De ce fugi sau amâni să te apuci de învățat? E greu și ia atât de mult timp, gândul zboară în altă parte, altele sunt mai atractive…. Astăzi avem pentru tine: Creativitatea este antidot pentru plictiseala învățării.
Partea frumoasă a creativității este că nu te pune să memorezi ci îți pune pe masă metode care încalcă căile învățării tradiționale.
Ca să putem ilustra avantajele și modul de lucru cu creativitatea îți las două provocări:
- Cât fac 25*48? Fără să folosești calculatorul.
- Ce faci cu un elefant roz?
De ce Creativitatea este antidot pentru plictiseala învățării (partea 1)
- Facilitează rezolvarea problemelor. Am pornit mai sus special cu două probleme ca să vezi cum folosești creativitatea în a le rezolva.
- Dezvoltă analiza. Ne iei pe bune ceea ce scriem aici sau treci prin filtrul minții tale dacă este adevărat sau nu ceea ce scriem. Poate te întrebi deja „oare de ce au pus pe masa aceste două probleme?”
- Te ajută să-ti asumi riscuri. Dacă ai cât de cât încredere în creativitatea ta, știi că nu ai cum să dai greș. Nu există răspunsuri corecte sau greșite atunci când ai idei, ci pur și simplu unele nu se pot aplica încă condițiile date.
- Creşte nivelul de încredere. Acum când știi că nu există eroare în creativitate așa-i că au început să curgă idei cu nemiluita la provocară de mai sus?
- Este suplimentul curiozității. Iți spuneam cu puțin timp în urmă cât de ușor este să te dezvolți doar fiind curios. Creativitatea este rezultatul curiozității. Dacă acum îți ofer și a treia provocare: „Cum merg marțienii” dacă ai fi avut curiozitatea la un moment dat să afli care este gravitația planetei Marte comparativ cu a Pământului atunci te simți în siguranță să emiți ipoteze „Marțienii zboară” „Marțienii nu există încă”
De ce Creativitatea este antidot pentru plictiseala învățării (partea 2)
- Creşte capacitatea de adaptare. Creativitatea îți aduce pe masă soluții în situații dificile. Ce s-ar întâmpla dacă as oferi și o miză „Primești un curs gratuit în valoare de maxim 2000 lei dacă îmi scrii un email cu 101 idei de rezolvare a problemelor de mai sus”
- Accepți opiniile. Dacă lansezi la tine în casă (prieteni și familie) aceste 2 probleme de sus, acceptând propunerile lor, îți vor fi necesare maxim 10 minute să obții cele 101 idei pentru a câștiga cursul gratuit.
- Colaborare. Deja te-am împins la provocare să ceri de la cei din jur alte idei.
- Aduce idei peste idei. De obicei te oprești la prima idee aplicabilă care îți vine în minte. Însă după un timp îți dai seama „dacă făceam altfel… noua idee… era mai bine.
Cum poți folosi creativitatea în învățare
1. Poveștile
Adu-ți aminte de poveștile copilăriei. Dacaă te întreb „Cum arată un zmeu?” și te întreb din nou „Ce faci c-un elefant roz” așa-i că ai o idee noua? Acum mută-te la „lecția ta” dacă ar fi o poveste care ar fi aceasta?
2. Comparațiile
N-am vorbit încă de prima întrebare 125*48, care nu pre deloc creativă. De exemplu ai compara cât de mare diferența din înmulțirea pe care o ai de făcut și cea pe care o ai rapid în minte. De exemplu reduci la ceva simplu 100*10. Stii deja că este 1000 doar că ai nevoie de ceva de 4 ori mai mare adică 4000. Apoi știi că 25*4=100*10=1000 iată deja poți intui că rezultatul este mai mare de 5000.
3. Experimentele
Provocarea de a întreba un alt om care se află lângă tine este un experiment. Unul realist. Acum caută un animal, ţi-ar fi mai ușor dacă ai unul prin casă. Dacă nu ai scoate capul pe fereastră sunt șanse mari să dai de o cioară sau porumbel. Aruncă-i întrebarea. Cum reacționează?
4. Brainstorming
Este un popcorn de idei. Sar necontrolate de nimeni. Această metodă este emblema creativității, fiind utilizată în orice domeniu. Are o singură să nu critici. O poți aplica în orice context profesional, indiferent de numărul de persoane și indiferent de vârsta acestora.
5. Desenele
Adeseori creativitatea este asociată doar artei. Insă desenul este cel mai la îndemână. Desenezi la matematică începând cu metoda grafică de rezolvarea a problemelor. Desenezi la istorie eroii, în geografie munții. Dacă vrei să explici ceva iei un creion în mână și te apuci de … desenat desigur.
6. Muzica și dans
Sunetul și mișcarea au apărut înaintea desenului ca forme de comunicarea. Astăzi rămân expresii ale emoțiilor pe care le trăiești și le împărtășești. Ele sunt motivul pentru care admiri vedetele; au capacitatea creativa de a-ti transmite sentimente. Iar tu ce faci când vrei să impresionezi? Spui un banc, faci o piruetă, oferi un elefant roz, faci o piruetă sau 125 de trandafiri fiecare cu cate 48 de petale? Iată că ai învățat niște trucuri de influențare.
7. Folosește culori, texturi, obiecte neconvenționale
Când ai rămas fără idei caută frunze, pietre, beţe, materiale, caută cuvinte aleatorii, caută orice te înconjură. Adu-ţi aminte din trecut și scrie tot ce-ţi trece prin minte. Așa-i că învățarea nu v-a fi plictisitoare?
8. Improvizațiile
Ai avut la şcoală teste în care ai început să torni cuvinte care să umple foaia în speranța că de plictiseala profesorul nu v-a citi complet și v-a aprecia numărul de pagini scrise? L-ai impresionat? Măcar un pic poate că da.
Tot improvizație ar fi dacă la întrebarea 125*48 ai răspunde cu prima cifra măricică care îți vine în minte. Si se termină în zero căci știi deja orice înmulțire a lui 5 cu un număr par generează un număr cu cifra zero la final. Poate aveai șanse mari să spui 5000, 7000 sau chiar 6000 răspunsul corect.
9. Creează ipoteze
Care sunt motivele pentru care ţi-am dat cele două provocări una realistă și una umanistă? Care sunt motivele pentru care profesorul ţi-a dat nota 7? Care sunt motivele pentru care managerul tău nu ţi-a mărit salariu? Pornești de la ipoteze. Afli cauzele. Verifici și analizezi ca mai apoi să ai o soluție astfel încât să poți evolua.
10. Ascultă (sau oferă spre ascultare) opinii contradictorii
Dacă cauți doar ce poți face cu elefanți roz nu ai cum să îți vei da seama cum iubești un crocodil albastru. Imaginația este limitată le aceea ce consulți în mod repetat. Opiniile contrare te ajută să înțelegi realitatea.
Dacă ești obișnuit să faci calcule cu calculatorul. Nici prin minte nu ţi-a trecut că este suficient de ușor să faci calculul și în minte la 125*48
11. Asociază domenii și metode
Dacă ești o persoană umanistă atunci poate te-ai gândi la o pagină de foaie matematică cu 125 de rânduri și 48 de coloane. Ti-ar fi mai simplu poate să numeri căsuțele astfel formate decât să faci o înmulțire. Prin creativitate tot ceea ce știi poți transfera intr-un domeniu pe care nu-l știi.
12. Emoțiile
Sunt cele care te împing la treabă, dacă ai fi trist ai căuta bucuria. Dacă ai fi vesel ai vrea să împărtășești. Dacă ai reușit să generezi 101 idei în 10 minute te vei simți extraordinar. Lasă indiferenta, lasă nemulțumirea și fă ceva.
13. Privește din diferite perspective
48=12*4 iar 125=25*5 atunci calculul li poți face prim:
Știi că 4*25=100, doar că ai 12 ca ei =1200. Ai scăpat de 25 și mai ai un 5. Unde 5*12 știi că este 60 la care mai pui doua zerouri de la 1200. Tu cum ai făcut calculul?
Un elefant roz poate fi o deviație genetică, poate fi de jucărie, poate fi un vis. Il poți iubi, îl poți îngriji, îl poți vinde, îl poți folosi să-ti faci reclamă, îl poți calări… Sau ia-i pune aripi să zbori în lumea lui Peter Pan.
14. Ieși afară
Când ai rămas fără idei ieși afară. Primblarea, natura chiar pentru doar câteva minute îți stimulează creativitatea. Aici poți descoperi un elefant roz pe pijamale puse la uscat.
Cum funcționează creativitatea
Ca în orice domeniu specialiștii au opinii diferite . Iată cele mai importante 4 etape pe care ia nevoie să le parcurgi indiferent care dintre metodele de mai sus o folosești:
- Pregătire – te pregătești să dai un răspuns la cele două provocări. Oare chiar cerem un calcul sau altceva? Ce ai putea spune și ne-ar uimi? Incubare – în minte trenează nevoia de răspunzi ore, zile sau poate chiar ani. Timp în care cauți, testezi și exersezi… Iluminare … până când într-o zi „te lovește mărul” și ai înțeles că „marțianul este un elefant care se târăște lăsând 48 de urme roz şi trăiește 125 de ani. Verificare … acum te întrebi dacă poți aplica în realitate ideea și mai exact în ce formă. Să fie ieftin și facil de utilizat.
Cum măsori creativitatea
Ar putea să-ţi treacă prin minte „Eu nu sunt creativ”. Creativitatea nu înseamnă doar ceva nemaiauzit sau nemaiîntâlnit, o poți măsura în 4 variante:
- In volum: câte idei poți genera într-o unitate de timp; de exemplu în 10 minute sau 1 zi;
- In calitate: cât de aplicabile sunt ideile generate;
- In diversitate: cât de diferite sunt ideile generate între ele?
- In originalitate: cât de diferită este ideea de tot ceea ce este cunoscut deja;
Creativitatea de zi cu zi (cei 4 C ai creativității):
Creativitatea nu aparține doar oamenilor de știință sau artiștilor, de ea te lovești în fiecare zi. Iată ce ne spun James C. Kaufman și Ronald A. Beghetto
- Mini-C aici sunt pasiunile, hobbyurile care vin și pleacă sau mici improvizații ale zilei că să ti rezolve problemele
- Micul–C aici este creativitatea de zi cu zi, ofolosești pentru a învață astfel incat la un moment dat să ajungi la Pro-c. Tot aici sunt hobbyurile de lunga durată.
- Pro-C aici sunt cei care folosesc creativitatea în mediul profesional, necesită pasiune și dedicare continuă.
- Marele–C aici sunt geniile.
Aşa că ai cel puțin 3 niveluri care îți aparțin pe deplin.
***
Încurajează ideile nu le critica. Orice idee îți trece prin minte este bună.
Scrie ideile și revin-o către ele oricând ești în pană.
Bucuria învățării vine din infinita imaginație.
Creativitatea este antidot pentru plictiseala învățării. Ba mai mult unicul antidot, indiferent dacă îl iei tu cel care înveți sau tu cel care predai.