Animalele de companie, asistenți la învățare

Majoritatea oamenilor iubesc animalele și mai ales copiii. 30% din populația Europei deține un animal de companie, Romania aflându-se abia pe locul 24. Cel mai popular, atât în România cât și la nivelul Europei, este pisica, urmat de câine. Dacă tot avem aceste mici companioni de zi cu zi, hai să vedem ce rol joacă: Animalele de companie, asistenți la învățare.

Animalul de companie presupune avantaje, dezavantaje și mai ales responsabilitate, cu toate acestea poate fi un bun companion de învățare chiar în sala de curs. Nu este ceva ce poți cumpăra de la plafar sau librărie, așa cum se aștepta domnul care dorea pilula magică să învețe peste noapte. Este ființa care are nevoie de îngrijire și iubire, răsplătind-te cu beneficii intangibile.

Ce ne spun studiile despre animalele de companie:
  • 96% din profesorii care au utilizat un animal de companie în clasă au înregistrat beneficii;
  • 78% din profesori au constatat îmbunătățirea rezultatelor elevilor și cu același procent rata de participare la cursuri;
  • 92-98% din profesori au constatat îmbunătățirea comportamentului, încrederii în sine, capacitatea de empatizare;
  • Si profesorul a avut beneficii neașteptate a scăzut necesitatea intervenției acestuia pentru a asigura disciplina.

Animalele de companie, asistenți la învățare

Principalele beneficii când deții un animal de companie chiar tu sau este alături de tine în sala de curs:

  1. Comportament social – începe cu responsabilitatea de îngrijire. Animalul de companie devine un prieten fără prejudecați, alături de care câștigi încredere în tine, în el și în cei din jurul tău. Acestui mic prieten îi poți spune orice, oricând.
  2. Bunăstare emoțională –  continuă cu înțelegerea comportamentului și a emoțiilor. Un proprietar de 100 de porumbei asemănători va ști să facă diferența dintre ei și să le dea un nume. Cu cât petreci mai mult timp cu un animal de companie observi pe chipul acestuia: bucuria, tristețea, durerea, pofta și multe alte emoții. Este foarte benefic pentru copii care au probleme de atașament.
  3. Comunicare –pe lângă sunetele pe care le înveți de mic copil „miau-ham-chiţ” vei reuși să distingi diferitele sunete și tonalități pe care animalele le folosesc prin ascultare. Vei reuși de asemeni prin instructaj să ghidezi animăluțul, de exemplu să dea noroc cu tine. Apoi curiozitatea te va împinge să citești tot feluri de secrete despre aceste vietăți.
  4. Dezvoltare fizică – te pune în mișcare. Mai ales un câine care va fi cel mai bucuros să alerge împreună cu tine dar și o pisică care te va provoca să-i arunci mingiute sau să târâi sfori, pene și alte obiecte foșnitoare. Pentru cei care au probleme motorii animalele de companie sunt buni asistenți în ședințele de terapie.
  5. Imaginația – jocurile și jucăriile pe care le inventați împreună sau unde să-ti ascunzi tema și bomboanele ca să nu-ţi le mănânce cățelul. Jocurile de rol, oricât nu-i place unei pisici să fie împopoțonată tot poți crea o scenetă haioasă.
Care sunt animalele recomandate pentru sala de curs?

Sunt câteva grădinițe/ şcoli particulare care practică „ziua animalului de companie”; în rândurile următoare nu vorbim despre aceste situații speciale ci despre existenta îndelungată a unui animal de companie în clasă. Cel mai frecvent sunt animale integrate în cursurile de științe ale naturii, mai rar întâlnim animalul de companie al clasei sau al şcolii.

  1. Pești și animale marine – sunt cele mai populare animale pentru sala de curs. Nu pot genera alergii. Întreținerea lor este relativ ușoară. Trăiesc 1-5 ani.
  2. Axolotl – nu are nevoie de mult spațiu și îngrijire, de asemenea nici nu se mișcă prea mult. Din păcate nu îl poți tine în brațe sau mângâia. Cu toate acestea aspectul lui stârnește curiozitatea. Poate trăi 10 – 15 ani.
  3. Insectele băţ   au diverse nuanțe de maro și verde. Au marele avantaj: nu muşcă, sunt foarte delicate necesită manipulare cu mare grijă. Trăiesc 1-1,5 ani. Doamna fluture pictată – este miraculos să vezi dezvoltarea sa în doar 14 -26 zile.
  4. Păianjen & Tarantula – pot părea fioroși, însă te ajută să fii curajos. Din păcate pot muşca așa că nu-i poți mângâia. Trăiesc 15-25 ani.
  5. Broaștele de copac – sunt ușor de îngrijit și foarte plăcute la admirat cum se cățară de colo-colo. Poate fi de asemenea ținută în mană. Trăiește 16 ani, iar masculul scoate sunete puternice în perioada de împerechere.
  6. Broasca țestoasă – cea mai întâlnită este cea grecească datorită dimensiunilor sale mici.Trăiește cel puțin 50 ani. Atenție poate fi purtătoare de salmonela, așa că necesită o igienă specială.
  7. Porcușor de guineea – se simt mai bine în perechi. Sunt pufoși și drăgălași însă îngrijirea lor necesită mai mult efort: nu le place să stea singuri.
  8. Hamster – Mai ales cel sirian este deosebit de prietenos. Este mai degrabă animal de noapte, așa ca s-ar putea să te dezamăgească în timpul zilei. Trăiește 2-3 ani.
  9. Șarpe – desigur nu unul veninos sau de dimensiuni foarte mari.  Ca și în cazul păianjenilor te poate ajuta să depășești fricile. Trăiește 10-20 ani.
  10. Dragon Barbos & alte reptile – necesită îngrijire medie, un mediu cald. Nu se mișcă prea mult. Trăiește 10-15 ani. Din păcate și acesta poate purta Salmonela, prin urmare atenție la igienă.
  11. Iepuri – pufoși, inteligenți și iubitori. Au nevoie de mai mult spațiu pentru a putea alerga și legume proaspete. Trăiește 3 – 5 ani sau chiar 9 ani.
  12. Papagali și canari – necesită o îngrijire medie, ceva semințe și apă. Pot fi destul de gălăgioși. Funcție de specie trăiește de la 10 la 60 ani.
Animalele de companie, asistenți la învățare
Care sunt animalele recomandate acasă

Animale mai sus expuse, recomandate pentru sala de curs, nu sunt excluse. Adăugăm aici cele mai frecvente animale de companie câinele și pisica.

Iată cum te poate ajuta să înveți un cățel:

  • Creşte moralul;
  • Creşte nivelul de responsabilitatea;
  • Facilitează mobilitatea;
  • Este un bun ascultător atunci când îi citești;
  • Alungă singurătatea și orele lungi în faţa monitoarelor.

Iată cum te poate ajuta să înveți o pisică:

  • Te poate ajuta să înveți să cânți la pian, clapele sunt locul lor preferat de plimbare;
  • Te ajută să dormi mai bine;
  • Te relaxează torsul lor;
  • Independenţa lor te inspiră;
  • Sunt o provocare de zi cu zi, parcă te-ai juca de-a v-ați ascunselea.
Câteva atenționări:
  • Este interzis să iei animale din sălbăticiei.
  • Păstrează chitanța/ factura de la achiziția animalului pentru a putea face dovada.
  • Unii copii pot fi alergici la animale.
  • Obține avizele necesare pentru a ţine un animal în sala de curs.
  • Un animal de companie nu poate fi repus în libertate, șansele de supraviețuire a acestuia sunt foarte mici. Găsești un centru dedicat care poate să le preia în responsabilitate.
  • Alege animale de companie care sunt ușor de întreținut și nu necesită condiții ambientale speciale (o anumită temperatura sau umiditate).
  • Unele animale pot trăi foarte puțin, alte foarte mult. Prin urmare necesită un angajament emoțional pentru ambele situații.
  • Spațiul – indiferent cât de mare sau mic este animalul studiază nevoile de spațiu necesare, nu te gândi la doar o simplă cușcă sau acvariu.
  • Costurile de întreținere ar fi bine să le evaluezi înainte de a alege să deții un animal de companie.
***

Animalele de companie, asistenți la învățare. devin chiar profesori atât de pricepute sunt. Ia-ţi curajul de a îngriji un animal și bucură-te de beneficii neașteptate. Acceptă-le poznele și vei avea un prieten.

Prieten de învățare îți este și Lunif. Rămâi alături de noi pentru alte trucuri cu folos.

Administrator

Leave a comment