7 povești pentru echilibru în viață

Relaționarea cu prietenii și familia, implicit iubirea, este una dintre cele 3 componente ale triunghiului echilibrului. Astăzi într-o lună dedicată iubirii, descoperă mai jos 7 povești pentru echilibru în viață axate pe acest sentiment.

Vom aborda iubirea și echilibrul privind din două perspective: iubirea faţă de o altă persoană și pasiunea pentru ceea ce faci. Ai parte astfel de 7 povești care schimbă vieți și te împing spre tu, cel de mâine astfel încât să rezolvi dilema: iubire sau profesie.

Noile cupluri simt adeseori nevoia de a petrece mult timp împreună, legată adeseori de farmecul necunoscutului care încet-încet se dezvăluie.

Absenţa unei persoane iubite și obiectivul de a cunoaște pe cineva potrivit, de asemeni mănâncă timp. Ai fi dispus ca întreaga ta viață să nu dai curs nici unei acțiuni de acest tip doar pentru că ai altceva mai important de făcut? Poate o dată, de două ori, de zece ori… însă la un moment dat va primi un loc prioritar.

Iubirea și pasiunea pot fi un obstacol în viață?

Nu poți vorbi de echilibru dacă acesta arie din viață lipsește, însă poate deveni un obstacol dacă:

  • Partenerul/ familia te sună sau îți scrie frecvent, deși ești concentrat pe o activitate profesională. Persoana respectivă știe, totuși insistă și chiar se supară dacă nu răspunzi. Conversațiile nu sunt de până în 5 minute ci de ordinul zecilor de minute. Colegii, managerul și chiar clienții încep să se uite ciudat la tine.
  • Închei o relație, indiferent dacă este sau nu la inițiativa ta, îți aduce cel puțin temporar alte priorități. Fie gândul îți stă necontenit la persoana care nu mai e lângă tine, cu ce ai greșit, ce ai fi putut face mai bine sau ce poți face pentru o recâștiga. Fie preocupările și grijile noilor responsabilități sunt pentru tine prioritare.
  • Adeseori partenerul/ familia stabilește, poate chiar impune, ce să faci cu timpul tău liber. Pasiunile sale sunt mai importante și tu îl (o) ajuți sau îl (o) însoțești mereu. Ii oferi atât de mult timp, încât nu mai apuci să ai grijă de tine.
  • Nu ești ascultat, indiferent de abordarea pe care ai test-o, îți ignoră opinia, te ignoră complet când vorbești sau deviază de la subiect. Comunicarea nu este participativa ci răspunde doar de dragul de a termina repede și a fi lăsat(a) în pace.
  • Nu participă și nu se implică în rezolvare problemelor zilnice. Tu faci toate treburile casnice, tu te îngrijești de copii cu tot ce presupune, tu te ocupi să rezolvi dacă ceva se strica în casă.
  • Iubirea/ Pasiunea devine o obsesie pentru tine, ești dependent de ea. Nu poți să faci nimic altceva. Gândul îți stă doar acolo. Aici includ și situațiile când îți place atât de mult ceva încât devii dependent.

7 povești pentru echilibru în viață

Când obții echilibru simți mai multă iubire. Hai citește sau ascultă cele 7 povești și vezi ce poți aplica la tine.

Prăjitura inteligentă

Pe vremurile când șoimii patriei primeau valorile „glorioasei națiuni”, adică aveam și eu vreo 5-6 anișori am vizitat împreună cu grupa mare de la grădinița fabrica de lapte.

Nu-mi aduc aminte muncitorii sau poarta fabricii, nici măcar dacă era liniște sau gălăgie. Parcă prin vis văd câteva sticle pe o bandă, însă imaginea devine clară la ieșire. Coboram scările după un hol îngust când dau de o doamnă întinzând-mi o prăjitura. Oricărui copil îi scânteie ochii când primește un cadou și mai ales o prăjitură, dar mai ales pe atunci când toate erau raționalizate.

O încântare prăjitura. Nu mai mâncasem așa ceva și ani de zile am încercat să rețin forma, gustul, textura în speranța că o voi regăsi. Prăjitura cu zahar ars și cremșnitul îmi aduceau aminte de ea, dar nu, nu era ea. Până într-o zi când am găsit-o strălucind aurie pe farfurie în birou.

Era ziua unei colege care știa rețeta. Așa am redescoperit prăjitura inteligentă: amesteci totul, dar obții 3 starturi.

Poate te întrebi care este legătura dintre o prăjitură și echilibrul? Iată secretul: Atunci când te îndrăgostești de o idee, îți stabilești un obiectiv și toate simțurile îți rămân active asemeni unui radar. El caută neîncetat un semnal oricât de slab care să indice „pe aici este calea, aici este soluția”

Pornește radarul pentru echilibru și soluțiile vor apărea.


Schema logică

Cum ai aflat deja din povestea anterioară nu m-am născut cu telefonul în mână. Însă am avut marele avantaj să fiu a doua generație din oraș care a studiat informatică încă din gimnaziu. Una dominant pe hârtie, căci calculatoarele erau semi-funcționale, donație din vestul Europei.

Prima lecție, numerele 0 și 1, înșiruiri infinite și fără sens, până când pe hârtie s-au așezat forme cu sens: oval, dreptunghi și romb. Când am aflat cum să construiesc scheme logice, am simțit că am descoperit America din nou.

Totul poate fi pus într-o schemă logică și o decizie dificilă când și una amuzantă. Ovalul este pentru intrare și ieșire, pentru început și sfârșit. Dreptunghiul este pentru acțiune, iar rombul pentru decizie

Trecând peste acest exemplu amuzant, folosește schema logică pentru a găsi variantele potrivite de echilibru în viaţă.

Cartea fără fund

Nu știu cum au fost alții, însă pentru mine nu legănatul era somniferul ci Jules Verne. Singura viaţă pe care mi-o imaginez fără cărți este cea din peșteră, deși încă sunt astăzi ţări unde învățarea, cartea este interzisă pentru numeroși oameni.

După somnifer, cartea a devenit un refugiu. Mama spunea „Las-o în pace citește” „Las-o în pace învață” Am fugit de lucrurile care nu-mi plăceau în carte pentru că toată lumea din casă era fericită.

După refugiu, cartea a devenit o sursă de inspirație. După o carte groasă, au venit altele mai mari mai mici, mai simple sau mai ușoare. Compunerile, textele și tezele au devenit mai ușoare, iar imaginația fără limite.

După inspirație, cartea a devenit creație. Din inspirația cărților îți scriu și ție astăzi.

Ai auzit de lacul fără fund. Așa e și cartea, este imposibil să-i atingi capătul atât de profundă și infinită este. Dacă crezi că lectura îți ocupa timp, chiar așa este. Dar ghici ce, îți oferă de zece ori mai mult timp pentru că vei ști să faci lucrurile mai repede și mai bine.


Punga zburătoare

Ai văzut American Beauty? Un film din 1999. Pe când filmarea nu era la îndemâna oricui personajul principal nu se refugia în cărți ci în înregistrare video.

Nici nu mai contează povestea filmului, o singură scena mi-a rămas memorabilă: o pungă zburătoare. Cum să găsești spectaculos o punga purtata de vânt de colo colo?! Mai târziu am aflat cat de important este în arta foto-video să impresionezi privitorul oferindu-i o perspectivă neobișnuită a unui obiect banal.

Oprește-te și privește lucrurile banale din jurul tău: o piatră, un băț, o frunză, un capac de sticlă

Privește cu alți ochi, privești din alt unghi, privește pe unde alții ignoră. Ascută-i povestea, ea se așterne rând cu rând în imaginația ta.

Acum dă-i un sens. Asociază obiectul și povestea lui cu viaţa ta, cu soluțiile pe care le cauți  Așa identifici rezolvarea și modalitatea prin care să oferi o altă viziune celor de lângă tine.

Din cele 7 povești pentru echilibru în viață mai avem încă trei.


Căsuța cea mică

Cândva demult, peste 13 ani de atunci, m-am bucurat de o surpriză. Era o sâmbătă, când soarele se ascundea pe sub nori și mugurii așteptau cu nerăbdare să vină primăvara mai mult decât mine. Eu aveam alte treburi, un nou iubit, deci o nouă lume de descoperit.

Mi-a zis „Hai să-ţi arăt, unde am copilărit” Am descoperit o casă mică de lemn în care mare îți mai era dragul să vezi apusul din pridvor și fructele să le mănânci direct din pom. Un loc excelent pentru relaxarea de weekend.

A venit primăvara, a venit vara și weekend de weekend la mica căsuța. A trecut anul, o altă primăvara, vară și toamna. Pe cât de mult mi-a plăcut pe atât de mult îmi doream și altceva. Vine weekendul, programul era deja scris. Bună rutina pana la un punct: Nu mai puteam face ce era important pentru mine.

Noroc că într-o zi mi-am adus aminte de o iubire veche „Pasiunea pentru oameni” Așa am găsit curajul să întrerup rutina și să am grijă și de pasiunile mele. Iar casa ce mică de lemn şi-a recâștigat numele de loc de relaxare.

Tu cu ce faci în weekend? Care este mica ta căsuță?


Si eu pot

Cândva un domn alergând într-o decapotabilă, urlă la pietonii obosiți printre care eram și eu „Uite au ieșit muncitorii de la multinațională”  Da poate multinaționala este fabrica de lapte de astăzi.

Însă într-o multinațională, am participat la primul training „Managementul timpului”. Mi-a plăcut atât de mult încât mi-am spus „Si eu pot”. A mai venit un training și iar mi-am spus „Si eu pot” N-am mai stat pe gânduri și m-am apucat să adun informații. Ghinion sau noroc, chiar în acel an a devenit necesare acreditarea trainerilor. Așa am pornit cu o bază solida „formarea de formatori” peste care ani de-a rândul am pus cunoaștere, multă practică și consecvență.

Ai văzut pe altcineva făcând și ţi-a apărut în minte gândul „Si eu pot” Este acest „pot” atât de puternic încât salarizează „eu pot și vreau și fac” ?Când o astfel idee se aprinde în minte, atunci aprinde radarul, pornește motorul acțiunii și apucă-te de treabă.


Nu încape

Am început poveștile cu mâncare și închei la fel, doar prin stomac trec și cele bune și cele rele. Iți plac sarmalele? Câte sarmale ai mâncat maxim la o masa? Unele de dimensiuni medii, nici mici ca degetul mic și nici mari cat pumnul.

Ai fi mirat să afli ca la un moment dat mi-am pus ambiția să mănânc 10 sarmale la o masă de prânz. Te întrebi unde au încăput așa-i? Același lucru mi l-am spus și eu, desigur în următoarele zile când nu mai încăpeam în pantaloni. Aveam impresia că toate privirile sunt asupra mea, iar căldura verii punea o presiune și mai mare.

De atunci mi-am zis „Nu încape. Stomacul meu e prea mic pentru 10 sarmale. Si chiar așa și este.” N-aş vrea să te las cu impresia că un gând este suficient, mereu este suplimentat și de acțiune. Adică bune practici de zi cu zi pentru sănătate.

Nu sunt specialist în nutriție și nu vreau să te duc într-o direcție nepotrivită pentru tine. Reţine mesajul poveștii și aplică la tine. Care este gândul pe care ţi-l spui repetat în minte despre tine și acțiunile tale?


De final

Te rog reply / comentariu cu povestea care ţi-a plăcut sau cu povestea ta care poate inspira pe ceilalți. Iți mulțumim!

După cele povești pentru echilibru urmează


Administrator

Leave a comment