Cum soliciți mărire de salariu

Știi cam câți oameni solicită mărirea salariului? Nu aș ști să-ți dau un răspuns pentru România, însă am ceva informații din SUA Aici, aproximativ 39% dintre angajați solicită o mărire. Te las pe tine să te exprimi dacă este mult sau puțin. De ce majoritatea nu solicită? Pentru că nu știu cum. Acesta este motivul pentru care astăzi vrem să-ți spunem cum să soliciți o mărire de salariu.

În general, există două categorii de companii. Cele care modifică anual salariul tuturor angajaților în funcție de buget și de performanța fiecăruia și cele care fac modificări aleatorii, fără reguli bine definite. Indiferent în care dintre cele două situații te afli, se aplică aceleași principii.

Dominant sunt 2 categorii de companii. Cele care modifica anual salariul tuturor angajaților funcție de buget și performanta fiecăruia și cele care modifica aleatoriu fără reguli bine definite. Indiferent in care dintre cele doua situații te afli se aplica același principii.

Cum te pregătești pentru a solicita mărire de salariu

Sintetizează performanțele personale.

Adică, identifică contribuțiile aduse companiei: proiecte de succes, depășirea obiectivelor, inovații, feedback-ul persoanelor cu care lucrezi (mai ales dacă sunt din afaceri externe companiei). Dacă nu ai niciunul dintre aceste elemente, atunci ar fi bine să măsori tu însuți. De exemplu: câte solicitări ai primit de la clienți și câte ai rezolvat..

Cercetează piața.

Caută informații despre salariile din industrie sau roluri similare. Poți afla fie căutând pe internet, fie mergând la interviuri, fie întrebând prietenii sau pe diferite grupuri din social media. Iată câteva si un link pe Monster unde poți verifica la nivelul unei tari, din păcate nu și la nivel de oraș unde și aici pot exista diferențe semnificative sau aici Glassdoor unde găsești și câteva orașe mari din Romania.

Creează-ți o listă cu argumentele

Ele conțin motivele concrete pentru care meriți o mărire. De exemplu, nivelul competențelor tale, noile acreditări obținute și modul în care acestea aduc valoare companiei. Dacă nu poți face dovada contribuției lor în companie, atunci nu este un argument. De exemplu, ai luat diploma de frizer, dar ești angajat ca bucătar – aceasta nu intră pe lista ta de argumente. De asemenea, nu include în lista ta de argumente: mărirea membrilor familiei tale, apariția unei boli cronice, orele suplimentare și nici responsabilitățile noi până nu faci dovada rezultatelor.

Stabilește concret ce vrei să ceri

Viitoarea valoare a salariului sau un procentaj de creștere. Un secret pe care ți-l lăsăm împrumutat din tehnicile de negociere este ca în mintea ta să nu ai o valoare sau interval fix. Stabilește-ți un interval. De exemplu, între 5% și 15%. Minimul este suma care îți va satisface minimal nevoile și nu te va determina să pleci într-o altă companie. Maximul alege-l să fie cât mai mare și, în același timp, realist. Poate 100% este o iluzie, însă 30% este la limita acceptabilului.

Pregătește alternative

Dacă nu poți obține suma dorită, ce alt beneficiu ar fi util pentru tine? Bonus, zile libere suplimentare, plata unui curs, discount la produsele companiei, mașină de serviciu etc.

Analizează situația financiară a companiei.

Dacă situația ei este dificilă, probabil că oricât de mult și-ar dori managerii, tot nu au buget pentru acest supliment. Poți aduna informații analizând datele publice disponibile pe site-ul Ministerului de Finanțe sau discutând la o cafea cu departamentul financiar sau de vânzări. Unele companii transmit periodic rezultatele financiare ale companiei, ceea ce îți face munca mai ușoară.

Alege persoana potrivită.

Identifică persoana responsabilă de bugetul departamentului din care faci parte. Este posibil ca managerul tău direct să nu aibă nicio abilitate în acest sens. Acest lucru se întâmplă în companiile foarte mari sau mici. Afla câteva detalii despre stilul de comunicare și decizie al persoanei respective. De exemplu, dacă are obiceiul să își consulte echipa înainte de a lua decizii majore.

Alege metoda solicitării.

Ai două variante de cele mai multe ori: pe email sau în cadrul unei discuții față în față. În general, recomandăm să alegi varianta față în față, pentru că îți va fi mai ușor să adaptezi discuția în funcție de răspunsul interlocutorului.

Alege momentul solicitării.

Iată câteva idei: după sau simultan cu evaluarea anuală, în perioada construirii bugetului pentru anul următor, când finalizezi cu bine un proiect important, când primești o ofertă de la o altă companie, când managerul este în toane bune sau când a trecut mai mult de un an de la ultima mărire salarială. Nu alege o zi aglomerată din lună sau săptămână și nici atunci când s-au anunțat limitări de cheltuieli.

Repetă discursul și răspunsurile la întrebările pe care estimezi că le vei primi în cadrul discuției.

Discuția pentru mărirea salariului

Începe prin a indica pe scurt contribuțiile aduse in companie. Prezenta rezultate concrete, date și cifre care susțin cererea exact așa cum te-ai pregătit. Da, poți crea și grafice, daca ai aceasta posibilitate.

  • Specifica vechimea și responsabilitățile tale in companie, pune accent pe fapte nu pe emoții;
  • O formulare care te ajuta „Aș dori să discut despre o posibilă ajustare a salariului meu, având în vedere contribuțiile mele și evoluția pieței.”
  • Nu întrerupe. Ascultă cu atenție răspunsurile și observațiile angajatorului, chiar dacă sunt diferite de așteptările tale.
  • Tonul și atitudinea: Fii respectos și profesionist. Stai drept și privești interlocutorul in timp ce discuți;
  • Îmbracă-te in conformitate cu salariul pe care îl meriți;
  • Evita următoarele:
    • nu te compara cu colegii
    • nu amenința cu demisia, sinucidere sau vătămare
    • nu te concentra doar pe nevoile tale
  • Evita sa-ți ceri scuze și cuvinte precum care indica indecizia (cred, poate, bănuiesc, merit)
  • Propuneri alternative: Ce să faci dacă mărirea de salariu nu este posibilă (ex.: beneficii suplimentare, noi oportunități de dezvoltare) ce ai pregătit deja de casa.
  • Reacționează constructiv Dacă răspunsul este negativ sau amânat, întreabă ce ar trebui să îmbunătățești pentru a fi luat în considerare în viitor.
  • Încheie recapitulând punctele și pașii stabiliți. Tine minte sa mulțumești și sa sărbătorești succesul.

Cum îți poți depăși emoțiile discuției pentru mărire salariala?

Cele mai frecvente emoții sunt: nervozitatea și timiditatea. Cum le combați? In primul rând fiind foarte bine pregătit. In al doilea rând folosește orice tehnici cunoști pentru a te simți bine in pielea ta echilibrat, nici leu și nici purice. Folosește aceste tehnici oricând in timpul discuției și înainte:

  • Respiră adânc: Fă câteva respirații adânci pentru a te calma. Am mai discutat despre subiect îți las aici un link pentru detalii
  • Vizualizează succesul: Imaginează-ți cum va decurge discuția și cum vei obține rezultatul dorit.
  • Asume-ți riscuri calculate: Nu te teme să-ți exprimi opiniile și să accepți prima ofertă care ti se pune pe masa.
  • Gândește pozitiv: Îmi cunosc competentele, realizările și capacitatea de a obține rezultate.

Evita:

  • Nu te justifica: Nu te concentra pe motivele pentru care meriți o mărire, ci pe rezultatele obținute.
  • Nu cerși. Ai încredere in punctele tale forte. Tu știi cel mai bine cat de bine pregătești ești.
  • Si nici nu este cazul sa plângi dacă managerul tău încearcă să te atace sau sa te învinuiască, Rămâi calm. Tine in buzunar un bănuț sau un elastic care te ajuta la detensionare.

După discuție

Urmărește respectarea angajamentelor atât din partea ta cat și din partea angajatorului. Este necesara daca nu ai primit un acord 100%, nu ai semnat actul adițional la contract sau alte aprobări sunt necesare. Pentru a evita disconfortul unei astfel de discuții cel mai bine ar fi sa stabilești încă din timpul discuției care sunt pașii următori și termene foarte clare pentru realizarea lor.


Cum scrii emailul prin care soliciți mărirea salariala?

Toate principiile deja discutate se aplica și la varianta scrisă. In plus fii atent la următoarele aspecte:

  • Fii concis, nu te întinde la povești;
  • Fii realist – nu-ți atribui ceva ce nu-ți aparține;
  • Începe prin a indica performantele;
  • Formulează cererea;
  • Lăsa loc de negociere;
  • La final mulțumește.

Ce să faci dacă angajatorul evită discuția sau refuza mărirea?

  • Pregătește-te și mai bine. Aduna noi argumente pe toate puncte de care mă discutat mai sus,
  • Pune întrebări despre politica de salarizare a companiei sau despre cum sunt evaluate performanțele angajaților. Atenție: nu fi arogant sau acuzator!
  • Trimite solicitarea pe email. Ai astfel o dovada scrisa. Da poate sa-ți ignore emailul, însă poate fi o dovada excelentă pentru rundele de negociere viitoare.
  • Vorbește cu următorul nivel ierarhic daca acesta exista.
  • Fii perseverent. Nu renunța după prima discuție. Continua sa reamintești des subiect: însă nu la fiecare buna dimineața.
  • Continua sa te dezvolți. Faptul că nu ai primit mărirea de salariu solicitata nu este un motiv pentru a oferi rezultate proaste companiei. Acest obicei este dăunător pentru imaginea ta și viitoarele tale șanse la mărire sau chiar angajare in alte companii.

***

Dacă o dată ai eșuat in negociere, nu abandona. La următoare negociere vei face mai puține greșeli.


Administrator

Leave a comment