Autoevaluare pentru dezvoltare profesională

Când ai aplicat pentru primul loc de munca la ce te-ai gândit? Probabil te-ai întrebat ce ți-ar place să faci, ce știi să faci și ce poți efectiv să faci, și mai puțin probabil pur și simplu ai deschis un oarecare site de job-uri și ai aplicat la primul post care era afișat pe pagina. Aceasta este prima etapă, autoevaluare pentru dezvoltare profesională.

Pentru că uneori este mai simplu să asculți decât să citești, am inițiat pentru tine o discuție cu doi dintre trainerii noștri Mihaela Gologan și Georgiana Soca, traineri și antreprenori care au trecut și prin etapa de angajat.

Ce vei descoperi ascultând?

Desigur cum poți să te autoevaluezi obiectiv pe două direcții ce știi și ce poți, apoi cum le poți dovedi.

  • Ce știi – este informația pe care o cumulez prin școală, cursuri, cărți și alte surse de transmitere a informației. Sunt cele pe care te bazezi cel mai mult în dezvoltarea ta. În acest podcast (ep. 1) descoperi metode prin care să-ți evaluezi cunoștințele.
  • Ce pot – este ceea ce practic poți să faci. Iți oferă conștientizarea că nu tot ceea ce știi poți și face practic. În acest podcast (ep. 2) descoperi metode prin care să practici ceea ce știi.
  • Cum dovedesc ceea ce știu și pot – pentru tine la finalul etapei de autoevaluare va fi clar, însă pentru o persoana care îți citește doar cv-ul sau vorbește cu tine pentru câteva minute nu este atât de ușor să te creadă pe cuvânt. În acest podcast (ep. 3) descoperi metode prin care poți demonstra ce știi și poți, aducând în plus puterea încrederii și atitudinii.
Cum te va ajuta autoevaluarea pentru dezvoltare profesională?

Vei trece prin cele 4 etape:

  • Incompetența inconștientă (Intuiție greșită) Nu înțelegi sau nu știi cum să faci ceva și nu recunoști neapărat acest deficit. Ai nevoie să-ți recunoști propria incompetență înainte de a trece la stadiul următor. Durata de timp pe care o petreci în această etapă depinde de forța imboldului de a te dezvolta.
  • Incompetența conștientă (Analiză greșită) Dacă nu înțelegi sau nu știi cum să faci ceva,  recunoaște acest deficit. Comiterea de greșeli poate fi parte integrantă a procesului de dezvoltare.
  • Competența conștientă (Analiză corectă) Înțelegi sau știi cum să faci. Cu toate acestea, poți da dovadă a acestei aptitudini sau cunoștințe doar cu un efort de concentrare.
  • Competența inconștientă (Intuiție Corectă) Ai exersat practic atât de mult o abilitate încât ți-a devenit un reflex și o poți realiza cu ușurință. Ca urmare, aptitudinea poți să o exerciți în timp ce execuți și alte sarcini. Ești capabil să-i înveți pe alții.
cele 4 stagii de creste in competenta

***

Pentru că întrebările tale pot fi numeroase, lansăm o sesiune deschisă live pentru a răspunde la întrebările tale legate de autoevaluare pentru dezvoltare profesională astfel încât să te poți evalua obiectiv și rapid. Știm că este sezonul vacanțelor însă e mai simplu să-ti clătești gândurile cu o informație clară decât să bâjbâi “oare ce fac mai departe” și să te bucuri de vacanță. Suntem alături de tine și te încurajăm să ne contactezi mihaela@lunif.com

Administrator

Leave a comment