exercitii echilibru in viata
Exerciții pentru echilibrul viață personală-profesională (partea 3)

Ai trecut deja prin doua seturi fiecare a cate 7 exerciții pentru echilibru în viață. A început o nouă săptămâna așa că hai să afli Exerciții pentru echilibrul viață personală-profesională (partea 3)

Un studiu proaspăt din 2024 spune ca 64% din englezi consideră că sunt dependenți de muncă (workaholics) pe când această situație se manifestă doar la 8,3% dintre norvegieni.  Din păcate cei 60% din cei dependenți de muncă devin depresivi și 33% au probleme de somn. Rezultatele nu sunt deloc favorabile muncii extenuante.

Componentele echilibrului

Îți povesteam de Roata vieții cu cele 8 arii da analiza a nivelului tău de echilibru, dacă ţi se par prea multe și greu de urmărit, îți las o varianta mai simplă cu doar 3 componente:

 • Ai grijă de tine: hrana, somn, mișcare, relaxare, vacanta, cosmetică, educație, sănătate;
 • Te bucuri de cei de lângă tine: familie, prieteni, colegi;
 • Si un pic de muncă pentru împlinire și supraviețuire.

Exerciții pentru echilibrul viață personală-profesională (partea 3)

1. Ascultă muzică

Muzica nu este pentru toți și nu este pentru oricine. Exact aceeași melodie pentru o persoană poate fi sursă de inspirație, pentru altul cauza nervilor, dureri de cap, veselie, unul doarme altul are insomnii.

Pași exercițiu:

Știi deja dacă muzica în general îți distrează atenția sau te ajută să te concentrezi? Dacă nu știi testează. Pune muzica când ai de lucrat, învățat sau când vrei să dormi. Termini mai repede sau simți cum sursa greșelilor este sunetul perturbator?

Pasul următor este să folosești muzica în trei momente diferite ale zilei (exceptând petrecerile):

 • Dimineața când te trezești alege o melodie vioaie. Apelează la aceste sunete vesele și pe parcursul zilei ori de câte ori somnul pare să vina pe la gene.
 • Când lucrezi sau înveți alege muzica fără versuri;
 • Seara înainte de somn unii preferă sunetele naturii (izvor, ploaie, păsări) alții jazz sau muzică clasică.

Durată/ frecvență: oricând lucruri nu merg în direcția pe care ţi-o dorești.

Cui îi este recomandat: dacă muzica este stimulent pentru tine.

2. Plimbă-te la prânz

In primul rând nu sări peste pauza de prânz. Chiar dacă nu-ţi este foame tot ar fi bine să te bucuri de un moment de relaxare. Pauza este cea care îți aduce:

 • Creativitate;
 • Relaționare cu oamenii de lângă tine;
 • Relaxează ochii și trupul;
 • Reduce nivelul de stres ;
 • Bună dispoziție,
 • Eficienţă și calitate muncii de după pauză.

Pași exercițiu: După masa propriu-zisă, rezervă 5-10 minute pentru o plimbare scurtă. Unde te poți plimba? In jurul clădirii, pe holuri, în curte iar dacă ești norocosul să lucrezi lângă un parc atunci e minunat. Nu contează viteza și nici numărul de pași. Bucură-te de moment.

Atenție! Mișcă-te, nu doar înlocui scaunul din birou cu o bancă la soare. Excepție: ai stat deja doar în picioare întreaga dimineață.

Atenție! Accidentele pot apărea oricând. Respectă regulile!

Excepție: sunt câteva meserii unde pauza de masă nu este posibilă sau amânată; de exemplu un medic care se află într-o intervenție chirurgicală, un pompier care stinge un incendiu, șoferii de camion care nu poate opri oriunde, muncitorii de pe o linie de producție.

Durată/ frecvență: de fiecare dată când îți este greu să te trezești dimineața și să te apuci de treabă.

Cui îi este recomandat: încă nu am întâlnit persoană sau meseria căruia nu iar prinde bine o pauză, poate știi tu?

3. Lucrează de acasă

Unii fug de munca de acasă, alții fug de munca de la birou. Cei care aleg munca de acasă sunt cei care ar petrece mult prea mult timp pe drum, sunt introvertiți, au mai multă liniște și eficienţă sau preferă să supravegheze cu un ochi prichindeii familie.

In prezent sunt din ce în ce mai multe meserii care se pot face de acasă. Majoritatea se gândesc la MLM însă orice activitate de birou și unde nu interacționezi cu clientul faţă în faţă se pot realiza de la distanță. Iată câteva exemple: IT, proiectant, call centre, contabil, marketing, traducător, prelucrare date, vânzător etc

Pași exercițiu:

 • Pentru a putea beneficia de lucrul de acasă fii responsabil faţă de muncă.
 • Câștigă încrederea managerului tău;
 • Obține angajamentul familiei;
 • Stabilește spațiul din casă dedicat muncii;
 • Păstrează exact aceleași obiceiuri ca la birou: pauze, liniște, comunică cu colegii, planificarea; Ajustează ce nu funcționează.

Durată/ frecvență:respectă cele 8 ore de lucru în fiecare zi.

Cui îi este recomandat: ești o persoană care are capacitatea de a se organiza și a respecta planificarea. Nu ai nevoie de ghidare la fiecare pas.

4. Fii voluntar

Care sunt primele activități de voluntariat care îți trec prin minte? Poate plantat copaci, strângere de fonduri, organizare de evenimente, asistenţa persoanelor aflate în dificultate.

Te întrebi cum un astfel de lucru te pot ajuta să-ti menții echilibru când ele îți mănâncă din timp? Pe deoparte sunt activități care fac deliciul vieții, îți aduc experiență și împlinire. Apo, nu toate mănâncă timp, ci unele îți dau timp.

Pași exercițiu:

 • Știi de bicicleta care generează electricitate? Faci mișcare și îți încarci bateria la telefon.
 • Ai vecinii mai învârsta sau prea ocupați de cățelul familiei. Ia-l cu tine la plimbare, mai ales dacă alergi. Te va aștepta cu multă nerăbdare zilnic și îți va fi greu să renunți la acest obicei sănătos.
 • Multe ONG-uri duc lipsă de specialiști IT și de marketing. Învață unul aceste două domenii fiind voluntar.

Durată/ frecvență: minim o dată pe an.

Cui îi este recomandat: celor egoiști ca să-şi deschidă inima, celor altruiști ca să-şi cultive pasiunea, ţie pentru a crea societatea pe care o dorești.

5. Verifica alternativele

Ai auzit afirmația „Nu (se) pot altfel” Ea îți blochează orice îndoială că totuși se poate și altfel.

Pași exercițiu:

De exemplu „Nu poți să lucrezi de acasă. Pentru că: nu ai laptop, nu este în politica companiei, clientul nu vine la tine acasă, nu poți produce acasă, nu ai uneltele sau spațiul necesar”

Întreabă-te „Dacă aş avea toți banii din lume, ce aş putea face… ca să lucrez de acasă” sau „Dacă aş avea tot timpul din lume, dacă nu aş avea nici o grijă, dacă aş avea tot ce-mi trebuie…”

Răspunde-ţi la întrebare: „Aş alege un alt loc de muncă” „Aş crea propriul meu atelier” „Aş merge chiar eu la client” „Aş programa clienții” etc.

Durată/ frecvență: de fiecare dată când îți este greu să te trezești dimineața și să te apuci de treabă.

Cui îi este recomandat: ori de câte ori te afli într-un blocaj sau suspectezi ca ești manipulat.

6. Folosește un checklist

O metoda banală, care foarte probabil ţi-a trecut prin minte și poate ai folosit-o. Iți las aici câteva trucuri pentru a le creşte eficienţta.

Checklist-ul este o listă de idei, de sarcini, de cumpărături etc. ce are special este faptul că poți bifa activitățile realizate astfel încât vizual să vezi ce ţi-a mai rămas de făcut.

Pași exercițiu:

 • Alege instrumentele pentru a crea lista: foi, post-it, agenda, un format digital;
 • Pentru o vizualizare rapidă folosește culori diferite de foi funcție de urgenţă sau funcție de aria de activitate.
 • Dacă culorile nu-ţi sunt la îndemâna fie folosește liste separate (treburi personale vs. sarcini la locul de muncă) fie capete diferite ale agendei, fie două agende.
 • Marchează activitățile realizate.
 • Înnoiește în permanenta lista. Aruncă la coş foile finalizate.

Atenție! Nu petrece mai mult timp pe listă decât a face sarcină în sine.

Durată/ frecvență: când memoria te lasă și ai prea multe de făcut.

Cui îi este recomandat:ai mai mult de un singur de făcut într-o zi.

7. Păstrează un jurnal

Jurnalul este asociat gândurilor intime pe care nu vrei să le împărtășești cu nimeni însă simți nevoia să le externalizări. Pe lângă acest rol, jurnalul te poate ajuta pentru oricare din exercițiile de mai jos.

Pași exercițiu:

Notează în jurnal:

 • care este nivelul de eficiență funcție de muzica pe care o asculți;
 • care sunt orele când te pot concentra cel mai ușor;
 • ideile ca să poți lucra de acasă;
 • lista de sarcini;
 • scrie ce ai observat în plimbările tale;
 • scrie câți pași ai mers pe jos în pauză;
 • scrie cum te simți la finalul zilei.

Durata/ frecventa: zilnic timp de 5-15 min, nu te panica dacă ai scăpat o zi.

Cui îi este recomandat: este pentru tine dacă scrisul te ajută la organizare

De final

Te rog comentariu cu exercițiul pe care l-ai aplicat și a funcționat sau nu pentru tine astfel încât să te ajut în următorii pași.

Te invit de asemeni la programul gratuit complet pentru a obține Echilibru in viata astfel incat să-ți atingi obiectivele.

Ghici ce urmează după Exerciții pentru echilibrul viață personală-profesională (partea 3), desigur partea a patra pentru o nouă săptămână.


Administrator

Leave a comment