mitul echilibrului articol
Mitul echilibrului viață profesională-personală

Am întrebat pe cei care doresc să  devină manageri care este cea mai mare provocare pentru ei și mi-au răspuns „𝑺𝒂̆ 𝒓𝒆𝒖𝒔̦𝒆𝒔𝒄 𝒔𝒂̆ 𝒊̂𝒎𝒑𝒂𝒓𝒕 𝒗𝒊𝒂𝒕̦𝒂 𝒅𝒆 𝒇𝒂𝒎𝒊𝒍𝒊𝒆 𝒄𝒖 𝒄𝒆𝒂 𝒑𝒓𝒐𝒇𝒆𝒔𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍𝒂̆”. Așa că am pregătit pentru tine o serie de articole pe acest subiect. Cel de astăzi clarifică Mitul echilibrului viață profesională-personală.

Ce înseamnă echilibrul viață profesională-personală

Hai să începem cu un pic de istorie, desigur sunt diferențe de la o ţară la alta însă este suficient pentru a-ţi face o imagine globală.

 • In anii 1500 se lucrau 16 ore pe zi vara și 8 ore iarna, să luam o medie de 12 ore pe zi timp de 6 zile adică 72 ore/ săptămâna;
 • In 1880 se lucrau 10 ore pe zi timp de 6 zile adică 60 ore/săptămână;
 • In 1920 se lucrau 8 ore pe zi timp de 6 zile adică 48 ore/săptămână;
 • Începând cu 1940 a început lucru de 8 ore pe zi timp de 5 zile adică 40 ore/săptămână; Astăzi sunt tari unde s-a ajuns la 25 ore/săptămână.

Acum să ne uităm și la timpul liber pe care îl ai la dispoziție. Am stabilit deja din cele 168 ore ale unei săptămâni 40 de ore le lucrezi, 49 ore le dormi, min. 10 ore mănânci, min. 7 ore te afli în deplasare, min. 10 ore pentru tot felul de alte nevoi de îngrijire personală și ai rămas în mod ideal cu 52 de ore. Ai impresia deja ca balanța inclină în valoarea vieții personale. Însă nu este așa, frecvent apare câte ceva care distruge micul avantaj.

Echilibrul ar fi: exact 40 ore să fie la locul de munca și exact 40 ore să fie ale tale pentru familie, hobby-uri și prieteni. De asemeni ar presupune să acorzi timp egal priorităților de la locul de muncă și priorităților din mediul personal.

Mitul echilibrului viață profesională-personală

Echilibrul este dorința și temere în același timp. Dorința pentru că vrei să-l păstrezi pe termen cât mai lung și temere pentru că fragilul echilibru pe care îl dobândești temporar se poate pierde într-o clipă.

Acest principiu este relativ nou. In anii 1500 chiar dacă nu ai fi fost angajat în sensul zilei de astăzi, oricum era necesar să lucrezi cel puțin 12 ore pe zi astfel încât să-ţi asiguri cele necesare traiului: mâncare, adăpost, căldură. Partea bună la un loc de munca este faptul că pe lângă nevoile de bază pe care ţi le asigura îți oferă apartenența la un grup și posibilitatea de a te simți împlinit. Acesta este motivul pentru care noțiunea de echilibru a căpătat valoare mult mai recent.

Cu toate acestea îi este atribuit ceva ce nu poate duce.

Partea 1

 • Nu poți fi productiv mereu. Nu ești robot care face activități repetitive în mod constat perfecte. Nu te pedepsi pentru că ceva nu ai reușit să termini, uneori este chiar benefic. Ce poți face seara în 2 ore a doua zi dimineața poți rezolva în 10 minute. A fi productiv înseamnă PAUZE DE RELAXARE. Ele aduc calea spre eficiență și eficacitate.
 • Nu te mai gândi la echilibru ca la o egalitate, adică nu este în fiecare zi o diviziune egală a timpului 8 ore la birou, 8 ore cu familia, 8 ore de somn, 8 ore pentru tine însuţi.  Privește viața ca un ANSAMBLU. Cumulul orelor dintr-un an pe fiecare arie să fie relativ egale între ariile de activitate care contează pentru tine.
 • Nu te mai gândi la echilibru ca la un timp dedicat, complet separat pentru fiecare. De exemplu orele 8:00-17:00 activități de birou; 17:00-23:00 activități personale. Nu te speria că accidental mai citești câte un email peste weekend sau răspunzi la un telefon când ești în concediu. Așa cum nici invers dacă sună curierul în timp ce ești în ședința îi răspunzi. Este despre FLEXIBILITATE.

Dacă un membru al familiei se îmbolnăvește și ai nevoie să fii lângă el, lași toate grijile și fugi la spital. La fel și invers. Dacă un camion este blocat în vamă și ai nevoie să trimiți urgent documente, atunci închizi mâncarea de pe foc și te ocupi de urgenţă.

Partea 2

 • Echilibrul nu ţine cont de nivelul tău de energie sau de problemele care apar. Este despre PASIUNE.  Vorbeam mai sus de camionul oprit în vamă. Din nevoia de a ajuta și de a face lucrurile cu mâna ta, nu mai contează ca amâni masa cu câteva minute sau ore. Poți face o excepție și mânca doar pâine goală, dacă altceva nu ai la îndemâna. Sau dacă ai o idee care îți fulgeră mintea seara pe la ora 22:00 atunci iei telefonul în mână și trimiți un email doar ca să nu uiți. Viceversa este valabilă. Dacă la ora 10:23 la servici simți ca este momentul să-ţi suni iubitul(a) doar pentru a-i spune că te gândești la el (ea), atunci da o poți face fără să te mustri.
 • Nu este despre echilibru, ci despre INDEPENDENŢA de a controla conținutul unei zile. Nu știu dacă îți place să ţi se spună în fiecare minut ce să faci. Pune stăpânire pe timpul tău și organizează-l responsabil altfel vei pierde această libertate pentru că nimeni nu v-a mai avea încredere în tine. Fă ceea ce ai promis. Dacă azi ai promis că trimiți raportul astăzi nu contează că este 6 dimineața sau 6 seara. Dacă azi ai promis ca mergi la film și e o ora fixă atunci alege ca alte activități să decalezi.
 • Nu doar femeile au nevoie de timp pentru viața de familie. Până acum femeia era cea asociată treburilor casnice și grijii faţă de copii. Acestea beneficiau de câteva ore libere în plus pentru a pregăti masa de Crăciun. Indiferent de gen, și tu ai hobby-uri, prieten, nevoie de relaxare și de a petrece timp în familie.

Partea 3

 • Echilibrul nu este la fel pentru toți. Te întreb câte minute ai tu nevoie pentru a lua masa de prânz? Si acum uită-te la colegii tăi, câte minute au ei nevoie. Sunt familii în care masa de prânz este moment important și se poate întinde până la 90 minute chiar dacă este o zi de lucru sau poți mânca ceva în 5 minute și asta citind emailuri. Si fiecare dintre aceste două tipologii de persoane să simtă exact același nivel de satisfacție cu privire la banala masă de prânz.
 • Sursa de dezechilibru nu este doar locul de muncă ci și viața personală. Dacă ai pe cineva din familie care te sună la disecare 30 minute să se plângă de ceva, să-ţi ceară sfatul sau să te verifice, poate fi la fel de tulburător ca șeful care te sună sâmbătă seara să-i trimiți vreun document. Înlocuiește echilibrul profesional-personal cu echilibrul personal-profesional. O modificare foarte simplă însă cu accent pe ceea ce tu ai nevoie.
 • Stresul din nevoia de echitate. Nu trebuie să fie corect, ci trebuie să fie viața ta. Dacă ieri ai stat 2 ore peste program asta nu înseamnă că imediat vei sta cu 2 ore mai puțin. Folosește acest timp „suplimentar” atunci când ai nevoie pentru a te bucura din plin de el. Nu trebuie să fie ce spun sau fac alții, ci ceea ce tu ai nevoie.

Partea 4

 • Nu poți uita când ieși/intri pe ușa problemele de la birousau de acasă. Nu ești actor în Severance Emoțiile sunt tot ale tale și nu dispar doar pentru că este ora 8 dimineața sau 5 după-amiaza. Acceptă că ești frustrat, găsești puterea să recunoști și faţă de ceilalți. Mai bine găsește metode prin care să-ti rezolvi nemulțumirile decât să ștergi cu buretele ceea ce simți.
 • Să lucrezi mai puțin nu te face mai fericit. Adu-ţi aminte de vacanțele de vară, 3 luni. Erai fericit în fiecare zi? Puteai să stai toate cele 90 de zile fără să faci absolut nimic util pentru tine sau cei din jurul tău? Oare de ce suferă cei care ies la pensie pentru că nu mai fac parte din comunitate, pentru că nu mai au un motiv pentru care să se trezească în fiecare dimineața sau pentru că acum au timp să facă orice își doresc?
 • Nu trebuie totul planificat. Nu toate zilele sunt la fel. Da organizarea ajută și este indispensabilă pentru echilibru. Însă a te ţine cu dinții de ea doar pentru că ai planificat e ca și cum te-ai duce la plajă chiar dacă plouă doar pentru că așa scrie în calendar.

De ce este important echilibrul? Ca să..

 • Acorzi suficient timp familiei, lucrurilor care iți aduc bucurie, dezvoltării tale, dar și nevoii de supraviețuire.
 • Te poți concentra pe activitățile de la locul de muncă. Vorbeam mai sus de importanţa pauzelor pentru a putea fi productiv.
 • Reduci nivelul de stres astfel încât să nu ajungi în brun out. Stresul și frustrarea iți mănâncă mai mult timp decât planificarea.
 • Ai grijă de tine: adică să mănânci ceva potrivit pentru tine, să faci mișcare, să nu amâni să mergi la doctor.
 • Reduci riscul de apariție ai bolilor de inima o dată cu reducerea nivelului de stres.
 • Nu mai cauți locuri muncă în străinătate cu speranța că dincolo e mai bine sau că vei strânge suficienți bani astfel încât în 2-5 ani să câștigi cât pentru o viată întreagă. Doar că nu este o legătura strictă între ele.
 • Nu mai cauți munca part time cu sacrificiul unui venit mai mic și cu bucuria de a fi mai mult cu familia.
 • Te simți împlinit.
 • Te simți fericit și capabil să îți împlinești visurile.
 • Ești atent și deschis la oportunități. Să nu te sperii că ai deja prea multe deja de făcut și nu crezi că mai poți face faţă la ceva nou.
 • Ai timp să fii creativ. Prin relaxare vin ideile mărețe. Te bucuri de prezent.
 • Nu mai stai cu gândul la problemele de ieri și nici la ce va spune șeful mâine. Crești reputația companiei, dacă asiguri acest echilibru angajaților/ colegilor tăi.
 • Iți îmbunătățești relaționarea cu membrii echipei, familia și prietenii.
 • Crești satisfacția muncii și loialitatea faţă de locul de muncă. Scade oboseala și multe altele.

***

Pentru că și eu am trecut prin Mitul echilibrului viață profesională-personală și multe plimbări pe munte am ratat din acest motiv, am creat o rețetă. Nu este rețetă de medicamente, nici de mâncare delicioasă. Este în fapt un serial cu 7 episoade care te va ajuta să găsești propriile ingrediente pentru o viaţă cum îți dorești.

Dacă dorești să primești acest mini curs, abonează-te la newsletter. Îți mulțumim!


Administrator

Leave a comment