Cum îți ajuți echipa pentru a obține echilibru?
Am discutat săptămâni bune despre modul în care să obții tu echilibrul în viață. Astăzi a venit momentul să afli cum îi ajuți pe ceilalți (echipa) să-și păstreze echilibru. Motivele egoiste al acestei responsabilități sunt:
- Nu poți să te aștepți că ceilalți să-ți respecte programul dacă nu îl respecți pe al lor.
- Vrei să fii un lider și coleg apreciat.
- Productivitatea echipei va crește.
Iată ce spun statisticile despre angajați care au echilibru în viață:
- Un studiu realizat de Corporate executive boards a constata că angajații sunt cu 21% mai productivi;
- Un alt sondaj ne arată cum companiile au redus cu 50% a costurile cu asistența medicală.
- Funcție de studiu un procent de 25-33% dintre angajați au echilibru ca principal motiv al loialității faţă de companie;
- Întrebându-i pe angajați aceștia sunt mai optimiști și au declarat în proporție de 80% că orele flexibile le-ar îmbunătăți calitatea vieții în general și le-ar reduce nivelul de stres.
- Un sondaj realizat de McKinsey & Company a constatat că 80% dintre respondenți au spus că preferă să lucreze de acasă.
Cum îți ajuți echipa pentru a obține echilibru?
Oamenii nu sunt la fel. Află pentru fiecare individ ce are nevoie sau dezvoltă variante din care ei să aleagă. Iată câteva idei:
1. Fii tu un model pentru ei
Nu suntem în Japonia unde subalternii nu pot pleca până nu pleacă superiorul, totuși ei pot presupune că aceasta este calea succesului. Energia noastră este asemeni unei baterii care necesita reîncărcare. Neîncărcată la timp “moare”, încurajează-i să plece acasă la timp.
2. Program de lucru flexibil și lucru de acasă.
Despre acest subiect am discutat din perspectiva angajatului. Teama de a oferi flexibilitate vine din nevoia de control. Adică să te asiguri că “nu freacă” ci muncește. Responsabilizarea se poate realiza cu bățul și morcovul, însă am bucuria de a-ți împărtăși că oamenii nu sunt măgari, au degete nu copite. Tratează I în primul rând ca oameni, în al doilea rând vei afla în articolele următoare.
3. Nu susține munca peste program sau în weekend
Desigur cu excepția urgentelor cu adevărat urgenţe. Trimite oamenii acasă. Ajută-i să aibă competențele sau nivelul de încărcare necesare astfel încât să se încadreze în timpul alocat.
4. Grădinița și/ sau afterschool la locația companiei
Cea mai mare grijă a adulților cu familie este siguranța lor. Înlătură acest stres și concentrarea lor va fi mult mai bună. Intr-adevăr este o soluție costisitoare pentru orice companie. Poți înlocui cu posibilitatea ca micuții să poată însoți părinții în caz de lipsa de alternative sau poți acoperi parțial costurile de întreținerii.
5. Zilele libere suplimentare pentru îngrijirea copiilor
Știi copii bolnavi cu cea mai banală tuse sau nas înfundat sunt excluși din comunitate temporar pentru a preveni răspândirea. Fie ai o bonă de urgență, fie zile libere, fie lucru de acasă.
6. Ziua familiei la birou o dată pe an.
Copii sunt cei mai curioși să vadă unde dispar părinții atâtea ore în fiecare zi. Un loc interzis devine pentru ei curiozitate. Apoi ce să zic de colegi. Ai povestit atât a întâmplări din familie încât se bucure să asocieze și un chip uman în poveștile tale . Realist unele locuri de muncă sunt fascinante; eu însămi aş veni în vizita și la vecini de m ar invita la locul lor de muncă.
7. Discuții deschise
Nu vei afla niciodată starea de bine a colegilor tai dacă nu ai răbdarea să îi asculți și apoi să-i asculți fără a critica. Foarte probabil ai bătut și tu la ușa unui prieten pentru a solicita ajutorul.
Dacă acesta nu ţi-a răspuns, sau te-a refuzat de 2-3 ori deja a ieșit din lista persoanelor la care să apelezi, dar și din lista persoanelor de încredere. La fel și cu tine. Da știu, e mâncător de timp, însă intră în categoria activităților „importante și neurgente” Pe lângă discuții îți recomand să strecori și câteva aprecieri, ele sunt asemeni decorațiunilor unor tort delicios, îl fac atractiv.
8. Survey de fericire.
Întreabă-i ce au nevoie:
- Cât de mulțumit ești de programul tău de lucru actual? Cât de des lucrezi peste program?
- Verifici e-mailurile în vaca ta?
- Programul tău îți permite să petreci timp de calitate cu prietenii și familia?
- Ai ratat un eveniment personal din cauza muncii?
- Ai timp pentry hobby-uri?
- Câte ore dormi în medie pe noapte?Te simți ascultat în companie?
- Te simți apreciat?
9. Programe de consiliere.
Indiferent ce formă ia: mentorat, coaching, ședință cu psiholog, aici colegii tai descoperă rapid soluții cu ajutorul specialistului. In acest fel alunga gândurile negre care împiedică somnul și capacitatea de a te concentra.
10. Sala de sport
Fie în aceeași clădire, fie prin abonament plătit parțial sau total ora de mișcare este excelentă. Cum bine știi nu vor apela toți la ea. Orice e la îndemână poate fi făcut oricând, adică niciodată. Pentru cei determinați care au descoperit această formă de relaxare este minunat să le-o oferi.
11. Animale de companie la birou
Nu este ușor. Poate fi hărmălaie, bătaie și mizerie. Dacă ești iubitor de animale sigur vei găsi varianta prin care să treci peste aceste obstacole si să cunoști vietăți care de care mai poznașă.
12. Camera de liniști sau de somn
In multe locuri unde am văzut o implementată această cameră, era ocolită ca să nu facă angajații impresie proastă sau pe parcurs a devenit sală de ședințe. Iți propun să începi să o folosești chiar tu când ai nevoie de reflexie, calmare și odihnă, apoi vei fi urmat cu încredere.
13. Pauze incluse în program
Acestea sunt pentru relaxare, fumat, creativitate și socializare. Îți aduci aminte de tehnica pomodoro? 25 de minute de lucru cu 5 de pauză. Iată aici încă un motiv bun să o practici.
14. Exerciții de teambuilding
E important de știut că nu plac tuturor. Și mă refer la exerciții de dexteritate precum plimbatul oului într-o lingură, sărit în sac și altele asemenea. Înlocuiește cu exerciții care pun și mintea la contribuție, exerciții de comunicare inclusiv empatizare și cunoașterea membrilor echipei.
Nu ai astfel de exerciții? Nu ți face griji găsești cu duiumul la o simplă căutare pe internet. Nu ai timp să organizezi? Găsește un voluntar din echipa ta sau din alta.
15. Ziua fără ședințe sau ora fără ședințe
Eu însămi aveam atât de mult ședințe miercurea încât mi-aș fi dorit să pun o interdicție. Mai târziu m-am trezit într-o alta situație: ședințe doar vinerea. Probabil că o zi fără ședințe a este imposibil, însă recomand să eviți ședințe în prima oră de lucru, în ultima jumătate de oră și în intervalul orar extins alocat mesei 12.00-13.30 chiar 14.00 sau 11.30 depinde de obiceiuri.
16. Verifica periodic nivelul de încărcare în echipa
Îți spuneam statisticile spun că atunci când ai o persoană încărcată 85% din timp și previziunile arată că vor crește numărul de sarcini atunci e momentul să pregătești pe altcineva. Nu aștepta să-și dea demisia, căci nu mai poate face faţă. Măsoară și poți preveni problemele.
17. Susține hobby-urile
Știai că în echipă ai un fotograf, un bucătar, un bijutier și un decorator care abia așteptă să şi arate talentele?
Știai că ai pe cineva care arde de curiozitate să vadă ce se discută în ședințele de management și să prezinte realizările sale?
Știai că ai cel mă bun meșter și cel mai bun tată chiar daca la muncă e mediocru.
Pune-le în valoarea calitățile ajută-i să-și practice pasiunile și vei deveni pentru ei un sfânt
18. Timp liber pentru voluntari
Am aflat de curând că anumite companii oferă angajaților 1-2 zile pe an pentru voluntariat. Îți aduci aminte de invitata noastră de la Touched Romania? Sunt multe lucruri mărunte de care au nevoie pentru a aduce o imensă bucurie. Ba mai mult ai și teambuilding inclus la pachet.
19. Haine casual
Sunt meserii în care ținuta este obligatorie, în acest context permite ca o zi pe săptămâna (de obicei la final) să poată veni într-o ținută comodă. Dacă ținuta nu este restricționată de nimic, atunci de ce o impui. Hainele de super erou nu au tocuri sau papion.
20. Vinerea scurtă
Câți vor să fugă la mare, la munte sau pur și simplu să și relaxeze oasele si mintea îngreunate de stresul săptămânii. 1-3 ore mai devreme sunt iau. Pune-te în pielea lor și sunt sigură că vei spune același lucru.
21. Zile suplimentare de concediu
Adesea sunt alocate suplimentar pentru experiență în muncă. Am întâlnit și companii unde beneficiezi de un număr nelimitat de zile de concediu atâta timp cât anumite sarcini și obiective sunt atinse. Recunosc că n-aş fi prima care ar fugi în concediu căci m-aş plictisi repede, însă sigur ţi-aş scrie ție mai multe rânduri de ai ajunge să te plictisești de mine. Sper să nu.
22. Timp liber pentru urgenţe
De câte ori a venit revizia la gaze, livrarea frigiderului, accidentul unei rude apropiate. Este imposibil ca astfel de situații să nu apară. De ce să se fofileze, oferă contextul astfel încât să-şi rezolve problemele. Oricum nu se poate concentra pe ce are de făcut de grijă si supărare.
***
Acum ai viziunea completa: Cum îi ajuți pe ceilalți (echipa) să-și păstreze echilibru. M-as bucura sa-mi spui care dintre ele ai aplicat-o sau poate ai descoperit ceva nou?