Cum ne susține familia învățarea?
Cum ne susține familia învățarea?

Toți avem doi educatori principali în viață: profesorii și familia. Astăzi discutăm despre al doilea, căci ne aflăm între două evenimente importante: Ziua internațională a familiei (15 mai) și Ziua copilului (1 Iunie). Gândindu-ne la domnul de la plafar care-şi dorea minunea învățării peste noapte, oare care a fost contribuția familiei sale în evoluția sa profesională? Hai să vedem: Cum ne susține familia învățarea?

Cum ne susține familia învățarea?

Când auzi cuvintele: familie și învățare prima asociere pe care o faci (în general) este relația părinte-copil. Într-adevăr apetitul pentru învățare acolo începe.

Multe studii arată că familiile cu o situație financiară mai bună, pot susține mai ușor dezvoltarea copilului; cu toate acestea, ai auzit (sau poate chiar tu ești un exemplu) de cei care au rezultate remarcabile în ciuda dificultăților din familie.  Așa că vei găsi mai jos o multitudine de idei prin care indiferent de venit, familia cultivă aprecierea pentru învățare.

Cum putem noi susține familia prin învățare?

In viața de adult este rolul nostru să susținem dezvoltarea familiei. Ca adult tot ceea ce am scris în capitolul următor devine responsabilitatea ta.

Ca membru al familiei: tată/mamă, frate/soră, verișor-nepot, unchi-bunici, poți contribui activ la crearea unui mediu prielnic pentru învățare. Da, am spus corect frate-soră-verișor. Indiferent de vârsta pe care o ai, cu siguranță știi ceva ce restul nu știu.

Ajută pe cel mai mic/neștiutor decât tine, și ție ţi-a fost greu demult la început. A învăță pe altcineva orice lucru mărunt pe care îl cunoști, nu este doar responsabilitate față de el, ci față de tine. Este acea activitate care îți va aduce împlinire personală și mai ales este cea mai bună metodă prin care înveți și tu la rândul tău.

Cum se întâmplă efectiv contribuția familiei la evoluția ta:

1. Modele în familie
Trec direct la exemple:
  • Bunicul chiar dacă a ieșit la pensie de 10 ani știe tot ce mișcă cu privire la industria în care el a activat.
  • Mama participă periodic la cursuri de seară.
  • Tata merge în deplasare pentru specializare.
  • In vacanță cartea are loc de cinste în bagaj.

Toți sunt supereroi care ajută la salvarea Învățării. De ce ai nevoie de modele? Ele sunt previziunea viitorului, ele sunt obiectivele spre care tinzi, ba mai mult să le depășești. Ele sunt normalitatea care te va însoți întreaga viață.

2. Lectura în familie

Cu greu pot pune pe locul doi această activitate. Visele și imaginația se nasc din cărți. Creează un obicei din lectura chiar dacă copilul este un nou născut: de la simple poveşti cu animale, prințese și zmei, la cărți SF și filozofie pentru orice vârstă.

Cum ajută cititul? Dezvoltă vocabularul, înțelegi cum funcționează anumite lucruri, cum pot fi oamenii care la un moment dat se vor intersecta cu viața ta, deschide apetitul pentru a ști și mai mult.

3.Membrii familiei se implică în activitatea ta

Cum ar fi să te dea la o parte și să-ţi facă temele? E un vis frumos, însă atunci te-ar priva de dezvoltare. Prin implicare lor, înțelegem faptul că poți apela la ei ori de câte ori ai nevoie de ajutor. Nu fi dezamăgit dacă nu au timp imediat sau dacă nu știu răspunsul corect imediat. Nimeni nu le știe pe toate.

Uneori nici nu este necesar să ceri ajutor, deja au văzut prin ochii tăi c-ai intrat intr-un labirint în care nu găsești ieșirea. Deja îți pun întrebări, tu le explici și iată cum ajungi la lumină.

4.Monitorizează rezultatele

Dacă nimeni nu se uită pe rezultatele tale, nimeni nu se bucură sau plânge alături de tine atunci tu de ce ai face-o. Da ai putea să simți stres datorită așteptărilor celor din jur pentru rezultate bune și chiar excepționale. Tine minte acest tip de stres este constructiv pentru evoluția ta profesională.

5. Primești feedback constructiv

Ai face orice altceva în loc să înveți/ lucrezi şi pui pe primul loc activități mai puțin importante. Acestea sunt momentele când o voce „pe nepusa masă” se așază lângă tine şi-ţi aduce aminte de obiectivele tale lăsa-te acum pe locul doi.

Apoi sunt situațiile când rezultatele tale lasă de dorit. Nu este responsabilitatea ta faţă de ei, ci este responsabilitatea ta față de tine să înveți, iar membrii familiei au rolul să-ţi aducă aminte.

6. Discută cu profesorii tai

Familia implicată activ în mediu educațional este cea care:

  • participă în discuțiile cu alți părinți,
  • participă în ședințele cu profesorii,
  • organizează activități voluntare pentru copiii,
  • își exprimă opinia și fac solicitări către profesori;

Aceste acțiuni contribuie la eficiența ta în mediul instituționalizat de învățare.

7. Petrec timp cu tine

Toți membrii familiei au pasiuni, activități administrative și profesionale. Printre miile de lucruri de făcut ceva rămâne mereu în calendar lor: timpul petrecut în familie, de la un joc si teme, la vizite la muzeu sau sus pe munte.

8. Te ascultă

Opinia ta, poveștile tale sunt la fel de importante și speciale ca ale tuturor. Poate uneori te simți ignorat căci altele sunt prioritare, însă este o chestiune de ordinul minutelor.  Ei știu cât de fain este să-ţi faci vocea auzită. Întrebările pe care le primești nu sunt un interogatoriu ci pentru înțelegerea contextului și astfel să primești sprijinul necesar.

9.Creează un mediu de învățare plăcut

Atunci când ai nevoie de liniște, de alimentație, de somn sunt cele mai simple lucruri pe care familia le poate oferi ca tu să poți învăța. Vin apoi lucrurile speciale: birou și scaun confortabil, lumina din camera și uneltele de la caiet cu pix până la tablete de proiectare.

10.Te ajută să intercalezi învățarea cu relaxarea

Pentru situațiile în care învățatul devine un sac fără fund, vor fi cei care să-ţi spună: „E momentul pentru o pauză” fie o cană de ceai, o plimbare scurtă sau o lecție în natură.

Ne bucuram dacă ai ajuns până în acest punct după ce am parcurs deja 10 modalitati, și încă mai avem 7 variante despre: Cum ne susține familia învățarea?

11. Pune învățarea pe primele locuri între responsabilitățile tale

De câte ori ești trimis la lecții, de câte ori ești întrebat ai finalizat proiectul, de câte ori tţi s-a spus: „lasă asta acum e mai important să te pregătești pentru mâine” (examen, teme, prezentări și altele de natură profesională)

12. Împărtășesc experiențe cu tine

Ai auzit deja pățăniile lor din copilărie, din tinerețe sau din cele de zi cu zi. Le asculți cu o curiozitate rară așteptând cu suspans finalul poveștii. N-ai zice că sunt lucruri de învățat ci pur și simplu viaţă de zi cu zi, însă exact acestea te pregătesc pentru greșelile viitoare.

13.Transformă învățarea în joacă

Să presupunem că adori pisicile, însă nu-ţi place matematica. Aceasta nu e animăluțul care îți mănâncă tema de casa, ci este cel care vine în poveste și elucidează mistere. De exemplu: Sub o mașină vezi 2 cozi de pisică, de câte picioare are nevoie coada să iasă de sub mașină dacă vrea să se bucure de mâncarea de la tine.

Să presupunem că nu-ţi place fizica, însă îți plac corturile pe munte. Imaginează-ţi câte experimente poți face doar gândind la fixarea cortului.

14.Te sprijină să înveți activ, oricând, oricum

O piatră găsită în drum cu o formă ciudată, o frunză colorată, un gândăcel nevinovat toate sunt instrumente pe care le găsești accidental pe drum și se pot transforma ȋntr-un joc, o poveste cu talc sau provocarea de a construi ceva cu ele. Nu e nevoie să fii într-o clasă, acasă la masa de studiu, ci oriunde în lume și ceilalți să ţi explice diversitatea lucrurilor care ne înconjoară.

15. Îți oferă libertatea alegerii

Alegi ȋntre a merge într-o vacanţă sau alta, între o haină sau două, apoi lucruri complexe şcoală, profil și meserie. Da știm, nu toți se bucură de acest privilegiu, însă este cel care îți oferă încredere și pasiunea pentru care le vei face în viitor.

16. Sărbătoresc cu tine succesul

Bucuria succesului tău este de 10 ori mai mare decât a ta, este confirmarea că au făcut o treaba bună. Poate tu aștepți doar recompensa promisă, însă îți propun să uiți de ea și pur și simplu să începi să visezi la următoarea ta realizare.

17. Primești recompense

Învățarea este normalitate și bucurie, nu o obligație care necesită recompensă, însă efortul depus pentru teme și examene devin parcă mai ușoare atunci știi că vei primi ceva ce îți dorești de mult (un obiect, o vacanță etc)

***

Mai ţine minte un lucru. Atâta timp cât tu te dezvolți, cei din jurul tău observă că tu înveți, ȋi vei inspira și se vor apuca și ei de treabă. Probabil nu vor învăța același lucru ca tine; au alte pasiuni. Așa că îți vor împărtăși și ei la rândul lor ceea ce au descoperit, și iată cum creezi în familie circuitul infinit al învățării.

După atâtea trucuri legate de Cum ne susține familia învățarea? Te invităm ca astăzi să înveți şi să transmiți informații valoroase în familie, iar noi te așteptăm cu alte șiretlicuri utile.

Administrator

Leave a comment