Este fantastic și ușor să înveți
Este fantastic și ușor să înveți

Intr-o zi de vacanță un adolescent spunea “Am venit să mă distrez nu să învăț”. Când ești la școală sau te pregătești de examene probabil e ultimul lucru care îți trece prin minte să spui: Este fantastic și ușor să înveți. In rândurile următoare îți voi arăta cum poți face asta.

Dacă cineva ar organiza o cursă “cine fuge mai repede de învățat” ar fi o atracție de succes. Până începi cursa și descoperi că este aproape imposibil de câștigat. Oricât fugi învățatul tot te prinde din urmă. Pur și simplu nu e posibil să nu înveți nimic întreaga viată chiar dacă nu mergi o singură zi la şcoală. Dificultatea învățării vine, în fapt, odată cu educația formală și stresul evaluării.

Învățarea este continuă

Mulți dintre cei care finalizează învățarea obligatorie, indiferent dacă se opresc la 8-12 clase sau la nivel universitar, consideră că şi-au îndeplinit datoria în viață de „a învață”. Mai grav este că începând cu vârsta de 40 de ani deja apare vorba: „Sunt prea bătrân să învăț” ,„La ce îmi mai trebuie”. Pensia pare să fie după colţ deși mai sunt 25 de ani până la ea și încă cel puțin 10 în care nepoții au nevoie de tine.

Totuși învățarea este continuă din prima clipă când ai deschis ochii până în ultima clipă în care îi închizi. Ca să fie clar, hai să începem cu definiția. Nu c-ar fi simplă; are peste 50 de variante. Iată aici una dintre cele mai cuprinzătoare ale profesorului Roger Salon din jurul anilor 1979:

  1. Învățarea este cea care ne ajută să acumulăm informații;
  2. Învățarea presupune memorarea de informații cu scopul ca acestea să fie reproduse;
  3. Învățarea este un proces de acumulare de metode, tehnici și abilitați pe care să le folosești atunci când ai nevoie;
  4. Învățarea este asocierea dintre ceea ce înveți teoretic și cea ce la un moment dat vei pune în practică;
  5. Învățarea presupune cunoașterea și interpretarea lumii care te înconjoară.

Învățarea este:

Atât procesul cât și rezultatul procesului, este un comportament complex prin care aplici metode, îți folosești mintea pentru a procesa informații prin experiență.

După cum observi nicăieri în aceste definiții nu apare profesorul. La majoritatea cursurilor pentru adulți primești întrebarea direct sau indirect „Care sunt așteptările tale?” „Ce ai vrea să afli/ să înveți?”. Tu ȋi răspunzi cu mare conștiinciozitate și apoi îl lași pe el să-şi facă treaba și te aștepți ca prin minune să știi totul. Ține minte: Responsabilitatea învățării este a ta și nu a educatorului, profesorului sau trainerului.Așa că atunci când începi un curs nou întreabă-te: „Ce fac eu în mod conștient pentru a retine și aplica cât mai multe din informațiile pe care le primesc”. Rolul profesorului este doar acela de a-ţi facilita învățarea.

Revenind la învățarea continuă cunoscută și sub noțiunea de „Life long learning” care implică dorința ta de a te dezvolta atât prin cursuri formale cât și informal pe tot parcursul vieții. Totuși chiar dacă nu faci acțiuni voluntare sau impuse ca să înveți tot înveți.  De exemplu: vezi o pernă imensă colorată așezată în mod ciudat pe iarbă în parc. Apoi vezi oameni rând pe rând tolănindu-se pe ele în profundă relaxare. Atunci știi „acea pernă este în fapt un scaun” Dacă tot nu te-am convins? Mai aduc exemplul telefonului mobil. Il găsești și în buzunarul miliardarului, cât și în buzunarul bunicii de 80 de ani de la sat și ce să vezi și în mâna bebelușului de câteva luni. Fiecare dintre ei a depus un efort conștient de a învață să-l folosească și chiar au făcut-o cu bucurie.

De ce este important să înveți

Aş vrea să-ţi spunem nu doar de ce este important să înveți ce te pasionează. Află de ce este important să nu știi doar matematică sau istorie, ci și un pic de literatură.

Un domn cu bani se laudă ce achiziție importantă a reușit să facă, a dat un chilipir pentru un tablou de minune. Zâmbetul s-a stins repede de pe buze când a aflat. Cumpărase doar o fotografie cu o rezoluție excelentă, atât de bună că părea că vezi firele vechi de pânză.

Aş vrea să-ţi mai aduc aminte de câteva mari vedete. Unele au rămas fără bani căci nu şi-au cunoscut limitele buzunarului. Iar impresarul a avut grijă să încheie contracte avantajoase doar în favoarea sa. Apoi știai că un 1 milion de euro nu îți ajunge să iei o casă decentă în centrul Londrei? Acesta este și motivul pentru care câștigătorii la loto sunt în scurt timp mai săraci decât erau înainte.

Fii deschis și află beneficiile afirmației: Este fantastic și ușor să înveți:

1. Învățarea te protejează de toți cei „binevoitori” pe munca ta.

Dacă nu ai trăit pe propria piele (măcar prin prisma familiei) cazul Caritas te invit să-l studiezi. Privind din afară acum este posibil să spui: „Ce proşti erau oamenii de atunci, abia ieșiți din comunism, fără acces la informații” Află că acum este o adevărată industrie specializată şi adaptată la context. Una dintre ele este ingineria sociala. Un hoţ are nevoie de multă pregătire și creativitate ca să te prindă ca păianjenul în plasă. Iar tu ai nevoie de cel puțin un gram mai multă cunoaștere pentru a nu pica în plasa lui.

2.Învățarea te ajută să iei decizii potrivite

Ba mai mult, să recunoști că ai luat-o pe drumul greșit și să te reorientezi pe altă direcție nu doar o dată ci poate de mai multe ori. Să presupunem că te angajezi pe un post foarte bine plătit comparativ cu cel anterior. Toate par bune și frumoase să zicem vreo 6 luni. Apoi descoperi că ai acceptat treptat să faci ture de noapte sau naveta, să faci o mie și unul de lucruri bine și cu toate acestea șeful urlă la tine. Acum când te-ai obișnuit cu mulți bani în buzunar (mult peste nivelul pieței pentru acel post) e mai greu să pleci și mai ales să recunoști greșeala alegerii făcute. Felicit pe cei care au avut curajul să schimbe înainte de a ajunge la brun-out!

3. Învățarea te ajută să-ţi împlinești visurile.

Ai auzit probabil vorba: „A abandonat liceul. N-a facultate, chiulea de la ore și acum uite e milionar.” Aceasta categorie de persoane dacă le întrebi vor spune că „Am şcoală vieții”. Iar tu poate vei spune „A știut să fure.” Nu contestăm că nu sunt suficient de multe cazuri de acest tip. Insă învățarea se întâmplă pentru că apare nevoia stringentă de a-ţi rezolva anumite probleme. Diferența o face curajul de a învață, de a testa și greși și iar de a învăța. Dacă ţi-a rămas încă gândul la casa din centrul Londrei de care vorbeam mai sus, te întreb: „Ce ar fi bine să înveți și să faci de aici înainte?”

4.Învățarea te ajuta să-i salvezi pe cei dragi.

Povestea cândva o mămică. „Nici acum nu-mi dau seama cum am avut inspirația ca după ce copilul meu a băut nu-mi aduc aminte ce substanță să-i dau să bea lapte”. In fapt la chimie a învățat că laptele ajută la neutralizare. Desigur asta nu înseamnă că nu a fost necesară intervenția unui medic. Insă a reușit să-i ofere astfel primul ajutor. Si încă ceva, n-aş vrea să te induc în eroarea că laptele rezolva orice „otrăvire accidentală” Iți propunem să studiezi mai detaliat pentru a fi pregătit.

5.Învățarea te menține sănătos

Minte sănătoasă în corp sănătos, asta este ce-ti aduce învățarea. Nu degeaba cauți combinațiile potrivite de alimente astfel încât să scazi în greutate. Așa știi de ceaiuri, calorii și altele. Știai că în aceste momente de fapt înveți?

Ce învățare poate fi mai simplă decât cea care te ajută practic să obții corpul de invidiat și mintea în exercițiu. Așa amâni apariția bolilor de inimă, Parkinson, Alzheimer și alte care se așază că vrem sau nu o dată cu bătrânețea. Învață și vei bătrânelul de la colţ care spune povești copiilor, nu „baba mirositoare de la parter”.

6. Învățarea te face fericit

Cu cât știi mai multe cu atât iei deciziile potrivite, așa cum spuneam mai sus, cu atât ai mai mare încrederea în tine și te simți mai bine în propria piele.

Cu cât afli mai multe descoperi că de fapt nu aveai doar Automatică, ASE, drept și limbi străine la opțiunile de facultate. Erau mii de alte meserii (științe politice, robotică, aerospațiale, chiar și una dedicată viitorilor regizori etc) pe care le puteai învăța și practica. Acum când ai orizonturile lărgite, nu te limita de vârstă. Nu ai nevoie de tinerete ca să te apuci de o nouă școală. Ai nevoie doar de curaj! Măcar testează la un curs pentru amatori. Lasă invidia față de colegii care şi-au găsit pasiunea, spune „Pot și eu”

Cu cât afli mai multe, începi să te întrebi frecvent „De ce”. Nu mai iei totul de bun, cum este pus pe masă. Ci vrei cu o curiozitate de copil de 5 ani să înțelegi sensul vieții. Poate n-o să descoperi din nou că pământul este rotund și nici cum să treci printr-o gaură neagră. Însă întreabă-te oare locul de muncă poate fi și altceva decât „scârbici?”

Cu cât experimentezi mai multe cu atât descoperi bucuria a ceea ce te înconjoară. Ne-am obișnuit să avem anumite drepturi și libertăți, te-ai obișnuit să ai diversitate de bucate pe masă, să poți merge oriunde, chiar dacă nu ai bani toți poți ajunge. Imaginează-ţi lumea în care nu ai avea voie să faci asta, știi a fost doar acum câțiva ani aici în Romania. Acum imaginează-ti că nu ai voie să înveți, știi exista câteva ţări la doar câțiva kilometri distanță. Ai curajul să trăiești în acel loc?!

Este fantastic și ușor să înveți

Una dintre marile greșeli ale societății noastre, indiferent că ești în Romania sau altundeva, este faptul că te arunca să înveți milioane de lucruri incontestabil utile, înainte să te înveți cum să înveți.

Pornind de la pățăniile propriei vieții, deja vestitul domn de la plafar care își dorea să găsească medicamentul care să-l ajute să învețe peste noapte, am hotărât să venim către tine cu multe exemple prin care învățarea să-ţi fie cât mai ușoară. Așa că am așternut in acest blog o mulțime de variante prin care poți face pentru tine ţi ceilalți învățarea mai ușoară si plăcută.

Îți lăsăm aici o listă de articole deja scrise si te încurajăm să rămâi alături de noi pentru alte informații utile pentru dezvoltarea ta.

***

Continuăm ca săptămânal sâ-ţi aducem noi idei prin care fie să înveți mai ușor, fie să te dezvolți și să te bucuri de toate avantajele acestei minuni de care orice vietate este capabilă. Învață, și vei descoperi de parcurs cât de multe lucruri mai ai de aflat. Chiar dacă niciodată nu le vei ști pe toate, promite-ţi că în fiecare zi vei fi mai bun pentru tine, pentru cei dragi și pentru întreaga natură care te înconjoară.

Aş vrea să-i pot spune dl. de la plafar să nu mai caute minuni pe la colțurile străzii căci: Este fantastic și ușor să înveți!

Administrator

Leave a comment