SCAMPER e Secretul lui Moș Crăciun

Am pentru tine o poveste cu o provocare să-ţi bucure zilele de Crăciun de ești Mare sau mai mic. Prin ea vei afla că SCAMPER e Secretul lui Moș Crăciun.

Moșul are Elfi, reni şi o soție Craciuniță. Asta știm de prin toate poveştile. Ce vreau să-ţi divulg astăzi Moșul este mare iubitor de animale. Are un câine, o pisică, un iepure, un acvariu cu pești, 2 papagali, o familie de melci şi un porcușor de Guineea, nu de șorici.

De ani de zile din 2 ianuarie până pe 24 decembrie Moșul, Elfii şi Craciuniță sunt agitați pregătind darurile: jocuri, jucării, dulciuri şi alte bunătăți. Se trezesc la 7:00 iau micul dejun şi pe treabă până seara pe la 8:00 când abia se tărie spre pat. Lucrurile s-au înrăutățit în ultimii ani când numărul de oameni pe pământ a crescut foarte mult şi fiecare dintre ei vrea cadouri mai dichisite.

Animăluțele de companie se simt ignorate şi deloc răsfățate. Singura lor dorință de Crăciun este să vadă Moșul şi ajutoarele sale zâmbind din nou. Câinele, fiind cel mai mare dintre ei şi la mărime şi la vechime, de o viaţă pe lângă Moș, pune de o ședință, seara pe la 9:00 când toată lumea doarme.

Dragii mei, nu mai putem ignora. De la an la an e mai rău. Este momentul să intrăm şi noi în povestea de Crăciun. Așa cum vă spuneam în invitație, aștept propunerile voastre. Vă reamintesc regulile:

  • cel care vorbește nu este întrerupt;
  • toate ideile sunt bune;
  • fiecare are maxim 90 de secunde să vorbească.

Cine începe?

Provocare: dacă tu ai fi in locul lor ce ai propune?

Iepurele

După o lungă tăcere Iepurele îndrăzni să spargă gheaţa.

Dragii mei, eu sunt cam fricos din fire. Însă provin dintr-un neam mare de alergători.

Iepurii au două calități importante: aleargă repede şi cu urechile mari prind toate zgomotele. Așa reușesc să se orienteze foarte bine în spațiu.

Da știu renii au puteri magice de Crăciun şi se mișcă foarte repede. Însă a devenit imposibil pentru Moș să mai facă față la asemenea viteză. Propun să avem mai multe sănii, trase de iepuri. Avem suficienți morcovi şi pentru ei.

Papagalii

Papagalii gălăgioși de felul lor nu rezistă şi cum încheie iepurele începură:

Avem prea multe tipuri de cadouri. Si nici unul nu seamănă cu celălalt. Avem nevoie de standardizare şi module. Uite adeseori ne gândim că fetițele vor cere rochițe roz şi băieții pantaloni albaștri. Si ce să vezi vor galbene sau verzi. Propun să le facem pe toate albe şi după ce primim scrisoarea le vopsim, brodăm sau pictăm așa cum vor.

Apoi de ce să avem o mie de roţi diferite. Cele de la căluț merg şi la mașina cu telecomandă. Mai puține piese si terminăm mai repede.

 Toți râmaseră cu gura căscată. „Am câștiga foarte mult timp.

Peștii

Peștii plesnind din apă își anunțară cuvântul:

Noi din apă nu putem să ajutăm cu nimic. Noi suntem cei mai mulți din casă asta dar degeaba. Avem nevoie de o adaptare. De aceea vă propunem să mutăm fabricația în apă.

Un murmur de nedumerire se auzi în sală.

Stați așa, nu mutăm nimic care se poate strica în apă, cum ar fi material textil, metal, lemn, ci doar plastic. Si noi avem o grămadă de jucării din plastic. Să vezi ce forme frumoase vom face.

Un pic suspiciosi cu toții, insă dispusi să testeze.

Porcușor de Guinea

Cu ochii sclipind porcușorul aruncă o nouă idee.

Va propun să modificăm ziua de Crăciun!

Câinele adaugă o nouă regulă: „Crăciunul trebui să rămână Crăciun, așa cum îl știm de secole”

Porcușorul continuă:

Nu intenționez să schimb data calendaristică de Crăciun. Propun să lărgim intervalul orar. Da, avem avantajul diferitelor fuse orare şi ne ajută mult. Însă ne-ar ajuta mult să începem cu 2-3 ore mai devreme. Copii oricum deja dorm de mult când ajungem, iar nopțile de iarnă ne acoperă zborul.

Toți răsuflară ușurați. Le surâde ideea.

Melcii

Melcii s-au tot chinui să se arunce în vorbă, însă mereu le-a luat-o altcineva înainte. Acum unul peste altul, precum acrobați, reușesc să atragă atenția.

Avem o mare problemă cu prăjiturile care se strivesc. Elfii muncesc prea mult ca să le refacă. Noi melcii cu lipiciul nostru vom deveni noii lipitori de ambalaje. Avem un clei special şi nimic nu se mai mișcă, fie el ambalaj de hârtie, staniol, cu bule sau ce-o mai fi el. Da l-am şi testat. Noi suntem furnizorii Iepurașului de Paşti.

Asta da argument de luat în calcul, toți dau din cap aprobator.

Pisica

Pisica, preferă să rămână ultima înaintea câinelui ca să reușească să-şi finalizeze de spălat blănița.

 Dragii mei. Marea problemă este Moșul. Oricât am vrea; avem unul singur. Nu-l putem multiplica şi nici înlocui. Propun să-l eliminăm de tot.

Toți ramaseră cu gura căscata gata sa comenteze, însă câinele le aduse aminte de regulă „nu întrerupe”

Probabil te vei întreba cine mănâncă turta dulce şi bea laptele? Știu nouă pisicilor ne plac, însă nu voi apela la neam pisicesc, ci tot la oameni. Așa că propun să folosim nou tehnologie prin care Moșul prin postările sale în social media să le explice părinților cum sa consume laptele in noaptea de Crăciun. Simplu!

Îndrăzneață idee, toți sunt surprinşi.

Câinele

Desigur urma câinele, cel care şi convocase ședința.

Vă mulțumesc dragii mei, ascultând-vă propun să rearanjăm planificarea. De ani de zile, în ianuarie ne rupem spatele cu materia primă. E atât de frig, lumea e amorțită şi nu găsim tot ce ne trebuie. Hai să facem asta din mai-iunie şi septembrie-octombrie pentru anul următor. In ianuarie putem modela lâna şi alte hăinuțe.

Acestea fiind zise declar încheiată sesiunea de propuneri de idei. Să votăm ce idei implementăm!

Din cele 7 propuneri tu pe care ai alege-o?

SCAMPER e Secretul lui Moș Crăciun

Pe scurt: Moșul şi ajutoarele sunt atât de ocupate încât își ignora animalele de companie. Acestea s-au adunat la ședința sa găsească soluția potrivita. Fiecare dintre ele a avut curajul să-si pună pe masă ideile.

Pe când toata lumea credea că Moșul doarme, ce să vezi NU. Era atât de stresat şi cu gânduri negre prin minte, încât hotări să se liniștească cu o cană de lapte. Pe cât de amețit şi trist era, pe atât de surprins a fost să vadă o lumină aprinsă. Se înarmă cu toiagul, pregătit să prindă hoţul de cadouri.

Uimit i-a fost să vadă că animăluțele sale stăteau la palavre. Crezând că-l bârfesc, stătu tăcut în întuneric până au ajuns la votul ideilor. Plin de lacrimi Moșul îndrăzni să-şi facă apariția:

Dragii mei, îmi pare rău. Nu știam că vă este atât de greu. Am ascultat cu mare atenție ideile voastre şi mi-am dat seama că fiecare dintre voi are o bucățică din întreg. De fiecare dată când rămân blocat în faţa unei scrisori urmez pașii bunicului SCAMPER care spunea:

  • Schimbă așa cum iepurele înlocuiește renii;
  • Combină așa cum papagalii standardizează fabricația;
  • Adaptează așa cum peștii adaptează fabricația jucăriilor în apă;
  • Modifică așa cum porcușorul mărește intervalul orar de zbor;
  • Pun pe alţii așa cum melcii vor fi noii lipitori de ambalaje;
  • Elimină așa cum pisica elimină Moșul;
  • Rearanjează așa cum câinele schimbă planificarea.

Sunt foarte mândru de voi. Toate merg aplicate. Să vedeți ce bucuroși vor fi elfii, renii… ce să mai zic de doamna Crăciun.

Așa că anul acesta Moșul nu doar că a reușit să împartă cadourile la timp, ci s-a bucurat şi de un pic de relaxare în fiecare zi. Am încălecat pe-o șa şi ti-am spus povestea mea.

Să-ţi fie metoda SCAMPER cu inspirație întregul an, așa cum ţi-a fost de Crăciun. Atât acolo unde lucrezi cât şi atunci când te relaxezi. SCAMPER e Secretul lui Moș Crăciun.


Administrator

Leave a comment