Ai trecut deja prin primul set de 7 exerciţii pentru echilibru în viaţă. A început o nouă săptămâna așa că hai să afli Exerciții pentru echilibrul viață personală-profesională (partea 2)
De ce să faci asta? Pentru că 61% din cei care lucrează nu acceptă să le fie tulburată viața personală și 56% consideră că indiferent de suma de bani promisă nu ar sacrifica acest echilibru.
Consecințele dezechilibrului
De ce sunt oamenii atât de îndârjiți în a-și păstra echilibru în viață chiar dacă acesta este un mit? Răspuns: Datorită consecințele sale triste:
- Bolile sunt din în ce mai frecvente. Ele implică concedii medicale și deci cheltuieli specifice;
- Ești obosit și lucrezi mult mai încet, faci greșeli și o iei de la capăt;
- Te plângi frecvent „nu mai pot”, însă nu ai timp nici să schimbi ceva;
- Când în sfârșit ai un pic de timp fugi la un alt loc de muncă sperând că acolo este mai bine;
- Pierderea relațiilor pe care le ai construit cu prietenii, dar și în familie cu cei foarte dragi ție.
Exerciții pentru echilibrul viață personală-profesională (partea 2)
1. Schimbă perspectiva asupra muncii
Cunoști vorba „la scârbici” Într-adevăr sunt locuri de muncă unde nu poți merge cu drag din cauza mediului. Însă mai există o vorbă „Omul sfințește locul” Stă și în puterea ta să-ți pui amprenta asupra locului în care lucrezi.
Pași exercițiu: La fiecare lucru rău/ urât care îți trece prin minte găsește două aspecte pozitive. De exemplu „Nu-mi place că am un spațiu de lucru întunecat” însă „Îmi place căci mănânc prăjituri frecvent” „Îmi place că am cu cine să fac glume”
Pentru lucrurile care nu îți plac ar fi bine să faci pași pentru a schimba situația. Discută cu cei care pot lua decizia. Atenție, poartă o discuție asertivă, nu agresivă. Spune cum te afectează și oferă variante de soluționare.
Iar dacă nu se poți îmbunătăți, iar pentru tine sunt deosebit de importante atunci da, ar fi bine să schimbi locul de muncă.
Durata/ frecventa: de fiecare dată când îți este greu să te trezești dimineața și să te apuci de treabă.
Cui îi este recomandat: dacă și pentru tine locul de munca este „scârbici”
2. Fă planuri după servici
Ce faci dacă ai de luat copilul de la grădinița/ şcoală după programul de lucru? Dar dacă vine un prieten vechi de departe și ai programat o întâlnire? și dacă ai luat bilete la film cu prietenii? dacă nu există un risc de pierderi omenești sau sume mari de bani atunci sunt șanse mari ca ce faci astăzi de la 17:00 la 18:00 să poți face și mâine de la 08:00 la 09:00. Mai am și o alta variantă însă lăsăm pentru un exercițiu viitor.
Revenind la acesta îți povestesc o situație reală, un prieten îmi spunea „Deși plec de la servici gândul meu rămâne tot acolo ore întregi. Mă frământ și nu pot dormi.”
Atunci l-am întrebat „Ai planuri după birou? Vreun hobby? Lucrezi la ceva pentru tine?”
Uimit a răspuns „Știi când lucram după servici ca liber profesionist nu aveam această problemă. Am renunțat pentru că petreceam prea puțin timp cu familia. Ce pot face?”
Pași exercițiu:
- Stabilește un obiectiv personal după servici.
- Oferă-i aceeași importanţă ca celui profesional.
- Oferă-i și acestuia o durată pe zi mulțumitoare pentru tine astfel încât să nu afectezi alte obiective.
Durata/ frecvenţă: revizuiește cel puțin anual obiectivele;
Cui îi este recomandat: rai pasiuni, hobbyuri și obiective personale importante pentru tine.
3. Măsoară ce faci
Există o altă vorbă „Ce nu măsori nu poți controla, nu poți îmbunătăți și nici nu poți convinge că există e o problemă. Așa că nu mă poți persuada că ai o problemă până nu faci acest exercițiu.
Pași exercițiu: Ai primit de la părinții tăi o moștenire viageră de 525.600 euro/ an. Dacă nu îi cheltuiești într-un an atunci suma care îți rămâne o pierzi. Ce faci cu ea? Te rog ia-ţi câteva minute și răspunde la întrebare înainte de a trece mai departe.
Probabil te întrebi de ce 525.600 euro și nu ceva mai rotund cum ar fi 500.000 euro. Dacă lucrezi în IT probabil ţi se pare o cifră rotundă căci e multiplu de 8. Totuși… această suma echivalează cu numărul de minute din an. Exact asta pățești dacă nu folosești acest timp care ţi-e dat atunci îi pierzi. Dacă nu ai curajul să arunci pe fereastră un venit lunar de 43.800 euro/ luna, de ce să nu-ţi pese de cele 43.800 minute lunare. Acum că știi secretul întrebării, mai răspunde o dată!
Durata/ frecvenţă: aplică-l atunci când simți că nu mai înțelegi nimic din ziua ta.
Cui îi este recomandat: celor cu imaginație.
4. Ia-ti pauze
Ti s-a întâmplat vreodată când te ridici de pe scaun să simți că nu poți mișca picioare chiar dacă ai avut o poziție corectă a corpului? Atunci realizezi că a trecut timpul pe lângă tine și nu ai apucat să te miști.
Pași exercițiu: Setează telefonul să sune din 30 în 30 minute sau din 60 în 60 de minute. Dacă ai la îndemâna un ceas de bucătărie, cel care te avertizează că timpul s-a scurs și ai mâncare în cuptor este și mai ușor.
Atunci când sună ceasul, oprește-te din ce faci, oprește alarma și ridică-te de pe scaun. Mergi până la fereastră, ia o gură aer. Verifică ce se mai întâmplă prin casă și afară, pe cât posibil ocolește bucătăria și locul de fumat.
Atenție! Ca să nu te sperii prea tare când sună alarma, alege o melodie voioasă și cu sunet ascendent.
Cum alegi perioada la care sună alarma? Depinde de fluxul tău de lucru și complexitatea activizaților pe care le faci. Poți varia pe parcursul zile la 30, 60 maxim 90 minute.
Durata/ frecventa: la fiecare 20 minute sau la fiecare 50 minute ia o pauză de 5-10min
Cui îi este recomandat: celor care cu greu se desprind din faţa calculatorului.
5. Prinde hoții de timp
Ne plângem mereu că nu avem timp de parcă îl ținem în portofel și cineva fură din el pe nesimțite. Ia-ţi paznic măcar o zi și află cine ţi-l fură.
Pași exercițiu:
- Desenează un tabel cu 24 de linii și 6 coloane.
- Liniile sunt cele 24 ore ale zilei
- Coloanele sunt fiecare 10 minute ale unei ore.
- Prima căsuța din stânga sus reprezintă intervalul orar 00:00-00:10
- Ultima căsuța din stânga jos reprezintă intervalul orar 23:50-00:00
- Prima căsuța din stânga sus reprezintă intervalul orar 00:00-00:10
- Alege 6 culori la îndemâna sau 6 tipuri de hașurări diferite. De exemplu:
- Gri = timp pentru supraviețuire masă, somn, îngrijire personală, mișcare;
- Albastru = timp pentru învățare, asistarea cuiva la învățare, lectura, practică, exerciții;
- Verde = timp pentru relaxare și creativitate, distracție, plimbare, meditație etc
- Mov = timp pentru muncă, treburi casnice. Atenție munca concretă nu frunzăreală!Galben = timp cu familia, cum ar fi jocuri, discuții diverse;
- Roșu = timp pe lucruri mărunte: cercetarea ofertelor deși nu vrei să cumperi nimic, timp în social media, TV, discuții de dragul discuțiilor, bârfă, jocuri pe telefon/ calculator și tot ceea ce nu poate intra în categoriile de mai sus.
- Dacă pentru tine este relevant poți adaugă și alte culori, însă cu cât vor fi mai multe cu atât îți va fi mai dificil să faci diferența între ele.
- Ia foaia și culorile după tine sau tabelul pe telefon într-un cloud.
- Colorează, la fiecare 30 sau 60 minute, celule din tabel în funcție de cum ai petrecut fiecare timpul tocmai s-a scurs. Nu amâna mai mult pentru că vei uita și nu vei fi sincer cu tine.
- La final uită-te în tabel și vezi cât de mult domină culoarea roșie. Dacă-i sângerie cheamă de urgenţă un medic să pună pansament pe rană, hoţul a lăsat urme grave.
Durata/ frecvenţă: la fiecare 30 minute sau la fiecare 60 minute
Cui îi este recomandat: celor care duc lipsă de timp.
6. Nu promite mai mult decât poți duce
Cu alte cuvinte promite mai puțin și fă mai mult. Am un magazin de la care comand periodic. La fiecare comandă mă avertizează comanda durează 30 zile lucrătoare. Ce să vezi, în doi ani nici o comandă nu a durat mai mult de 21 zile calendaristice.
Pași exercițiu:
- Când ţi se cere să faci o activitate în 30 minute, promite că o poți face în 45 minute. Cele 15 minute vor avea rol de backup pentru tine și de bucurie pentru cel care așteaptă rezultatul;
- Când clientul cere livrare în 2 zile, spune că poți în 3 zile și livrează a treia zi dimineață, desigur dacă poți;
- Clientul cumpără 10 produse, vinzi 10 produse și adaugă o felicitare. Nu mereu poți da mai mult și mai repede, însă îi poți ajuta să se simtă bine.
Durată/ frecvenţă: ori de câte ori ţi se solicită un termen de realizare a unei activități, ţi se solicită să faci ceva, să livrezi ceva sau să vinzi.
Cui îi este recomandat: celor foarte darnici, cărora le pasă foarte mult de ceea ce se întâmplă cu ceilalți.
7. Ia-ti un mentor
Mentorul este cel care te ajută:
- Să găsești calea de a ajunge la obiectiv;
- Să nu abandonezi când devine prea greu;
- Să vezi o altă perspectivă a problemelor cu care te confrunți.
Doar că mentorii nu îi găsești pe toate drumurile, iată ce poți face:
Pași exercițiu:
- Caută programe de monitoring și înscrie-te;
- Dacă nu găsești caută persoane din aria de activitate (personală sau profesională) unde ai nevoie de ajutor. Unde îi poți găsi: o simplă căutare pe Google, Linkdin, Facebook, Tiktok, Youtube etc;
- Scrie-le. Da poți scrie la mai mulți în același timp, 3-5 persoane. Spune-i că-i admiri activitatea. Spune-i că te confrunți cu probleme la care el te poate ajuta. Spune-i dacă poți oferi ceva în schimb.
- Mulți nu vor răspunde, sau vor zice că nu sunt pregătiți sau nu au abilitățile necesare. Mulțumește și mergi mai departe.
- Dacă îți confirmă mai mulți. Da poți avea mai mulți mentori. Sau poți fi sincer și spune că ai ales momentan pe altcineva.
- Foarte important. O dată ce ai angajamentul mentorului fii prezent la întâlniri. Nu renunța, nu anula pe ultimul minut. Fii prezent în discuție, pune întrebări, acceptă să testezi ce îți sugerează mentorul. Așa vei ajunge la rezultat.
Durată/ frecvenţă: maxim 6 luni/ an urmat de o pauza în care să te descurci și singur
Cui îi este recomandat: dacă ceea ce ai încercat până cum nu funcționează și simți că asistenţa unei persoane va face diferența.
De final
Te rog adauga un comentariu cu exercițiul pe care l-ai aplicat și a funcționat sau nu pentru tine. Astfel încât să te ajut în următorii pași.
Ghici ce urmează după Exerciții pentru echilibrul viață personală-profesională (partea 2), desigur partea a treia pentru o nouă săptămână.