Cum te folosești de vacanță pentru a obține echilibru

Nu cred că pune nimeni la îndoială faptul că vacanța te ajută să recapeți echilibrul, dar oare orice tip de vacanță, indiferent de activitățile desfășurate, îți aduce relaxare și reducerea nivelului de stres? Hai să vezi cum te folosești de vacanță pentru a obține echilibru.

Cum te ajută vacanța:

  • Îmbunătățește starea fizică și psihică;
  • Îmbunătățește relațiile umane, deoarece oferi timp familiei și prietenilor;
  • Crește nivelul de fericire, deoarece faci în primul rând lucrurile care îți aduc bucurie;
  • Crește creativitatea – afli lucruri noi, te relaxezi, și pe neașteptate apar și ideile;
  • Crește nivelul de motivație, pentru că ai mai multă energie după vacanță;
  • Crește capacitatea de concentrare dacă dormi cu 1-2 ore în plus;
  • Crește productivitatea, poate nu din prima zi după vacanță, însă parcă privești cu alți ochi problemele recurente sau dificile. Par un pic mai ușor de rezolvat;
  • Și reduce stresul, ca urmare a lucrurilor frumoase de care ți-am povestit mai sus.

Cum te folosești de vacanţă pentru a obține echilibru

1. Dileme de vacanță

Este bine să pleci în vacanță în afara orașului?
Depinde dacă îți atingi obiectivele de vacanță sau nu. Orice deplasare într-un loc în care nu ai fost niciodată îți aduce curiozitate și informații noi. Acesta este motivul principal pentru care ți-aș recomanda să pleci din localitatea ta, însă nu alege să mergi mereu în același loc. Știu că este mai comod, dar astfel îți limitezi capacitatea de explorator. Dacă însă obiectivul tău principal de vacanță este să dormi, iar acasă dormi cel mai bine, atunci îți propun să te odihnești, decât să te chinui cu bagaje și să ajungi într-un loc în care nu te simți bine.

Este bine să verifici emailurile în vacanță?
Mai bine nu. Specialiștii spun că nu vei reuși să te relaxezi suficient și să te detașezi de stresul locului de muncă. Recunosc că eu citesc emailurile în vacanță și răspund la tot ceea ce pot rezolva în mai puțin de 5 minute. Însă asta îmi aduce mie o stare de liniște. Mă bucur că nimeni nu așteaptă după mine și pot continua vacanța în tihnă.

Te ajută să iei concediu pentru a rezolva probleme personale?
Cu siguranță, da. Unele lucruri nu le poți rezolva în timpul programului, chiar dacă îți iei o zi liberă. Așa că, în loc să stai stresat că „trebuie să mă grăbesc să ajung la muncă”, este mai bine să-ți aloci timpul de care ai nevoie. Totuși, atenție să nu aloci toate zilele de concediu doar pentru a rezolva probleme și să nu rezervezi măcar câteva pentru bună dispoziția ta.


2. „Staycation” vs „workaction

Am aflat despre aceste două cuvinte care m-au amuzat teribil prin sunetul lor. Chiar există și nu fac parte dintr-un banc.

Staycation este acea vacanță dedicată leneviei. Adică fie stai acasă și nu faci nimic special în afară de odihnă, fie mergi într-o locație de vacanță, un complex hotelier în care ai de toate, iar singura ta grijă este „ce aleg astăzi din nenumăratele variante de relaxare.” Dacă asta este ceea ce organismul și mintea ta au nevoie, atunci asta alege. Atenție, totuși: nu alege staycation 365 de zile pe an.

Workation este acea vacanță în care, deși ești în vacanță, muncești cel puțin 2-3 ore pe zi și, mai mult, te plângi altora că trebuie să lucrezi. Asta îmi amintește de un banc care sună cam așa:

Într-o corporație, un domn se ridică la ora 17:00 de pe scaun și pleacă acasă. Colegii se uită ciudat: „Oare are vreo problemă acasă?” A doua zi, la fel. A treia zi, la fel. Până când unul dintre colegi îndrăznește să-l întrebe: „Nu ți-e teamă că vei fi dat afară pentru că pleci când sună clopoțelul?” Acesta răspunde: „Sunt în concediu.”

Te rog să nu ajungi într-o astfel de situație. Decide dinainte cât timp aloci muncii în vacanță, ideal sub o oră pe zi. Înainte de vacanță, delegă sarcinile, predă activitățile și stabilește condițiile în care poți fi contactat.


3. Cum te asiguri că te relaxezi ȋn vacanță

Fă ceea ce îți aduce bucurie. Practică mai mult din hobby-urile tale. Dacă acestea nu îți aduc bucurie, atunci planifică orice altceva care îți aduce satisfacție.

Nu trebuie să participi la toate petrecerile. Dacă ești în vacanță cu prietenii, nu este necesar să faci tot ceea ce fac ei. Ești în vacanță pentru a petrece timp cu ei, însă nu-ți fie teamă să faci excepție din când în când (nu mereu, altfel ai fi plecat singur în vacanță). Poate că tu ești cel care are nevoie de mai multă relaxare, îți place să faci altceva sau, dimpotrivă, ai nevoie de mai multe activități energizante. Nu se întâmplă nimic dacă nu participi la toate activitățile prietenilor tăi.

Ziua fără planuri. Pentru unii este ceva natural, însă dacă tu ai obiceiul să planifici fiecare secundă din ziua ta, ia-ți curajul să lași o zi la voia întâmplării. Pur și simplu fă ceea ce ai chef sau ce apare în acel moment.

• Vacanțe mai lungi.Există și vacanțe de 5 minute, cum îți spuneam acum ceva timp. Însă adevărata relaxare intervine după ce depășești 7 zile de vacanță. Ai nevoie de ceva timp pentru a te desprinde de muncă, ca să ajungi să uiți chiar și parola de la calculator.


4. Lucrurile obișnuite sunt bune şi ȋn vacanţă

Bucură-te de vacanță sau măcar de mâncare fără telefon sau televizor. Îndrăznește, măcar o zi, să pleci într-un loc cu semnal limitat la telefon. Crezi că nu reziști? Poate fi greu în primele momente, dar un astfel de loc merită atenția ta și explorarea lui.

Plimbare prin cartier. Discutam la început dacă ar fi bine să pleci din oraș sau nu. Uneori, pentru relaxare, este suficient să te plimbi prin cartier. Îți recomand să alegi o oră mai liniștită, ca să poți vedea orașul cu alți ochi. Și apoi, ai fost chiar pe toate străduțele din cartier?

Exerciții de respirație. Ți le-am recomandat de multe ori până acum. Ele nu dispar în vacanță, ci sunt chiar mai abundente. Exercițiile de respirație te eliberează de stres și de gândurile negre.

Odihnă, odihnă, odihnă. Practici puțină odihnă în fiecare zi, dar în vacanță practici un pic mai mult.

Mănâncă echilibrat. Nu exagera cu mâncarea. Cu cât mănânci mai mult, cu atât dormi mai prost. M-aș mira ca, în întreaga ta viață, să nu fi experimentat măcar o dată insomnia cu burta plină.


5. Așteaptă-te la neprevăzut

Planifici vacanța în detaliu: unde mergi, ce faci, pe cine vezi. Și când te întorci din vacanță, te aud spunând, așa cum mi s-a întâmplat și mie de curând:

  • „S-a stricat mașina.”
  • „Mi s-a anulat zborul.”
  • „Mi-au furat portofelul.”
  • „Mi-au pierdut bagajele.”
  • „S-a îmbolnăvit copilul.”
  • „A fost vremea proastă.”

Este puțin probabil ca, în întreaga viață, să nu experimentezi măcar unul dintre aceste incidente în vacanță. Fii pregătit pentru astfel de vești proaste. Când ai un plan de rezervă, te adaptezi mai ușor și poți să te bucuri totuși de vacanță.

Alte probleme apar din așteptările noastre nejustificate: „Voiam o vacanță în Grecia” și „Am primit una pe lacul de lângă oraș.” Unii recomandă: „Nu seta așteptări de vacanță, astfel nu vei fi dezamăgit.” Aceasta seamănă foarte mult cu ideea unei „zile fără planuri” sau, altfel spus, „acceptă și rezolvă lucrurile așa cum sunt ele.” Indiferent dacă le prevezi sau nu, ele tot apar. Ia-le ca atare, rezolvă-le sau adaptează-te.


6. Vacanţa e şi pentru tine şi pentru ceilalți

Întreabă „Cum te pot ajuta?” Presupun că în vacanță nu pleci singur. Chiar dacă pleci cu o singură persoană, oferă-i puțin din timpul tău. Nu ești centrul universului și ar trebui să miști un deget sau două. Vacanța este și pentru a-i ajuta pe ceilalți cu lucruri banale: de la cărat obiecte, curățenie, reparat diverse și așa mai departe. Sau pur și simplu ascultă-le povestea; unii nu-și doresc nimic mai mult.

Recuperarea este și pentru tine. Orice ai lăsat în urmă, acum este momentul să recuperezi. Dacă nu ai citit de mult, dacă nu ai învățat ceva nou, dacă te pregătești pentru un examen sau dacă trebuie să faci curățenie generală, acum e momentul oportun să lucrezi la obiectivele tale. Tu ce ai de recuperat în următoarea vacanță?

Planifică ceva special la finalul vacanței. De cele mai multe ori, finalul vacanței vine cu treburi administrative: ce spăl, ce calc, ce mănânc etc. Totuși, rezervă-ți în ultima zi ceva special care îți aduce bucurie: o plimbare, o masă bună sau un film bun. Așa te vei simți mai împlinit după vacanță.


7. Cum te întorci ușor la muncă după vacanţă

Cum e când te trezești în prima zi de lucru după vacanță? Parcă te aud spunând: „Mai mergea o zi” sau „Oare mai am concediu sau azi e zi de lucru?”. Te rog să îți mulțumești pentru minunata vacanță pe care ai avut-o și să:

Faci un nou plan de vacanță. De fiecare dată când merg într-un loc nou, îmi dau seama că mi-au rămas lucruri pe care nu le-am văzut sau despre care abia am aflat. Pentru mine, și sper că și pentru tine, cea mai mare bucurie este planul pentru următoarea vacanță.

Pentru un început ușor, îți recomand să nu începi săptămâna cu ziua de luni. Parcă e mai ușor când începi miercuri sau joi.

Șterge multe emailuri. Eu am o plăcere deosebită să șterg emailurile de care nu am nevoie. Așa, rapid, de la peste o sută, rămân doar cele esențiale. Și cheful de treabă vine și el, încetul cu încetul.

Setează prioritățile. Acum că ai citit emailurile, a sunat telefonul, colegii te-au pus la curent, ești gata să setezi prioritățile. Dacă ai uitat cum, îți las aici detalii.

Rezolvă problemele. O acțiune naturală după setarea priorităților.

• Reintegrează obiceiurile bune, indiferent dacă le aveai în vacanță sau după vacanță. Nu le pierde în tumultul zilei de lucru. Le trec aici pe listă: mișcarea, mâncarea sănătoasă și dezvoltarea personală.

***

Cum sunt vacanțele tale? Tu cum te folosești de vacanță pentru a obține echilibru? Spune-mi, iar eu îți voi împărtăși un secret pe care doar cei care îmi scriu îl vor afla!


Administrator

Leave a comment