Multe idei am abordat cu privire la echilibru; poate unele ți se par abstracte și greu de pus în practică. Acesta este motivul pentru care astăzi îți aduc exemple de la oameni. Iată ce fac alții pentru a obține echilibrul în viață.
În timp ce studiam diferite studii de caz pe acest subiect, am descoperit o informație tulburătoare. Un articol din februarie 2024 ne arată că în UK, 93% dintre femei suferă de boli psihice din cauza lipsei de echilibru în viață, iar 83% au și probleme de sănătate a corpului, nu doar a minții. Multe dintre aceste afecțiuni par ușoare la prima vedere: stres, anxietate și copleșire, însă pot afecta performanța de zi cu zi și aprecierea familiei.
Tot în aceste căutări, care nu au fost chiar ușoare, am descoperit-o pe Rupi Kaur, care scrie atât de bine încât nu rezist fără să-ți împărtășesc și ție:
Îmi imaginez că trăiesc o viață echilibrată, unde există pace și claritate – cel puțin de cele mai multe ori. Dar să fim realiști, există mai puțin echilibru și mai mult haos. Sunt mai multe suișuri și coborâșuri și mai puține constante. Simt totul prea mult. Când mi se rupe inima – nu doar doare – simt că cineva mi-a smuls-o din piept și m-a lăsat să mor. Nu înțeleg cum viața poate continua. Când sunt fericită – aș putea exploda în confeti și absolut totul, inclusiv iarba, vântul și cerul, mă lasă fără cuvinte. 😍😍😍😍. Asta este atât groaznic, cât și genial, în funcție de situație. Dar când mă scufund… pot ajunge foarte jos, un loc teribil de greu din care să mă întorc.
După cum ai văzut mai sus unii se echilibrează vorbind sau scriind despre ceea ce simt.
Hai să vedem ce fac alții pentru obține echilibrul ȋn viață
1. MIKE SPEARS
„Spre deosebire de bani, timpul este o resursă limitată pe care nu o vei primi niciodată înapoi. Asigurați-vă că petreceți acest timp într-o manieră de calitate.”
Mike a fost CEO al companiei Lee & Associates, Houston, specializată în brokeraj industrial, terenuri și investiții, iată câteva bune practici pe care să le preiei de la el:
- Planifică vacanțele de la începutul anului. Cei care sunt angajați probabil știu că această planificare este solicitată de echipa de resurse umane chiar de la începutul anului. Și tu, ca și mine, probabil măcar o dată te-ai supărat din cauza acestei solicitări atât de devreme. Iată că, de fapt, te poate ajuta să nu mai amâni, să-ți pregătești backup pentru vacanță și să te bucuri de timpul liber.
- Fii prezent. Atâta timp cât ești implicat într-o activitate, fii acolo, lasă alte griji deoparte. De exemplu, dacă ți-ai propus să ajuți copilul la teme, fii cu el acolo și chiar explică-i astfel încât să înțeleagă, și oprește-te din a verifica la fiecare 5 minute telefonul.
- Arată apreciere pentru toți membrii familiei tale ca și cum ar putea fi ultima zi pe care o petreceți împreună. Timpul trece incredibil de repede, iar accidentele pot apărea oricând.
2. JASON FRIED
„Nu mai multă muncă te va duce înainte, ci munca potrivită pentru lucrurile potrivite în modul corect.”
Jason este co-fondator Basecamp o aplicație de gestionare a proiectelor pe care a creat-o din nevoia de a le gestiona el însuși.
- Lucrul peste program este molipsitor și nu îl poți opri decât dacă tu ești cel care spune stop. Jason lucrează doar 40 de ore pe săptămână și reușește să aibă o afacere de succes chiar din primul an de activitate.
- Dormi 7-8 ore în fiecare noapte. Îți spuneam acum ceva timp că numărul de ore de somn diferă în funcție de vârsta pe care o ai, însă niciunei vârste nu i se potrivesc sub 7 ore de somn pe noapte.
- Iar dacă vrei să devii expert în managementul timpului, fii părinte. Vei afla astfel cu adevărat ceea ce contează pentru tine.
3. MAUREEN
„Echilibrul dintre viața profesională și viața privată este un lucru important pentru avocați, dar nu pentru mine, deoarece nu cred că munca mea este separată de viața mea. Nu aștept să termin munca ca să-mi pot trăi viața. Dacă ar fi fost cazul, m-aș fi pensionat cu mult timp în urmă.”
- După cum ti-ai dat seama din textul de mai sus Maureen este avocat și își iubește enorm de mult meseria, așa că prima bună practică pe care să o preiei de la ea este pasiunea pentru munca ta. Însă nu te aștepta să faci imposibilul singur; unele lucruri pur și simplu nu le poți rezolva.
- Nu fi în întârziere sau nepregătit. Lipsa de pregătire crește atât stresul tău, cât și al celorlalți. De ce să trăiești cu teama unui eșec și cu grija de a face lucruri la ore nepotrivite, atâta timp cât poți să te ocupi din timp de ele? Mulți oameni au tendința de a amâna pentru că nu sunt pasionați de subiect sau munca este anevoioasă. Atâta timp cât este responsabilitatea ta, odată și odată tot la tine se va întoarce și o vei face.
- Evită televizorul. E plictisitor să stai să vezi din nou și din nou aceleași știri, emisiuni din care nu preiei nimic util pentru tine, nici nu râzi, nici nu plângi, nici nu înveți. E mult mai bine când tu ești în mijlocul acțiunii, când tu ești cel care face și nu doar privește. Înlocuiește TV-ul cu un hobby.
4. HEATHER SCHUCK
„Nu te vei simți niciodată cu adevărat mulțumit de muncă până când nu vei fi mulțumit de viață.”
Heather este autoarea Manifestul Mamei Muncitoare si CEO a unei companii de hăinuțe pentru copii, Glamajama.
- „Povestea mea nu a fost povestea viselor distruse ale unei fete, ci povestea unei fete care nu putea fi distrusă.”Cum ai vrea să fie povestea vieții tale? Cea a unui destin distrus de poverile vieții sau cea a unui om care nu a abandonat și a luptat să-și atingă visurile?
- La întrebarea „Ce afacere ai?” își spuse Heather: „Aceasta nu este o afacere, acesta este hobby-ul meu.”Heather a crescut într-o familie în care meșteșugitul era o tradiție de familie; în clasa a doua confecționa brățări. Când a devenit părinte, a început să croiască haine pentru nevoile recurente. Modelele sale au fost admirate și au devenit un business cu pasiune. Tu ce lucrezi din pasiune?
- „Copiii noștri vor mai mult decât cadouri, vor PREZENȚA noastră.” În scrisorile către Moș Crăciun vei găsi mașinuțe, păpuși, telefoane, laptopuri, roboței și așa mai departe. Însă, oricâte ai dărui din acestea, la un moment dat printre cereri vei găsi „Stai cu mine.”
5. MARK WEINBERGER
„Poți avea orice inițiativă dorești, legată de flexibilitate, dar până când liderii adevărați nu vor alege familia, nu cred că oamenii simt că au permisiunea reală să o facă.”
- Mark este CEO Ernst & Young, înainte de a prelua această funcție, a discutat cu familia; ei au fost de acord doar cu condiția ca acesta să rămână implicat în viața familiei. Și ție îți recomand să iei deciziile importante alături de familie și să-ți respecți angajamentele luate.
- Recunoaște în fața echipei care sunt urgențele și nevoile tale față de familie. Mark povestește cum a susținut cu mari emoții un discurs în China; la final s-a scuzat că nu rămâne la petrecere pentru că dorea să ajungă acasă să-și ducă fiica la examenul pentru a obține permisul auto. „Nimeni nu a ținut minte ce a spus în discurs, însă toată lumea a ținut minte care sunt prioritățile.”
- Mark afirmă „Sunt mereu optimist.” Dorința de implicare și de a face diferența creează în tine sentimentul de izbândă și încredere în succesul inevitabil. Atenție, nu te baza doar pe aceste emoții; acțiunea este mereu necesară.
6. SHERYL SANDBERG
„Nu există un echilibru între viața profesională și viața privată. Există muncă, există viață și nu există echilibru.”
- Sheryl , COO Facebook, nu afirmă cele de mai sus în ideea că e imposibil să obții echilibru, ci pur și simplu că nu ar trebui să pui la îndoială această stare care este absolut naturală. Tot ea afirmă că-și încheie programul de lucru la 17:30. Ține minte și nu sta peste program!
- „Vreau să-i spun oricărei fete tocilare că și eu am fost în liceu. Îți confirm că funcționează. Studiază mai mult.” Marii iubitori de carte din școală sunt frecvent arătați cu degetul: „învăță pe de rost”, „nu-i va ajuta la nimic, oricum uită.” Iată că ai aici cel mai bun exemplu de succes prin învățare.
- „Mark a făcut o treabă foarte bună, îmbunătățind eficiența întâlnirilor la Facebook anul acesta. El cere oamenilor să trimită materiale în avans, astfel încât să putem folosi timpul eficient… – suntem în sală pentru a lua o decizie sau pentru a avea o discuție?” Ajută enorm să reduci durata întâlnirilor tale dacă informezi corect și complet cu privire la obiectiv. Fii transparent și lasă surprizele pentru cadourile de sub brad.
7. MARIA BAMFORD
„Eu însumi am făcut mult mai multe lucruri in același timp. Dar se pare că, când am prea multe lucruri de făcut, nu mă bucur de ceea ce fac. Aș vrea să mă bucur de cel puțin un lucru pe care îl fac.”
- Maria Este actriță, iar prezența ei în mediul online este importantă pentru brandul personal, însă are o regulă: acordă un timp strict limitat acestei activități. „Cred că a lua vacanțe și a opri telefonul și a face e-mailuri sau rețele sociale doar pentru o anumită perioadă scurtă de timp ajută la echilibrul dintre viața profesională și viața privată. Dacă-l verific toată ziua, încep să mă simt singură…”
- „Orice ți se pare bun, fă-l.” Poate nu e adevărat în 100% din cazuri, însă coincide cu angajamentul și bucuria ta de a face lucruri. Îți place? Atunci de ce te îndoiești că vei reuși?
- Îmi place chestia aceea cu tabloul viselor în care decupezi imagini care rezonează cu tine, astfel încât să se manifeste. Am făcut asta de când aveam trei ani”. Este uimitor cât de mult te ajută acest tablou de colaje sau desene pe care îl construiești cu propria ta mână. Adună imagini care reprezintă dorințele tale. Așază-l într-un loc potrivit astfel încât să-l poți admira zilnic. Acum ești gata să lucrezi pentru visele tale.
***
Ce fac alții pentru a obține echilibrul în viață? Ai alte exemple de la persoanele din jurul tău? Împrumută de la ei și spune-ne și nouă ce a funcționat la tine.