Interviu cu Georgiana Soca

In loc să te chinui de unul singur 6 luni sau mai bine să înveți din greșeli, învață mai repede din greșelile altora; mai exact din erorile noastre, ale Academiei de Instalații.” interviu cu Georgiana Soca, fondatoarea Academiei de Instalații și nou trainer Lunif.

Georgiana Soca

Ca să aflăm mai multe despre modul în care reușește Georgiana și echipa ei să îndrume pașii absolvenților cursurilor Academiei de instalații, am stat de vorbă chiar cu ea și îți împărtășim și ție dintre secrete.

      1. Dragă Georgiana ne bucurăm când un om cu multă practică este deschis să ajute și pe ceilalți. Totuși ce te-a determinat pe tine să începi de la zero această academie când deja aveai o afacere de succes ?

Provin dintr-o familie modestă, fără istoric în antreprenorial. De pe băncile facultății m-am angajat într-o companie care activa în domeniul instalațiilor în contracții și m-am îndrăgostit de această meserie. Am fost atât de impresionată de lucrurile pe care acolo le puteam face încât după o perioadă în care am fost angajată, am decis împreună cu soțul meu să pornim pe cont propriu. Nu știam exact ce facem, ne bazam mult pe intuiție. Am făcut multe greșeli însă am luat și multe decizii potrivite astfel încât afacerea noastră să crească.

Ca angajat și angajator am descoperit cât de greu este să găsesc răspunsul potrivit în fața clientului. Apoi cât de greu este să mă pregătesc pe mine dar și pe noii angajați. Astfel pentru a aduce un echilibru între efort și rezultate, cât și între viață profesională și cea de familie, am hotărât să pun bazele acestui nou proiect Academia de Instalații.

Academia își propune să completeze ceea ce un inginer nu învață în școală: colaborarea cu clientul. Avem deschise acum sesiuni de pregătire care să acopere principalele 3 arii de activitate:procesul de ofertarea, procesul de achiziție și derularea proiectului.

     2. Ce tip de specialist își propune Academia de instalații să pregătească? Doar ingineri?

Acum Academia de Instalații organizează cursuri în special pentru tineri absolvenți de facultate tehnică. Ne adresăm inginerilor și celor care doresc o specializare, conversie/reconversie profesională sau aspiră să dobândească abilitați în domeniul instalațiilor în construcții.

      3. Unde susțineți aceste cursuri și cât durează?

Participarea este online (la anumite module) sau față în față în București. Având în vedere durata cursurilor de o lună, câteva ore în fiecare zi, aceasta nu face posibilă deocamdată deplasarea zilnică pe o perioadă atât de lungă în altă localitate.

Am ales un format de întâlnire de după-amiază astfel încât să poată participa ușor, fără a perturba foarte mult activitatea obișnuită: angajați, tineri absolvenți, dar și cei acționează pe cont propriu.

      4. Vă propuneți ca învățarea să fie practică, cum reușiți să asigurați acest lucru?

Participanții primesc teme, proiecte și studii de corelate cu informațiile teoretice pe care le furnizăm. Mai mult decât atât, pentru a nu fi teme inventate, solicităm ca subiectele abordate să fie în strânsă legătură cu activitatea lor. Pot veni cu problemele cu care ei se confruntă, cu solicitările din partea clientului și împreună să identificăm varianta propice de acțiune.

Este o modalitatea în care greșeala se realizează într-un mediu sigur; ca o simulare înainte de aplicarea reală. Astfel timpul de formare se reduce de la mai mult de 6 luni la 1-2 luni.

Este un mediu potrivit atât absolventului cât și angajatorului care își reduce timp prețios, bani și efortul de pregătire a personalului.

      5. Care este cea mai mare provocare pe care o pot avea cursanții în practică?

Clar, clienții dificili: clienții nehotărâți, temători și cei autoritari.

Clienții temători se îndoiesc de tot ceea ce le vei spune, ba chiar și de propria alegere. Când prezintă proiectul afirmă “Mi-au vândut acest teren / imobil”. Ei sugerează că au fost forțați de împrejurări să intre în posesia acelui imobil și nu au plătit conștient pentru acel bun. Nu au cumpărat, ci li s-a vândut.

Clienții nehotărâți sunt cei care lasă deciziile importante pe ultima sută de metri, și chiar și după ce aleg o varianta sau alta, revin frecvent cu foarte multe schimbări; asigurând de fiecare dată ca acea este ultima.

Cei autoritari sunt cei pricepuți la toate. Am avut un context în care întreaga lucrare a fost oprită pentru câteva zile pentru că acel client “observase” un montaj neconform la jgheaburi. A chemat o echipă externă pentru a identifica problema; a măsurat, a calculat și a confirmat “la boloboc suntem bine”

Mai sunt și alții, însă aceste trei categorii sunt cele mai frecvente.

      7. După atâta provocări povestește-ne o întâmplare amuzantă?

Da… artiștii, arhitecții… ce poveste. Aveam un proiect cu un design excepțional, am discutat în detaliu fiecare amănunt astfel încât să se încadreze totul în decor. Cel puțin așa am crezut noi, până când au venit detectoarele de fum și hidranții. Detectoarele s-au dovedit a fi de o dimensiune exagerat de mare comparativ cu imaginația clientului „un punct” iar hidranții adevărați monștri roșii. Ne-a solicitat să le încastrăm sau să le vopsim în altă culoare. Aspecte bineînțeles interzise prin legislație. Poate în timp detectoarele de fum vor deveni din ce în ce mai mici, însă hidranții vor rămâne roșii astfel încât să iasă mereu în evidență atunci când avem nevoie de ei.

La început ne-am amuzat de solicitările clientului, apoi ne-am dat seama că și noi am fi putut face mai bine: să-i fi explicat, să-i fi simulat cum vor arata acele instrumente în designul global.

      8. Unul dintre lucrurile de care se plâng angajatorii după ce-și trimit angajații la training este lipsa de aplicarea a celor învățate sau revenirea rapidă la vechile obiceiuri. Cum asigurați post-formarea?

Pentru a nu fi uitate oferim participanților diferite modele de formulare pe care le pot aplica imediat. Ele au rezultat din practica noastră cu clientul și sunt actualizate continuu.

Realizăm timp de o lună de la finaliza cursurilor întâlniri cu participanții pentru a împărtăși situațiile practice cu care se confruntă și îi susținem în alege acțiunea potrivită. Chiar și după această perioadă, pe un termen nelimitat ne pot contacta oricând au nevoie de ajutorul nostru. O simplă întrebare poate presupune salvarea atât de bani, cât mai ales de vieți omenești.

      9. Un mesaj de dedicat persoanelor care citesc interviu cu Georgiana Soca?

Pe cât posibil alege libertatea unor decizii înțelepte. Clientul de astăzi și cel de mâine este din ce în ce mai pretențios. Pe lângă soluții tehnice excepționale ajută-l să-și aducă aminte de tine astfel încât să revină și la următoarele sale proiecte.

      Iți mulțumim Georgiana pentru sugestiile tale, mult succes Academiei!

      Iți mulțumim și ție cel care ai rămas până la aceste ultime rânduri din interviu cu Georgiana Soca. Revenim cu noi informații utile pentru tine!

Administrator

Leave a comment