Una dintre cele mai mari confuzii pe care le-am întâlnit este utilizarea noțiunilor de manager și lider ca sinonime. Aceasta este și întrebarea la care mă așteptam să răspund în cadrul interviului de admitere la doctorat. Totuși, întrebarea a fost ușor diferită: care este diferența dintre leadership și lider. Am răspuns, dar, cum se spune, „niciodată nu știi suficient pentru ca profesorul să fie mulțumit; doar nota 10 îi aparține lui.” Acum vreau sa te lamurescu si pe tine cu privire la subiect. Manager vs Lider vs Management vs Leadership vs Coordonator vs Director vs Sef
Până să îți dau detalii precise, îți propun să explorăm împreună semnificațiile acestor termeni, ca să nu te ia și pe tine prin surprindere. Și, dacă nu apare această confuzie, o altă dilemă frecventă intervine odată cu denumirea funcției pe care o ocupi. Când aplici ca și candidat, funcția este denumită într-un fel, în fișa postului scrie altceva, iar când ajungi să îți creezi semnătura în email, descoperi că „te numești” altfel.
Aceste diferențe apar din mai multe motive:
- Anunțul de angajare are rol de promovare și este conceput să fie cât mai atractiv pentru cititor.
- În unele companii (în special multinaționale), denumirile funcțiilor reflectă divizări ale muncii incompatibile sau incomparabile cu alte companii, ceea ce face dificilă înțelegerea rolului doar din titlul funcției.
- Tot în multinaționale, denumirile funcțiilor sunt adesea în limba de origine a grupului, iar acestea sunt prescurtate, ceea ce face ca o persoană din exterior să le înțeleagă cu dificultate.
- Și, când pare că totul este clarificat, intervine legislația din România, care are o listă de denumiri de posturi în codul CORE mult mai limitată decât realitatea pieței
Manager vs Lider vs Management vs Leadership
Management vs Manager
Când vorbim de management 3 mari oameni sunt pe buzele tuturor Frederick Taylor (1880-1890), Henri Fayol (1916) si Peter Drucker (1973). Pornind de la ei Managementul este definit astăzi cel mai frecvent ca fiind procesul de previziune, planificare, organizare, conducere și control al resurselor organizaționale, pentru a atinge obiectivele organizației într-un mod eficient și eficace.
În acest context:
- Managementul se referă la sistemul de activități și practici care facilitează funcționarea și dezvoltarea organizației.
- Include procese precum stabilirea obiectivelor, dezvoltarea strategiilor, monitorizarea performanței și alocarea resurselor.
Iar un manager este o persoană care îndeplinește aceste funcții de management și se ocupă de coordonarea echipelor și resurselor pentru a obține rezultatele dorite. Într-o structură organizațională:
- Managerul este responsabil de aplicarea deciziilor și de gestionarea operațiunilor zilnice ale unei echipe sau departament.
- În funcție de nivelul managerial (de exemplu, manageri de linie, manageri de mijloc sau manageri de top), atribuțiile managerului pot varia de la operațiuni tactice la definirea de strategii.
Îți las si o comparație memorabila: managementul ar putea fi asemănat cu procesul de planificare și organizare a unei ferme, iar managerul ar fi coordonatorul sau administratorul fermei.
Toți cei care practica management sunt manageri?
NU. Si asta e ușor sa-ti dai seama din definițiile de mai sus:
- Activitățile de management pot fi desfășurate de către persoane care nu ocupă roluri formale de manager, cum ar fi coordonatorii de proiect, angajații care își asumă inițiative de organizare, antreprenorii si chiar părinții care gestionează casa, copii etc.
- Managerii, prin definiție, sunt persoanele oficial desemnate să îndeplinească funcții manageriale, având autoritate formală în organizație.
Toți manageri practica management?
Si aici răspunsul este NU si nu din diferențele de concept cum spunea mai sus ci din lipsa de competente, abilitați sau cunoștințe. Acest lucru ne este subliniat încă din 1973 de catre Henry Mintzberg in lucrarea The Nature of Managerial Work. El a evidențiat faptul că managerii exercită diverse roluri – interpersonale, informaționale și decizionale – dar nu toți managerii se concentrează pe toate aceste funcții sau le practică la fel de eficient. De exemplu:
- Unii manageri pot pune accent mai mult pe control și mai puțin pe celelalte roluri.
- Alții pot delega majoritatea funcțiilor de management și se concentrează pe activități operaționale sau tehnice.
Leadership vs lider
Dacă ai citit cu atenție capitolul anterior atunci acesta devine intuitiv:
Leadership-ul reprezintă un proces prin care o persoană influențează și motivează alți oameni să lucreze împreună pentru a atinge obiective comune (James MacGregor Burns în 1978, Leadership). Este un proces dinamic, care implică atât abilități individuale, cât și relații interpersonale.
Liderul este persoana care exercită funcția de conducere într-un grup sau o organizație sau cel care exercită influență asupra celorlalți membri ai echipei și creează o viziune către care aceștia aspiră (Yukl, 2013). Este individul care manifestă calitățile și comportamentul asociate cu leadership-ul.
Daca ar fi sa fac o analogie diferența dintre cei doi este asemeni diferenței dintre fermier (țăran) si agricultura.
Toti liderii practica leadership?
Deși cele două concepte sunt adesea folosite interschimbabil, ele nu sunt sinonime. Inclusiv in mintea mea mi-am dorit sa fac o distincție așa ca am atribuit acest atribut implicit, deși nu corespunde cu realitate.
Nu toți liderii îndeplinesc efectiv aceste funcțiile enumerate mai sus pentru leadership, aste se întâmplă pentru ca:
- Unii lideri pot avea o poziție formală, dar nu reușesc să inspire sau să motiveze.
- Alții se bazează pe autoritatea formală, dar nu manifestă calități sau comportamente care să genereze încredere și angajament.
- Nu toți liderii investesc în dezvoltarea abilităților de leadership.
Toti care practica leadership sunt lideri?
Nu toți cei care practică leadership sunt considerați lideri, în sensul tradițional sau formal al termenului. Leadershipul este văzut mai mult ca un set de comportamente bazate pe influențare decât ca o funcție exclusivă, rezervată unei anumite categorii de persoane. De exemplu, un membru al echipei care inițiază, inspiră colegii și ghidează un proiect spre succes practică leadership, chiar dacă nu are un titlu formal de lider si nici nu este perceput ca un lider in alt context profesional.
Management vs leadership
Nu voi repeta definițiile pe care le-am discutat mai sus. Revin însă la analogia de mai sus
- Leadershipul este direcția strategică (agricultura ca viziune – facem pământul să rodească).
- Managementul reprezintă organizarea procesului agricol, transformând planurile în practică și optimizând resursele.
Managementul si leaderhipul pot avea loc in același timp in același context?
Da, managementul și leadershipul pot avea loc simultan în același context și, adesea, cele două sunt esențiale pentru atingerea echilibrului într-o organizație. În situațiile de zi cu zi dintr-o organizație, managementul și leadershipul se completează reciproc, combinând stabilitatea proceselor cu motivația și direcția strategică necesară pentru adaptare și creștere.
Manager vs lider
La fel nu voi repeta definițiile pe care le-am discutat mai sus. Revin însă la analogia de mai sus:
- Liderul este fermierul care inspiră și coordonează, vizând inovația și adaptarea continuă.
- Managerul este coordonatorul echipei agricole, asigurând buna desfășurare a activităților pentru a atinge obiectivele propuse.
În cadrul organizațiilor actuale, a aparut conceptul de leadership distribuit care permite tuturor membrilor echipei să își asume responsabilități manageriale informale, fără a avea un titlu formal de manager (Pearce & Conger, 2003, Shared Leadership: Reframing the Hows and Whys of Leadership). În astfel de structuri, leadershipul este văzut mai degrabă ca un set de practici care contribuie la atingerea obiectivelor comune, decât ca un atribut exclusiv al managerilor.
Poate un manager sa fie si lider? Dar invers, un lider poate fi un manager?
Da, cu siguranță un manager poate fi și lider, și invers, un lider poate fi un manager. De fapt, cele mai eficiente organizații sunt cele în care aceste două roluri se îmbină armonios. Conform lui Bass (1985), astfel de lideri-manageri sunt mai capabili să asigure sustenabilitatea succesului organizațional prin adaptabilitate și procese robuste. Acesta este si motivul pentru care iti spuneam ca sunt foarte multe companii care imi solicita sa pregatesc managerii ca lideri.
De ce un manager poate fi și lider?
- Viziune și execuție: Un manager care are o viziune clară pentru echipa sa și poate inspira pe ceilalți să o urmeze, devine automat un lider.
- Motivație și coordonare: Un manager care motivează echipa și coordonează eforturile pentru atingerea obiectivelor este un lider de facto.
- Dezvoltare personală: Mulți manageri își dezvoltă abilități de leadership pentru a deveni mai eficienți în rolurile lor.
De ce un lider poate fi și manager?
- Responsabilitate: Un lider care își asumă responsabilitatea pentru rezultatele echipei și gestionează resursele devine un manager.
- Structură: Chiar și cei mai carismatici lideri au nevoie de o anumită structură pentru a-și organiza echipa și a atinge obiectivele.
- Adaptabilitate: Un lider bun se adaptează la diferite situații și poate trece cu ușurință de la un rol la altul.
Manager vs. team leader/ coordinator echipa
Deși atât managerii, cât și coordonatorii sunt funcții într-o organizație însă au responsabilitățile diferite. Daca am continua cu analogia de mai sus atunci managerul este administratul fermei iar coordonatorul este cel care are grija de echipa de întreținere a utilajelor.
Manager vs. director
Daca am continua cu analogia de mai sus atunci managerul este administratul fermei iar directorul este proprietarul fermei.
De aici poti sa-ti dai seama ca un director este, în general, o persoană aflată la un nivel superior în ierarhia organizațională. El este responsabil pentru direcționarea strategică a unei unități de lucru sau a întregii organizații. Adeseori directorul este văzut ca având in subordine mai mulți manageri.
Manager vs. sef/ boss
Am lăsat la sfârșit cea mai amuzant comparație pe care o avem in practica de zi cu zi.
Daca am continua cu analogia de mai sus atunci managerul este administratul fermei iar șeful este supervizorul oamenilor aduși la cules.
Altfel zis un șef este, în general, o persoană care are autoritate asupra altora și este responsabilă pentru a le da ordine și a supraveghea munca lor. Adeseori un sef este perceput ca fiind autoritar sau nemilos, alteori este o forma de exprimare a respectului fata de o persoana care nu are o forma ierarhica. Probabil îți este foarte cunoscuta expresia „Sa trăiți șefu’ ” „Boss îmi dai si mie o țigară”
***
Îți mai sunt cunoscute si alte forme ale cuvintelor discutate aici: Manager vs Lider vs Management vs Leadership vs Coordonator vs Director vs Sef? Daca da, te rog răspunde prin comentariu la acest articol.