AI ca valoare adăugată în educație

In urmă cu un an îți scriam despre tehnologii utile în educație, astăzi după o avalanșă de pro și contra cu privire la inteligența artificială a venit momentul să intram în detaliu. Așa ca am studiat, am analizat și iată: AI ca valoare adăugată în educație. Pentru o descriere obiectivă, desigur am adus mai jos și neajunsurile.

Ce este AI (inteligența artificială)

Când un om vede o minge știe că e o minge; un computer când analizează o fotografie și identifică corect o minge este un AI. Ca să nu luăm Cezarului ce e a Cezarului, AI este în fapt o tehnică de programare pentru a obține rezultatul mai sus menționat.

Cum funcționează AI?

Ai spune că acești oameni care au creat inteligența artificială sunt foarte inteligenți; secretul lor este creativitatea și răbdarea. De ce? Pentru că și-au luat sarcina de părinte leneș și în loc să programeze coduri lungi, pur și simplu iau dat computerului foarte multe imagini cu mingi, luând exemplul nostru de mai sus, atât de multe variații de imagini, încât să fie capabil prin comparație să-ți ofere răspunsul.

Dacă aceluiași computer i-ai arăta o mărgea în loc de o minge, e posibil să-ți spună că e tot o minge dacă anterior nu i-au fost arătate imagini cu mărgele, ci doar cu mingi foarte mici. Așa că acest computer are nevoie să fie antrenat (dotat cu informații), deci să „învețe” să facă diferența dintre o minge și o mărgea. Iată de unde noțiunea de Machine learning. Dacă vrei să vezi cum funcționează, să-ți antrenezi propriul computer să devină AI testează aici.

Minge vs. margea

Un singur lucru ar fi important să mai știi despre modul în care lucrează AI: Cum identifică dacă în imagine este o minge sau o mărgea? Scanează pixel cu pixel imaginea și compară fiecare rând scanat cu baza de date, la fiecare comparație constată o diferență, adică o eroare, funcție decât de mare este eroare alege cu ce să compare mai departe, adică face o triere în baza de date nu compară cu tot ceea ce a fost „învățat”. La fel face și în formule matematice, se bazează pe calculul erorii. Iată cum aplică cu desăvârșire zicala „Cine nu greșește, nu muncește”

Top probleme AI

De fapt e una singură și majoră, cu rezultate uneori hilare alteori destul de grave: AI știe ce îl înveți sau îi dai să învețe.

  1. Un AI a scos o perla ca de bac: citez „Mihai Eminescu a scris O scrisoare pierdută”;
  2. Un AI folosit în recrutare s-a dovedit că avea o preferință pentru bărbați;
  3. Un AI folosit în securitate a fost păcălit cu o mască printată la o imprimanta 3D;
  4. Un AI folosit în investiții financiare a pierdut 20milioane de dolari într-o zi;
  5. Un AI care „conducea” un vehicul a produs un accident.

Alte probleme sunt la noi și nu la AI, dacă stai bine să te gândești nici cea de sus nu e problema lui:

  1. Nu avem o strategie de integrare AI în activitățile de zi cu zi oricare ar fi ele;
  2. Cei mai mulți dintre noi nu avem tehnologia necesară ca să putem lucra cu un AI;
  3. Nu avem competenţele necesare pentru a lucra cu un AI;
  4. Ne este teamă că ne poate fura locul de muncă;
  5. Ne este teamă că se va „răzvrăti” împotriva noastră.

Lista de boacăne a familiei AI ar putea continua, ne oprim aici ca să vedem cum ne poate fi de folos în educație.

AI ca valoare adăugată în educație

1. Corectarea lucrărilor – una dintre activitățile care mănâncă cel mai mult timp unui profesor.

2. De asemeni orice activitate repetitivă – este cel mai încântat să o facă, astfel încât „neuronii tai să nu moară” și să te ocupi de ceea ce cu adevărat contează: să înveți sau să ajuți pe ceilalți să se dezvolte.

3. Planificare – ar putea să-ţi creeze câte un orar diferit în fiecare săptămână, dacă cumva unul dintre profesori este indisponibil temporar.

4. Meditații – ajută la rezolvarea temelor de casă, mai ales acolo unde părinții nu știu nici ei. Probabil ai auzit deja, AI poate rezolva cam orice problema, scrie compuneri și chiar proiecte, acesta este motivul pentru care elevii îl îndrăgesc foarte mult. Dacă alegi să folosești AI în aceasta manieră, adu-ţi aminte să îl întrebi mereu „De ce și Cum? De ce sau Cum a generat acel răspuns?”  în această manieră acoperi acele elemente pe care profesorul nu a reușit să-ţi le explice.

5. Corectează greșelile gramaticale – multe dintre greșelile pe care le facem nu sunt din lipsă de cunoaștere, ci din grabă, stres sau tastare eronată.

6. Asistă copii cu nevoi speciale – Citește povesti pentru cei care nu văd. Explică la infinit același lucru fără să rămână fără răbdare.

7. Vom auzi din ce în ce mai rar „Nu știu ce să fac, m-am plictisit” – te implică în jocuri interactive prin care să stimuleze învățarea.

8. Securitatea intuițiilor de învățământ – știm că a fost păcălit, însă şi-a învățat lecția. Acum mă întreb dacă s-ar mai putea fuma la toaletă? Iar copiatul la lucrări, va fi doar istorie?

9. Detectează proiectele copiate – asta e o veste proastă pentru „copiatori” și o veste bună pentru „micii antreprenori” care fac proiecte contra cost, deși și lor le face munca mai dificilă.

10. Plan de învățare personalizat – Toți elevii dau în aceeași zi examenul la bacalaureat însă fiecare dintre ei învață în stiluri și momente diferite. AI te ajută să te pregătește indiferent de preferințele tale. De asemenea dacă ai fi bolnav câteva zile, ţi-ar fi foarte ușor să recuperezi.

11. Oferă feedback imediat atât elevilor, cât și profesorilor – astfel cei cu mintea deschisă, vor putea să se îmbunătățească câte un pic în fiecare zi.

12. Deplasarea la școală – că e oraș mare sau mic, mereu vezi diferența dintre o zi de școală și una de vacanță. Ce-ar fi dacă ne-ar da o mână de ajutor un AI, ca să ne ghideze traficul sau să asigure  transportul mesei

***

Aceste doisprezece puncte poate te-au mai luminat ca să vezi: AI, ca valoare în educație. Dacă încă îți este teamă de utilizarea lui, te las cu alte două vorbe celebre:

„Cineva veghează la liniștea noastra” UNESCO se angajează să sprijine statele membre pentru a valorifica potențialul tehnologiilor AI pentru realizarea Agendei de Educație 2030, asigurându-se totodată că aplicarea acesteia în contexte educaționale este ghidată de principiile de bază ale incluziunii și echității.

„De ce ți-e frică nu scapi” – adu-ţi mereu aminte că și din broasca râioasa poate ieși un prinţ frumos; așa că îmbrățișează AI-ul ca cel mai bun frate și faceți împreună munca și învățarea mai ușoară și plăcută. AI nu este viitorul ci este acum, citând un articol din Forbes.

Administrator

Leave a comment