Cum susții echilibrul în viață și evoluezi în același timp?

Cum susții echilibrul în viață și evoluezi în același timp? Simplu: Echilibru în viață nu înseamnă stabilitate ci SCHIMBARE.

Am testat metoda roata vieții pe numeroși participanți la curs. 99% dintre aceștia aveau diferențe de între ceea ce vor să devină și ceea ce sunt acum. Atingerea obiectivului pe fiecare arie presupune un pic de muncă și disconfort.

Imaginează-ţi că acum stai în cel mai confortabil pat, nici tare nici moale, nici cald, nici rece, nici prea sus, nici prea jos… de nu te-ai mai ridica întreaga viață din el. Pe când te bucuri de o asemenea relaxare ţi se face treptat sete. Poate ai ceva apă lângă tine, poate îți aduce cineva… totuși la un moment dat nu mai reziști și te ridici. Cauți apă și ce mai ai nevoie, apoi treci astfel la următorul nivel de confort. Faptul că te-ai ridicat din pat a presupus o schimbare și o alegere pe care ai făcut-o.

Prea banal patul? Hai să vedem ce însemnă starea ta de bine când avei 14 ani și care este cea de acum? Tu nu mai ești același om de la o clipa la altă, schimbarea este naturală. Chiar as pune pariu că nici hainele de atunci nu-ţi mai vin sau nu-ţi mai plac.

De ce ai nevoie de schimbare  în viață?

  • Pentru a supraviețui, te protejezi de frig, arșiță, hoți, foamete etc
  • Pentru a fi mai productiv și să faci tot ce-ţi trece prin minte, multe, mărunte, importante sau mărețe.
  • Pentru a nu mai greși mereu și mereu același lucru. Cum ar fi să te lovești  în fiecare zi  în același loc, la același picior? Mi-e greu să cred ca devii imun. Vei ocoli obiectul.
  • Pentru că nu-ţi place să te plictisești. Cum ar fi dacă toate zilele ar fi la fel, ai face exact același lucru, ai mânca același lucru, ai auzi aceleași lucruri… Ai fi ca o jucărie ce pornește la cheie se învârte pe aceeași linie fixă, finalizează traseul și iar de la capăt.
  • Pentru ca este inevitabilă, pur și simplu nu te poți opune schimbării. Arăți acum ca  în ziua  în care te-ai născut?
  • Pentru a te bucura de viață. De ce sa trăiești atâția ani și să faci în mod repetat ca la indigo același lucru.

Cum susții echilibrul în viață și evoluezi în același timp?

1. Stabilește obiective și priorități

Despre obiective am tot discutat, însă despre priorități mai puțin. Si aici sunt diferite metode prin care sa alegi ordinea de realizare a activităților dintre care cea mai cunoscuta este matricea Eisenhower care grupează activitățile după urgenţa și importanţa lor.

Doar că uneori sunt atât de multe importante și urgente încât nu știi de ce să te apuci. Iți propun o varianta îmbunătățită a acestei matrici

  • Activități importante și urgente care au consecințe grave dacă nu le faci. De exemplu: riști ca cineva să se rănească sau chiar mai rău (deces) sau riști să pierzi un parteneriat cu o valoare financiară foarte mare (inclusiv poți fi concediat). Aceasta sunt primele pe care le faci, dacă le ai pe lista ta.
  • Activități importante și urgente care au consecințe minore dacă nu le faci. De exemplu: să răspunzi la mailurile primite de la colegi. Acestea sunt a doua categorie de activități pe care le realizezi;
  • Activități importante și neurgente. Pe acestea îți recomand să le găsești un loc potrivit  în calendar și să le realizezi prin slow morion multitasking
  • Activități neimportante și urgente. Analizează dacă poți delega adică ai pe cineva capabil să facă acele activități  în locul tău măcar în proporție de 75% bine.
  • Activități neimportante și urgente pe care nu ai cui să le delegi, le faci tu pe locul 3, pe principiul „închide ochii și pupa broasca”
  • Activități urgente și neimportante. Șterge cât mai multe dintre ele, însă pe această listă pot fi acele lucru pe care ţi-ai dori să le faci mereu însă rareori ajungi la ele. Cum ar fi: să faci un curs de dans, să lenevești până la prânz, să scrii o carte. Păstrează-le pe lista, le vei face când ai câteva minute libere de așteptare sau când vor ajunge într-o altă celulă din matrice.

2.Schimbă ca să faci diferența

Una dintre cele mai frecvente nemulțumiri ale celor care au început să lucreze de acasă o dată cu pandemia a fost incapacitatea de a face distincție dintre timpul personal și timpul dedicat muncii.

Când mergi la locul de muncă ai câteva caracteristici esențiale:

  • Ai haine dedicate doar pentru locul de munca. Unele persoane chiar au uniforma: haine de protecție sau cu brandul companiei;
  • Ai un drum de parcurs, timp  în care mai rezolvi una alta, mai petreci timp cu colegi sau mai dai peste un cunoscut;
  • Ai un spațiu dedicat muncii, un post de lucru, un birou, un banc de lucru;
  • Ai obiecte cu care lucrezi: calculator, utilaje, unelte sau documente;
  • Ai persoane care te înconjoară și cu care vorbești.

Iată ce îți propun ca sa poți face diferența:

  • Pregătește-te în fiecare zi ca atunci când mergi la locul de muncă, mă refer aici la haine;
  • Pentru interacțiunea cu ai tăi colegi poți stabili ”cafeaua de dimineața” online împreună;
  • Alege  în casă un spațiu dedicat lucrului – scaun, birou, camera;
  • Folosește calculatorul sau uneltele pe care le-ai folosi la birou;
  • Când ai terminat programul închide calculatorul, schimbă-te și apucă-te de treburi personale. Ideal ar fi chiar să ieși din casă un pic;
  • Nici din punct de vedere al echilibrului personal și nici din punct de vedere a securității informațiilor nu este recomandat să folosești același calculator sau telefon.

Doar schimbă una cu alta. Atât de simplu este să-ţi menții echilibrul.

3.Deleagă sarcini acasă și la servici

Iți spuneam că delegarea este esențială pentru a elibera programul tău de activitățile urgente și neimportante. Iată care sunt principalele regulile pe care să le aplici pentru ca delegarea să funcționeze și acasă și la locul de muncă.

  • Identifică care sunt persoanele capabile să facă, adică au competenţele, cunoștințele și resursele necesare ca să te înlocuiască. Dacă sunt mai multe persoane atunci deleagă pe perioade limitate fiecăruia. Dacă nu ai pe nimeni atunci ar fi bine să pregătești pe cineva.
  • Comunică exact care sunt activitățile delegate (inclusiv nivelul de decizie). Dacă vrei un tabel verde și scris bold, specifică acest lucru. Dacă vrei pâine cu maia feliată, specifică acest lucru. Dacă vrei ca activitatea să fie finalizată în 5 zile spune și asta. Mai ales spune până când (data încheierii delegării) și până unde (valoare în bani) poate lua decizii în locul tău.  Pentru claritate îți recomand să ai în delegarea de la locul de muncă atât o comunicare verbală cât și una scrisă. /
  • Ai răbdare, încredere, asumare și instrumente de măsurare. Răbdare ca să nu deranjezi persoana respectivă din 5  în 5 minute să vezi cum se descurcă. Oferă încredere astfel încât sa poată veni la tine cu întrebări de clarificare. Asumă-ţi că rezultatul final poate fi diferit de ceea ce aveai  în mine, însă știu că te vei descurca chiar dacă nu este 100% ceea ce voiai. Măsoară rezultatele obținute împreună cu persoana delegată pe baza unui indicator stabilit dinainte.
  • Continuă să delegi, data viitoare va fi mai bine, chiar dacă nu perfect.

4.Șterge tot ce poți șterge

Pe lista lucrurile neimportante și neurgente sunt lucrurile pe care nu le vei face niciodată. Din păcate aici pot fi și lucruri esențiale pentru echilibrul tău cum ar fi mișcarea sau vacanţele. Nu le poți șterge la infinit, din când în când lasă-le să devină importante.

Iți recomand să ștergi:

  • Scuzele precum „Nu am timp.” pentru că mereu ai timp pentru lucrurile care contează cu adevărat pentru tine. „Nu e treaba mea” indiferent unde ești mereu există ceva care poți face mai mult decât a te plânge la persoane nepotrivită.
  • Perfecționismul dacă nu lucrezi in domenii cu risc major (nuclear, securitate, aviație etc). Dacă citești articolele mele este imposibil să nu găsești măcar o greșeală  în fiecare, asta pentru că știu că înțelegi. De asemeni mi-ar lua cel puțin încă 30 min  în plus ca să le descopăr și să le corectez. Iți aduci aminte de testele de cuvinte  în care literele erau înlocuite pe ici pe colo cu simboluri. Puteai să-l înțelegi? Cel mai probabil da.
  • Așteptarea că succesul e imediat. Chiar și cei care câștigă la loto, nu au cumpărat bilete o singură dată. Până găsești lampa fermecată sau peștișorul aurii, consecvenţa este cheia ta pentru: Cum susții echilibrul în viață și evoluezi în același timp?
  • Teama de orice, mai ales teama de succes sau de eșec. Cele mai cunoscute persoane care au eșuat sunt Edison „Nu am eșuat de 10000 de ori ci am găsit 10000 de moduri  în care nu funcționează” iar Jack Cafinele, Mark Victor Hansen autori ai colecții „Supă de pui pentru…” au primit aproape 200 de refuzuri de la edituri pana au reușit sa publice prima carte.
  • Persoanele nepotrivite din anturajul tău. Se spune că suntem suma persoanelor care ne înconjoară. Dacă vrei să fii mai calm stai mai mult timp cu persoane calme. Vrei să înveți matematică, petrece mai mult timp cu cei care știu matematică. Vrei un salariu mai mare, petrece mai mult timp cu persoanele care câștigă mai mult ca tine. De ce funcționează? Pentru că este inevitabil să nu înveți ceva de la ei și să te ajute.

5.Educă clienții, colegii, familia

Poate a educa este mult spus. Este mai degrabă  o informare conștientizare. Repetă-le programul tău, împărtășește obiceiurile pe care le ai. De exemplu spune zilnic mănânc la ora 12:00, sau marțea și joia de la ora 19:00 pentru o ora sunt la sală. Nu doar îți vor respecta programul, ci îi vei și inspira să practice la fel.

Pentru ca lucrurile să fie inevitabile partajează calendarul cu aceștia astfel încât să vadă când ești disponibil. Iți recomand ca  în calendar să ai setat exact perioada  în care lucrezi, concediile și mai ales masa de prânz. Mi-a plăcut foarte mult calendarul unei persoane care lucra într-o multinațională, ca să nu existe confuzie de fus orar, avea blocată toată perioada  în care nu era  în programul de lucru, uzual ar fi 17:00 – 08:00 sau 18:00-09:00

Iți mai duc aminte de flexibilitate. Oricât de mult ţii la programul tău arată flexibilitate în cazul lucrurilor urgente și importante cu riscuri majore. A fi disponibil  în situații critice înseamnă câștigarea încrederii.

6.Comunică eficient

Am un exercițiu pe care îl folosesc adeseori la cursurile de Time management cât și la cel de comunicare. Rezultatul este inevitabil același.

Hai să-l faci și tu. Ia-ţi lângă tine un cronometru. Pornește și oprește cronometrul după fiecare exercițiu. La final compară rezultatele celor 3 exerciții. Care dintre ele a durat mai puțin?

Exercițiul 1.

  • Găsește 5 bucatele de hârtie sau 5 post-uri
  • Scrie aleatoriu cifrele 8,1, 9,3,5
  • Aranjează biletele în ordine crescătoare
  • Calculează suma primelor 2 bileţele

Exercițiul 2.

  • 5 copii au primit bani de la părinți să-şi cumpere ce dulciuri doresc de 1 iunie. Ana are 8 lei, Maria are 1 leu, Cristi are 9 lei, Marius are 3 lei și Elena 5 lei.
  • Pentru că unii copii au primit prea puţini bani, învățătoare horește să dubleze suma celor 2 copii care au primit cei mai puţini bani.
  • Câți bani trebuie sa dea învățătoarea.

Exercițiul 3.

  • Care sunt cele mai mici 2 numere dintre 8,1, 9, 3, 5
  • Calculează suma lor.

Așa-i că o solicitare bine structurată și la obiect, presupune mai puțin timp de lucru?

7. Solicită ajutorul atunci când este cazul

Dintre temerile frecvente este teama de a părea incomplete atunci când ceri ajutorul. Iată câțiva pași pentru a scapă de aceasta teama:

  • Înțelege exact problema cu care te confrunți. Gândește-te ce ai putea tu face pentru a o rezolva. Dacă contextul permite testează dintre ele, astfel încât să-ţi fie clar ce nu funcționează și care sunt riscurile unde alegeri greșite.
  • Găsește persoana care are cunoștințele și competenţele necesare astfel încât sa te ajute cu problema ta.
  • Pregătește-te să ceri ajutorul. Structurează solicitarea într-un mesaj coerent. Alege momentul și metoda pentru a-l comunica. Preferă faţă în faţă, preferă în scris etc /// Cere și acceptă ajutorul când acesta iți este oferit
  • Învață din experiența avută, astfel încât data viitoare să nu mai fie necesar să ceri ajutorul. Dezvoltă relația astfel încât să te ajute și data viitoare. Oricât ai vrea o mașina de spălat sau un frigider e puțin probabil să le poți căra singur.

De final

După ce ai aflat cum susții echilibrul în viață și evoluezi în același timp, te rog să ţii minte poți avea o viață echilibrată atunci când lucrezi în fiecare zi pentru a obține ceva mai bun pentru tine și pentru ceilalți pe care îi iubești

Oricâte exerciții și indicii ţi-as da, totul depinde de dorința ta de a testa și aplica. Iar când ai nevoie de o mănă de ajutor scrie-mi sau vino  în comunitatea oamenilor care se dezvolta.


Administrator

Leave a comment