Lumea este plină de reguli, legi și lucruri pe care ar trebui să le faci pentru a obține ceea ce îți dorești, respectând în același timp pe cei din jur. Totuși, multe dintre aceste reguli par anevoioase și lipsite de sens. Cei mai curajoși cunosc portițele ascunse și astfel trec rapid peste obstacole. Chiar și eu ți-am oferit peste 100 de sugestii pentru a obține echilibrul în viață, dar cum ar fi dacă ar exista o modalitate mai simplă? Află mai jos cum trișezi pentru a obține echilibru în viață
Scurtături și îmbunătățiri
Imaginează-ți un joc de cărți, în care ar fi util să ai un as ascuns în mânecă. Sau un joc pe calculator/telefon unde ai aflat „în secret” niște „parole” care te ajută să treci nivelurile dificile. Exact asta vreau să subliniez.
La un moment dat, cineva îmi spunea: „Cum tu, care stabilești procese de lucru, poți să spui că regulile sunt făcute pentru a fi încălcate?” În realitate, toți apelăm la scurtături pentru a ajunge mai repede la destinație, cu mai puțin efort. Acesta este momentul când îmbunătățești sistemul de lucru și, odată cu el, regulile se schimbă.
Atenție la regulile importante
Prin această afirmație, nu susțin și nu te încurajez să încalci regulile de securitate, fie ele referitoare la protecția datelor personale, a muncii, a drepturilor fundamentale sau altele din aceeași arie.
Cum trișezi pentru a obține echilibru în viață
1.Trișează pregătind mâncarea acasă
Aud adesea oameni spunând: „Nu am timp să gătesc. Comand ca să economisesc timp.” Totuși, mâncarea nu vine întotdeauna la timp, iar tu verifici de nenumărate ori telefonul întrebându-te „oare ce se întâmplă cu mâncarea mea” până când aceasta ajunge în sfârșit, dar ești prins în discuții și poate nu mai mănânci deloc.
Alții spun: „N-am avut chef să gătesc, eram prea obosit după sală.” Știai că consumi aproximativ 12 calorii la fiecare 5 minute petrecute gătind? Desigur, în cazul unei activități sportive, consumul este mai mare. Dar dacă adaugi și spălatul vaselor și curățenia, la un efort mediu, consumi cam 30 calorii la 5 minute. Acest lucru echivalează cu mersul normal pe bicicletă, aerobic de efort mediu și altele te las sa compari aici
Când gătești, ai multe avantaje:
- Ai încredere în ingredientele pe care le folosești.
- Nu pierzi timp la birou gândindu-te „ce mănânc, unde și când.”
- Consumi și ceva calorii.
- Un alt secret: dacă gătești în familie, petreci timp prețios alături de cei dragi.
2.Trișează schimbând rutina
Am ascultat de curând povestea lui Adam Whybrew și cât de greu i-a fost să depășească momentele de anxietate și depresie. Avea o mare teamă că ar putea pierde locul de muncă și, dimineața, rutina lui era să meargă direct de la pat la toaletă din cauza vărsăturilor provocate de stres. Era incapabil să colaboreze și să lucreze în prima parte a zilei. Cu ajutor specializat, a reușit să depășească aceste probleme printr-o schimbare simplă în rutina sa zilnică: dimineața, în loc să meargă direct la baie, trecea mai întâi prin bucătărie pentru a-și face un ceai. Această mică schimbare i-a dat un alt sens zilei.
Tu cum ți-ai schimba rutina de dimineață pentru a te simți mai bine?
Mai târziu, Adam a avut curajul să împărtășească colegilor prin ce a trecut și și-a oferit mereu ajutorul celor care treceau prin situații similare. Era din nou temător că va fi stigmatizat și că colegii își vor pierde încrederea în el, gândind că „s-ar putea să revină starea lui depresivă.” Poate că unii au gândit astfel, însă majoritatea au apreciat faptul că un coleg, un manager, a trecut prin aceleași situații, a reușit să le depășească și chiar a fost promovat de mai multe ori în companie.
Nu pot confirma că în locul în care lucrezi se va întâmpla același lucru. Totuși, acesta este un motiv în plus să te întrebi dacă locul actual de muncă este ideal pentru tine.
În plus, îți propun să-ți schimbi biroul din când în când. Este mai ușor pentru cei care lucrează într-un spațiu fix, cu birouri flexibile, și pentru cei care au posibilitatea să meargă pe teren la parteneri. Atâta timp cât nu ești legat de un utilaj specific, alternative există: o sală, afară pe balcon, biroul unui coleg cand aceste e în concediu, etc. Acesta schimbare te ajută să intri în contact cu alți oameni, să îi cunoști și astfel să colaborați mai bine. Iar dacă ai nevoie de liniste si te retragi într-o sală, probabil puțini vor îndrăzni să te deranjeze. Atenție: Nu fi indisponibil non-stop, va fi în defavoarea ta!
3.Trișează câte un pic ȋn fiecare zi
Efortul imens depus într-o zi pentru a finaliza ceva cu termen limită poate fi demoralizant încă dinainte de a te apuca de treabă. Iată câteva exemple de astfel de situații: curățenia de primăvară care durează 3 zile de dimineața până seara, inventarul anual care se întinde pe multe ore, închiderea de lună financiară și așa mai departe. Doar gândul că vine acea zi te poate face să te simți amețit.
Așadar, schimba perspectiva: de ce să fie 3 zile non-stop de curățenie când poate fi 30 de minute în plus în fiecare weekend sau 5 minute în plus în fiecare zi? Poate casa nu va arăta perfect niciodată, însă timpul și gândurile tale vor fi mai liniștite.
Hai să luăm și perioada de inventar în care știi când ajungi dimineața, dar nu știi niciodată când pleci. Preinventarele pe parcursul anului sunt esențiale pentru a identifica și corecta erori, pentru a aranja marfa și poate chiar pentru a face un client fericit când descoperi ceva ce credeai că nu mai ai.
În ceea ce privește activitățile de zi cu zi, te încurajez să-ți vizitezi colegii. Nu cu scopul de a te afla în treabă, ci pentru relaționare, identificarea problemelor cu care se confruntă, poate ceva ce te-au rugat și ai uitat, anticiparea situațiilor viitoare și așa mai departe. Ia-ți 5 minute în fiecare zi să vorbești cu alt coleg.
4. Trișează lucrând hibrid
Am întâlnit două categorii extremiste de oameni: unii care evită cu desăvârșire biroul și alții care evită cu desăvârșire să lucreze în orice altă parte în afara biroului. Ambele categorii au descoperit o lume diferită odată cu venirea și revenirea după COVID-19. Desigur, nu toți, dar suficient de mulți. Avantajele lucrului de la distanță includ timpul câștigat dimineața, pe care îl poți petrece dormind liniștit. Pe de altă parte, multe lucruri se rezolvă mult mai repede atunci când oamenii se văd față în față. Tu în ce categorie te afli?
Hai să vedem o zi de-a ta la muncă (indiferent dacă lucrezi de acasă sau de la birou). Cum arată spațiul din jurul tău, biroul, lumina, căldura? Ce se întâmplă atunci când ești înconjurat de o mulțime de hârtii? Ai senzația că te pierzi în ele din lipsă de organizare? Ce fac oamenii de lângă tine: ezită să te deranjeze când văd mormanul de documente? Acesta poate fi un truc pentru a arăta că ești ocupat. Când documentele sunt la vedere, colegii înțeleg complexitatea muncii tale și evită să te deranjeze dacă nu este o urgență.
La fel se întâmplă și cu mâncarea. Dacă mănânci la birou sau lași ceva neterminat lângă tine, acesta poate fi un semnal pentru ceilalți că ești foarte ocupat. Atenție! Nu folosi aceste trucuri pentru a înșela gradul tău de ocupare. Nu vei putea dovedi ce ai lucrat și va fi sigur în defavoarea ta. Te rog să le folosești doar pentru a trage un semnal de alarmă.
5.Trișează anticipând
Spuneam că pentru un manager, este un semnal de alarmă atunci când un angajat este încărcat în proporție de 80%. El trebuie să înceapă să pregătească un înlocuitor pentru situații prevăzute, cum ar fi concediul de odihnă, sau neprevăzute, cum ar fi concediul medical. Și pentru tine, ca angajat, acesta este un semnal de alarmă. Este rolul tău să anticipezi suprasolicitarea, deoarece managerul nu poate intui mereu gradul tău de încărcare. Anunță-l când te apropii de limita încărcării. Dacă nu te plângi, și nu o faci frecvent, nu vei fi auzit, ascultat și nu se vor lua măsuri. Atenție și aici. Nu induce în eroare! Foarte probabil, nu ești unicul din companie sau din lume care practică acea meserie. Totul este măsurabil.
Pentru reactivitate, te rog răspunde rapid la telefon și email. Cu excepția momentelor tale de liniște, nu lăsa pe nimeni să aștepte. S-ar putea să descoperi că ceva la care lucrezi nu mai este necesar sau să primești informații noi.
Pentru proactivitate, pune întrebări. Unii colegi pur și simplu nu știu că și tu ar fi bine să știi o anumită informație. Orice ți se pare neclar, incomplet, suspect sau pur și simplu o curiozitate îți poate servi pe viitor ca suport în deciziile pe care le iei.
6.Trișează aruncând gândurile la gunoi
Este weekend, poate chiar ești în concediu. Care sunt gândurile dominante din mintea ta? Te gândești la problemele de vineri sau la activitățile zilei? Dacă mintea ta este încă la birou, te rog oprește-te și scrie-le pe hârtie sau în orice aplicație de reamintire folosești. Aruncă-le acolo așa cum vin, ca să nu-ți fie teamă că vei uita ceva. Rezervă-ți poate 30 de minute pentru asta. Gata, totul este scris și securizat. Nu ai ce să uiți și cu siguranță nici ce să rezolvi până luni.
Pentru gândurile negre, care nu sunt legate de lucruri de făcut, scrie-le pe hârtie. Da, sunt gândurile tale. La final, aruncă-le la gunoi. Gândurile nu mai sunt, s-au dus în altă parte.
Acum că ai scăpat de această grijă, nu sta ascuns. Compania unei ființe îți aduce bucurie: prieteni, familie, un animal de companie sau chiar o gărgăriță rătăcită.
În ceea ce privește urgențele, da, lor nu le pasă că e weekend sau concediu. Respiră adânc, analizează, întreabă pentru a te orienta spre soluție. Știi cât de liber te simți în momentul în care știi ce ai de făcut pentru a rezolva? Gândurile legate de vinovăție nu au niciun sens în mintea ta.
7. Trișează momentele de oboseală
Mă uimesc cei care spun „Mă duc să dorm 15 minute.” Prima dată am întâlnit această practică în cultura unor țări din Asia. Somnul după masă, cu capul pe birou, revigorează pentru încă o jumătate de zi de muncă. Dacă ești printre cei care reușesc să se odihnească dormind câteva minute în timpul zilei, te rog să ne spui cum reușești.
Pentru cei care nu reușesc să adoarmă în 15 minute, iată ce spun regulile: Nu te chinui. Du-te și apucă-te de ceva pentru tine, în liniște, pentru a nu deranja pe cei care dorm. Este un timp pentru tine, cu tine, pe care greu îl obții în mod uzual.
Pentru a nu amâna ora de somn, te rog, cu 3 ore înainte de culcare, să nu mănânci și să nu consumi alcool. Cu 2 ore înainte de somn, oprește-te din lucru și cu o oră înainte de somn, oprește telefonul și televizorul. Vei vedea cât de repede trece timpul cu mici pregătiri pentru a doua zi, o vorbă cu cei din casă sau câteva pagini frunzărite dintr-o carte.
***
Acești „Ași din mânecă” scoate-i și folosește-i, nimeni nu te va întreba de ce. Iar dacă ai alte trucuri, spune-ne cum reușești tu să obții echilibru în viață.