Din secretele scrisorii de intenție

CV-ul este instrumentul obligatoriu atunci când aplicăm pentru un loc de muncă, totuși ce este scrisoare de intenție și cum o poți folosi în avantajul tău? Iată: Din secretele scrisorii de intenție. Le poți asculta sau citi mai jos.

Definiția este simplă. Scopul scrisorii este să îți prezinți interesul de a lucra într-o anumita companie sau pe o anumită poziție, depinde de scopul pe care îl urmărești. Dacă CV-ul se concentrează pe trecut, rolul scrisorii este de a se concentra pe viitor când tu vei face parte din echipa lor.

Când este necesar să trimitem o scrisoare de intenție?
  • Prima regulă este Mereu, însă poate părea prea mult, prea obositor;
  • Este recomandată și chiar solicitată atunci când cel care aplică este liber profesionist sau pentru un proiect bine definit pe o perioadă determinată;
  • De asemeni pentru a ajuta angajatorul să facă diferența dintre tine și ceilalți candidați.

Pentru a fi mai simplu poți avea un model de bază având incluse mai multe competențe și exemple relevante pentru domeniul și tipul de posturi la care aplici, urmând ca în 5-10 min sa adaptezi la solicitările din anunț.

De unde știu ce să includ în scrisoare?

Înainte să începi să scrii cercetează: site-ul companiei și citește cu atenție anunțul. Descoperi astfel: cuvinte cheie, cultura organizaționala, produsele, proiectele lor etc și poate chiar numele persoanei către care ar fi bine să scrii aceasta scrisoare.

Câteva indicii despre formatul scrisorii?

Recomandăm aceleași fonturi clasice: Arial, Times new roman, Calibri, mărime font 10-12. Însă fără îngroșări, sublinieri. și o lungime orientativă a textul fără footer, header, liniile de salut – să ajungă la jumătate de pagina A4, cam 4-5 paragrafe.

Cui te adresezi?

Fii cât mai specific, numele unei persoane, nume departament, nume companie. Ex: Buna ziua dl… , în atenția departamentului HR. Însă evită „oricui este interesat”, poate răspunsul va fi Nimeni.

Cum începi scrisoarea?

Începe scrisoarea explicând cine ești și de ce scrii. Dacă răspunzi la un loc anunț de muncă, spune acest lucru. În caz contrar, explică pur și simplu că ești interesat să lucrezi pentru acea companie.

Exemplu: Sunt un specialist în domeniul construcțiilor, cu peste 10 ani de experiență, caut o oportunitate de a-mi aplica abilitățile în moduri noi și mi-ar plăcea să aduc cunoștințele și entuziasmul meu echipei dumneavoastră de dezvoltare în creștere.

Din secretele scrisorii de intenție in conținutul scrisorii – Ce te face să ieși în evidență?

Ce aptitudini, experiențe sau pasiuni unice aduci la masă? Și cum se aliniază acestea cu ceea ce are nevoie compania, având în vedere ceea ce ai aflat deja prin cercetarea de care vorbeam mai sus.

  • Folosește persoana I „am făcut” „am realizat” incluzând cele 3 competențe care te reprezintă și se potrivesc cu solicitarea de angajare;
  • Adaugă cel puțin un exemplu: ce te motivează să lucrezi în acel domeniu, în acea companie;
  • Nu include tot ceea ce ai scris în Cv;
  • Fii concret – în puține cuvinte exprimă esențialul;
  • Pune accent pe problemele pe care tu poți să le rezolvi fiind în acea companie;
  • Da este permisă utilizarea – bulinelor și liniuțelor pentru a lista competențe;
  • Atenție la tonul scrisorii: este recomandat unul entuziast, însă nu disperat sau lingușitor și nici amuzant. Expresii de evitat „sunt cel mai potrivit pentru…” „vreau acest loc de munca” „sunt foarte bun pe aceasta meserie” „fac orice ca sa fiu angajatul vostru” „sunteți cea mai tare companie”.

Exemplu În calitate de profesionist cu peste doi ani de experiență în poziții care implică management de proiect, sunt interesat de poziția de Manager de proiect în compania dvs. Sunt acreditat pentru această funcție, sunt capabil să utilizez următoarele aplicații de planificare… De asemeni menționez că am gestionat proiecte cu bugete de până în 2 mil euro, am finalizat următoarele proiecte care este posibil sa va fie cunoscute… Sunt încrezător că pot finaliza în termen și în buget proiectele dvs.

Încheierea scrisorii de intenție
  • Indică ce dorești să se întâmple după finalizarea lecturii, cum poți fi contactat, dar si ce dorești să se întâmple dacă nu ești persoana potrivită: poate sau nu acea companie să păstreze CV-ul tău?
  • Semnează scrisoarea – cu stima, respect, mulțumesc + numele tău, în oglindă cu primele rânduri.
  • Tine minte include datele de contact (email, telefon) în footer sau headerul paginii, chiar dacă acestea exista în CV, poate exact aici va decide să te sune.

Atenție, dacă trimiți scrisoarea pe email, alege un titlu sugestiv „candidatura pentru postul”

***

Ce urmează să discutăm? Inițial ne propusesem să abordăm în aceeași întâlnire Din secretele scrisorii de intenție și subiectul teste evaluare în recrutare, însă ambele fiind destul de vaste am hotărât să le separăm. Rămâi aproape pentru dezvoltarea ta profesională!

Administrator

Leave a comment