Am parcurs împreună pregătirea pentru interviul cu resursele umane, manager şi top management un drum care ta ajută să obții locul de muncă dorit. Cum evoluezi în carieră îți poți dori să ocupi o funcție de management. Interviul pentru ocuparea acestei poziții are provocări diferite așa că am pregătit pentru tine. Top 12 întrebări interviu pentru o funcție de management.
Ţine minte că tot ce am discutat până acum este valabil şi pentru acest rol, iată care sunt mai jos întrebările specifice:
Top 12 întrebări interviu pentru o funcție de management le asculți sau le citeşti mai jos
1.Ce înseamnă o echipă de succes?
Te poți gândi la zicala: „Unde-s mulți puterea crește.” Adică aduni câțiva oameni, te apuci de treabă şi termini repede. Din păcate lucrurile nu sunt atât de simple. Succesul unei echipe depinde de o serie de factori precum comunicare, încredere, respect, responsabilitatea, claritatea sarcinilor şi altele care împreună conduc spre colaborare în echipă.
Pentru a confirma cele de mai sus ar fi bine să dai un exemplu din experiență cu un moment în care oamenii deși făceau parte din aceeași echipă nu au colaborat şi ce i-a determinat ca mai târziu totuși să treacă peste obstacole şi să lucreze împreună. Exemplul este cu atât mai puternic cu cât tu ești cel care a facilitat consolidarea echipei.
2.Dacă ar fi să concediezi pe cineva cum te-ai simți?
Ai putea să te gândești că nu este treaba ta să concediezi oameni ci a departamentului de resurse umane. Sau e posibil ca niciodată să-ţi fi trecut prin minte că la un moment dat va fi necesar să iei o astfel de decizie.
Nici noi nu îți dorim să ajungi în astfel de contexte. Este mai bine să previi astfel de situații ajutând subalterni să-şi atingă obiectivele. Alteori nu depinde nici de tine, nici de el ci de performanţa companiei într-un anumit context economic.
De asemeni este normal ca atunci când faci informarea concedierii să nu te simți confortabil, să amâni sau să soliciți altcuiva să anunțe în locul tău. Prin urmare nu-ţi ascunde emoțiile, însă este şi responsabilitatea ta să faci astfel de comunicări.
Sper totuși că nu ești printre cei indiferenți care conciliază pe bandă rulantă pentru cea mai mică greșeală.
Iată ce îți sugerăm să răspuns. Nu îmi doresc să ajung în astfel de situații și aș realiza acțiuni de prevenție. Voi analiza orice altă variantă înainte. Înțeleg că fiecare dintre noi are o familie şi responsabilități personale. în lipsa de alternative voi comunica din timp astfel încât persoana să aibă posibilitatea de a găsi un alt loc de muncă.
3. Cum iei decizii?
Dacă aplici pentru nivelul de bază de management, te poți gândi că multe dintre decizii nu vor fi în responsabilitatea ta. O altă extremă poate fi sistemul autoritar: Eu decid totul.
Răspunsul potrivit este: luarea deciziei depinde de nivelul de complexitate a ptoblemei şi persoanele afectate. Unele decizii sunt în responsabilitate ta prin urmare tu iei decizia însă asta nu exclude că te poți consulta. Alteori decizia aparține superiorului tău prin urmare tu îi vei oferi doar opinia ta. Alteori este o decizie care afectează întreaga echipă şi cu impact minor în companie, așa că ar fi potrivit să soliciți echipei să ia decizia prin vot sau consens.
4. Cum stabilești strategia departamentului?
Te poți gândi că strategia aparține doar echipei de top management sau proprietarului companiei. Însă oricât de mare sau mică este echipa ta ai nevoie şi pentru ea de o strategie de lucru astfel încât să-ţi atingi obiectivele. Iar această responsabilitate nu o poți delega.
Ce ai de făcut este să transpui strategia companiei în strategia departamentului, adică „cum contribuie echipa la acea strategie”. Continuă prin a spune care sunt analizele sau informațiile de care ai nevoie pentru a stabili strategia şi foarte important dacă te consulți cu cineva. Cel mai probabil va fi necesară aprobarea superiorilor înainte de implementarea ei.
5. Cum gestionezi conflictele din echipa?
Te poți gândi că oamenii sunt răi, nervoși şi arțăgoși şi nu le poți le controla emoțiile. Apoi că e treaba lor cearta dintre ei, important este ca activitatea să fie făcută.
Problema este că un conflict strică elementele de bază a unei echipe, așa cum vorbeam mai devreme, încrederea şi comunicarea. De asemeni pot fi momente în care intervenția ta să fie necesară, însă nu mereu. Depinde de context, unele conflicte sunt constructive.
Pentru a nu ajunge la situații conflictuale ar fi bine să începi cu acțiuni de prevenție: cum ar fi training pe zona de conflicte, lucru în echipa sau discuții deschise în echipă.
6. Ce faci cu persoanele toxice?
Ce sunt persoanele toxice? Cred că răspunsul este destul de intuitiv. Sunt acele persoane care dăunează echipei atât de mult încât aceasta este incapabilă să-şi atingă obiectivele. De obicei sunt persoane conflictuale, lipsite de respect, care nu își îndeplinesc sarcinile şi dau vina pe ceilalți.
Ce poți face tu: Creează împreună cu persoana toxică un plan de îmbunătățire a comportamentului, poți solicita ajutor specializat HR. Dar din păcate dacă comportamentul nu se schimbă soluția este concedierea.
Iată ca am ajuns la jumătate Top 12 întrebări interviu pentru o funcție de management.
7. Cum susții dezvoltarea echipei?
Te poți gândi că dezvoltarea este legată doar de cât de bine se simt colegii în echipă. Pentru asta le-ai oferi beneficii, premii, mese în echipa, team building etc.
Acestea nu sunt greșite însă dezvoltarea implică şi capacitatea acesteia de a-şi atinge obiectivele în mod eficient. Spune cum vei crea planul de dezvoltare membrii echipei pentru că fiecare dintre ei are nevoi diferite atât personale cât şi profesionale. Apoi indică cum vei urmări implementarea planului. Ideal este să fi contribuit deja la integrarea unui nou membru în echipă astfel încât să indici cum ai făcut.
8. Cum sărbătorești succesul?
Oameni au nevoie să fie recompensați şi recunoscuți pentru succesul obținut. Primul lucru care îți poate trece prin minte este o recompensare materială cum ar fi un bonus, o primă, un cadou. Însă bine știi că de multe ori nu ai la îndemâna această variantă. Așa că ce faci?
Felicitările realizate public sunt absolut necesare pentru a oferi recunoașterea şi aprecierea efortului depus. Dacă te limitezi la atât, colegii tăi vor spune „o strângere de mână nu este suficient”
Așa că spune cum identifici nevoile acestuia şi cum are nevoie să simtă ca este apreciat.
9.Cum verifici activitatea subalternilor?
Răspunsul rapid este: li supraveghez, verific ce face, îi solicit să fiu în CC-ul maiurilor şi așa mai departe.
Aceasta modalitate este anevoioasă şi mâncătoare de timp, dacă ai 12 persoane în echipa ai avea nevoie de 8 ore pe zi pentru fiecare. Nu prea funcționează!
Dacă nu ai fost tu într-o astfel de situație, adu-ţi aminte cum au făcut șefii tăi cu tine. Cel mai simplu este prin stabilirea și urmărirea obiectivelor. Este mai important pentru tine ca acele sarcini să fie finalizate la timp, mai mult decât, unde, când şi cum. Așa că spune cum stabilești obiective anuale, lunar poate şi zilnice pentru viitorii tăi colegi. Apoi cum vei urmări realizarea acestora.
10. Cum stabilești nivelul de încărcare?
„Nu știu. Nu e treaba mea.” Sunt principalele răspunsuri pe care să eviți să le dai.
Ce poți face şi răspunde este: Listez activitățile realizate de fiecare persoană. Observ cum se realizează sarcinile, cronometrez activitățile pentru a vedea unde sunt necesare îmbunătățire. Solicit feedbackul membrilor echipei.
O altă variantă este să compari cu un standard, cu o altă echipă sau chiar companie unde sunt realizate aceleași activități.
Descrie o situație concretă dacă ai realizat deja.
11. Cum delegi activitățile?
In nici un caz nu spune „Eu nu deleg. Eu fac mai repede şi mai bine decât oricine”
- Spune situațiile în care delegi. Cum îți asumi consecințele rezultatului;
- Spune cum alegi persoana către care delegi astfel încât să aibă competentele necesare;
- Spune cum delegi, cum ii explici concret ce şi cum să facă;
- Spune cum urmărești realizarea sarcinii, cât de des şi când persoana delegată poate apela la tine pentru ajutor.
Desigur descrie o situație în care ai delegat pe baza principiilor de mai sus.
12. Ce rezultate speri să obții în primul an?
O întrebare dificilă atâta timp poate viitoarele tale responsabilități nu sunt clare, totuși în nici un caz nu spune „Nu știu”. Evită un răspuns neclar şi confuz.
Potrivit este să vii cu mai multe variante. Construiește obiective de tip SMART care să se alinieze cu informațiile pe care deja le-ai obținut. De exemplu:
- Dacă în companie exista situația x atunci voi obține 1.000.000 euro
- Dacă voi avea resursele … voi obține…
***
Am finalizat secțiunea de întrebări pe care le poți primi la interviu Top 12 întrebări interviu pentru o funcție de management. Acum este rândul tău să întrebi. Așa că te așteptam să revii alături de noi pentru a afla întrebările care ar fi bine să le adresezi la interviu.