Cum înveți din greșeli?

Adeseori la cursurile de management întrebăm „Câte greșeli accepți de la o persoană”. Două răspunsuri sunt frecvente „Nu știu, nu m-am gândit” sau „De două ori, prima oară ȋi explic, a doua oară mai explic o dată poate nu a înțeles, însă a treia oară e prost”. Mai puțin frecvent însă la fel de adevărat „Depinde cât de mare e greșeala” Înainte de a citi articolul mai departe, tu ce ai răspunde? Dacă ai deja în minte soluția, hai să descoperi „Cum înveți din greșeli”

O mică paranteza pentru domnul de la plafar care își dorea o soluție ca să învețe peste noapte: „Ce ai învățat după ce ai umblat din plafar în plafar?”

Despre greșeală:

Greșelile sunt cel mai frecvent lucru din viață unui om pe lângă cele care țin de supraviețuire. Ele pot fi banale de la o cană de apă răsturnată (sperăm că nu pe tastatura sau telefon) până la generarea unei catastrofe cum a fost cea de la Cernobîl.

Nu există om care să nu greșească și să nu greșească aproape zilnic. Așa că greșeala este cel mai bun profesor dacă ȋi oferim șansa de a reflecta la ce s-a întâmplat. In caz contrar se va instala teama, stresul sau lipsa de încredere. Dacă de exemplu îți este frică să înoți este foarte probabil ca din experiența de a încerca să înoți nu ai preluat lecția de aplicat pe viitor.

Poate lucrurile vor fi mai clare dacă definim greșeala: Greșeala este atunci când nu faci lucrurile potrivite, iar eșecul este eroarea care intervine în ciuda faptului ca ai făcut ce ai știut mai bine și apare după mai multe greșeli repetitive. Indiferent la care varianta te gândești din ambele poți învăța.

De ce înveți din greșeli:

Așa cum te întrebam mai devreme, dacă majoritatea oamenilor acceptă ca tu să faci maxim 2 greșeli, asta înseamnă că e normal să percepi greșeala ca fiind un lucru rău de care să te protejezi cu orice putință.

Însă cand depășești rușinea, și începi să înveți cei din jurul tău prind încredere în tine. Ei știu ca în ciuda faptului ca la un moment dat vei avea deraieri, vei fi capabil să anunți și să intervii cu acțiuni corective.

Creierul tău știe că ai greșit din momentul producerii evenimentului și se numește „negativitate legată de eroare sau ERN” pentru ca omul întotdeauna a învățat din greșeli încă din momentul apariției sale ca specie. Da și animale fac greșeli, și da și ele învață. In urma studiilor s-a constat că oamenii care au rezultate profesionale mai bune au un ERN mai ridicat, însă în același timp pot să și supra-reacționeze la un anumit context. Partea bună este că al nostru creier lucrează 20-30 ani pentru a dezvolta acest ERN astfel încât să fim capabil să învățam continuu din greșeli.

Cum înveți din greșeli:

Ca lucrurile să fie mai simple avem pentru tine și o poveste/ un exemplu care să te ajute să înțelegi: cum înveți, cum reacționezi și cum previi greșeala.

1. Conștientizează greșeala

Iată exemplul „Intr-o seara venind spre casă cu mașina pe o stradă îngustă nu ești atent (poate preocupat de telefon, o discuție în mașină sau doar oboseală) și nu observi o groapă proaspătă în asfalt. Lucru frecvent la finalul iernii deși în fiecare zi mergi pe aceeași străduță.”

Probabil este cel mai dificil pas din cei șapte pentru că prima ta reacție ar putea fi „Ce asfalt prost pun ăștia, nu-s buni de nimic. Se strică după o iarnă” și alte cuvinte de ocară la adresa autorităților.

Este necesar să admiți bucata ta de vină: nu erai atent 100% la drum. Apoi cere-ţi scuze dacă este cazul, adică cineva a fost afectat de greșeala ta.

Dacă încă te mustră conștiința pentru greșeli trecute, pentru a le putea depăși îți recomandăm să le pui pe hârtie una sub alta însoțite de cuvintele „Este ok că am greșit, de atunci am…” nu îți propunem ca în filme să cauți colegii de la grădiniță ca să le ceri scuze poate după 20-30 ani.

2. Fie-ţi milă de tine. Nu te pedepsi.

De exemplu „Gata de mâine nu mai pupi mașină dacă nu ești în stare să conduci prudent pe același drum în fiecare zi

Ce ai putea face în schimb este să dai un alt sens situației „Pentru mine acest eveniment este un motiv suficient de bun ca să fac o schimbare în comportamentul meu

3. Analizează greșeala

Întreabă-te:

  • Care a fost intenția mea?  „Să ajung acasă întreg”
  • Ce nu a funcționat? „Nu am fost atent”
  • Care a fost cauza are a generat greșeala? „Vorbeam la telefon
  • Au fost niște simptome prevestitoare a apariției greșelii? „Tocmai s-a dezghețat zăpada”

4. Axează-te pe lecția învățata, pe evoluție

Întreabă-te:

  • Ce aş fi putut face diferit? „Aş fi putut să fiu mai atent.”
  • Cum pot face pe viitor ca să evit greșeala? „Voi ști că gropile apar oriunde pe neașteptate
  • Ce comportament ar trebui să schimb? „Nu voi mai vorbi la telefon când conduc
  • Ce se întâmplă dacă repet greșeala? „Se vor strica: cauciucul, janta, amortizoarele
  • Care sunt beneficiile dacă nu mai repet greșeala? „Nu voi face accident, nu voi cheltui bani pe reparatul mașinii.”

Dacă nu ai un răspuns la aceste întrebări solicită ajutorul colegilor, prietenilor, familiei și mai ales experților.

5. Creează un plan de acțiune

După analiză știi ce ar fi bine să schimbi. Uneori poate fi o situație simplă ca în exemplul nostru sau mai complexe care necesită implementare pe câteva săptămâni.

Definește pentru fiecare cauză a greșelii cel puțin o acțiune de îmbunătățire. Iar pentru fiecare acțiune stabilește termenul până la care vrei să acționezi și resursele necesare dacă este cazul.

6. Urmărește progresul.

Ai un plan minunat. Hai să vedem ce se întâmplă în următoarea seară.

„A doua zi după apariția gropii cu alte griji, poate nu ale tale. Cineva te sună și tot la telefon ești. Uiți de groapă și iar o iei.

A treia zi vrei să fii pregătit de dimineața îți propui să ocolești groapa, dar te grăbești c-ai plecat târziu de la servici si… îți aduci aminte pe ultimul moment atât cât să o iei pe jumătate.

A patra zi, încă o zi cu speranțe de mai bine. Da în sfârșit sunt șanse mari și ocolești groapa din timp.”

Mai ține minte vorba „Ce nu măsori nu poți controla”.

7. Creează acțiuni care te împiedică să greșești

Se mai numesc și poka-yoke în traducere evită situațiile neașteptate sau anti-greșeală sau în varianta mai veche anti-prost. Nu e ușor să găsești o astfel de variantă, creativitatea jucând un rol important.

„Ziua a cincea ocolești groapa.

Ziua a șasea în timp ce ocolești te întrebi: oare de ce mă chinui să țin minte că e groapa în loc să o iau pe alta parte.

A șaptea zi, în sfârșit alegi o altă stradă fără gropi în drum spre casă.”

7+Bonus la pasii de până acum pentru Cum înveți din greșeli?: Învață și pe ceilalți

Deși ţi-ai învățat lecția, este foarte probabil ca după un an să uiți de acea situație, și în următoarea iarnă să reiei procesul de învățare. Ca să previi uitarea ta dar și greșeală altora, ajută-i și pe ceilalți. „Hei vezi ca pe strada X a apărut o groapa noua. să vedem dacă la anul va fi tot acolo.”

***

Pentru că managerii la rândul lor avertizează candidații „Nu îmi plac oamenii care greșesc” avem o replică pentru tine (desigur și noi am auzit-o de la alții și o folosim) „Promit că voi face greșeli din ce în ce mai bune”

Te lăsăm cu zâmbetul pe buze, cu 7+1 modalități „Cum înveți din greșeli” și cu invitația de a rămâne alături de noi pentru evoluția ta profesională și personală.

Administrator

Leave a comment

Please enter comment.
Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.