7 Metafore pentru a obține echilibrul în viață

Îți este mai ușor să înțelegi când ți se explică prin exemple, comparații sau poveşti? Am pentru tine aici 7 metafore pentru a obține echilibrul în viată.

O metafora  este o figură de stil rezultată dintr-o comparație subînțeleasă prin substituirea cuvântului obiect de comparație cu cuvântul-imagine. Dacă ar fi să punem sinonimele metaforei ar fi: comparațiile şi analogiile.

Metaforele sunt adeseori folosite în literatură pentru a te integra mai ușor în atmosfera poveştii. Unele dintre ele fac apel la simțurile tale astfel încât să ai senzația că le trăiești pe propria piele.

De zi cu zi metaforele ne ajută să înțelegem subiectele complexe și să luăm decizii e baza lor. Echilibrul în viată rămâne adeseori un mister, acesta este motivul pentru care mai jos vei găsi mai jos 7 cuvinte de tip metafora care te vor ajuta să înțelegi ce ai de făcut pentru a obține acest echilibru.

7 Metafore pentru a obține echilibrul în viață


1. Elasticul

Imaginează-ţi cel mai banal elastic de prins bani, legume la piață sau cel de păr. Dacă ai unul la îndemâna ia-l în mână. Ce poți face cu el?






  • Îl întinzi – când ai nevoie să rezolvi mai multe lucruri îți extinzi programul de lucru peste cel obișnuit.
  • Îl răsucești – când vrei să prinzi bani sau legumele cu el li întinzi apoi îl răsucești pentru a ţine bine produsele. Aici este activitatea ta de zi cu zi nici presantă, nici prea stresantă.
  • Îl înnozi – probabil e mai rar la un elastic, însă dacă nu ai o sfoară la îndemână e bun şi un elastic. Aici sunt lucrurile încurcate din viaţa ta, unde iei decizii creative pentru a rezolva problemele.
  • Îl desfaci – când ai finalizat treaba, revii la starea ta neutră, de relaxare.
  • Îl lași liber – aici este tipul tău liber de relaxare.
  • Se rupe – dacă  întinzi prea tare sau o perioadă foarte lungă, acesta se rupe. La fel şi tu atât timp cât forțezi peste limitele tale atunci vei ceda bolilor şi stresului.

2. Potrivirea apei calde

Presupun că atunci când faci un duş nu preferi nici apa clocotită şi nici cea rece ca gheaţa. Depui un mic efort în a învârti robinetul astfel încât să ajunghi la temperatura pe care ţi-o dorești.






  • Învârţi robinetul, apoi te oprești să testezi – Prin comparație te apuci de treabă, apoi iei o pauză de câteva secunde şi te întrebi „Mai pot” Îți răspunzi „Da continui”
  • Mai învârţi un pic şi iar testezi – „Mai pot” Îți răspunzi „Da sunt cam obosit, ar fi mers să mă opresc un pic mai devreme”
  • Îți dai seama că ai depășit şi răsucești invers – Așa că iei o pauză mai lungă;
  • Crezi că-i bună temperatura, începi să te speli şi după câteva secunde se schimbă. –  Asta se întâmplă pentru că efectele nu se văd imediat. Așa ca mai așteaptă vezi cum te simți, întreabă-te „Sunt gata de treaba, sau mai rămân un pic în pauză?”

3. Puzzle

Cel mai mic puzzle este din 2 piese până la 551.232  piese conform Cărții recordurilor. Indiferent câte ai scopul este să le îmbini şi să te bucuri de ansamblu.

Piesele sunt numeroasele lucruri pe care le ai făcut într-o zi. Dacă e o piesă care nu e din acel puzzle o dai deoparte. Pur şi simplu nu ai nevoie de ea şi o arunci (aici sunt activitățile inutile) sau sunt din puzzle-ul altei zile.



Ca să potrivește piesele:

  • petreci un pic de timp studiind șablonul (acesta este planul),
  • creezi mai întâi conturul (asiguri contextul astfel încât să lucrezi mai departe)
  • continui să potrivești piese poate chiar aleatoriu pe grupe astfel încât treptat să elimini din necunoscute. Poate că nu știi de la început ce activitate merge cu care activitate, însă pe baza planificării treptat lucrurile se așază.

4. Surfing sau urcușul pe munte

Pe munte avem urcarea şi coborârea pe cărări șerpuite. Dacă ai mai fost pe acele drumuri probabil unele dintre ele îți sunt cunoscute însă majoritatea nu. Doar știi că pe acolo e calea ta spre vârf.






  • La fel şi munca ta spre a-ţi atinge obiectivele. Atunci când ai mai făcut ceva asemănător, urcușul e mai ușor. Ai antrenament.
  • In timpul ascensiunii depui mă multe efort, ca apoi să te grăbești spre timpul tău liber, unde te relaxezi pe drumul drept

Simulat şi la surfing. Aștept cu nerăbdare valul să te urci pe vârful lui, uneori îl prinzi şi te menții pe el alteori cazi. Acolo pare ceva normal. Pur şi simplu te urci din nou pe placă şi aștepti următorul val.

  • Valurile sunt oportunitățile. Pe unele le ratezi pentru că nu erai pregătit. Pe altele le prinzi însă pe parcurs cedezi din lipsa neîndemânării. Însă prin practica ajungi să te bucuri de fiecare val şi fiecare vis.

In oricare dintre ele spectaculos nu este doar rezultatul final, ci drumul pana acolo. Minunatele vederi, vietăți şi discuții pe care le ai cu însoțitorii tai.


5. Magician

Ce are un magician? Un costum special, o baghetă magică, o pălărie, un pachet de cărţi şi multe altele depinde de trucurile sale. După mult studiu şi practică, te surprinde cu rezultatele care par ireale.







Tu ești magicianul propriei zile. Ca să reușești ai nevoie:

  • De un truc adică de un obiectiv.
  • Să înveți ce ai de făcut
  • De unelte potrivite. Nu sunt multe lucruri pe care le poți face fără a folosi obiecte. Ia-ţi şi pentru echilibru uneltele potrivite pentru a reuși.
  • Practică şi îmbunătățește în fiecare zi ca să ajungi să surprinzi pe cei din jurul tău.

6. Shopping-ul

Pare ciudata comparația dintre cumpărături şi echilibru în viată. Primul gând este că-ţi mănâncă timp şi nu aduce nimic valoros. Dacă îți place totuși shopping-ul atunci fură din arta şi bucuria de a cumpăra şi pune la echilibru.






  • Uneori ai o nevoie clară. Aici e obiectivul şi criteriile clare de achiziție. Te apuci şi cauți acolo unde știi că sunt șansele cele mai mari să găsești ceea ce ai nevoie.  în activitatea ta de zi cu zi căutarea produselor sunt sarcinile pe care le ai de făcut.
  • Dacă nu găsești, nimic potrivit atunci amâni ideea şi treci mai departe.  Dacă aceea nu e calea care te duce la rezultatele dorite, renunță şi treci la alta variantă.
  • Alteori doar răsfoiești, de curiozitate sau poate din relaxare pentru tine. Așa cauți oportunitățile, cu răbdare şi atenție. Profită de ea când ţi-a ieșit în cale. Doar ti-o dorești atât de mult!
  • Si de multe ori pur şi simplu îți apar reclamatele la produse. Daca par interesant le răsfoiești, altfel le ignori cu succes. La fel şi cu timpul tău, dacă apar activități neinteresante pentru tine uită repede de ele.

7. Dansul

Cele mai la îndemâna metafore ale echilibrului în viaţă sunt balanța şi mersul pe sârman. Însă dansul e o altă poveste: ai armonia cu muzica şi partenerul(a). Fiecare pas îl pui pe ritmul muzicii şi astfel încât să nu calci pe cineva pe picioare. La cel mai frumos dans rămâi cu gura căscată şi inima zvâcnind în piept de emoție.




Ca să poți avea echilibru în viaţă, găsește melodia pe care vrei să dansezi în fiecare zi.

  • Dacă ai o zi încărcată alege ceva săltăreț, cu ritm rapid.
  • Dacă ai o zi de vacanţă alege o melodie şi activități de relaxare.
  • Dar oricât de săltăreața este muzica nu poți ţine un astfel de ritm toate cele 17  ore în care nu dormi. Alternează ritmul alert cu cel lent. Aceste schimbări chiar aduc farmecul în mișcările de dans si te ajut să obții echilibrul

Tine minte şi dansul se învață. Practică echilibrul în fiecare zi!


***

Care ţi-a plăcut cel mai mult din cele 7 Metafore pentru a obține echilibrul în viață? Scrie-mi cum aplici tu.


Administrator

Leave a comment