Ai parcurs un drum lung de la identificarea vocației, cv, interviu, semnarea contractului. Astăzi a venit momentul să discutam despre Ce să faci şi ce să nu în prima zi de angajat într-o noua companie.
Prima zi este considerata a fi cea mai grea zi pentru ca doar 12% dintre noi au parte de o primire organizata şi plăcută. Asta înseamnă că în 88 % din situații depinde de tine să o faci minunată. Nu-ți fie teama că ești judecat şi privit de toți. Este normal, tu ești unul, ei sunt mulți. Tu ești nou, restul e banal
Începe prin a te pregăti
Cu 2-5 zile înainte de prima ta zi de lucru confirmă încă o dată cu noul tău manager sau cu persoana de contactat de la HR următoarele:
- Locația la care te prezinți, mai ales dacă are mai multe puncte de lucru, lucrezi pe șantier sau la locația clientului;
- Ora la care ar trebui să fii prezent;
- Ce documente să ai cu tine, cum ar fi buletin, diplome etc, tip haine; Care sunt persoanele care va fi necesar să le contactezi.
Noii tăi colegi vor fi curioși, pregătește-te să răspunzi la întrebări banale precum:
- De unde vii? Unde ai lucrat înainte şi ce experiență ai?
- Ce faci în afară de muncă? Care sunt pasiunile tale?
- Câte ceva despre familie? Cum ajungi la birou?
- De ce ai ales să vii în acea companie?
- Care este funcția ta, rolul tău? Ce îți propui să faci?
Mai verifică încă o dată:
- Ținuta pe care o vei purta. Asigură-te că e în conformitate cu specificul companiei şi activității tale.
- Cum ajungi la locație şi cât durează. Poate deja poți afla despre alți colegi care vin aceeași zonă cu tine şi poți parcurge drumul împreună cu aceștia.
- Datele de contact ale persoanei care urmează să te primească.
De asemeni:
- Intră în contact cu viitorii tăi colegi conectând-te cu aceștia non-formal prin canalele de social media.
- Dormi bine înainte. Așa vei arată mai bine, vei ajunge la timp şi vei fi mai atent la ce se întâmplă în jurul tău.
- Pregătește-te să afli multe lucruri noi şi să te adaptezi la noi situații.
- Dacă știi deja că sunt noțiuni care îți lipsesc, începe să studiezi singur. De exemplu știi că acea companie va lucra cu un alt soft de proiectare sau de contabilitate sau de Project management decât ești tu obișnuit. Caută trucuri despre el chiar dacă nu ai efectiv aplicația.
- Gândește-te care este acel lucru unic pentru care oamenii te vor ţine minte? Ce le vei spune sau ce vei face?
Ce să faci şi ce să nu în prima zi de angajat într-o noua companie.
Ce să faci
Relaționare:
- Ajungi la timp la locație, recomandat chiar cu 5-15min mai devreme;
- Fii vesel. Zâmbește. Emană entuziasm. Nimănui nu-i plac sictiriții sau plângăcioșii.
- Cunoaște spațiul de lucru. Fie un coleg îți va face un tur, fie explorează singur şi descoperă unde sunt: bucătăria, toaleta, departament IT şi HR, spațiul de fumat sau de relaxare dacă exista.
- Află cum poți intra în posesia echipamentului de lucru: telefon, calculator, uniforma, echipament protecție etc.
- Cunoaște membrii echipei şi vecinii de birou. Chiar dacă cineva nu te prezintă, ia-ți curajul şi fă tu acest pas. Memorează cât mai multe nume şi chipuri. Iată un truc util: repetă-i numele cu voce tare de mai multe ori: „Mă bucur să te cunosc Georgiana. Mulțumesc Georgiana pentru calda primire” Asociază-i numele cu o altă persoana pe care o cunoști şi se aseamănă sau cu o caracteristică unică. Cum ar fi „Ana cea roșcată”.
- Află detalii despre colegi, cu ce se ocupă, care le sunt hobby-urile ce-i deranjează, de cât timp lucrează acolo;
- Dacă colegii sau managerul tău te invită la masă, nu ezita să mergi. Este o excelentă ocazie să îi cunoști mai bine.
Cunoaștere
- Chiar dacă ești nou, totuși dacă observi pe cineva chinuindu-se cu o problemă, întreabă dacă poți ajuta.
- Fii organizat. Poate vei primi tot felul de documente pe care să le citești. Găsește-le locul potrivit în spațiu sau pe calculator.
- Notează-ți cât mai mult din informațiile pe care le primești mai târziu vei avea nevoie de ele. Folosește fie o agendă, un carnețel sau o aplicație de notițe pe telefon/calculator. Citește cu atenție documentele primite. Nu amâna căci e probabil ca mai târziu să nu mai găsești timpul necesar.
- Tine telefonul personal pe un nivel de ton mai scăzut.
- Ascultă mai mult şi vorbește mai puțin. Fură meserie, chiar dacă vei avea pe cineva dedicat, acesta nu are cum să îți transmită tot ceea ce știe şi să-ți povestească despre toate situațiile cu care te poți confrunta. Fii atent la ce se întâmplă în jurul tău şi împrumută de la ei informații, comportamente etc
- Planifică întâlniri cu persoanele cu care vei lucra din aceeași echipa, din alte departamente sau cu parteneri externi
Prima discuție cu managerul tău
Ar fi bine ca din prima zi să te poți bucura de o discuție cu managerul tău. Dacă nu, atunci măcar programeaz-o. Iată câteva subiecte şi întrebări pe care să le abordezi:
- Care este organigrama companiei? Care sunt obiectivele pentru perioada de probă? Aceasta îți va da o direcție clară asupra lucrurilor pe care le ai de făcut şi cum să reușești să treci cu succes această perioadă.
- Care sunt obiectivele după perioada de probă? Privește cu încredere înainte şi pregătește.
- Care este modalitatea în care poți contacta managerul şi când poți apela la el? Este forma prin care înțelegi care este nivelul tău de independenţă dar şi cât de mult este dispus acesta să te ajute.
- Continuă prin a afla dacă poți avea întâlniri periodice cu acesta. Poate la început o dată pe săptămâna, apoi o dată pe lună.
- Care este persoana care îți va explica ce ai de făcut? Poate știi deja, poate va fi chiar managerul, însă de multe ori nici măcar nu le-a trecut prin minte că cineva ar trebui să-ți arate cum merg lucrurile pe acolo.
- Care sunt proiectele în curs? Acum fiind angajat ai dreptul să cunoști în detaliu obiectivele şi activitățile echipei, chiar dacă cum la început nu ești implicat.
- Care sunt obiceiurile echipei? De exemplu: ședința de echipă în fiecare dimineața ăla ora 9, strângem bani pentru aniversarea unui coleg etc.
Ce să nu faci
- Nu intra în spaţii care necesită echipament special şi tu nu îl ai încă;
- Nu pleca mai devreme pentru că nu ai ce să faci şi nimeni nu are timp de tine să-ți arate. Întreabă înainte dacă poți pleca.
- Nu-ți fie teamă să soliciți ajutorul. De exemplu „Îmi pare rău, am uitat cum o cheamă pe doamna în rochie albastră”
- Nu fi disperat să-ți faci prieteni din prima clipă, vorbind non-stop vrute şi nevrute printre care şi aspecte foarte personale.
- Nu te arunca să spui „știu” „si asta știu” Ai răbdare şi ascultă s-ar putea să dai de tot felul de particularități;
- Nu compara cu fostul loc de muncă, cel puțin nu cu voce tare, indiferent dacă este mai bine sau mai rău. Apreciază sincer dacă este cazul „Vă mulțumesc foarte mult pentru calda primire”
- Nu critica şi nu te plânge, ci află mai întâi detalii despre problemă şi apoi află cum poți propune idei de îmbunătățire care se implementează;
- Nu cere mărire de salariu din prima zi. De exemplu amintind din nou şi din nou că ţi s-a promis: dacă faci treabă bună vei primi bonus, primă etc.
De final
Ne-am bucura să ne povestești cu bune şi rele cum a fost pentru tine prima ta zi de lucru. Noi dupa „Ce să faci şi ce să nu în prima zi de angaja” revenim prin a te ajuta să treci cu bine peste perioada de probă.