Eram la un curs nu demult, chiar acum vreun an, și ajutam participanții să-și dezvolte competențele de management. Unul dintre ei, cu o vastă experiență în spate, ne-a stârnit curiozitatea: „Voi știți de unde vine cuvântul management?”. Recunosc că până în acel moment nu îmi pusesem această întrebare, așa că am ascultat cu mare interes explicația lui: „Provine de la cuvântul manage, care în trecut reprezenta mânuirea cailor.” M-a dezamăgit această semnificație. Așa că astăzi, ca să nu mai fiu luată prin surprindere, mă întreb care este originea cuvântului leadership. Am aflat ceva uimitor și vreau să-ți spun și ție, astfel încât să știi cum inspiri liderul din tine cu imagini vizuale.
Originile cuvântului Management
Apare utilizat in 1560 exact sub aceasta semnificație „a mânui, a antrena sau a direcționa” (un cal), iar in franceză veche are același sens manège „călărie”, din italiană maneggio, de la maneggiare „a mânui, atinge”, în special „a controla un cal”
Dar foarte curând prin 1570 capătă un sens extins asemănător celui de astăzi „control sau direct prin abilitate administrativă” orice tip de afacere Înțelesul sau de „corp de conducere, directori ai unei întreprinderi în mod colectiv” (inițial al unui teatru) apare in 1739.
Originile cuvântului Leadership
Leadershipul conține doua cuvinte leader+ship si începe a fi folosit frecvent din anii 1800, deși are origini mai vechi din secolul XIII.
Lead provine din engleza veche lædere „cel care conduce, primul sau cel mai proeminent” sau din lædan „a ghida, a conduce” Foarte aproape îl găsim si in alte limbi vechi cum ar fi „leider” din olandeză sau „leitari” din germană veche.
Iar „ship” facilitează formarea cuvintelor care înseamnă „calitate, condiție; act, putere, îndemânare; birou, poziție; relație,” si provine din engleză veche „-sciepe” sau din proto-germanică, apoi in norvegiană -skapr sau daneză -skab
Cum inspiri liderul din tine cu imagini vizuale
1. Fii „căpitan de vas”
Este cea mai întâlnită metaforă pentru a ilustra ce înseamnă un lider. Este suficient să cauți imagini care să ilustreze leadershipul, și printre primele vei găsi ambarcațiuni. Poate această simbolistică se datorează și cuvântului „ship” integrat în termenul leadership.
Care este asemănarea dintre leadership și căpitanul de vas?
- Liderul este responsabil pentru navigarea unei echipe prin momente dificile, așa cum un căpitan conduce o navă prin ape periculoase.
- Liderul are capacitatea să se orienteze în spațiu, să-și găsească repere acolo unde alții văd doar întuneric și pustiu. Astfel, el oferă o direcție pentru a ajunge la destinația dorită.
- Căpitanul de vas ia decizii care afectează întregul echipaj, subliniind astfel rolul vizionar și strategic al liderului.
Metafora „căpitanului de vas” este des folosită în literatură. Îți las aici doi dintre cei mai cunoscuți autori:
- Warren Bennis a folosit-o în cartea sa „On Becoming a Leader,” nu în forma brută a cuvântului, ci prin rolul vizionar al leadershipului:
„Leadershipul este capacitatea de a transforma viziunea în realitate.”
- John Maxwell, unul dintre cei mai prolifici autori în domeniul leadershipului, afirmă:
„Un lider este cineva care cunoaște drumul, merge pe drumul respectiv și arată drumul.”
2. Fii „păstor”
Leadershipul nu este legat doar de echipe sau organizații din mediul de afaceri, ci este folosit în orice context, inclusiv în cel religios, unde apare metafora pastorului.
- Liderul își conduce turma, adică are grijă de echipa sa, asigurându-se că aceasta este în siguranță și are resursele necesare. Practic, o îndrumă spre noi oportunități, adică „pășuni” mai bune.
- Pastorul oferă îndrumare și grijă. Poți veni la el să-i ceri sfaturi, să te ajute să iei decizii potrivite obiectivelor tale.
Metafora pastorului în literatură:
- În Biblie, unde Isus Hristos este adesea descris ca un „bun păstor” care își conduce credincioșii.
- În alte cărți despre leadership, metafora este adesea asociată cu conceptul de leadership slujitor, despre care îți voi povesti săptămâna viitoare. Un exemplu este Robert K. Greenleaf in cartea „Servant Leadership”
„Liderul slujitor este, mai întâi, un slujitor… Totul începe cu sentimentul natural că cineva dorește să slujească, să slujească înainte de toate. Apoi, alegerea conștientă îl face să aspire să conducă.”
- Max De Pree – „Leadership Is an Art”
„Prima responsabilitate a unui lider este să definească realitatea. Ultima este să spună mulțumesc. Între aceste două momente, liderul este un slujitor.””
- Ken Blanchard – „The Servant Leader: Transforming Your Heart, Head, Hands, Habits”
„Leadershipul slujitor înseamnă să faci obiectivele clare și apoi să îți sufleci mânecile și să faci tot ce este necesar pentru ca oamenii să reușească.”
3. Fii „dirijor de orchestră”
Personal, îmi place mult această metaforă, poate și pentru că găsesc uimitoare meseria de dirijor și modul în care acesta asigură coordonarea sunetelor.
- Dirijorul coordonează și armonizează. El nu poate face asta fără să cunoască melodia, sunetele și competențele oamenilor, astfel încât să sincronizeze eforturile membrilor echipei pentru a atinge un obiectiv comun.
- Chiar dacă dirijorul arată direcția, colaborarea nu este exclusă, ci obligatorie pentru a duce la bun sfârșit o călătorie sau o melodie lungă.
Iata si autorii care folosesc aceasta metafora:
- Itay Talgam, un fost dirijor devenit consultant de leadership afirma in unul discursurile sale la TED („Lead Like the Great Conductors”)
„Fericirea unui dirijor depinde de abilitatea sa de a face alți oameni puternici.”
- Peter Drucker, unul dintre cei mai influenți gânditori în management in cartea The Essential Drucker: The Best of Sixty Years of Peter Drucker’s Essential Writings on Management”
„Leadershipul nu înseamnă să ții discursuri sau să fii plăcut; leadershipul este definit de rezultate, nu de atribute.”
4. Fii „ghid montan”
Deși îmi plac drumețiile lungi pe munte, nu am avut niciodată un ghid, cel puțin nu în adevăratul sens al cuvântului, așa că am fost plăcut surprinsă de această comparație.
- Liderul este un ghid care ajută grupul să urce muntele pe cărare, în siguranță, fără a se rătăci sau a se răni.
- Nu ar putea fi un ghid dacă el însuși nu ar avea experiența și cunoștințele necesare pentru a lua decizii pe parcurs. El îi conduce astfel spre vârf pe toți cei care visează să ajungă acolo.
- Ghidul montan este pentru cei începători sau neexperimentați pe acel traseu, ceea ce înseamnă că are capacitatea de a-i învăța și mentora.
Iată si autorii care folosesc aceasta metafora:
„Leadershipul înseamnă să comunici oamenilor valoarea și potențialul lor atât de clar, încât să fie inspirați să îl vadă ei înșiși.”
„Liderii de vârf nu își fac timp să se odihnească și nu-și fac timp să-și recupereze energia. Ei își iau timp să învețe și să-și dezvolte abilitățile, și se dedică în întregime succesului echipei lor.”
5. Fii „grădinar”
Poate ai locuit toată viața la bloc, ca mine, și atunci grădinăritul poate părea departe de tine. Poate ai plante de apartament sau măcar știi efortul necesar pentru a îngriji micile plante.
- Grădinarul asigură continuu condiții prielnice pentru dezvoltare. În orice moment în care neglijează această responsabilitate, plantele pier. La fel, un lider asigură mereu un mediu de lucru care să permită echipei să înflorească și să dea roade.
- Plantele cresc, se dezvoltă și își schimbă structura în timp. Uneori, grădinarul altoiește pentru a asigura un rezultat mai bun. La fel, liderul se folosește de talentele fiecărui om pentru a obține rezultate
Iată si autorii care folosesc aceasta metafora:
- Peter Senge, în lucrarea sa The Fifth Discipline: The Art & Practice of the Learning Organization”:
„Liderii care cultivă învățarea nu sunt doar învățători, ci și grădinari care creează un mediu în care oamenii pot crește și înflori. Ei înțeleg că adevărata leadership implică să plantezi semințele ideilor, să le oferi îngrijire și să le ajuți să se dezvolte.”
- Robert Greenleaf in cartea „Servant Leadership: A Journey into the Nature of Legitimate Power and Greatness”
„Liderul servitor este cel care își stabilește ca obiectiv principal să servească mai întâi. Acest serviciu este pentru cei care ar putea fi ajutați de el – urmatorii. Liderul-servitor se concepe pe sine ca în primul rând servitor – unul care servește mai întâi. Începe cu sentimentul natural că cineva vrea să servească, să servească mai întâi. Apoi, o alegere conștientă îl aduce să aspire la a conduce. Această persoană este capabilă să conducă pentru că a învățat să servească. Nu este ca și cum liderul servitor ar fi servil. Într-adevăr, liderul servitor poate fi superior în ceea ce privește inteligența, personalitatea, educația, experiența și alți factori care sunt în mod normal asociați cu leadership-ul. Dar lucrul distinctiv este următorul: liderul servitor se concentrează pe creșterea și bunăstarea oamenilor și a comunităților cărora le aparțin.”
6. Fii „explorator”
Această comparație evidențiază exact ceea ce îi lipsește metaforei dirijorului: capacitatea de a descoperi necunoscutul.
- Liderul, prin curajul și curiozitatea sa, deschide noi drumuri. De multe ori, el se aventurează singur pentru a menține siguranța grupului, urmând apoi să-i ghideze prin teritorii necunoscute. Necunoscutul poate fi o piață nouă, o tehnologie inovatoare, o soluție validată doar teoretic sau cu șanse foarte mici de succes – orice nu a fost încercat, dar există, oricât de mici, șanse să funcționeze.
- Un inovator este liderul care nu renunță la descoperirea „becului”, oricât de multe încercări ar fi necesare. El nu abandonează.
Iată si autorii care folosesc aceasta metafora:
- Joseph Campbell, „The Hero with a Thousand Faces”
„Un erou se aventurează din lumea cotidiană într-o regiune de minune supranaturală: acolo se întâlnesc forțe fabuloase și se obține o victorie decisivă: eroul se întoarce din această aventură misterioasă cu o putere de a acorda daruri semenilor săi.”
- Simon Sinek („Start with Why”)
„Oamenii nu cumpără CE faci; ei cumpără DE CE faci. Iar ceea ce faci dovedește pur și simplu în ce crezi.”
7. Fii „făclier” „lumina”
Când ești pierdut, descurajat, te simți ca și cum te afli în întuneric. Uneori, este suficientă o mică lumină ca să fii capabil să pornești din nou la drum. Liderul îți oferă asta.
- Liderul este cel care luminează calea, aduce claritate și speranță în situații dificile. Nu știu dacă te-ai rătăcit vreodată sau ai avut nevoie de indicații într-un loc mai puțin cunoscut, dar probabil îți amintești acea senzație de neliniște, când inima parcă se oprește sub presiunea necunoscutului, până când zărești ceva familiar.
- Liderul este cel care îndrumă; de multe ori, nu îți arată calea o singură dată, ci te însoțește pe întregul drum pentru a se asigura că ajungi la destinație.
Iată și câțiva autori care folosesc această metaforă
- John Maxwell in cartea „The 21 Irrefutable Laws of Leadership”.
„Un lider nu este cineva care este urmat, ci cineva care urmează o viziune. Și atunci când ai o viziune clară și o poți comunica eficient, oamenii te vor urma.”
- James Kouzes In cartea The Leadership Challenge: How to Make Extraordinary Things Happen in Organizations,”
„Rolul liderului este să faciliteze dezvoltarea altora astfel încât aceștia să poată aduce contribuțiile lor proprii și să-și atingă potențialul maxim.”
- James Kouzes și Barry Posner în cartea „The Leadership Challenge”.
„Liderii eficienți nu sunt cei care dau toate răspunsurile, ci cei care creează un mediu în care oamenii se pot simți încrezători să-și pună întrebări, să-și exprime ideile și să-și asume riscuri.”
***
Tu cum inspiri liderul din tine cu imagini vizuale? Care dintre comparațiile de mai sus iți place cel mai mult? Scrie-mi si te vei bucura de feedbackul întregii comunități.