Îți împărtășesc mai jos ultima parte din călătoria noastră în istoria abordărilor în leadership. Tratam doar ultimii 20 de ani, perioada în care avalanșă în concepte de leadership continua cu o mai mare viteza astfel încât să fii lider pregătit pentru viziunea de mâine.
Înainte să trecem la treaba vreau sa-ti spun o vorba care mi-a plăcut foarte mult si vreau să o împărtășesc cu tine „Rolul unui lider este acela de a crea mai multi lideri, nu de a avea mai multi urmaritori (followers)” Ralph Nader. Acesta este si angajamentul meu fata de tine sa-ti aduc pe masa cat mai multe instrumente facile prin care tu să fii lider de succes.
Aș vrea să îți vorbesc despre un aspect fascinant pe care l-am descoperit în timpul studiilor mele de doctorat: rolul esențial al profesorilor în formarea viitorilor lideri.
Am observat o schimbare radicală în abordarea profesorilor față de studenții doctoranzi, comparativ cu nivelurile anterioare de studiu. Ei manifestă o bucurie autentică în a comunica cu noi, o responsabilitate evidentă de a ne asigura că înțelegem clar sarcinile și, mai mult decât atât, ne oferă îndrumări practice pentru a ne organiza, colabora și ne motiva să ne atingem obiectivele.
Această experiență m-a convins că profesorii au puterea de a cultiva în studenți abilitățile necesare pentru a reuși în viață. Chiar dacă poate părea că doar o mică parte dintre studenți ajung la doctorat, este important să ne dorim ca mai mulți profesori să adopte acest stil de predare.
Te încurajez să împărtășești ideile de mai jos cu ceilalți și să contribui la formarea unei noi generații de lideri.
Fii lider pregătit pentru viziunea de mâine
1. Leadershipul autentic – Avolio, B. J., & Gardner, W. L. (2005). Authentic Leadership Development: Getting to the Root of Positive Forms of Leadership
Săptămâna trecută, alături de invitată noastră, Bianca Tulea, am discutat în cadrul podcastului despre dezvoltare profesională despre aprecierea artei. Mulți pasionați de artă critică reproducerea în masă a unei opere de artă, considerând că valoarea este diminuată pe măsură ce numărul de copii crește.
Aș vrea să te întreb: ce simți atunci când vezi o culoare deosebită la o haină pe stradă? Te atrage, o dorești și, poate, începi s-o cauți cu insistență. Dar cum te simți când, a doua zi, vezi alte persoane îmbrăcate la fel? Și a treia zi? Și tot așa, până când culoarea respectivă devine omniprezentă și începe să te obosească?
Asemănător se întâmplă și cu liderii. Dacă toți ar avea aceleași trăsături și comportamente, nu ar fi decât niște copii fidele ale unui original, lipsindu-le autenticitatea și personalitatea care definesc un adevărat lider.
Caracteristicile leadershipului autentic pe care să le adopți și tu:
- Conștientizare de sine. Liderii își cunosc valorile, punctele forte, slăbiciuni și emoții. Această recunoaștere fata de sine le permite să acționeze în acord cu principiile lor și să își gestioneze eficient reacțiile emoționale.
- Integritate: Este a patra săptămână în care vorbim despre leadership în istorie si iată ca apare din nou. Ei sunt sinceri, cinstiți și demni de încredere. Liderii autentici își respectă angajamentele și acționează în conformitate cu valorile pe care le promovează.
- Relații autentice: Ei cultivă relații puternice și semnificative cu ceilalți, bazate pe încredere, respect și transparență. Alături de astfel de lideri te simți valorizat și implicat.
- Inspira: Si aceasta trăsătură am regăsit-o frecvent de-a lungul timpului. Liderii au capacitatea de a inspira și motiva pe ceilalți prin viziunea lor clară, entuziasmul și pasiunea pentru ceea ce fac. Liderii autentici, ca si cei carismatici, pot să mobilizeze oamenii să-si depășească limitele și să atingă obiective comune.
Aspecte negative ale teoriei leadershipului autentic
- Subiectivitate: Conceptul de autenticitate poate fi subiectiv și dificil de definit sau măsurat. Ce este considerat autentic pentru o persoană poate să nu fie pentru alta.
- Contextualizare: Caracteristicile unui lider autentic pot varia în funcție de cultură, context organizațional și situație.
- Potențial pentru abuz: Dacă nu este însoțită de alte competențe si trăsături, autenticitatea poate duce la un stil de leadership prea autoritar sau inflexibil.
2. Leadershipul etic – Brown, M. E., & Treviño, L. K. (2006). Ethical Leadership: A Review and Future Directions
Etica ca si trăsătură a liderului o regăsim ca fiind printre caracteristicile de baza a liderului bazat pe trăsături de care am discutat în urma cu doua săptămâni. în contextul unui accent pe anticorupție, protejarea drepturilor si a diversității, a luat naștere acest concept.
Caracteristicile leadershipului etic pe care să le adopți și tu:
- Integritate: Liderii etici sunt persoane oneste, transparente și demne de încredere. Acțiunile lor sunt aliniate cu valorile pe care le promovează.
- Respectarea valorilor: Ei cultivă un set de valori clare și le integrează în toate deciziile și acțiunile lor. Nu trece repede peste acest rând. Poposește aici mai multe minute si întreabă-te: Care sunt valorile mele? Îți recomand să găsești trei, nici mai multe si nici mai puține.
- Justificarea etică a deciziilor: Liderii etici iau în considerare implicațiile etice ale deciziilor lor și aleg întotdeauna opțiunea care este moral corectă. Ba mai mult si justifica alegerea făcuta.
- Promovarea comportamentului etic: Ei creează un mediu de lucru în care comportamentul etic este încurajat și recompensat.
- Respecta interesul comun: Liderii etici pun nevoile echipei și ale organizației înaintea propriilor interese. Trăsătura manifestată si de liderul servitor.
Aspecte negative ale teoriei leadershipului etic
- Subiectivitate: Conceptul de etică este subiectiv; poate varia în funcție de cultură, religie și valori personale, dar si de cultura organizationala. Ceea ce este considerat etic pentru o persoană poate să nu fie pentru alta.
- Măsurare: Este dificil de măsurat în mod obiectiv nivelul de etică al unui lider.
- Idealism: Unii critici susțin că teoria este prea idealistă și că în lumea reală a afacerilor, luarea de decizii etice poate fi dificilă și poate duce la compromisuri.
3. Leadershipul distribuțional – Spillane, J. P. (2006). Distributed Leadership
Liderul care se adaptează la situație si liderul democrat, sunt principalii care au scos în evidenta importanța delegării. Hai să vedem totuși ce are special acest lider.
Caracteristicile leadershipului distribuțional pe care să le adopți și tu:
- Împuternicire: E un cuvânt care în limba romana, sau cel putin pentru mine, suna forțat. E ca si cum de fiecare data scrii o foaie oficiala, parafata de notar prin care o alta persoana poate să te reprezinte si să ia decizii în locul tău. Totuși aceasta categorie de liderii își deleagă colegii să realizeze diferite sarcini, creând astfel un mediu în care fiecare membru al echipei se simte valorizat și are oportunitatea de a contribui.
- Colaborează: Ei lucrează în echipă, împărtășesc cunoștințe și experiență, și sunt deschiși la ideile celorlalți.
- Învață continuu: Liderii distribuționali sunt mereu dornici să învețe lucruri noi și să-și dezvolte competențele. Ei creează un mediu de învățare în care membrii echipei pot să crească și să se dezvolte profesional.
- Este vizionar: Chiar dacă leadershipul este distribuit, este important ca cineva să aibă o viziune clară asupra direcției în care se îndreaptă organizația.
- Flexibilitate: Liderii distribuționali se adaptează la schimbări și sunt capabili să își ajusteze stilul de conducere în funcție de situație. Si aici probabil te întrebi cu ce este mai special acest lider comparativ cu cel adaptiv? As putea sa-ti spun ca este doar pus sub lupa, astfel încât sa-i înțelegem aplicațiile practice.
Aspecte negative ale teoriei leadershipului distribuțional
- Lipsa unui lider clar: Unele organizații pot avea nevoie de un lider care să ia decizii rapide și să ofere direcție, mai ales în situații de criză, iar aici delegarea adeseori nu se potriveste.
- Dificultăți în măsurare: Este dificil de măsurat eficiența leadershipului distribuțional și de a evalua contribuția fiecărui membru al echipei.
- Risc de haos: Dacă nu este gestionat corespunzător, leadershipul distribuțional poate duce la o lipsă de coordonare și la o luare a deciziilor lente. Ba mai mult am putea să ne afla în fata unui lider laissez-faire.
- Dependență de cultură organizațională: Pentru ca leadershipul distribuțional să funcționeze, este nevoie de o cultură organizațională puternică care să susțină colaborarea, încrederea și învățarea continuă.
4. Leadershipul schimbului lider-membru (LMX) – Graen, G. B., & Uhl-Bien, M. (1995)Relationship-Based Approach to Leadership.
Schimbului lider-membru (LMX) nu seamănă cu cel tranzacțional si nici nu presupune un schimb de bani contra servicii. Ci ne propune ca relația dintre un lider și fiecare membru al echipei sale să fie un schimb social. Această teorie se concentrează pe calitatea relațiilor interpersonale dintre lider și subordonați, mai degrabă decât pe trăsăturile de personalitate ale liderului sau pe stilul său general de conducere.
Caracteristicile cheie ale teoriei LMX includ:
- Relații diferențiate: Liderii nu tratează pe toți subordonații în mod egal. Nu în ideea de a le încalcă drepturile sau de a nu e recunoaște meritele, ci dezvoltă relații distincte cu fiecare membru al echipei.
- Schimb social: Liderii oferă resurse (precum recompense, sprijin, informații) în schimbul eforturilor și loialității subordonaților.
- In-group și out-group: Liderii tind să formeze două tipuri de relații cu subordonații: relații de „in-group” (mai apropiate, bazate pe încredere și respect reciproc) și relații de „out-group” (mai formale, bazate pe roluri și responsabilități). Aici as vrea să te opresti un pic si să te gandesti cate oameni din echipa ta ii incadrezi la in-group si care out-grup.
- Calitatea relației: Calitatea relației dintre lider și membru influențează satisfacția în muncă, performanța și angajamentul față de organizație.
Aspecte negative ale teoriei leadershipului LMX
- Subiectivitate: Conceptul de „calitate a relației” este destul de subiectiv și dificil de măsurat în mod obiectiv.
- Lipsa de claritate privind formarea grupurilor: Nu există un consens cu privire la modul în care se formează grupurile „in-group” și „out-group”. Unii cercetători sugerează că acestea se bazează pe similarități de personalitate, în timp ce alții subliniază importanța performanței și a efortului.
- Neglijarea contextului organizațional: LMX tinde să se concentreze pe relațiile individuale, neglijând astfel impactul contextului organizațional mai larg asupra relațiilor lider-membru.
- Potențial pentru favoritism: Teoria poate fi interpretată ca încurajând favoritismul și discriminarea în cadrul organizației. Asta te avertizam si mai sus când vorbeam de relații diferențiate.
5. Leadershipului digital – Avolio, B. J., Sosik, J. J., & Kahai, S. S. (2014). Leadership în the Digital Age.
Leadershipul digital se concentrează pe abilitățile și comportamentele necesare pentru a conduce eficient în era digitală. Această teorie recunoaște că tehnologia a transformat fundamental modul în care oamenii lucrează și interacționează, iar liderii trebuie să se adapteze la aceste schimbări pentru a avea succes.
Aceasta este si subiectul pe care noi il vom aborda în detaliu în următoarea perioada, astfel încât tu să fii capabil să gestionezi echipe în nou context al evoluției rapide a tehnologiilor.
Caracteristicile leadershipului digital pe care să le adopți și tu:
- Adaptabilitate: Liderii sunt capabili să se adapteze rapid la schimbările tehnologice și să le integreze în mod eficient în activitatea organizației. Sunt mereu la curent cu ce apare nou si sunt primii care testează. Iar daca cumva ceva le scapă devin frustrați si combativi astfel încât rapid să recupereze diferența *cunoștințe, timp, eficienta) pierdute. Mă regăsesc pe deplin printre ei. cât rapid să recupereze diferența *cunoștințe, timp, eficienta) pierdute. Mă regăsesc pe deplin printre ei.
- Viziune strategică: Au o viziune clară asupra modului în care tehnologia poate fi utilizată pentru a crea valoare și a atinge obiectivele organizației. Fără ea tehnologia mai degrabă încurcă.cât rapid să recupereze diferența *cunoștințe, timp, eficienta) pierdute. Mă regăsesc pe deplin printre ei.
- Competențe digitale: Stăpânesc o gamă largă de instrumente și tehnologii digitale, precum și abilități de analiză a datelor.
- Gândire critică: Sunt capabili să evalueze în mod critic informațiile și să ia decizii informate într-un mediu digital complex. Aceasta caracteristica mi se pare esențială având în vedere diversitatea ofertei digitale. cât rapid să recupereze diferența *cunoștințe, timp, eficienta) pierdute. Mă regăsesc pe deplin printre ei.
- Pun accent pe inovație: Îmbrățișează inovația și încurajează creativitatea în rândul echipei. Acest lider nu accepta doar ceea ce este în fără ca „bun de-a gata” ci împreună cu echipa fie adaptează tehnologiile existente, fie creează ceva complet nou cât rapid să recupereze diferența (cunoștințe, timp, eficienta) pierdute. Mă regăsesc pe deplin printre ei.
- Inteligență emoțională: Recunosc importanța inteligenței emoționale în relațiile digitale și sunt capabili să construiască echipe virtuale eficiente. cât rapid să recupereze diferența *cunoștințe, timp, eficienta) pierdute. Mă regăsesc pe deplin printre ei.
- Etică digitală: Înțeleg implicațiile etice ale tehnologiei și acționează în mod responsabil.
Aspecte negative ale teoriei leadershipului digital
- Definire vagă: Conceptul de „leadership digital” este încă vag definit. Are doar cativa ani de viată si a devenit intens studiat abia o data cu apariția rigorilor pandemiei.
- Accent pe tehnologie: Există riscul de a pune prea mult accent pe tehnologie în detrimentul altor aspecte ale leadershipului, cum ar fi relațiile interpersonale.
- Rapiditatea schimbării: Tehnologia evoluează rapid, ceea ce face dificilă menținerea la zi a competențelor digitale.
6. Leadershipului inclusiv – Ferdman, B. M., & Deane, B. R. (2014). Diversity at Work: The Practice of Inclusion
Un alt trend al vremii noastreeste acceptarea diversității oamenilor. Leadershipul incluziv se concentrează pe crearea unui mediu de lucru în care toți membrii se simt valorizați, respectați și au oportunități egale de a contribui. Diferențele cu caracter discriminatoriu sunt încă frecvente, cel puțin așa ne arata si diferite studii din acest an.
Caracteristicile leadershipului inclusiv pe care să le adopți și tu:
- Are o viziune incluzivă: Are o viziune clară asupra unei organizații în care diversitatea este valorizată și incluziunea este o prioritate.
- Conștientizează propriile prejudecăți și stereotipuri. Lucrează pentru a le depăși.
- Promovarea diversității: Activ caută și promovează diversitatea în cadrul echipei sale, atât în ceea ce privește demografia, cât și perspectivele.
- Creează un mediu sigur: Construiește un mediu de lucru în care oamenii se simt în siguranță să-și exprime opiniile și să fie ei înșiși.
- Comunică deschis: Încurajează o comunicare deschisă și transparentă, ascultând activ opiniile tuturor membrilor echipei.
- Dezvoltă competențele culturale: Își dezvoltă propriile competențe culturale și le încurajează pe cele ale echipei sale.
- Mentoring și coaching: Oferă mentorat și coaching pentru a sprijini dezvoltarea profesională a tuturor membrilor echipei.
Aspecte negative ale teoriei leadershipului incluziv
- Subiectivitate: Conceptul de „incluziune” este încă subiectiv si neclar definit prin toate aspectele sale.
- Măsurarea: Este dificil de măsurat eficiența leadershipului incluziv și de a evalua impactul său asupra organizației.
- Costuri: Implementarea unor inițiative de diversitate și incluziune poate fi costisitoare.
- Rezistență la schimbare: Schimbarea către o cultură organizațională mai incluzivă poate întâmpina rezistență din partea unor angajați.
- Focus excesiv pe diversitate: Uneori, accentul pus pe diversitate poate duce la neglijarea altor aspecte importante ale leadershipului.
7. Leadershipul ideal
Nu exista o astfel de teorie, ci pentru prima data vreau sa-ti împărtășesc opinia mea despre lider. Cred ca îmi vei da dreptate, după ce am parcurs împreună 4 săptămâni de istorie în leadership faptul ca de la un lider se așteaptă totul. Am în mintea imaginea unui supererou care nu are dreptul la greșeală.
Nu am avut pana acum vreun curs de leadership contractat de angajatori pentru echipa de management, subliniez management, si pe care l-am susținut, în care angajatorul să nu sublinieze indirect faptul ca „oamenii mei nu au experiența si nu sunt lideri”. în spatele acestei afirmații ascunzând-se caracterul uman-emoțional-deschis care lipsește adeseori unui manager. Am subliniat „echipa management” pentru ca nu am avut pana acum angajatori care să pregătească în avans viitorii manageri din perspectiva leadershipului. Si cu atât mai puțin să dezvolte lideri intre angajații fără funcții ierarhice.
Al treilea lucru care mă duce cu gândul la acest lider ideal sunt frecventele imagini care pun managerul cu biciul în fata căruței trase de subalterni, în paralel cu liderul care trage la căruță alături de oameni. Am văzut aceasta imagine atât de încât, mă întreb unde a murit autenticitatea.
Având aceste 3 perspective hai să vedem cum definim liderul ideal.
- Când echipa are nevoie de direcție, nici nu îl vezi în imagine. Este undeva sus privind ansamblul, construind viziunea si strategia. Din când în când coboară care sa-si ia informațiile lipsa din echipa.
- Când echipa este de motivată si speriata, el este cel în frunte.
- Când unul din membrii se împiedică, el este cel care îți întinde mana si te ridica.
- Dacă totuși te-ai lovit rău, vine si îți ia locul.
- Dacă ti-e foame sau frig iți oferă mâncarea si haina lui.
- Dacă îți dorești să știi mai multe să devii lider, el deja știe asta. Te pregătește chiar daca nu ai observat.
- Când te descurci de minune, te lasă să ii ții locul. Ba mai multe te ia partener.
- O faţă a unui lider, pe care putini o recunosc, este faptul ca te pot scoate complet din echipă, dacă creezi un mediu toxic.
- Iar când criza se manifesta, nu sta mult pe gânduri si preia frâiele situației
- Nu mai spun ca oamenii sunt diferiți, situațiile sunt diferite unde adaptarea, etica, integritatea si incluziunea se manifesta în fiecare decizie pe care o ea.
- Stai să nu uitam de tehnologie. Liderul ideal este cel care ti-o pune în buzunar si începi să o folosești ca si cum a fost a ta, acolo dintotdeauna.
- Ai obosit? Liderul este cel care îți spune cele mai tari bancuri şi poveşti.
***
Probabil lista ar mai continua, dar mă opresc aici pentru moment. Ca să poată acționa așa cum ti-am descris mai sus liderul are nevoie de toate caracteristicile si comportamentele pe care specialiștii le-au remarcat de-a lungul istoriei. Nu vreau să mă repet aici, de aceea te invit pe deoparte să treci prin articolele anterioare si să rămâi alături de mine caci în curând voi reveni cu un articol dedicat subiectului.
Fii lider pregătit pentru viziunea de mâine!