii profesor, mentor sau coach. Investește în dezvoltarea echipei. Când membrii simt că se dezvoltă și că li se oferă oportunități de creștere, motivația lor crește și sunt mai dispuși să rămână uniți în jurul obiectivelor echipei.
  • Deleaga: Oferă membrilor șansa oamenilor de a-și asuma responsabilități. Ii va face să se simtă valorizați și importanți. Acest lucru contribuie atât la motivarea lor, cât și la consolidarea coeziunii echipei

Exemplu

Cu privire la exemplul cu care am început acest articol (cel de teambuilding), în spatele călătoriei pe munte se ascundeau și alte sarcini care să sprijine colaborarea. în primul an au avut ca tema să culeagă obiecte cu ajutorul cărora să construiască o harta a locului. în al doilea an, scopul a fost să colaboreze astfel încât doar cu harta în mana să se descurce.

4. Cum leadershipul poate influența cultura organizațională și succesul?

  • Promovează inovația și a sprijină schimbarea. Fii deschis la idei noi și oferă suport pentru a fi realizate. Doar a asculta ideile nu este suficient. La un moment dat colegii tai își vor pierdere elanul și încrederea. Știu nu este ușor. Orice schimbare presupune efort, însă poți să-i delegi pe ei să organizeze implementarea, iar tu vei fi doar mentor.
  • Fii un model de comportament pentru ceilalți, demonstrând prin propriile acțiuni valorile și principiile companiei. Este cea mai importantă unealtă pe care leadershipul o are la îndemână pentru a influenta fără intenție. în acest context oamenii nu se simt nici presați, nici spălați pe creier și nici nu se simt datori să facă. Devin comportamente normale născute prin imitație.
  • Rezista în faţa obstacolelor și fii primul care lupta pentru a le depăși: O cultură organizațională puternică îi ajută pe angajați să facă față schimbărilor și să găsească soluții creative la provocări.
  • Promovează valori etice și responsabilitatea socială astfel vei avea o cultură organizațională bazată pe respect și integritate. Aceasta nu doar îmbunătățește imaginea companiei, ci contribuie și la crearea unui mediu de lucru de care angajații se simt mândri.
  • Promovează diversitatea și incluziunea. Adu-ti aminte ce am discutat la leadershipul incluziv. O echipă diversă aduce cu sine o varietate de perspective și idei, ceea ce poate stimula inovația și creativitatea.

Exemplu

Cu privire la exemplul cu care am început acest articol (cel de teambuilding). Îmi place să țin secrete, pentru a putea crea surprize. Însă nu ascund ceea ce știu și bazându-mă pe vorba „omul sfințește locul” treptat au apărut alte obiceiuri non-formale în cadrul echipei. Cineva a pus bazele „miercurea la film în echipa” obicei care a rezistat ani buni, chiar și după ce inițiatorii au părăsit organizația.

5. Cum poți folosi leadershipul pentru a face o diferență în comunitate?

Leadershipul nu deservește doar organizația din care faci parte ci întreaga comunitate.

  • Identifica nevoile comunității. Înțelege care sunt cele mai presante probleme ale comunității tale. Vorbește cu oamenii din comunitate pentru a afla direct care sunt nevoile lor. Leadershipul poate facilita accesul la resurse și poate aduce la un loc persoane și organizații cu interese comune. Prin crearea de parteneriate și inițierea de proiecte, poți asigura resursele necesare pentru a răspunde la nevoile comunității. și nu te opri aici urmărește progresul proiectelor și evaluează impactul lor.
  • Dezvolta nou lideri în comunitate încurajând pe alții să își asume responsabilități. în felul acesta acea comunitate poate continua să se dezvolte mai rapid. Iar daca tu o părăsești, pentru a-ti continua drumul evoluției, acea comunitate va continua să se dezvolte.
  • Promoveaza voluntariatul. Începe prin a fi voluntar. Daca observi ceva nepotrivit în comunitate (de exemplu este mizerie pe scara blocului) nu aștepta pe altcineva să facă (chiar daca exista o persoana angajata să facă curățenie) Apoi creează din voluntariat o activitate recreativa și de conectare astfel încât cat mai mulți să adere la aceasta.
  • Promoveaza proiecte sustenabile: cum ar fi programele de reciclare, dezvoltarea de spații verzi sau sprijinirea ONG-urilor locale.
  • Fii aproape de autorități și de organizațiile non-profit: Prin colaborarea cu aceștia potir obține sprijin suplimentar și resursele necesare pentru proiectele comunității.
  • Sprijină grupurile vulnerabile: Acest lucru poate include oferă-te să fii mentor gratuit pentru cei care nu au posibilități financiare, angajează și lucrează cu oameni indiferent de naționalitate, religie sau alte criterii care pot fi discriminatorii.

Exemplu

Cu privire la exemplul cu care am început acest articol (cel de teambuilding) îți împărtășesc despre al treilea teambuilding la munte. De data aceasta a fost construit pentru a aduce beneficii comunității, lucru pe care ti-l propun și ție. Am marcat un traseu de munte fiind îndrumați de salvamontiști.

6. Cum poate leadershipul să-ti îmbunătățească abilitățile de comunicare și relaționare.

  • Mediază conflicte ajutând echipa să găsească soluții comune. Utilizează un limbaj pozitiv și încurajator. Mesajele să fie clare, concise și ușor de înțeles. Promovează transparența în comunicare pentru a crea o atmosferă de încredere, încurajând echipa să fie la fel de deschisă și să evite conflictele nerezolvate sau comunicarea ambiguă.
  • Comunicare asertivă. Exprimă-ti opiniile într-un mod direct și respectuos. Adaptează comunicarea trebuie la cei de lângă tine.
  • elor, ci și limbajului nonverbal al interlocutorilor – expresii faciale, postură, contact vizual – astfel demonstrezi respect și încredere.
  • Crearea unui mediu de ascultare reciprocă: Prin modelarea ascultării active, liderii îi ajută pe membrii echipei să își îmbunătățească capacitatea de a asculta și de a înțelege mai bine nevoile colegilor, îmbunătățind astfel relațiile interpersonale.
  • Nu uita de empatie. Vei înțelege că fiecare membru al echipei are propriile nevoi și perspective.
  • Creează un mediu de lucru deschis, creează o atmosferă confortabilă, unde membrii echipei se simt liberi să comunice sincer și eficient.
  • Susține comunicarea deschisa. Fii dispus să împărtășești propriile experiențe și vulnerabilități inspirând astfel echipa să fie la fel de deschisă. Acest lucru consolidează relațiile și ajută membrii să se cunoască mai bine, ceea ce duce la o colaborare mai bună.

Exemplu

Cu privire la exemplul cu care am început acest articol (cel de teambuilding) în timp ce organizam unul dintre aceste teambuilding-uri am iscat un conflict din lipsa unei comunicări clare. Am invitat pe cei care doresc să devină ghizi voluntari la o ședința de organizare. Doar că a venit și o colegă care dorea doar să adreseze întrebări fără a se oferi voluntar. Având în vedere că noi abia ne organizvm era cam greu să am răspunsuri la întrebări. Fără să intru în mai multe detalii, m-am trezit brusc intr-un conflict unde logica mea nu a făcute fata emoțiilor interlocutorului. Cum s-a încheiat: cu un mail din partea mea cerându-mi scuze întregului departament.

7. Cum poți deveni o sursa de inspirație prin leadership?

Leadership este o călătorie continuă, care implică atât dezvoltarea personală, cât și acțiuni concrete. Iată cum poți deveni sursa de inspirație:

  • Acționează cu pasiune: Arată-ți pasiunea pentru ceea ce faci și transmite-o celor din jur.
  • Fii curios. Fii deschis la noi idei și continuă să înveți și să te dezvolți.
  • Ia inițiativa. Fii proactiv și nu te teme să ieși din zona de confort. Propune idei noi și îmbunătățiri.
  • Fii autentic: Am discutat despre leadershipul autentic. Autenticitatea înseamnă să rămâi fidel propriei personalități și valorilor tale, fără să încerci să adopți o mască pentru a impresiona. Un lider autentic este apreciat pentru sinceritate și pentru faptul că nu pretinde să fie altcineva decât este.
  • Respecta angajamentele chiar și în situații dificile. Prin onorarea angajamentelor. Vei primi în schimb respect și admirație.
  • Arată entuziasm și energie: Pasiunea și energia sunt contagioase. Când te implici activ și entuziast, acest lucru îi inspiră pe ceilalți să facă la fel.
  • Investește în dezvoltarea ta personală și profesională. Participa la cursuri și experiențe noi. Demonstrează că învățarea și dezvoltarea nu se opresc niciodată și inspiră echipa să adopte o mentalitate de creștere.
  • Rezista la stres: Rămâi calm și optimist în situații dificile, oferind astfel un exemplu de stabilitate pentru echipă. Abordarea pozitivă a provocărilor îi motivează pe ceilalți să adopte o atitudine similară, ajutând echipa să rămână concentrată și motivată.
  • Caută soluții. Demonstrează că fiecare provocare poate fi o oportunitate de creștere și învățare. Vei inspira echipa să nu renunțe în fața obstacolelor și să vadă dificultățile ca pe niște lecții valoroase.

Exemplu

Cu privire la exemplul cu care am început acest articol (cel de teambuilding) îți povesteam ca am permis colegilor sa-si schimbe opțiunea inițială chiar în ziua desfășurării activităților. Cea ce m-a pus în dificultatea redistribuirea brățărilor colorate funcție de echipa. Voluntarii au fost de mare ajutor. Intr-un final toata lumea a plecat fericita pe traseu.

***

Inca nu am a fost în teambuilding-ul perfect nici ca organizator, nici ca participant. Fii pregatit ca mereu să ai o persoana nemultimita sau un mic incident. Insa oricat de greu este un simplu zambet al unei persoane poate face cat milioanele de cuvinte arucate intr-o zi grea. Sper ca ai gasit aici macar un motiv.

Si să revinim și la temele de gandire pe care ti le-am lasat la inceput:

  • La prima varianta, daca cei 10 coordonatori ar fi practicat leadershipul, oare ar mai fi fost atat de multe schimbari.
  • La a doua varianta, daca as mai fi solicitat macar un voluntar, oare al doilea traseu/ a doua echipa s-ar fi format?

Raspunsul este: depinde sunt mai multi factori pe care nu ii putem contrala ci doar ne adaptam la ei.


Administrator

Leave a comment