Se termină vacanțele şi concediile. Ce bine ar fi ca aceasta să mai continue încă un pic. Așa-i? Am o idee excelentă pentru tine. Mută munca şi învățarea în natură. Iți pare prea deplasată această variantă? Privește-o ca oportunitate pentru că avem pentru tine 20 Idei de învățare şi dezvoltare în natură.
Când am întâlnit domnul de la plafar, care dorea să învețe peste noapte, era o zi departe de sezonul vacanțelor. Ai șansa ca şi o zi normală de lucru să-ţi ofere aceeași relaxare dar şi performanță. Ai curaj să testezi!
De ce te ajuta să înveți sau să lucrezi în natură
Timpul liber omul îl asociază acum cu timpul petrecut în natură, această simplă asociere deja ne creează o stare de relaxare şi poate iți inspira la început un pic de lipsa de pofta de munca. Hai să vedem de ce natura te ajută:
- Reduce nivelul de stres. Culoarea verde şi plantele așa cum îți spuneam în articolele anterioare sunt principalele surse de calm pentru tine. Această stare aduce cu sine alte beneficii precum capacitatea de concentrare, bucuria de a te dezvolta, curaj de a te experimenta.
- Îmbunătățește atenția. Observi pasările, cerul, gândăceii, diferitele plante care te înconjoară. Ești sau devii captivat de tot de ceea ce te înconjoară. Nu trece nepăsător, chiar dacă stai cu ochii în pământ numărând pașii sau fiind atent pe unde calci, lasă-te surprins de forma pietrelor, culorile pământului sau mirosul prafului.
- Creşte încrederea în sine. Afară îți dovedești necontenit că poți. Ai mai mult spor la munca şi știi că poți finaliza la timp proiectele.
- Creşte motivația. Este consecința directă a încrederii de sine, o dată ce ai un rezultat oricât de mic, ai puterea de a continua încă un pas.
- Creşte pofta de mișcare. Este imposibil să stai locului în natură. Vei avea motive bune pentru care să te ridici de pe scaun 10 min la fiecare oră. Iar pofta de mâncare va fi proporțională cu mișcarea pe care o depui. Vei fi mai atras să mânaci sănătos, pentru ca mâncarea e chiar lângă nasul tău, pe jos sau pe sus prin copaci. Nu depui nici un efort să o obții, ce să mai zicem despre poftă.
- Creează contexte de colaborare şi comunicare. Arareori afară ești singur şi chiar şi în aceste momente simți comuniunea cu natura, animale mari şi mici. Nu te simți singur. Iar dacă cumva frica vrea să-ţi răpească zâmbetul atunci suni un prieten.
- Susține creativitatea. Este principala sursă care îți stimulează imaginația.
- Susține cunoașterea. Puneți întrebări. De ce cerul este gri, de ce apa este verde, de ce ai alunecat deși nu e gheaţă?
- Natura este gratis. Cel puțin în mare parte, excepție anumite drumuri private și rezervați. Însă natura e atât de mare încât mai bine te preocupi de protejarea ei.
- Nu te limitează, este peste tot în jurul tău, oriunde privești nu te îngrădește.
Tu cum te simți în natură? Care sunt emoțiile pe care ti le stârnește. Da, există riscul ca spațiul liber să fie apăsător la început pentru tine dacă petreci mult timp între pereți cu ochii în dispozitive electronice. In prima fază concentrează-te pe emoțiile pozitive, mai mult decât pe informațiile pe care le poți dobândi, ele vor veni de la sine în următorii pași.
Idei de învățare şi dezvoltare în natura
In loc să te uiți la pozele din manuale sau de pe internet cum arată coaja diferiților copaci, care sunt păsările crângului sau care sunt tipurile de soluri şi cum pot fi folosite, ieși afară. Indiferent cât timp ai la dispoziție 5 min sau câteva ore, indiferent dacă este pentru tine ca adult sau ai grijă de dezvoltarea copiilor, iată ce poți face afară:
- Artă din natură. Poți folosi scoici, conuri, frunze spice, petale, semințe poți construi tablouri infinite, colorate şi impresionante.
- Jocuri cu obiecte din natură, de la un simplu X şi O cu pietre colorate până la harți cu lumi fantastice sau reale.
- Desen pe asfalt, ai zice că e prea copilăresc. Lasă calculatorul pune tabelul şi graficele pe asfalt. Vei vedea rezultatele dintr-o cu totul altă perspectivă
- Modelaj din noroi. Ideal ar fi un pământ mai lipicios ca formele să se păstreze mai mult în timp. Ai nevoie de echipament pe care ești dispus să-l murdărești şi mânuși. In varianta simplă poți folosi un băţ pentru calcule pe nămol în loc de calculator.
- Compară forme diferite texturi şi culori. Analizează culorile şi formele maturii. Dacă lucrezi în design sunt sigur surse de inspirație din natură. Știi că exista în prezent preferința să avem obiecte în culorile naturii?!
- Grădinărit. A creşte o plantă pentru unii este o provocare pentru că implică responsabilități aproape zilnice. Însă satisfacția de a mânca ceva crescut de tine, fie el şi pătrunjel în ghiveci este imensă.
- Plante presate. A trecut pentru tine vreme ierbarului, însă o plantă culeasă dintr-un loc îndepărtat este mai valoroasă ca o poza făcută în grabă.
- Fotografie în natura are element cheie lumina de care cel mai bine beneficiezi afară. Chiar şi acolo poate fi o provocare căci necesita cunoștințe de optică astfel încât să folosești lentilele şi setările potrivite pentru a crea emoții viitorului admirator al creațiilor tale.
- Sus în copac, pentru cei care încă se bucură de condiții fizica şi curaj, lansăm provocarea de a privi lumea de pe creanga unui arbore în loc de balcon. Pentru a evita riscul unei julituri sau trânte, îți poți lua diferite elemente de securitate, cum ar fi chingi sau măcar să căzi pe ceva cât de cât moale.
- Construiește un pod, o căsuță din orice găsește, plută din lemne şi pet-uri, castele de nisip, labirint din plante, trasee „magice” sau „misterioase”. Începe construcția cu un plan, testează rezistenţa, la final adaugă şi un decor care îi oferă unicitate. Suntem la jumătate şi continuăm lista de 20 Idei de învățare şi dezvoltare în natură
- Muzica sunetelor naturii. Iți spuneam că natura calmează, multe dintre sunetele de relaxare înregistrate sunt inspirate din natură: valuri, ploaia, cântec de păsări, izvor şi altele.
- Sărută natură. Îmbrățișează un copac. Mergi desculț pe iarbă. Miroase o floare. Sărută un broscoi sau mai bine un fruct.
- Supraveghează animale. Ti-ar fi util un binoclu pentru a putea privi nestingherit de la distanţă animale sălbatice. De la pisici şi porumbei, la veverițe şi albine. Fii atent la mişcările corpului, mimica feţei. Emoțiile sunt şi pe chipurile lor.
- Admiră stelele. Ar fi bine să te desprinzi de orașul aglomerat şi să alegi o noapte departe de luminile satului. Acolo numeri stele căzătoare, iți amintești de legendele constelațiilor şi citești trecutul (originile universului) şi nu viitorul.
- Jocuri de memorie. Pe unde ai trecut, pe cine ai văzut, ce obiecte îți marchează pașii. Nu lua cu tine nici ghemul de lâna, nici firmiturile de pâine şi nici GPS-ul. Găsește alte instrumente după care să te orientezi.
- Cu ce seamănă norii. Exercițiu de imaginație pentru care nici nu ai nevoie să ieși din casă. Este un exercițiu excelent nu doar pentru creativitate ci şi pentru relaxarea ochilor.
- Fenomenele naturii. Ce este ceaţa? Acei nori aduc ploaie sau nu? De unde bate vântul şi ce mirosuri aduce.
- Experimente solare sau cu apă. Afară e locul ideal unde poți folosi resursele naturale pentru a înțelege fenomenele din cărțile de fizică, care mai apoi duc la proiecte inedite. Știai că numeroase animale au inspirat oamenii de științe din aerospațiale?
- Jocul umbrelor. Ești pasionat de jocul umbrelor la lumina veiozei pe pereți? Descoperă cum le poți face afara pe asfalt.
- Privește oamenii. Privește obiectiv. Ce vezi pe chipul lor, ce fac cu mâinile, dar cu restul corpului? Care sunt tonalitățile pe care le folosesc? Atenție! Nu critica. Nu bârfi. Doar privește şi înțelege-le micul lor univers.
Cum îți alegi locul de dezvoltare în natură
Puţini dintre noi au ocazia de a lucra sau învață în mediu natural. De aceea îți las aici câteva alternative:
- Dacă dominant ai o activitate statică atunci pentru tine este potrivit un foișor.
- Dacă nu locuiești la casă pe pământ atunci sunt câteva parcuri generoase dotate cu foișoare, sau poți tu alege umbra unui copac din parc, te dotezi cu o masă şi scaun pliant de pescar şi ești gata de lucru.
- Dacă temperaturile sunt mai scăzute sau parcul prea departe atunci transformă-ti balconul în gradină. Sunt suficienți creatori de conținut care te inspiră cu idei de amenajare.
- Dacă nici balcon nu ai, fii mai aproape de fereastra şi înconjoară-te de plante.
***
Hai afară! Natura este astăzi atât profesorul cât şi șeful tău! Iar noi te așteptăm la cursurile Lunif şi în sală, şi online şi afară.