Cum recapeți cheful de muncă pe căldură

Au trecut deja câteva săptămâni de foc, însă noi zile arzătoare vin în curând. Parcă te aud spunând: “Nu mă pot concentra”, “Îmi vâjâie capul de la aerul condiționat”, “Mă topesc cu fiecare literă pe care o tastez”, “Hai să așteptăm până la toamnă”, “Și dacă stau, transpir, cum să mai și muncesc”. Continuă, te rog, lista scriind în comentarii cum te simți tu. Problema este că alții nu stau pe loc în timp ce tu te plângi de căldură. Unii dau examene, merg la interviuri, vând, produc fel de fel de lucruri și astfel își ating obiectivele. Dacă te regăsești printre cei la care productivitatea scade cu fiecare grad în plus din termometru, află mai jos cum recapeți cheful de muncă pe căldură.

Care sunt situațiile cu care te lupți din cauza căldurii:

  • Lucrezi în aer liber, poate chiar în soare
  • Spațiul interior în care lucrezi nu are aer condiționat
  • Lucrezi într-un domeniu unde procesul de fabricație presupune generarea unor temperaturi înalte (în cuptoare de cele mai multe ori)
  • Ai aer condiționat, dar un membru al familiei sau un coleg nu suportă temperatura pe care tu o dorești
  • Ai aer condiționat, însă îți îngheață degetele și sufletul din cauza celor care îl setează la o temperatură prea joasă.

Care este temperatura potrivită de lucru

Așa cum spuneam mai sus, te poți confrunta cu un mediu de lucru în care colegii preferă o altă temperatură decât tine. Cum bine știi, fiecare este diferit. Un studiu realizat de Institutul  Becker Friedman ne arată că productivitatea scade cu 2-4% pentru fiecare grad peste 27 de grade Celsius. Un alt studiu  arată că femeile preferă un mediu de lucru cu o temperatură mai ridicată decât bărbații, temperatura optimă variind între 20-27 grade Celsius.

Ce efecte are căldura Încă din titlu vorbeam de “cheful de muncă” care scade semnificativ. Apoi, toate efectele negative asupra organismului, cum ar fi insolație, leșin, epuizare etc., aduc aici și apariția “stresului de căldură”  manufestat prin:

  • Transpiri mult
  • Te enervezi ușor
  • Ai dureri de cap frecvente
  • Bei apă și ai senzația că nu ai băut deloc
  • Nu ai vlagă în tine
  • Apar pe piele tot felul de iritații
  • Și toate celelalte simptome care apar datorită bolilor fizice generate de căldură

Cum recapeți cheful de muncă pe căldură

Cea mai frecvent folosită metodă de motivare, indiferent de context, este aceea de a urmări filme motivaționale sau de a citi citate motivaționale. Ar putea să funcționeze pentru moment: “De mâine mă apuc. Ignor căldura și gata.” Vine ziua de mâine, și încă un mâine, și pofta de a lucra pentru obiectivele tale rămâne la fel. Așa că iată câțiva pași pe care să îi urmezi:

1.Replanificare

Căldura nu vine pe neașteptate. Urmărim prognozele meteo. Auzim de la cei care ne înconjoară. Primim alerte în diferite forme din jurul nostru. E o perioadă ușor detectabilă din timp, astfel încât să reușești să-ți replanifici activitățile din timp. Replanificarea începe, de fapt, cu stabilirea obiectivelor pentru perioada dinaintea apariției căldurii, cele din perioada căldurii și perioada de după.

  • Ce am nevoie să finalizez până la sfârșitul verii? Adică ce poți face în avans astfel încât în perioada căldurii să nu fii stresat de lucrurile rămase nefăcute? Planifică și realizează activitățile din răspunsul tău înainte de perioada caldă.
  • Ce nu pot face în avans pentru că nu am informațiile necesare? Ești sigur? Aceste activități fixează-le în calendar cu alerte, astfel încât să-ți aducă aminte de ele atunci când este cazul sau poate chiar un pic mai devreme.
  • Ce pot amâna pentru toamnă? Fii dispus să renunți la o parte din obiectivele tale. Oare chiar este totul necesar să faci? Ce se întâmplă dacă nu faci? Accepți consecințele amânării? Ești sigur că la toamnă nu te vei plânge precum greierele din fabula

2. Pauza şi apa

Chiar și în contextul în care este necesar să realizezi activități pe căldură, aranjează-ți programul astfel încât să lucrezi mai mult în perioada în care temperaturile sunt mai scăzute. Știu, nu este ușor atunci când ai un program fix, însă nu este imposibil. În acest context, la locul de muncă nu rareori ești singur. Împreună, ca echipă, ar fi bine să începeți discuțiile despre programul flexibil cu mult înainte de venirea vremii calde.

În cadrul programului flexibil, îți reamintesc de metoda Pomodoro, care implică o pauză la fiecare 25 de minute. Funcționează foarte bine, mai ales când simți că te lipești de scaun, mori de sete și transpiri excesiv. Acest moment de pauză este perfect pentru a te ridica de pe scaun și a-ți pune o jumătate de pahar de apă rece. Mai mult sau mai puțin, mai rece sau mai puțin, în funcție de organismul tău.

O altă formă de pauză este concediul. Dacă ai reușit să finalizezi majoritatea activităților în avans, atunci nu-ți mai face griji și bucură-te de timpul liber.

3. Echipament de protecție

E o lume foarte vastă aici.

  • Dacă lucrezi într-un mediu cu temperaturi ridicate, angajatorul are obligația să te doteze cu mănuși, cagulă, vestă, pantaloni și alte echipamente în funcție de context. Apropo, știai că există veste de răcire și nu doar cele pe care le luăm toamna ca să mai amânăm haina de iarnă?
  • Dacă ești pasionat de modă și de modul în care arăți, pune la cale o ținută vaporoasă, astfel încât să simți cum aerul circulă printre hainele tale. Adoptă culori care reflectă lumina.
  • Fie că este sau nu la modă, pălăria și umbrela de soare pot fi utile. Moda poate începe cu tine și nu m-aș mira să reintre în trend dacă temperaturile ridicate vor fi din ce în ce mai frecvente.
  • Descoperă cu ce se îmbracă cei care, în mod natural, trăiesc în zone cu temperaturi ridicate. Vei descoperi că preferă inul, mătasea, bumbacul și cânepa. În țesăturile tehnice avansate vei găsi și alte materiale. Aici contează mai mult modalitatea de proporționare a fibrelor și modalitatea de tricotare a firelor. Nu intrăm în detalii, vei găsi informații în descrierea produselor și în mărturiile utilizatorilor.

4. Un prosop cu apa rece

M-a surprins să urmăresc un reportaj TV în care, printre intervievați, era un domn cu un prosop gros în jurul gâtului. El ne povestea aproximativ următoarele: “Transpir foarte mult pe gât și pe frunte. Am renunțat să folosesc sute de șervețele. Am prosopul aici mereu la îndemână ca să mă șterg.” Mi s-a părut o soluție foarte practică.

Nu mult timp după acest eveniment au început meciurile de fotbal și olimpiada. Am observat cum și sportivii apelează la prosop în pauze. Unii îl poartă în jurul gâtului, alții îl folosesc pe post de evantai, iar unii folosesc un prosop rece sau îmbibat cu apă rece pentru a reduce temperatura corpului. Atenție, nu un prosop înghețat pus direct pe piele. Pentru mulți ar fi insuportabil și ai putea ajunge la un disconfort egal cu boala.

Nu amâna exercițiile fizice pe perioada verii. Ia un prosop cu tine și hai la treabă. Dacă ei pot, și tu poți.

5. Mâncare potrivita

La orice căutare rapidă vei găsi recomandarea să renunți la mâncărurile grele, bogate în grăsimi provenite de la animale. Renunță la cafea, băuturile dulci și la alcool, deoarece toate te deshidratează.

În plus, vreau să-ți divulg din secretele indienilor. Acolo, 40 de grade este ceva frecvent. Când i-am vizitat cu ceva ani în urmă, le-am urmărit obiceiurile pentru a fura un pic de meserie. Consumă multe fructe proaspete: pepene, cocos, mango, banane, tot felul de citrice, iar dintre legume, castraveți și ceapă. De asemenea, preferă brânzeturile ușoare și mâncărurile bogate în verdețuri, mai ales coriandru.

Mai mult, cum bine știi, mâncarea lor este foarte iute. Efectul inevitabil este că transpiri mai mult și, prin transpirație, te răcorești. Apropo, știai că lipsa transpirației este un avertisment că ai nevoie de intervenție medicală urgentă? Organismul tău nu mai face față și poate ajunge chiar la infarct.

6. Oprește orice echipamente care generează căldură

Aerul condiționat este varianta ideală pentru mulți. Însă poate nu îl suporți sau nu ți-l permiți. Dimineața devreme, deschide larg toate geamurile din casă. Închide-le sau lasă-le doar puțin crăpate atunci când temperatura de afară devine egală sau mai mare decât cea din casă. Trage draperiile sau jaluzelele atunci când soarele începe să bată în fereastră.

În casă avem o grămadă de consumatori care sunt permanent și inutil în priză, generând căldură. Aici se încadrează: TV, radio, telefon, laptop, mașina de spălat, roboți de bucătărie etc.

Este un moment bun să te delectezi cu alte activități: un joc de cărți, un banc sau o poveste spusă de cineva de lângă tine, un moment de meditație pentru cei înclinați spre această direcție.

7. Grup de sprijin

Atunci când nu poți amâna, așa cum sunt examenele. Și eu am dat anul acesta examen la 40 de grade și te înțeleg perfect. O să-ți povestesc mai spre toamnă despre acest subiect. Așadar, știu cum se amplifică stresul muncii/examenelor odată cu stresul căldurii. Nimic nu te mai motivează și speri la un miracol să ajungi într-o oază de răcoare unde să-ți poți vedea de treabă.

În aceste momente, apelează la un grup de sprijin. Al meu a fost un pic altfel. Aveam nevoie de niște scrisori de recomandare. Poate că eu cu mine aș fi trăit cu gândul eșecului, însă nu și cu gândul că am dezamăgit pe cei care m-au ajutat și au avut încredere în mine.

Unde găsești acest grup de sprijin? Desigur, online. Știu, ți-am spus să nu mai stai pe telefon sau la calculator. Asta ar fi o excepție. Sau găsește oameni de lângă tine care trec prin provocări similare, nu neapărat identice. Poate unul dă un examen la facultate, altul dorește o promovare. Tot pentru atingerea obiectivelor muncim.

Una din întrebările de bază pe care aș vrea să le adresezi este: “Ce e bine în asta și nu văd eu?” “Ce e bine în căldura asta și nevoia mea de muncă și nu reușesc eu să înțeleg astfel încât să merg spre acțiune?” Grupul de sprijin va găsi pentru tine cel puțin un răspuns de la o persoană care participă la discuție. De exemplu: “Știi cât de faină este relaxarea după ce ți-ai atins obiectivul?” Incomparabilă cu relaxarea “azi nu am avut chef”.

***

Oare care dintre ideile de mai sus te-a inspirat cel mai mult? Tu cum recapeți cheful de muncă pe căldură? Mereu aștept bune practici de la tine. Dacă sunt secrete, promit că nu le spun nimănui… până data viitoare.


Administrator

Leave a comment