Ai auzit până acum despre o mulțime de variante prin care în mod rațional să treci cu bine peste interviu. Astăzi afli cum să gestionezi emoțiile la interviul de angajare, în special stresul. Mai exact vei afla:
- Care sunt cele mai frecvente emoții pe care le poți avea?
- Cum le previi şi cum le gestionezi?
- Si o situație speciala, cum răspunzi la întrebări intenționat adresate astfel încât să ţi testeze nivelul de rezistență?
Este absolut normal să ai emoții la interviu. Am o statistică mai veche din 2013. 92% dintre americani au declarat că sunt stresați în timpul procesului de recrutare. Nu-ţi putem spune cât este în România sau cât este astăzi, însă ne-am mira să fie cu mult diferit.
Așa că în primul rând ar fi bine să știi că este normal să ai emoții, ba mai mult pot fi chiar de folos. Te surprinde această afirmație? Angajații nu își doresc roboţi lipsiți de trăire. Sunt meserii, precum cele de interacțiune directă cu clientul (vânzări, call centre, recepție etc) unde relaționarea umană este esențiala
Asculta sau citeste mai jos
Care sunt cele mai frecvente emoții pe care le poți avea
Petrece câteva secunde şi studiază-ţi comportamentul ce simţi, atât înainte cât şi în timpul interviului. Primul pas în calmare şi concentrare pe moment este exactă acest conștientizare.
Emoțiile pe care le poți observa:
- Stres – observi că: tremuri, transpiri, te bâlbâi;
- Agitație – observi că: îți schimbi greutatea de pe un picior pe altul, agiți diferite obiecte;
- Nervozitate – observi că: stai cu pumnii încleștați, strângi în mână obiecte, ești încruntat;
- Timiditate – observi că: îți arde fața, stai retras departe de ceilalți, răspunzi șovăielnici la întrebări, vorbești rar şi cu tonalitate foarte joasă abia auzită;
- Teama– observi că: nu poți vorbi, plângi, ai un nod în gat, îți ascunzi parțial corpul în spatele unui obiect de mobilier, stai ghebos;
- Extrem de relaxat – observi că: caști, te întinzi pe scaun, stai cu mâinile la ceafă sau în solduri.
Următorul pas este să accepți faptul că ai emoții. Este natural şi uman.
Iar al treilea pas este să aplici una din tacticele din capitolul următor.
Cum gestionezi emoțiile la interviul de angajare
- Te pregătești. Partea bună este că deja știi în mare parte ce ai de făcut pentru a preveni emoțiile. Tot ceea ce am discutat noi până acum este cel mai mare ajutor al tău ca să ai încredere în tine. Asta înseamnă PREGATIRE.
- Dormi bine înainte de ziua interviului.
- Ascultă o glumă sau privește un filmuleț amuzant cu câteva minute de a începe discuția.
- Ascultă muzică relaxantă şi un pic energizantă. Sau ascultă discursuri motivaționale.
- Poartă o discuție amicală cu un prieten înainte de a intra la interviu.
- Realizează câteva exerciții fizice simple sau o plimbare de 15 min în aer proaspăt, nu ca un leu în cușca de-alunul holului.
- Nu consuma cafea ci mai bine un ceai de tei sau mușețel.
- Spală-te pe mâini timp de 30 secunde alternând apă calda cu apă rece.
- Fă o mică pauză înainte de a răspunde la o întrebare, timp în care să respiri.
- Respiră conștient timp de 5 minute înainte sau în timpul discuției doar câteva secunde. Cum poți face asta: respiră adânc numără până la trei, ţine aerul numărând până la trei şi expiră numărând la fel până la trei. Dacă ai mai mult timp la dispoziție poți număra şi până la șase.
- Masează-ţi palmele. Mai exact apasă ușor pe zona dintre degetul mare și arătător pe fiecare mână.
- Controlează-ţi gândurile. Nu-ţi repeta în minte neîncetat „ce mă fac” „ce se întâmplă dacă”
- Adu-ţi aminte de cine ești tu, care sunt valorile, calitățile şi experiența ta. Ceea ce știi şi ești nu îți poate lua nimeni. Scrii toate aceste avantaje pe care le ai. Ești acolo ca şi tu să ii ajuți pe ei, nu doar ei pe tine oferindu-ţi un salariu. Tu ești soluția la problemele lor.
- Pune întrebări. Cel care întreabă deține controlul.
Tehnica Kotelnikov
Numără astfel:
- Cinci. Numește cinci lucruri pe care le vezi în jurul tău.
- Patru. Numește patru lucruri pe care le poți atinge.
- Trei. Numește trei lucruri pe care le poți auzi.
- Două. Observă două lucruri pe care le poți mirosi.
- Unu. Observă ceva ce poți gusta.
Cum răspunzi la întrebări intenționat stresante
Iți amintim de câteva dintre întrebările pe care noi le-am discutat deja:
- Spune-mi de o situație/ proiect unde nu ai reușit?
- Cum gestionezi persoanele toxice?
- Ce ar spune ceilalți despre tine?
- Ce faci când ai nevoie de ajutor?
- Cum te-ai descurcat cu mai multe proiecte în același timp? Sau dacă ai preluat ceva de la un coleg când deja ai suficiente?
- Ce faci dacă nu ești de acord cu managerul?
Câteva întrebări noi:
1. Cine te inspira şi de ce?
Alege persoane pe care le admiri care să fie relevante pentru calitățile umane solicitate la locul respectiv de muncă. Să zicem că ai alege un fotbalist de renume. Spune de ce îl admiri. Nu pentru că vrei să alergi la fel de bine ca el atât timp cât va fi necesar ca tu să stai 8 ore în faţa calculatorului. Poate îi admiri determinarea, în ciuda faptului că a provenit dintr-o familie simplă a reușit să-Şi atingă visul.
2. Mă poți învăța ceva?
Ar fi bine să ai inspirația momentului şi să alegi ceva din aria de interes a persoanei. Însă va conta mult mai mult capacitatea ta de a da explicații corecte, complete şi coerente în acest context stresant. Așa că alege ceva simplu ce cunoști foarte bine chiar dacă e banal, cum ar fi un avion de hârtie.
3.Cum ti se pare stresul? Cum reacționezi?
O întrebare directă, pe care ar fi bine să o însoțești cu exemple. Sunt două forme de stres unul care te determină la acțiune şi unul care te oprește. Așa că alege dovada din aria în care te-a împins să iei o decizie, să te implici într-un proiect etc.
4. Cum reacționezi la critici?
Cel mai greu de primit sunt criticile. Chiar şi feedbackul oricât de bine este el construit tot îți rânește imaginea pe care o ai tu despre tine. Ar fi bine să însoțești cu un exemplu. Ce ţi s-a spus, care au fost emoțiile pe care le-ai avut, cum ţi-ai menținut calmul, care sunt cuvintele pe care le-ai ales astfel încât să oferi un răspuns asertiv, şi care au fost consecințele acelei discuții.
5.Ce faci daca vezi un coleg furând?
O întrebare de moralitate care pare banală. Însă dacă muncești ani de zile şi colegul îți devine prieten apropiat alegerea nu mai devine așa de ușoara. Ce ai face? Nu ai dormi noaptea, ai alerga să anunți incidentul sau ai purta o discuție cu făptașul. Adu-ţi totuși aminte de valorile tale şi de consecințe dacă devii tăinuitor al faptei.
6.Ce faci daca un client te insulta?
Este inevitabil dacă lucrezi cu oamenii, pot fi nemulțumiți de serviciile companiei, de produse sau de orice altceva ii doare în viată personală. S-au trezit cu tine în faţă bun de luat la rost. Problema nu este cu tine ca om, însă nici nu poți lăsa clientul cu problema în plop. Nu spune că îi închizi telefonul. Ci ascultă-l, află ce-şi dorește, spune ce poți face, îndrumă-l. Oferă un exemplu concret chiar dacă nu a fost cu un client ci cu-n coleg.
7.De ce ai fost concediat
Desigur dacă a fost cazul. Nu da vina doar pe angajator, arată ce puteai tu face mai bine şi cum ai evoluat de la acel moment.
Ce facem data viitoare
Un pas extrem de important semnarea actelor de angajare. Poate ţi se par o formalitate banală însă poate aduce pentru tine consecințe pe care vei regreta că nu le-ai analizat mai bine de la început.
Acum pentru că știi Cum gestionezi emoțiile la interviul de angajare, te așteptăm să mai afli încă un pas.