Am discutat despre stabilirea obiectivelor, iar azi a venit momentul să abordăm și cum să treci cu succes de evaluarea performanței. Angajații percep evaluarea performanței ca fiind nedreaptă, inexistentă sau inutilă, iar unii manageri o văd doar ca pe încă un lucru inutil de făcut, doar pentru că așa dorește conducerea companiei. Astăzi vei afla cum treci cu succes de evaluarea performanței.
Dacă ești manager, ar trebui să știi că performanța ta depinde de performanța subalternilor tăi și, cu cât ai mai mulți, cu atât este mai important pentru tine să o măsori.
Dacă ești angajat, această evaluare îți va confirma încă o dată care este viitorul tău în companie. Fie vei înțelege că locul tău nu este acolo (dacă evaluarea ți se pare nedreaptă), fie vei avea ocazia să pregătești evoluția ta la următorul nivel.
Există și companii mari care au renunțat la acest proces de evaluare, considerându-l greoi, incorect, discriminatoriu și demotivant.
Cum te ajută evaluarea performanței:
- Înțelegi care este rolul tău în companie și cum funcționează lucrurile.
- Ai ocazia să evoluezi în carieră.
- Înțelegi ce îți lipsește pentru a evolua.
- Primești prima/bonus pentru performanța avută.
Care sunt etapele de evaluare
- Evaluare intermediară – De obicei are loc la jumătatea anului, dar pot exista și variante trimestriale.
- Autoevaluarea – Pregătești dovezile pentru a indica atingerea sau depășirea obiectivelor, sau pentru a justifica incapacitatea de a le atinge.
- Testul de evaluare – Mult mai rar întâlnit. Este folosit adesea după ce ai parcurs un program de formare profesională.
- Discuția de evaluare – Are loc cu managerul tău și presupune o discuție directă.
- Feedback 360 – Se folosește în puține companii. Mai multe persoane (colegi, superiori, subalterni, parteneri externi) sunt solicitate să-și exprime opinia cu privire la colaborarea avută.
- Evaluarea în pereche – Este cea mai rar întâlnită. Este o evaluare în grup la nivelul echipei/proiectului sau împreună cu cel puțin încă un coleg.
- Calibrarea – Este necesară dacă există diferențe majore între evaluările primite. Responsabilitatea acestei activități aparține responsabilului de resurse umane.
Cum treci cu succes de evaluarea performanței
Ce faci înainte de discuția de evaluare
Rezervă în calendar timp dedicat pentru întâlnirea cu managerul și pentru autoevaluare. Pentru ca durata pregătirii și a autoevaluării să fie cât mai scurtă, ar fi bine să păstrezi dovezile (documente, emailuri, rapoarte) legate de obiectivele tale fie direct în aplicația de evaluare (dacă permite), fie într-un spațiu dedicat pe calculatorul tău. După un an de zile, este posibil să uiți ce ai făcut sau unde ai pus informațiile!
Fiecare obiectiv este însoțit de o evaluare cantitativă, fie în procente, fie pe o scară de la 1 la 5 sau de la 1 la 10. În majoritatea sistemelor de evaluare pe care le-am întâlnit:
- 1 – obiectiv neatins
- 2 – obiectiv parțial atins
- 3 – obiectiv atins
- 4 – obiectiv depășit
- 5 – rezultate excepționale
Așadar, nu-ți fie teamă dacă oferi sau primești nota 3, deoarece aceasta înseamnă că ți-ai atins obiectivele. Într-o carieră de om, este puțin probabil să fii mereu excepțional. Poate doar dacă obiectivele sunt extrem de ușor de atins.
Atenție! Am întâlnit și sisteme de evaluare în care se face o medie între evaluarea managerului și a angajatului. Dacă nu se atinge punctajul maxim, nu primeai întregul salariu. Într-un astfel de context, nici nu îndrăznesc să-ți spun să acorzi altceva în afară de nota 5, deoarece ar fi ca și cum ți-ai tăia singur din salariu.
Conștientizează faptul că vei primi feedback din partea managerului. Este un lucru inevitabil, așa că pregătește-te emoțional să primești atât lucruri bune, cât și mai puțin bune. Apoi, pregătește-te să oferi și tu feedback managerului.
Încă ceva ca să fii 100% pregătit: dacă este pentru prima dată când folosești aplicația de evaluare sau ai uitat diferite funcționalități, acordă-ți puțin timp să o cunoști. Altfel, vei pierde atât tu, cât și managerul, timp prețios în timpul discuției.
Ce sa faci in timpul discuției de evaluare
Această discuție poate fi foarte stresantă. În general, dacă te pregătești, nu ai de ce să-ți faci griji; poți chiar citi ce ai scris în autoevaluare.
- Solicită detalii și exemple legate de feedbackul primit. Uneori, formulările folosite de manager sunt prea generale sau nefondate. Îți va fi mai ușor să înțelegi opinia lui.
- Spune ce îți aduce bucurie în activitatea de zi cu zi.
- Explică cum vezi tu lucrurile, ce ți-a lipsit și ce plănuiești să faci pentru a obține rezultate mai bune.
- Evidențiază pe cei care te-au ajutat să obții acele rezultate.
- Arată cum ai evoluat de la ultima evaluare.
- Propune idei pentru îmbunătățirea activității în noul an.
Ce întrebări poți primi?
Te rugăm să te pregătești pentru ele. Poate chiar să le abordezi din proprie inițiativă și să nu aștepți să-ți fie puse.
- Cât de bine ți-ai îndeplinit obiectivele de performanță în ultimul an? Adu argumente.
- Care sunt realizările de care ești cel mai mândru?
- Cu ce provocări te-ai confruntat în acest an și cum le-ai depășit?
- Ce ai învățat anul acesta?
- Cum ai contribuit la succesul echipei sau departamentului tău?
- În ce competențe/cunoștințe crezi că trebuie să te îmbunătățești?
- Cum ai demonstrat capacitatea de [competență importantă pentru rolul tău]?
- Ai avut inițiativă și ți-ai asumat responsabilități?
- Ți-ai dori să îți schimbi rolul? Ce oportunități cauți?
Ce întrebări poți pune
- Ce poți face pentru a obține rezultate mai bune?
- Cum pot ajuta echipa să obțină rezultate mai bune?
- Este acesta un moment potrivit pentru a discuta o creștere salarială?
- Când aș putea trece pe o funcție nouă?
- Ce schimbări vor avea loc în companie?
Ce să nu faci
- Nu lăsa doar managerul să vorbească. Tu ai făcut munca și ești singurul care se poate lăuda.
- Nu te certa. Nervii nu rezolvă nimic.
- Nu te compara cu alții. Obiectivele sunt ale tale, nu ale altcuiva, chiar dacă cineva are exact aceleași obiective ca tine.
- Nu te scuza pentru lipsa de performanță; spune ce poți face mai bine.
- Nu fi defensiv.
Ce faci după discuția de evaluare
De cele mai multe ori, nu se întâmplă mare lucru după evaluare. Doar stai cu sufletul la gură sperând că vei primi o mărire frumușică.
Printre activitățile administrative, pe formularul de evaluare va apărea semnătura/acordul tău și al managerului. Ține minte că poți oricând adăuga observații prin care să indici de ce nu ești de acord cu evaluarea efectuată de manager.
De asemenea, acesta este și momentul în care te pregătești pentru stabilirea obiectivelor pe următorul an. Nu amâna prea mult acest moment, pentru că ideile tale vor dispărea, mai ales dacă nu le notezi.
***
Sperăm ca aceste recomandări cum treci cu succes de evaluarea performanței le vei aplica si ne vei spune cum a funcționat la tine.